giancardi 25.01.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam, Mam następujący problem w mieszkaniu. Otóż zauważyłem, że w dużym pokoju na ścianach - wnękach od okien i w dwóch miejscach obok - od frontu, pojawiły mi się po pomalowaniu na biało (wcześniej był kolor od osób, które kupiłem), choć kolor znaczenia nie ma, mokre plamy. Pojawiają się różnie, pierwszy raz zauważyłem po mocnych opadach. Nade mną jest balkon, więc nie jestem ostatni. Zauważyłem, że plamy pojawiają się mniej więcej od połowy okna w dół. Wyżej nie występują. Plamy pojawiają się również na ścianie obok (nie we wnęce a na ścianie patrząc od frontu). Też tylko do ok połowy wysokości. Charakterystyczne jest też to, że plamy czasem wyschną, stają się mniej widoczne. Potem się odnawiają, ściana jest mokra czuć normalnie po przyciśnięciu palcem wilgoć. Ponadto przy drzwiach balkonowych (podwójne okno) na dole skrapla się woda. To znaczy, mniej więcej od 1/3 wysokości ram okiennych są one mokre i na dole robią się plamy. Plamy nie robią się od wody skraplanej na szybie, tylko woda spływa po tych ramach w dół i tam się gromadzi. Początkowo myślałem, że od sąsiada po balkonie leci, ale pod sufitem nie ma absolutnie nic no i problemy zaczynają się od połowy okien dopiero. Ponadto tam gdzie jest mokro czasem pojawiają się łatwo zmywalne plamki brunatnego koloru. Boję się, że to może być grzyb. Jest to widoczne na zdjęciu 3. Ewentualnie może to być przebijająca farba, bo kiedyś był tam właśnie taki brunatny kolor. Dodatkowo plamy pojawiają się zarówno tam gdzie jest nawiewnik aereco jak i tam, gdzie go nie ma. Okna wychodzą na balkon, który jest na długości dużego pokoju. W pokoju obok nie ma takich problemów. Dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 26.01.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 A jak to wygląda u sąsiada piętro niżej? Budynek nowy czy stary? Jak wygląda od zewnątrz ta ściana co na niej jest balkon? Jaka jest posadzka na balkonie? Generalnie, ten poprzedni kolor (brunatny) ma tutaj mocne uzasadnienie, bo ściana bardzo mocno skądś chłonie wodę. I nie będzie to prosto znaleźć, bo źródło może być nawet i dwa piętra wyżej. Miałam podobną sytuację, że ciekło z pękniętej płytki na balkonie, ale wilgoć wychodziła przy podłodze piętro niżej, a powód został znaleziony dopiero po skuciu zewnętrznego tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.01.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Prosta sprawa woda się kondensuje z pary wodnej... bo jest z duża wilgotność w domu + kiepskie wykonanie montażu okna .. i ciepło ucieka z domu niczym Ferrari po niemieckiej autostradzie .. Ponadto przy drzwiach balkonowych (podwójne okno) na dole skrapla się woda. To znaczy, mniej więcej od 1/3 wysokości ram okiennych są one mokre i na dole robią się plamy. Plamy nie robią się od wody skraplanej na szybie, tylko woda spływa po tych ramach w dół i tam się gromadzi. dokładnie potwierdza co pisałem... wilgotność w domu jest spora.. grzać i wietrzyć .. ustąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.01.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 מרכבה: ja się zastanawiam w takim razie nad jeszcze jednym - czy w trakcie np montażu okien jakiś mundry dla ułatwienia sobie roboty nie wywalił połowy ściany a potem tylko przemalował na jeden kolor. Bo wydaje mi się jakby jeszcze różna była chłonność ścian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giancardi 27.01.2015 00:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 (edytowane) A jak to wygląda u sąsiada piętro niżej? Budynek nowy czy stary? Jak wygląda od zewnątrz ta ściana co