Pratchawiec 27.01.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Witam Błądzisz. Nie znasz zasad działania inwerterowej pompy PW.Najniższy możliwy przepływ to ok. 1,1 m3/h. Poniżej tej wielkości czujnik przepływu wyłącza sprężarkę pompy. Wracając do tematu głównego; opór poszczególnych pętli w mojej podlogówce nie przekracza 90 mb dzięki rurkom o zwiększonej średnicy. Dla tej właściwości wybrałem właśnie Blue Floor. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.01.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Dwa lata temu rozwinięty krąg 600m kan-therm blue floor 18mm w jeden dzień w dwie osoby. gdy grzałem niecałe 100m2 (6pętli) pompka halm hep pobierała 9w dla ΔT 5/6'C, po dodaniu kolejnych 2 obwodów (20m2) pobór mocy wzrósł do 10W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 28.01.2015 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Wracając do tematu głównego; opór poszczególnych pętli w mojej podlogówce nie przekracza 90 mb dzięki rurkom o zwiększonej średnicy. Dla tej właściwości wybrałem właśnie Blue Floor czyli w praktyce pompka 25/40 180 na biegu trzecim będzie pchać 2 m3/h a na biegu drugim 1,3 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 28.01.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Witam Policz opory całej instalacji. I tak; Wymiennik pompy 110 mb zawory Honeywell 2 x 40 mb ciepłomierz 30 mb rozdzielacz z rotametrami ok. 60 mb pętle podłogówki ok. 90 mb rury 1" ok. 20 mb filtr i opory miejscowe ok. 70 mb Potrzebna jest - zaznaczam, w mojej instalacji pompa o wydajności ok. 5 m słupa wody przy przepływie 1,5 m3/h Proponowana przez Ciebie UPS 25-40 przy przy przepływie 1,5m3/h ma wysokość podnoszenia rzędu 230 mb. vide wykres Dla moich potrzeb oraz ogromnej większości instalacji z PC stanowczo za mało. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 29.01.2015 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 nic nie rozumiemw poście nr 10 pisałeś że masz zwykłą pompę 63W bo masz niskie opory czyli wypisz wymaluj 25/40 która w praktyce pcha 2,7l/min na pętlęteraz zarzekasz się że masz mocniejszą pompę która pcha tak samo 2,7l/min zdecyduj się wreszcie, masz pompę 63W czy 245W bo ta mocniejsza bez problemu u ciebie powinna pchać 6-7l/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczupakq 02.02.2015 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Panowie nie chce zakładać dodatkowego tematu wiec zapytam tu mam do wykonania instalację mieszaną w domku i instalator chce zrobić ją dość oszczędnie. Dół podłogówka + drabinka w łazience a góra grzejniki. W kotłowni piec na ekogroszek. Chciałbym podłączyć na jednej pompie grzejniki i boiler a podłogówkę zamiast zaworem termostatycznym trójdrogowym zaworem czterodrogowym z takim siłownikiem http://allegro.pl/show_item.php?item=4995882766 . Oczywiście pompa na podłogówkę w szafce z rozdzielaczem. Stosując zawór czterodrogowy chcę zabezpieczyć powrót kotła co wymaga jego producent. Wydaje mi się do dość dobrym rozwiązaniem gdyż zaoszczędzi się wtedy na ilości zastosowanych pomp a zabezpieczenie powrotu będzie tak jak wymaga producent kotła . I stąd moje pytanie czy zaproponowany zawór czterodrogowy z tym siłownikiem będzie dobrze działał z podłogówką ? Czy jak ustawię na tym siłowniku 35 stopni to będzie on sztywno utrzymywał tą temp gdy na kotle będzie ustawione 60stopni? Edytowane 2 Lutego 2015 przez szczupakq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczupakq 08.02.2015 01:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Niema nikogo kto mial jeszcze do czynienia z tymi rurami ? Aktualnie chodzi mi po głowie PURMO PEXPENTA tylko czy bariera antydyfuzyjna EVOH będzie wystarczająca do podłogówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.02.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Z tego co gdzies na FM wyczytalem to antydyfuzyjnosc wystepuje w owiele wyzszych temperaturach niz Pci moze podac na CO. Edytowane 8 Lutego 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczupakq 08.02.2015 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Z tego co ja wyczytałem to powyżej 70stopni nie zapewnia już ochrony antydyfuzyjnej. Może jest jakiś instalator co pracował już na tej rurze jak i na innych i ma jakieś swoje osobiste spostrzeżenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.02.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Nie jest to popularny produkt wiec watpie bys uzyskal jakies wiarygodne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kherm 08.02.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Moi drodzy Panowie, osłona antydyfuzyjna to nic innego jak cienka warstwa kleju EVOH (alkohol etylowinylowy) nakładany na rurę w ostatnim procesie jej produkcji (w przypadku rur pięciowarstwowych proces ten wykonuje się odpowiednio wcześniej). Zjawisko antydyfuzji nie zależy od temperatury medium grzewczego, zachodzi zarówno przy 20st. C jak i 90 st. C. Rury KAN-therm PE-RT Blue Floor jak najbardziej posiadają osłonę EVOH, zabezpieczającą instalację OP przed jej nadmiernym zapowietrzaniem się. Są to rury bardzo dobrej jakości, dodatkowym plusem jest średnica 18x2 która, przy założeniu stałego rozstawu, daje możliwość osiągnięcia większych wydajności OP w porównaniu do "słynnej" średnicy 16x2. Rura objęta jest 10-letnią gwarancją materiałową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mms1719512843 20.05.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Pozwolę sobie odświeżyć temat. U mnie rozłożyli hydraulicy do ogrzewania podłogowego rury Firat PIPE PEXb-AL-PEXb DN16x2,0mm class 4 10BAR 95stopni dystrybutorem jest Vinsar, producent Turecki. Robione w nowej technologii PEXb-AL-PEXb metodą TIG. Czy to nie jest jakiś tani szajs? Ten sam produkt innego dystrybutora http://www.ferro.pl/produkt-rura-wielowarstwowa-pexalpex-4442-PEX16.html Hydraulicy twierdzą, że przy tego typu rurach nie trzeba robić próby szczelności przed zalaniem, bo nie są nigdzie łączone a parametry jakie mają sprawiają, że trudno je uszkodzić. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 20.05.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Pozwolę sobie odświeżyć temat. U mnie rozłożyli hydraulicy do ogrzewania podłogowego rury Firat PIPE PEXb-AL-PEXb DN16x2,0mm class 4 10BAR 95stopni dystrybutorem jest Vinsar, producent Turecki. Robione w nowej technologii PEXb-AL-PEXb metodą TIG. Czy to nie jest jakiś tani szajs? Ten sam produkt innego dystrybutora http://www.ferro.pl/produkt-rura-wielowarstwowa-pexalpex-4442-PEX16.html Hydraulicy twierdzą, że przy tego typu rurach nie trzeba robić próby szczelności przed zalaniem, bo nie są nigdzie łączone a parametry jakie mają sprawiają, że trudno je uszkodzić. Proszę o poradę. Co do jakości rury to ciężko się wypowiedzieć, najlepiej byłby ją sprawdzić w warunkach laboratoryjnych. Osobiście polecam producentów bardziej pewnych, markowych. Do instalacji OP jak już zapewne czytałeś mamy dobrą rurę PE-RT Blue Floor - polski producent z 10 letnią gwarancją. Nie mnie jednak co do twierdzenia ze nie ma konieczności sprawdzania instalacji po jej złożeniu to się nie zgodzę. Mało tego, zgodnie ze sztuką budowlaną/wykonawczą rury w trakcie zalewania instalacji OP betonem powinny być pod ciśnieniem około 3 bar - pozwoli to na szybkie wykrycie ewentualnych uszkodzeń rury podczas jej zalewania w betonie. Podsumowując, zaopatrz się w markową rurę, po złożeniu instalacji płukanie + próba ciśnieniowa, w trakcie zalewania instalacji OP koniecznie utrzymuj ciśnienie w rurach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.01.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Trochę czasu minęło może ktoś jeszcze się wypowie czy warto kupić rury do podłogówki Purmo PexPenta 16x2 zachęcająca jest 30 letnia gwarancja. To chyba jedyny producent, który jest tak pewny swojego produktu.... Czy warto patrzeć na parametr, które zachwala Purmo czyli: wysoki współczynnik przewodzenia ciepła λ=0,40 W/(mK)? Moje założenia wylewka anhydrytowa, ogrzewanie pompą ciepła. No i co z tej gwarancji? Jak rurka strzeli w posadzce to producent sfinansuje Ci remont domu? Wszystkie rurki dobrych producentów są można tak powiedzieć - wieczne. Ja mam Wavin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.01.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Trochę czasu minęło może ktoś jeszcze się wypowie czy warto kupić rury do podłogówki Purmo PexPenta 16x2 zachęcająca jest 30 letnia gwarancja. To chyba jedyny producent, który jest tak pewny swojego produktu.... Czy warto patrzeć na parametr, które zachwala Purmo czyli: wysoki współczynnik przewodzenia ciepła λ=0,40 W/(mK)? Moje założenia wylewka anhydrytowa, ogrzewanie pompą ciepła. Ja mam taką. Srawdź dobrze warunki gwarancji. Z tego co pamiętam to przy zakupie całego systemu OP obowiązuje 30 letnia gwarancja. Nawet jak wydasz kasę na system i rura strzeli to co? Dla mnie to czysta podpucha i argument za kupnem tej a nie innej rury. Sprawdź warunki gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts