Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieszak na rowery w garażu - nietypowe

jacusp

Recommended Posts

Witam,

mam mało miejsca w garażu na jedno auto, nie mam normalnego sufitu tylko po skosie i do tego karton-gips (taki już kupiłem).

Na jednej ścianie mam okna, więc powieszenie rowerów na wieszaku jest ograniczone z uwagi na wolne miejsce na ścianach, a za chwilę będą 4 rowery.

Na rynku dostępne są tzw. wieszaki windy oparte na bloczkach - rower można wtedy łatwo podciągnąć do góry

http://www.szumgum.com/wieszak-na-rower-sport-arsenal.html

Czy ma sens przymocowanie do ścian dwóch list instacyjnych przez całą szerokość garażu np. z profili fischer do każdej zamontowania po jednym zestawie bloczków?

http://www.leroymerlin.pl/artykuly-metalowe/systemy-instalacyjne/system-instalacyjny-fischer/szyna-montazowa-ms-27-18-3m-fischer,p71036,l2196.html?reco=slt_product_list&qrtc_slt=slt_product_list&qrtc_tpl=tpl_product_3&qrtc_typ=prd&qrtc_prd=104845&qrtc_pos=6

Na takiej konstrukcji chciałbym powiesić 4 rowery (każdy ok 16 kg). Czy taka konstrukcja utrzyma wagę rowerów. A może inaczej powiesić 4 rowery?

Proszę o informację. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Jacek

Osobiście nie jestem zwolennikiem "windy" jeżeli chodzi o wieszanie rowerów (kapanie błota/smarów/etc. na dach samochodu). Brrrrr!

Jaki masz strop? (przy terivie trzeba uważać żeby przytwierdzić wieszak do belek)

Jaka wysokość garażu? (jest ciekawy sposób wieszania roweru na hakach kołami do góry tak jak na tym zdjęciu - jednak nie w każdych warunkach to rozwiązanie się sprawdzi)

A może jednak udałoby Ci się upchnąć wieszaki gdzieś na ścianie? Mi udało się zawiesić 6 rowerów na ok. 140-150cm szerokości ściany. Ale ten sposób zadziała jak masz z boku samochodu jakieś 1.6m (no może mniej, nie chce mi się iść do garażu żeby zmierzyć), albo zawiesisz rowery odrobine wyżej tak żeby samochód wjechał pod koło wiszącego roweru.

Dzięki za info, faktycznie kapania na auto nie brałem pod uwagę, ale rowery raczej zamierzam wieszać po sezonie, ten temat odpadnie. Na razie rowery wiszą upchnięte na ścianach. Ale za chwilę dojdzie 29er i jakieść 1,80 na niego i 26" dla syna, i treking żony i 20" drugiego syna i stary 26" żony. Do tego wspomniane okna i nieszczęsne prowadnice na bramę garażową - gdyby nie to to rowery bym wieszał na wieszaku - ale tu trzeba albo nisko zawiesić rower, żeby łatwo go powiesić, albo skakać z rowerem po drabinie jak wisi wysoko, dlatego wymyśliłem windę. Garaż chyba ma standardową wysokość w najniższym punkcie. Jak wjadę autem do garażu to mam mok 0,5 z każdej strony, szału nie ma. Nie wiem co jest pod karton-gipsem na suficie, ale z tym raczej nic nie będę robił, dlatego rozważam szyny przez całą szerokość garażu, ale nie wiem czy w ogóle pomysł ma sens.

ja bym się bał wieszać 60kg na kartongipsie. Nie wiadomo jak solidnie zrobiony stelaż. :( Jak uważasz, że jedyne rozsądne rozwiązanie to sufit, to może jakimś wykrywaczem profili sprawdzić jaki jest ich układ i faktycznie tą szynę zawiesić na suficie, ale przykręcać do profili a nie do gołej płyty. Proponuje zadzwonić do jakiegoś doradcy od mocowań żeby doradził czym tą szynę przyczepić żeby było solidnie. Swego czasu korzystałem z pomocy doradcy technicznego Fischera. No chyba, że ktoś zorientowany podejmie temat.