Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam takie pytanie odnośnie lania fundamentów razem ze ścianą fundamentową.

Czy można zalać fundament wypuszczając z niego pręty zbrojeniowe i później za około 2 tygodnie szalować i lać ścianę fundamentową?

Czy lepiej jest zaszalować i wszystko zalać razem?

Z góry dziękuję za porady.

https://forum.murator.pl/topic/197408-fundament-lany-razem-ze-%C5%9Bcian%C4%85-fundamentow%C4%85/

Jeśli zalejesz razem to jak z izolacją poziomą?

Rozumiem, że chodzi o ławy i fundamenty.

Chodzi o ławę fundamentową i ścianę fundamentową która będzie lana "B20" a nie murowana z bloczków.

W projekcie mam:

-izolacja pozioma i pionowa ścian fundamentowych, między ławą fundamentową a ścianą niema izolacji.

Czy można zalać fundament wypuszczając z niego pręty zbrojeniowe i później za około 2 tygodnie szalować i lać ścianę fundamentową?

.

Razem ciężko to zalać, ława jest szersza od ściany zalewasz ławy wypuszczasz potrzebne zbrojenia a potem na ławie stawiasz szalunki i zalewasz ściany.

Jak to zamierzasz sensownie zawibrować?

Jak się zabezpieczysz, żeby beton nie podniósł szalunków? Np. założysz śruby i potem się podkopiesz? ;-)

Czy nie podniesie to mocno kosztów związanych z szalowaniem i czy ta różnica nie będzie wielokrotnie wyższa od kosztów pompy?

Nie obawiasz się dodatkowych problemów? Prosty przykład, wejdzie wibrator pod szalunek między pręty i się zaklinuje. Można dodatkowo wziąć wibrator przyczepiany do szalunków, ale to też są koszty.

Robiłeś już coś takiego?

U nas się na firmie robi takie cuda, a odwrotnie na formie, wtedy jest pewność, że jest dobrze zawibrowane i faktycznie jest.

Potem się odwraca, "pudełko" na duży samochód i zakopuje u klienta. Ale u Ciebie jest chałupa do postawienia, więc inna skala.

Jak to zamierzasz sensownie zawibrować?

Jak się zabezpieczysz, żeby beton nie podniósł szalunków? Np. założysz śruby i potem się podkopiesz? ;-)

Czy nie podniesie to mocno kosztów związanych z szalowaniem i czy ta różnica nie będzie wielokrotnie wyższa od kosztów pompy?

Nie obawiasz się dodatkowych problemów? Prosty przykład, wejdzie wibrator pod szalunek między pręty i się zaklinuje. Można dodatkowo wziąć wibrator przyczepiany do szalunków, ale to też są koszty.

Robiłeś już coś takiego?

U nas się na firmie robi takie cuda, a odwrotnie na formie, wtedy jest pewność, że jest dobrze zawibrowane i faktycznie jest.

Potem się odwraca, "pudełko" na duży samochód i zakopuje u klienta. Ale u Ciebie jest chałupa do postawienia, więc inna skala.

witam,to zadne ,,cudo" tylko fundamenty zrobione z zgodnie ze sztuka i projektem,proszę wejść. na yuotube,wpisać ,,dom w koniczynce",jest tam seriia filmików z zalewania. ścian i ław fundamentowych,jest również pokazane jak to ,,cudo" można dobrze zawibrowac,izolacja z papy 5mm sbs na osnowie zostala wykonana na wierzchu ścian fundamentowych wcześniej polozony dysperbit 2 razy,polecam wszystkim niedowiarkom,pozdrawiam

Tak,film widziałem. Tylko że marcin19 chce naraz odlać fundament(ławe?) ze ścianą fundamentową ,tak zrozumiałem. A na filmie fundament lany na ławie która była wcześniej wylana.

Obejrzę chętnie, jak będę miał wolny czas i przede wszystkim sensowny transfer.

Chodzi o to, żeby takie cudo wykonał ktoś z okolicy. Czy na podstawie filmiku, każdy ogarnięty majster da sobie radę? Czy nie trzeba domu ciągnąć pod koniczynkę? ;-) Żeby chłopak, oszczędzając 500 zł, nie wkopał się w problemy.

A blokowanie się wibratora to jest spory problem przy małych ścianach. A czy jest dobrze zawibrowane, mogę zobaczyć po zdjęciu szalunków, a czasami dopiero po wyjęciu próbki.

Ja o izolacji nic nie nie pisałem. :-)

etap 1

etap2

Musisz to podzielić na 2 etapy. Chyba że masz jakieś odgórne wymagania i wolisz sie namęczyć i robić wszystko odrazu "bo taniej nie zapłace 2x za pompe!"

Ustawienie i zabezpieczenie szalunku ścian fundamentu "w tzw powietrzu" bedzie baaaardzo pracochłonne

Po za tym jak chcesz to zawibrować?

Edytowane przez SO-JER