Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec do domu ok 300m2 z min 4 klasą .

blackhawk

Recommended Posts

Witam.

Jaki piec wybrać do domu ok 300m2 który posiada minimum 4 klasę , ponieważ nie długo w mojej miejscowości mają być dotację i na spotkaniu twierdzili że będą połowę zwracać no zobaczymy jak to będzie .

Dom 1982 roku 3 kondygnacyjny każda kondygnacja ogrzewana , okna plastikowe ocieplenie domu to styropian 8 cm .W nie których pokojach są jeszcze żeliwne kaloryfery a w niektórych już nowe , wszystko teraz działa na normalnym piecu bez pompki wszystko grawitacyjnie , piec już ma 20 lat więc pewnie już nie długi jego kres życia .

Przez okres grzewczy spalam 2 tony węgla ale najczęściej zostaje i 3 tony mułku plus drzewo na rozpałkę . W piecu zaczynam palić ok 18:00 a o 20:00 zakładam na noc i do rana jest cieplutko , przez dzień nie palę bo by się w domu nie dało wytrzymać bo temperatura jest ok 21 stopni i tak jak wyżej pisałem zaczynam Palić dopiero ok 18:00.

Rozważam dwie marki pieca Defro albo Klimosz teraz się zastanawiam który lepszy i bardziej wydajniejszy , no chyba że jest jeszcze coś godnego uwagi ?

Jakie podzespoły wybrać do pieca tzn sterowniki czujniki itp ?

Będę wdzięczny za pomoc .

Witam.

Jaki piec wybrać do domu ok 300m2 który posiada minimum 4 klasę , ponieważ nie długo w mojej miejscowości mają być dotację i na spotkaniu twierdzili że będą połowę zwracać no zobaczymy jak to będzie .

Dom 1982 roku 3 kondygnacyjny każda kondygnacja ogrzewana , okna plastikowe ocieplenie domu to styropian 8 cm .W nie których pokojach są jeszcze żeliwne kaloryfery a w niektórych już nowe , wszystko teraz działa na normalnym piecu bez pompki wszystko grawitacyjnie , piec już ma 20 lat więc pewnie już nie długi jego kres życia .

Przez okres grzewczy spalam 2 tony węgla ale najczęściej zostaje i 3 tony mułku plus drzewo na rozpałkę . W piecu zaczynam palić ok 18:00 a o 20:00 zakładam na noc i do rana jest cieplutko , przez dzień nie palę bo by się w domu nie dało wytrzymać bo temperatura jest ok 21 stopni i tak jak wyżej pisałem zaczynam Palić dopiero ok 18:00.

Rozważam dwie marki pieca Defro albo Klimosz teraz się zastanawiam który lepszy i bardziej wydajniejszy , no chyba że jest jeszcze coś godnego uwagi ?

Jakie podzespoły wybrać do pieca tzn sterowniki czujniki itp ?

Będę wdzięczny za pomoc .

Oblicz jaka moc kotła .

http://cieplowlasciwie.pl/start

http://i.imgur.com/h0dwE2U.png

Edytowane przez animuss

Ok to wypełnię jeszcze raz.

Poniżej link:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/kf2

Coś tu nie teges w opisie pisałeś :

Witam.

Przez okres grzewczy spalam 2 tony węgla ale najczęściej zostaje i 3 tony mułku plus drzewo na rozpałkę ..

a w symulatorze Powierzchnia ogrzewana: 232m2 i

Węgiel brunatny, 3 t zużycie paliwa w sezonie grzewczym.

Edytowane przez animuss

Dlatego napisałem że nie całe 2T węgla ponieważ mi jeszcze zostaje, a kupuje 2T ale dajmy że spalam 2 T węgla i 3T mułu .

A jak wasze opinie Defro czy Klimosz ?

A mógłbyś wstawić zamiast 3t te to 4,5 tony miału ,zobaczymy co się zmieni ,

podasz link.

a ten kocioł to ma być z podajnikiem ślimakowym ,tłok czy zasypowy?

,paliwo pewnie będziesz preferował drobne miał ,flot itd.. ?

Nie wpisywałem żadnych grubości ścian , ale strasznie przyczepiliście się tego kalkulatora , te dwie marki i tak mają w specyfikacji że dom ok 300m2 to 25kW.

Teraz bardziej mi zależy na tym jaki piec wybrać który lepszy tzn defro czy klimosz jeśli tak to dlaczego , chyba że jest jeszcze jakaś dobra marka no i żeby posiadał 4 klasę .

Nie wpisywałem żadnych grubości ścian , ale strasznie przyczepiliście się tego kalkulatora , te dwie marki i tak mają w specyfikacji że dom ok 300m2 to 25kW.
na to się nie patrz .. to było dobre dla ściany 1 cegła ..

ciut mało wyszło te 15 kW mocy z ostatniego linku bo zrobienie OZC dokładnego wyszło by więcej.

Nie mniej 25 lat doświadczenia z opalaniem 220 m2 piec 17 kW pędzony drewnem jest w stanie ogrzać dom nawet przy -30 izolacja jest tylko

na stropie poddasza i skromne 6cm .. i fragmenty po 40cm .. Okna skrzynkowe ...

Większość ludzi podchodzi do sprawy pieca .. jak by chciało kupić sobie autobus .. bo może się kiedyś przyda.

jeśli 17 kW pędzone drewnem ciągnie spory dom, gdzie rury (majątek) 2 cale na obwodzie ... reszta 1cal do grzejników ..

do dom z izolacją spokojnie uciągnie się na 12-14 kW węglem ..

dom z izolacją, bo mam na podorędziu taki .. skromne 10cm .. ma teraz 17 kW i to musiał dostać cegły bo za mocny piec ..

pracuje na skraju minimum...

ale strasznie przyczepiliście się tego kalkulatora , te dwie marki

Przyczepiliśmy się tego kalkulatora bo to ważne :) kotły mają swoje moce.

Przeliczając paliwo jakie chochlujesz przez sezon grzewczy to moc kotła z podajnikiem powinna mieć 19 kW przy spalaniu ekogroszku

ale już przy spalaniu gorszego paliwa miał,flot,mułek itd.. to moc kotła z podajnikiem powinna mieć 23 kW

Gdybyś miał zamiar jeszcze docieplać w jakiś sposób chałupę to można by jeszcze zejść z mocą

Ze stajni Defro :

DEFRO DUO UNI 20 kW

http://www.defro.pl/images/kotly/defro-duo-uni-przekroj.jpg

KOMFORT EKO PZ 20 kW

http://www.defro.pl/images/kotly/komfort-eko-pz-przekroj.jpg

Ze stajni Klimosza :

KLIMOSZ MULTIDUO NG 20 kW

http://www.klimosz.pl/media/site/2014/01/08/Klimosz_MultiDuo_render_elektronika750www.jpg

Edytowane przez animuss