na niej jest balkon? Jaka jest posadzka na balkonie? Generalnie, ten poprzedni kolor (brunatny) ma tutaj mocne uzasadnienie, bo ściana bardzo mocno skądś chłonie wodę. I nie będzie to prosto znaleźć, bo źródło może być nawet i dwa piętra wyżej. Miałam podobną sytuację, że ciekło z pękniętej płytki na balkonie, ale wilgoć wychodziła przy podłodze piętro niżej, a powód został znaleziony dopiero po skuciu zewnętrznego tynku. Budynek 2010. Nie wiem jak wygląda niżej u sąsiada, mieszkam tu od niedawna.. Od zewnątrz wygląda normalnie mi się wydaje. Nie widać nic niepokojącego. Na balkonie są płytki, jest też próg z płytek. Wilgoć przy podłodze piętro niżej?! To co leciało cały pion i dopiero gdzieś tam na dole..? Jestem przedostatnim piętrem. U mnie to o tyle wygląda inaczej, że obok wnęki balkonowej po obu stronach są plamy na ścianie. Obok wnęki okna, gdzie jest nawiewnik nie ma plam, tylko jeden bok wnęki jest mokry. Prosta sprawa woda się kondensuje z pary wodnej... bo jest z duża wilgotność w domu + kiepskie wykonanie montażu okna .. i ciepło ucieka z domu niczym Ferrari po niemieckiej autostradzie .. Ciepło ucieka i taki jest efekt? W mieszkaniu mam cały czas ok. 20 stopni, czasem ciut więcej. Staram się wietrzyć, ale mam małe dziecko, więc wiadomo jak to jest. Myślę o tym jak zrobić, żeby samo się wietrzyło, generalnie nawiewniki nie wchodzą już w grę, bo mam rolety, ale na przykład zamówić magika od okien żeby zmienił/naciął uszczelkę od okna? ja się zastanawiam w takim razie nad jeszcze jednym - czy w trakcie np montażu okien jakiś mundry dla ułatwienia sobie roboty nie wywalił połowy ściany a potem tylko przemalował na jeden kolor. Bo wydaje mi się jakby jeszcze różna była chłonność ścian... Czyli co wychodziłoby, że do połowy jest inna ściana? Tylko wówczas dlaczego przy drugim, zwykłym oknie też są plamy..? Już nie wiem co robić, jak zrobić tę wentylację, niby nawiewnik dmucha jak głupi, a i tak się na szybach para zbiera powoli. Z drugiej strony takie plamy są Plamy pojawiają się miejscowo, czasem plamki po kilka cm. Pojawia się i lekko znika. Na wnękach widzę, że też są nie tylko zalania takie konkretne, ale też plamki mokre. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez giancardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 27.01.2015 02:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Jaką masz wentylację i czy jest sprawna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 27.01.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Wilgoć przy podłodze piętro niżej?! To co leciało cały pion i dopiero gdzieś tam na dole..? Wciekało przez pękniętą płytkę (lub uszkodzoną fugę - nie wiem, co było pierwsze) na balkonie (tarasie nad wykuszem). Dobrze wykonana izolacja pozioma nie pozwalała wodzie wsiąknąć w sufit pomieszczenia poniżej, więc ta spływała szukając ujścia, sączyła się po zewnętrznym tynku, aż przy parapecie zewnętrznym znalazła szparę, żeby wejść pomiędzy mur a ocieplenie. Klimat mamy jaki mamy, więc po każdej kolejnym cyklu złapania mrozów strumyk był coraz silniejszy. Dodatkowo 3 zimy bez ogrzewania spowodowały, że ściana nie była na bieżąco osuszana, co skończyło się pięknym grzybem. Bo weź pod uwagę, że generalnie styropian sam z siebie nie przepuszcza wody. Co do zbyt dużej ilości wilgoci w domu - może się nie znam na teraźniejszej wilgoci, ale jeżeli już miałam z nią do czynienia w okresach deszczowo-jesiennych, kiedy CO jeszcze nie działało, to kondensowało się to na każdej ścianie, każdym oknie i każdym meblu a nie nie tylko w jednym pokoju na jednej ścianie... Jak nic, wilgoć teraz jest jakaś inna :/ Edytowane 27 Stycznia 2015 przez dorcze doprecyzowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.01.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Zauważyłem, że plamy pojawiają się mniej więcej od połowy okna w dół. Wyżej nie występują. Plamy pojawiają się również na ścianie obok (nie we wnęce a na ścianie patrząc od frontu). Też tylko do ok połowy wysokości. Charakterystyczne jest też to, że plamy czasem wyschną, stają się mniej widoczne. Potem się odnawiają, ściana jest mokra czuć normalnie po przyciśnięciu palcem wilgoć. Ponadto przy drzwiach balkonowych (podwójne okno) na dole skrapla się woda. To znaczy, mniej więcej od 1/3 wysokości ram okiennych są one mokre i na dole robią się plamy. Plamy nie robią się od wody skraplanej na szybie, tylko woda spływa po tych ramach w dół i tam się gromadzi. Początkowo myślałem, że od sąsiada po balkonie leci, ale pod sufitem nie ma absolutnie nic no i problemy zaczynają się od połowy okien dopiero. Zastanowiłbym się jakie są okna czy to nie jest jakiś lichy zimny profil? Jak są zamontowane Czy tam ktoś nie napchał jakiegoś kleju, cementu "zamiast pianki' ? Czy w ścianie z plamami są jakieś instalacje? Może CO sąsiada powyżej coś puszcza? Może na zewnątrz jest rynna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giancardi 28.01.2015 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Wentylacja konwekcyjna, jest jaka jest. Staram się wietrzyć, ale przy 2 miesięcznym dziecku to ciężkie. Mam nawiewnik w pokoju i nawiewnik w salonie. Nie wiem czy nie powinienem jakoś poszukać sposobu na dostarczanie większej ilości świeżego powietrza. Dodatkowo pod komin wentylacyjny wybity jest okap, więc automatycznie zwiększono powierzchnię wciągania, co według mnie nie jest bez znaczenia, bo wyciągać ma więcej, a wchodzi standardowa ilość powietrza. Zauważyłem, że często jak wyjdę na balkon to na ramie od okna balkonowego na górnej jej części jest spora ilość skroplonej wody, która ścieka kroplami normalnie na szybę. Dodatkowo na tej masie uszczelniającej pomiędzy ramą, a elewacją (nie wiem czy to jest klej czy co) też skrapla się woda. Instalacji raczej nie ma, z jednej strony na pewno nie. Rynny nie ma raczej. Zimny profil? Nie wiem, okna te ogólnie górnych lotów nie są. Jak sprawdzić montaż? Chyba trzeba by rozkuć wnęki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 28.01.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Ale na zewnątrz budynku jest skroplona ? Bo to jest nie możliwe. Jeśli tak to to jest jakiś przeciek, a nie kondensacja wody w tej porze roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.01.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 a nie kondensacja wody w tej porze roku. wewnątrz teraz kondensacja to sprawa dość "normalna" wystarczy parę błędów przy oknie .. zrobić jak pisał Jajmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giancardi 28.01.2015 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 No tak na zewnątrz, na łączeniach ram z elewacją na "kleju" oraz na ramie okiennej, ale tylko w górnej jej części.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 29.01.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 jajmar: tylko z tego co zrozumiałem kolegę jemu idzie do lub od pewnej wysokości... czyli to co wspominałem jeszcze: kiepsko umocowane okna (na cementach / klejach) nie na piance, do tego, kiepski profil, a jak dawaliby piankę to mogli użyć czegoś na kształt gruntu. Ciekawym bym był jak w środku ta ściana wygląda i czy wilgoć nie wychodzi tam gdzie słabo przygotowali ścianę, co by oznaczało, że wilgoć jest wszędzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts