bond11 25.01.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam Polowe domu mam w grzejnikach a druga polowa bedzie tylko w podlogowce.Chce zamontowac taki rozdzielacz z mieszaczem zawor 3d 35-60 % rozdzielacz z mieszaczem I teraz pytanie Na piecu temperatura jest 80-90 * czy jak bedzie taka temperatura to czy do tego rozdzielacza z zaworem 35-60% w ogole wplynie ta woda ? Zda to egzamin ?Za jakis czas zamierzam zmienic piec na taki http://allegro.pl/ko...5013465206.htmli przerobic reszte na podlogowe ogrzewanie, no i wtedy by sie juz palilo max 60-70*.Ale narazie musi byc jak jest.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bond11 25.01.2015 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) OdswiezaM Edytowane 25 Stycznia 2015 przez bond11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bond11 26.01.2015 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Nikt nic nie napisze ?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 26.01.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Postaraj się na kotle utrzymać 45C a nie 90C ze względu na sprawność kotła. Chyba że ogrzewasz dom bez okien - to jedyne uzasanienie dla temperatury na kotle 80-90C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 26.01.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 45 stopni trochę mało. Piec możesz zarżnąć. Jak szuksz fachowców, napisz do Arturka, lub Liwka. Oni na wszystkim znają się najlepiej. Nawet na zasadności noszenia przepasek biodrowych przez tubylców w dżungli amazońskiej. Taki sarkazm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 26.01.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) WitajNa wstępie-fachowcem nie jestem, ale dosć dogłębnie poznałem temat przy bydowie mojej kotłowni - tzn zasięgnąłem wiedzy zanim powstała.Mam podobny rozdzielacz Prandeli też z rotamerami i też z pompą Wilo Yonos Para - pompki OEM.Rozumiem, że ten rozdzielacz stosujesz pod podłogówkę, bo pod grzejniki to sensu nie widzę - grzejniki mają swoje zaworki termostatyczne. Na tym opieram swoją wypowiedź.Stosując już w tym miejscu ręczny zawór 3d pozbawiasz się możliwości sterowania układem. No chyba, że zastosujesz na każdej pętli siłownik i odpowiedni czujnik w pokoju. BTW, ten zawór 3d na podłogówkę to jest zły, celowałbym w zakres 20-40 C, a nie 35-60!!! Ja mam to rozwiązane inaczej. Mam mieszacze (po jednym na każde piętro podłogówki - po jednym na jeden rozdzielacz), sterowany pogodówką z pieca (mam też czujnik w domu, ale nie będę o tym pisał, aby nie zaciemniać). Ja mam to akurat na kondensacie na viessmanie, ale u Ciebie myślę, że taki np Euroster Uni3 (chyba tak się nazywa) i jakiś zawór mieszający z automatyką rozwiązałby u Ciebie sprawę. Czyli ten sterownik (lub inna pogodówka) sterowałaby Ci temperaurą podłogówki, a na grzejniki puszczałbyś wodę bez podmieszania prosto z pieca-sterowanie przez termozawory grzejników. Stosując pogodówkę ten zawór 3d w rozdzielaczu otwierasz na maxa, czyli na górną jego granicę. Wydawać by się mogło, że jest on zbędny. Jednak jest to zabezpieczenie, gdyby ten wcześniejszy zawór mieszający zawiódł i wpuścił CI wodę powyżej 40 stopni w podłogę. Można pomyśleć, czy do tego zaworu istniejącego 3d (koniecznie zakres około 20-40) dorzucić siłownik. W każdym razie według mojej oceny sterowanie pogodówką dla ogrzewania podłogowego jest znacznie lepsze i tańśze niż sterowanie osobnymi pętlami podłogówki przez sterowniki w pokojach i siłowniki na pętlach. O komforcie stałej temperatury nie wspominam - brak skoków. BTW 80-90 na pieci to chyba piec stałopalny. Nie wiem, czy nie byłoby Ci dobrze dodać bufor. Ja mam 750l, bo akurat mam kominek z płaszczem wodnym. Choć u Ciebie może zadziała bez bufora. Ja nie mam gdzie tej energii wytracić, bo nie mam grzejników. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez saturnv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 26.01.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Ja mam podobny układ tylko że rozdzielacz jest osobno a układ z pompą i 3D i ZZ w kotłowni i spokojnie to wyrabia i woda płynie taka w podłogówkę jaką ustawisz na 3D (przy wyższej temperaturze na piecu po prostu zawór 3D bardziej zdławi ciepłą wodę i więcej pociągnie zimnej w powrotu podłogówki).Co do sterowania to tak jak wyżej pisali regulujesz 3D lub dokładasz siłowniki na każdą pętle i sterownik w każdym pomieszczeniu. Ja sterowanie rozwiązałem u siebie trochę inaczej, na 3D mam ustawione 35C a steruje włączając/wyłączając pompę poprzez sterownik ecoal/bruli gdy temperatura w pomieszczeniu jest poniżej zadanej pompa chodzi non-stop do puki nie osiągnę w pomieszczeniu wzorcowym temperatury zadanej, gdy temperatura jest osiągnięta pompa włącza się cyklicznie 5minut pracy 20minut przerwy by nie wychłodzić za bardzo podłogówki i temperatura przez cały okres grzewczy nie przekracza tolerancji +/- 0.5C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bond11 27.01.2015 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Dzieki za odpowiedzi. Ale caly czas zostaje podstawowe pytanie Czy wplynie woda 80-90* do tego zawodu mieszajacego 3d 35-60% zamontowanego w rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 27.01.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 A dlaczego ma nie wpłynąć? Skoro zasilanie będzie prosto podłączone, to co ją powstrzyma?Jedynie nie może wypłynąć o takiej temperaturze, bo raz, że nie będziesz mógł chodzić po takiej podłodze, a dwa coś zniszczysz-beton się rozszerza bardzo. Ja sugerowałbym ten zawór pod podłogówkę jednak o tym mniejszym zakresie. Więcej jak 40 stopni nie powinien wpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 27.01.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Dzieki za odpowiedzi. Ale caly czas zostaje podstawowe pytanie Czy wplynie woda 80-90* do tego zawodu mieszajacego 3d 35-60% zamontowanego w rozdzielaczu. Aż takich temperatur na piecu nie miałem, ale nie ważne czy wpływało 60C czy 45C za zaworem 3D miałem stałe 35C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bond11 27.01.2015 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Przeciez pisalem na samej gorze ze Polowa domu w podlogowce a druga narazie w grzejnikach...Wiem ze nie moze byc taka temperatura w podlodze ale chodzi mi o to ze w tym starym piecu zawsze sie pali 80-90* zeby bylo cieplo w domu z (GRZEJNIKOW) Jak zaloze ten rozdzielacz z tym zaworem 3d 35-60% ( ustawie go na minimum na te 35%) i zrobie podlogowe na drugiej polowie domu. Chodzi mi o to czy ta woda 80-90* jak bedzie plywala sobie po tych grzejnikach to czy wplynie tylko ta ktora sie rozgrzeje do (max 35% jak byla ustawiona na zaworze) a pozniej STOP i bedzie sie aby mieszala ta z powrotu ?No bo na moj rozum jak woda juz sie rozgrzeje 40*50-80* to juz nie wplynie do tego zaworu bo bedzie ja blokowalo te 35*ustawione na zaworze i bedzie zimna podloga.. Jak to jest ?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 27.01.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Przeciez pisalem na samej gorze ze Polowa domu w podlogowce a druga narazie w grzejnikach...Wiem ze nie moze byc taka temperatura w podlodze ale chodzi mi o to ze w tym starym piecu zawsze sie pali 80-90* zeby bylo cieplo w domu z (GRZEJNIKOW) Jak zaloze ten rozdzielacz z tym zaworem 3d 35-60% ( ustawie go na minimum na te 35%) i zrobie podlogowe na drugiej polowie domu. Chodzi mi o to czy ta woda 80-90* jak bedzie plywala sobie po tych grzejnikach to czy wplynie tylko ta ktora sie rozgrzeje do (max 35% jak byla ustawiona na zaworze) a pozniej STOP i bedzie sie aby mieszala ta z powrotu ?No bo na moj rozum jak woda juz sie rozgrzeje 40*50-80* to juz nie wplynie do tego zaworu bo bedzie ja blokowalo te 35*ustawione na zaworze i bedzie zimna podloga.. Jak to jest ?.. Zawór 3D jest skalowany w stopniach, a nie w procentach i jest tam zwykła głowica termostatyczna która regule przepływ między wejściami A i B. Jak będzie większa temperatura zasilania to po prostu bardziej przytka wejście A, a więcej popłynie z wejścia B i jak ustawisz te 35C to głowica tak będzie regulować aby za zaworem było zawsze 35C. Najlepiej ściągnij sobie dokumentacje zaworu to zobaczysz jakie tam są charakterystyki jego pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bond11 27.01.2015 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Czyli moge smialo montowac ten rozdzialacz nawet z zaworem 3d 25-40* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 27.01.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Czyli moge smialo montowac ten rozdzialacz nawet z zaworem 3d 25-40* Jak to stary dom i stara kotłownia to nie wiem czy nie lepiej kupić osobno rozdzielacz z rotametrami i zaworami, a osobno w kotłowni zamontować 3D i pompę i też nie wiem jak ocieplenie nowej części domu czy zakres 25-40 wystarczy czy może lepiej 35-60 (jak pompa będzie chodzić 24h to wystarczy 3D z mniejszą temperaturą, jak sterowanie podobnie jak u mnie to lepiej wyższy zakres). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 27.01.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Zakres 25-40 jest odpowiedni dla podłogówki. Odnośnie odstępów pomiędzy pętlami popytaj na forum. Ja akurat mam rurki co 10cm - ślimak. Nie rób meandrów. Zastanów się jak będziesz ta podłogówką sterował. Bo jak sobie nawet ustawisz wodę o temp 35 stopni na podłogę i powiedzmy 0 za oknem. To w domu przy samej podłogówce będziesz miał pewnie z 28-30 stopni powietrza (wiadomo, zależy jakie ocieplenie). Więc trzeba tym jakoś sterować, a chyba ręcznie nie będziesz co chwile do szafki biegał kręcić zaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 27.01.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 BTW Jak dom jest słabo ocieplony to zastosowanie podłogówki mija się z celem. Nie puścisz tam temperatury powyżej 40 stopni, bo nikt po takiej podłodze nie będzie chodził - komort ciepllny do bani. To nie jest przecież grzejnik. U mnie przy wygrzewaniu właśnie taka była temp wody, i nie dało się wytrzymać w domu., fakt ocieplony. Jeśli dom jest słabiej ocieplony to można zastosować weższe pętle - zwiększa się wtedy moc z 1m^2. Ale to popytaj doswiadczonych dobrych instalatorów. A najlepiej wylicz OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bond11 28.01.2015 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Do zamkniecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts