Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze rury PEX

szczupakq

Recommended Posts

Witam

Błądzisz. Nie znasz zasad działania inwerterowej pompy PW.

Najniższy możliwy przepływ to ok. 1,1 m3/h. Poniżej tej wielkości czujnik przepływu wyłącza sprężarkę pompy.

Wracając do tematu głównego; opór poszczególnych pętli w mojej podlogówce nie przekracza 90 mb dzięki rurkom o zwiększonej średnicy. Dla tej właściwości wybrałem właśnie Blue Floor.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

Policz opory całej instalacji.

I tak;

Wymiennik pompy 110 mb

zawory Honeywell 2 x 40 mb

ciepłomierz 30 mb

rozdzielacz z rotametrami ok. 60 mb

pętle podłogówki ok. 90 mb

rury 1" ok. 20 mb

filtr i opory miejscowe ok. 70 mb

Potrzebna jest - zaznaczam, w mojej instalacji pompa o wydajności ok. 5 m słupa wody przy przepływie 1,5 m3/h

Proponowana przez Ciebie UPS 25-40 przy przy przepływie 1,5m3/h ma wysokość podnoszenia rzędu 230 mb. vide wykres

ups_25_40_charakterystyka.jpg

Dla moich potrzeb oraz ogromnej większości instalacji z PC stanowczo za mało.

Pozdrawiam

Pratchawiec

nic nie rozumiem

w poście nr 10 pisałeś że masz zwykłą pompę 63W bo masz niskie opory czyli wypisz wymaluj 25/40 która w praktyce pcha 2,7l/min na pętlę

teraz zarzekasz się że masz mocniejszą pompę która pcha tak samo 2,7l/min

zdecyduj się wreszcie, masz pompę 63W czy 245W bo ta mocniejsza bez problemu u ciebie powinna pchać 6-7l/min

Panowie nie chce zakładać dodatkowego tematu wiec zapytam tu mam do wykonania instalację mieszaną w domku i instalator chce zrobić ją dość oszczędnie. Dół podłogówka + drabinka w łazience a góra grzejniki. W kotłowni piec na ekogroszek. Chciałbym podłączyć na jednej pompie grzejniki i boiler a podłogówkę zamiast zaworem termostatycznym trójdrogowym zaworem czterodrogowym z takim siłownikiem http://allegro.pl/show_item.php?item=4995882766 . Oczywiście pompa na podłogówkę w szafce z rozdzielaczem. Stosując zawór czterodrogowy chcę zabezpieczyć powrót kotła co wymaga jego producent. Wydaje mi się do dość dobrym rozwiązaniem gdyż zaoszczędzi się wtedy na ilości zastosowanych pomp a zabezpieczenie powrotu będzie tak jak wymaga producent kotła . I stąd moje pytanie czy zaproponowany zawór czterodrogowy z tym siłownikiem będzie dobrze działał z podłogówką ? Czy jak ustawię na tym siłowniku 35 stopni to będzie on sztywno utrzymywał tą temp gdy na kotle będzie ustawione 60stopni? Edytowane przez szczupakq

Moi drodzy Panowie, osłona antydyfuzyjna to nic innego jak cienka warstwa kleju EVOH (alkohol etylowinylowy) nakładany na rurę w ostatnim procesie jej produkcji (w przypadku rur pięciowarstwowych proces ten wykonuje się odpowiednio wcześniej).

Zjawisko antydyfuzji nie zależy od temperatury medium grzewczego, zachodzi zarówno przy 20st. C jak i 90 st. C.

Rury KAN-therm PE-RT Blue Floor jak najbardziej posiadają osłonę EVOH, zabezpieczającą instalację OP przed jej nadmiernym zapowietrzaniem się. Są to rury bardzo dobrej jakości, dodatkowym plusem jest średnica 18x2 która, przy założeniu stałego rozstawu, daje możliwość osiągnięcia większych wydajności OP w porównaniu do "słynnej" średnicy 16x2.

Rura objęta jest 10-letnią gwarancją materiałową.

• 1 year później...

Pozwolę sobie odświeżyć temat. U mnie rozłożyli hydraulicy do ogrzewania podłogowego rury Firat PIPE PEXb-AL-PEXb DN16x2,0mm class 4 10BAR 95stopni dystrybutorem jest Vinsar, producent Turecki. Robione w nowej technologii PEXb-AL-PEXb metodą TIG. Czy to nie jest jakiś tani szajs? Ten sam produkt innego dystrybutora

http://www.ferro.pl/produkt-rura-wielowarstwowa-pexalpex-4442-PEX16.html

Hydraulicy twierdzą, że przy tego typu rurach nie trzeba robić próby szczelności przed zalaniem, bo nie są nigdzie łączone a parametry jakie mają sprawiają, że trudno je uszkodzić. Proszę o poradę.

Pozwolę sobie odświeżyć temat. U mnie rozłożyli hydraulicy do ogrzewania podłogowego rury Firat PIPE PEXb-AL-PEXb DN16x2,0mm class 4 10BAR 95stopni dystrybutorem jest Vinsar, producent Turecki. Robione w nowej technologii PEXb-AL-PEXb metodą TIG. Czy to nie jest jakiś tani szajs? Ten sam produkt innego dystrybutora

http://www.ferro.pl/produkt-rura-wielowarstwowa-pexalpex-4442-PEX16.html

Hydraulicy twierdzą, że przy tego typu rurach nie trzeba robić próby szczelności przed zalaniem, bo nie są nigdzie łączone a parametry jakie mają sprawiają, że trudno je uszkodzić. Proszę o poradę.

Co do jakości rury to ciężko się wypowiedzieć, najlepiej byłby ją sprawdzić w warunkach laboratoryjnych.

Osobiście polecam producentów bardziej pewnych, markowych.

Do instalacji OP jak już zapewne czytałeś mamy dobrą rurę PE-RT Blue Floor - polski producent z 10 letnią gwarancją.

Nie mnie jednak co do twierdzenia ze nie ma konieczności sprawdzania instalacji po jej złożeniu to się nie zgodzę.

Mało tego, zgodnie ze sztuką budowlaną/wykonawczą rury w trakcie zalewania instalacji OP betonem powinny być pod ciśnieniem około 3 bar - pozwoli to na szybkie wykrycie ewentualnych uszkodzeń rury podczas jej zalewania w betonie.

Podsumowując, zaopatrz się w markową rurę, po złożeniu instalacji płukanie + próba ciśnieniowa, w trakcie zalewania instalacji OP koniecznie utrzymuj ciśnienie w rurach.

Pozdrawiam.

• 7 months później...
Trochę czasu minęło może ktoś jeszcze się wypowie czy warto kupić rury do podłogówki Purmo PexPenta 16x2 zachęcająca jest 30 letnia gwarancja. To chyba jedyny producent, który jest tak pewny swojego produktu.... Czy warto patrzeć na parametr, które zachwala Purmo czyli: wysoki współczynnik przewodzenia ciepła λ=0,40 W/(mK)? Moje założenia wylewka anhydrytowa, ogrzewanie pompą ciepła.

No i co z tej gwarancji? Jak rurka strzeli w posadzce to producent sfinansuje Ci remont domu? Wszystkie rurki dobrych producentów są można tak powiedzieć - wieczne. Ja mam Wavin.

Trochę czasu minęło może ktoś jeszcze się wypowie czy warto kupić rury do podłogówki Purmo PexPenta 16x2 zachęcająca jest 30 letnia gwarancja. To chyba jedyny producent, który jest tak pewny swojego produktu.... Czy warto patrzeć na parametr, które zachwala Purmo czyli: wysoki współczynnik przewodzenia ciepła λ=0,40 W/(mK)? Moje założenia wylewka anhydrytowa, ogrzewanie pompą ciepła.

Ja mam taką. Srawdź dobrze warunki gwarancji. Z tego co pamiętam to przy zakupie całego systemu OP obowiązuje 30 letnia gwarancja.

Nawet jak wydasz kasę na system i rura strzeli to co? Dla mnie to czysta podpucha i argument za kupnem tej a nie innej rury.

Sprawdź warunki gwarancji.