Małgorzata Ł. 25.01.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam serdecznie,Z góry przepraszam jeżeli pomyliłam działy ale naprawde nie wiem w którym miejscu powinnam umieścić ten post. Własnie zamierzamy kupić część domu. A mianowicie, właściciel budynku miał pierwotnie 4 mieszkania wliczając: parter, I i II piętro oraz strych. Strych i parter zostawił sobie pod wynajem, mieszkanie na II p. sprzedał a my zainteresowani jesteśmy kupnem tego na Ip. Wszystkie mieszkania posiadaja osobne liczniki tj, woda, prąd i gaz ( przy czym dom posiada swój własny piec gazowy). Kwestia jest taka, że właściciel oczekuje od nas comiesięcznego spisywania liczników, obliczenia kwoty należności względem zużycia a następnie chce abyśmy przelewali mu określoną kwotę na konto. Poprosiłam właściciela aby skanował nam comiesięczne rachunki on natomiast odmówił twierdząc ze nie będzie miał na to czasu. Czy sądzicie że taki system rozliczeń jest ok? Do tej pory mieszkałam w bloku i rachunki dostarczane były pocztą. Dokładnie wiedziałam ile i za co placę.Czy jest to naturalne że mimo 4 mieszkań jedna osoba rozlicza i dysponuje rachunkami sama? Bardzo nam zalezy na tym mieszkaniu i nie chcielibyśmy z niego zrezygnować, jesteśmy natomiast pewnego rodzaju laikami w tej kwestii a wydaje nam się że taki stan rzeczy może powodować pewne spory, tym bardziej że chciałabym mieć wgląd i swojego rodzaju kontrole nad rachunkami.Tym bardziej że to będzie nasze mieszkanie a nie wynajmowane Czy waszym zdaniem istnieje jakies logiczne wyjscie z sytuacji?Z góry dziekuje za rady!!Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.01.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A w wypisie z kartoteki budynku-jest to jeden budynek czy ma wyodrębnione lokale mieszkalne.Kupujesz część domu czy lokal mieszkalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Ł. 25.01.2015 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Budynek ma wyodrebnione lokale i kupujemy własnie jeden z nich., zawiera sie w nim tez czesc ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Ł. 25.01.2015 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A jaka jest różnica? Czy wpływa to wpływ na rodzaj własnosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 25.01.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam serdecznie, Z góry przepraszam jeżeli pomyliłam działy ale naprawde nie wiem w którym miejscu powinnam umieścić ten post. Własnie zamierzamy kupić część domu. A mianowicie, właściciel budynku miał pierwotnie 4 mieszkania wliczając: parter, I i II piętro oraz strych. Strych i parter zostawił sobie pod wynajem, mieszkanie na II p. sprzedał a my zainteresowani jesteśmy kupnem tego na Ip. Wszystkie mieszkania posiadaja osobne liczniki tj, woda, prąd i gaz ( przy czym dom posiada swój własny piec gazowy). Kwestia jest taka, że właściciel oczekuje od nas comiesięcznego spisywania liczników, obliczenia kwoty należności względem zużycia a następnie chce abyśmy przelewali mu określoną kwotę na konto. Poprosiłam właściciela aby skanował nam comiesięczne rachunki on natomiast odmówił twierdząc ze nie będzie miał na to czasu. Czy sądzicie że taki system rozliczeń jest ok? Do tej pory mieszkałam w bloku i rachunki dostarczane były pocztą. Dokładnie wiedziałam ile i za co placę. Czy jest to naturalne że mimo 4 mieszkań jedna osoba rozlicza i dysponuje rachunkami sama? Bardzo nam zalezy na tym mieszkaniu i nie chcielibyśmy z niego zrezygnować, jesteśmy natomiast pewnego rodzaju laikami w tej kwestii a wydaje nam się że taki stan rzeczy może powodować pewne spory, tym bardziej że chciałabym mieć wgląd i swojego rodzaju kontrole nad rachunkami. Tym bardziej że to będzie nasze mieszkanie a nie wynajmowane Czy waszym zdaniem istnieje jakies logiczne wyjscie z sytuacji? Z góry dziekuje za rady!! Gośka o które liczniki Ci chodzi - wszystkie ? skoro są liczniki to poza gazem możecie przecież podpisać sami umowę z dostawcą. Odnośnie gazu - co do zasady jest tak że ten na rzecz którego robiona jest płatnośc winien was tym obciążać a zatem obliczać.Jezeli liczniki są w lokalu to wam będzie łatwiej podać odczyty , nie powoduje to jednak dalszego obowiązku obliczania kwot i wpłaty. A więc przekażcie iż będziecie dokonywali odczytów i przekazywali tą inforamcję natomiast w pozostałym zakresie zapłata nastąpi po przedstawieniu wam rachunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.01.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A jaka jest różnica? Czy wpływa to wpływ na rodzaj własnosci? Jeżeli jest to lokal odrębny to możecie podpisać umowę z dostawcami wody i energetyką, te liczniki które macie w tej chwili w mieszkaniu podejrzewam że to takie podliczniki-jedno podłączenie jest na własciciela jeden rachunek.Po podpisaniu umowy z np. energetyką te liczniki zostaną jakby zarejestrowane czyli Ty jako odbiorca o liczniku nr 0000 bedziesz płacić za energie opłaty stałe dystrybucyjne ale jeżeli ktoś z sąsiadów nie zapłaci to będziecie bezpieczni. Z wodą tak samo,spokojnie można to załatwić.Gaz może stanowić problem ponieważ jest jeden odbiornik (jeżeli dobrze zrozumiałam-piec do ogrzewania) jedno przyłączenie tego gazu umowa podpisana przez właściciela.Czy gaz jest używany do CWU i gotowania.Jeżeli będziecie rozliczać koszty gazu wspólnie to jeżeli będą zaległości to odłączą cały gaz.Jak bedziecie rozliczać koszty ogrzewania pomieszczeń wspólnych np klatki schodowej-przeglądy okresowe czy naprawy tego pieca do CO?Może warto zainwestować we wlasne żrółdło ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts