Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystkie rolety zewnętrzne z centrali alarmowej

Recommended Posts

Kolego - jakie będziesz miał rolety - jeżeli z wyłącznikami krańcowymi - do każdej osobny przewód YDY 4x1,5mm. W sytuacji rolet z automatyką przeciążeniową - możesz je pogrupować po kilka sztuk. Oczywiście jakie są tego konsekwencję to raczej się domyślasz (nie będziesz mógł nimi sterować niezależnie) Zanim położysz przewody najbezpieczniej skonsultować się z producentem rolet.

pzdr

Mam w sumie 14 rolet. Chyba niepotrzebne a nawet absurdalne dla przeciętnego użytkownika byłoby prowadzenie przewodu z każdej rolety do centrali. Tak więc, przy każdym oknie przewiduję przełącznik umożliwiający sterowanie tą konkretną roletą. Następnie pogrupowałem rolety - np. salon, garaż, pokoje górne itp... - mają wspólny przełącznik umiejscowiony przy wejściu do salonu, do garażu, który umożliwi grupowe opuszczenie lub podniesienie rolet w danym pomieszczeniu. Bo poranne spacery od okna do okna w celu podniesienia rolety chyba szybko się znudzą. Następnie przewody z gniazdka danej grupy wyprowadziłem do centrali, komunikatem SMS będę mógł zamykać lub otwierać grupy rolet, a połączenie będzie wg takiego schematu.

Integra_2.jpg

Prawdopodobnie jest wiele sposobów rozwiązania sterowania roletami, nie wiem, nie jestem automatykiem, powyższy wystarczy do moich potrzeb. Silniki rolet mają oczywiście czujniki krańcowe i silnik ulega wyłączeniu po dojściu rolety do końca.

Edytowane przez piotrek0m

Witam

Ile rolet będziesz miał w poszczególnych grupach ?

Przewidziałeś wszystkie możliwe scenariusze Twojego schematu - np. część rolet opuściłeś ręcznie (wyłącznikiem przy oknie) do połowy. Następnie, zdalnie chcesz zamknąć wszystkie rolety do końca - jesteś pewien, że uda się to zrobić ?

pzdr

Największa grupa to salon - 4 rolety w grupie, pozostałe zgrupowania zawierają 2-3 rolety. Jak pisałem rolety mają wyłącznik krańcowy i ta do połowy opuszczona opuści się szybciej i wyłączy jako pierwsza. Obecnie opuszczam rolety wkładając dwa odpowiednie druciki do gniazdka;) Jeżeli roleta dojdzie do końca to silnik wyłącza się, dalsze podawanie napięcia na ten kierunek nie wywołuje żadnej reakcji. Czy mój system spełni się - nie wiem... zepnę to dopiero za kilka miesięcy, pod expandery podepnę pewno jeszcze później ...

Największa grupa to salon - 4 rolety w grupie, pozostałe zgrupowania zawierają 2-3 rolety. Jak pisałem rolety mają wyłącznik krańcowy i ta do połowy opuszczona opuści się szybciej i wyłączy jako pierwsza. Obecnie opuszczam rolety wkładając dwa odpowiednie druciki do gniazdka;) Jeżeli roleta dojdzie do końca to silnik wyłącza się, dalsze podawanie napięcia na ten kierunek nie wywołuje żadnej reakcji. Czy mój system spełni się - nie wiem... zepnę to dopiero za kilka miesięcy, pod expandery podepnę pewno jeszcze później ...

Jeżeli to sprawdziłeś fizycznie - to w zasadzie nie ma tematu. Pisałem o tym, ponieważ są sytuacje, kiedy rolety pogrupowane nie działają prawidłowo - prawdopodobnie zależy to od samej "automatyki" konkretnego modelu - np. tutaj jest wątek, gdzie jest już "pozamiatane" : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2954804&highlight= dlatego uczulam, żeby do tematu rolet podchodzić indywidualnie, a najlepiej zweryfikować zalecenia producenta przed położeniem przewodów.

Twój schemat jest dobry, osobiście sterowanie rolet przeważnie montuję przy wejściu do pomieszczenia razem z zestawem innych wyłączników.

pzdr

Przeglądając wszystkie tematy związane z roletami znalazłem ciekawe rozwiązanie elmesa st100gr jednak nie mam pojęcia jak to zamontować żeby było ładnie i estetyczne. Miał ktoś może do czynienia z tym?

mam takie sterowniki zamontowane przy każdej rolecie

ciągniesz zasilanie 3x1,5 albo mniej i skrętkę pomiędzy sterownikami

zaletą ich jest możliwość sterowania pilotem wielu sekcji (grup i pojedynczo ) rolet

producent podaje 112 opcji (kto to spamięta, na 1 pilociku:)

Staszek 1/2 Marioli

• 2 weeks później...
... Następnie przewody z gniazdka danej grupy wyprowadziłem do centrali, komunikatem SMS będę mógł zamykać lub otwierać grupy rolet, a połączenie będzie wg takiego schematu.

[ATTACH=CONFIG]301179[/ATTACH]

Prawdopodobnie jest wiele sposobów rozwiązania sterowania roletami, nie wiem, nie jestem automatykiem, powyższy wystarczy do moich potrzeb. Silniki rolet mają oczywiście czujniki krańcowe i silnik ulega wyłączeniu po dojściu rolety do końca.

Na razie teoretyzuję ale sam się zastanawiam nad podłączeniem rolet za pomocą INT-IORS, trochę się naczytałem na na forach i zastanawiam się czy w przedstawionym przez Ciebie rozwiązaniu nie będzie problemu w przypadku gdy centrala da sygnał w momencie kiedy Ty dajesz sygnał z przycisku? a tymbardziej odwrotny sygnał, czytałem gdzieś na elektrodzie ze może silnik się spalić - chyba że ja źle rozumiem narysowany schemat.

Sam myślałem o łączeniu w grupy rolet za pomocą sterowników grupowych(będziemy mieliokna gdzie są np 3 rolety) ale jeszcze do końca nie znalazłem jak to zrobić. Natomiast myślałem o prowadzeniu przewodów z rolety do centrali kabel zasilający oraz drugi kabel UTP sterujący podpięty do wejścia w centrali alarmowej.

Minusem takiego rozwiązania jest to, że w przypadku awarii centrali nie mam sterownia:/

Edytowane przez Sapa

Na razie teoretyzuję ale sam się zastanawiam nad podłączeniem rolet za pomocą INT-IORS, trochę się naczytałem na na forach i zastanawiam się czy w przedstawionym przez Ciebie rozwiązaniu nie będzie problemu w przypadku gdy centrala da sygnał w momencie kiedy Ty dajesz sygnał z przycisku? a tymbardziej odwrotny sygnał, czytałem gdzieś na elektrodzie ze może silnik się spalić - chyba że ja źle rozumiem narysowany schemat.

Sam myślałem o łączeniu w grupy rolet za pomocą sterowników grupowych(będziemy mieliokna gdzie są np 3 rolety) ale jeszcze do końca nie znalazłem jak to zrobić. Natomiast myślałem o prowadzeniu przewodów z rolety do centrali kabel zasilający oraz drugi kabel UTP sterujący podpięty do wejścia w centrali alarmowej.

Minusem takiego rozwiązania jest to, że w przypadku awarii centrali nie mam sterownia:/

mam podobnie zastosowane sterowniki elmes

http://elmes.pl/index.php?p=produkty&act=prodpok&prod=44

do sterowania grupą jest wyłącznik ścienny i pilot, który może sterować każdą roletą osobno

ale czy można podłączyc je do centrali alarmowej to nie wiem

ja nie miałem takiej potrzeby, a po za tym moja instalacja ma ponad 7lat i na pewno wiele sie zmieniło

Pozdrawiam

Staszek

Gość grend
w uzytkowaniu co tak naprawdę daje podłaczenie rolet do alarmu. Zamkniecie rolet przy uzbrajaniu alarmu to jest jedyna zaleta czy jest może jeszcze jakaś inna ? Kiedy chcę zamknąć wszystkie rolety bez uzbrajania alarmu to biegam po wszystkich wyłacznikach ?

i zastanawiam się czy w przedstawionym przez Ciebie rozwiązaniu nie będzie problemu w przypadku gdy centrala da sygnał w momencie kiedy Ty dajesz sygnał z przycisku? a tymbardziej odwrotny sygnał, czytałem gdzieś na elektrodzie ze może silnik się spalić - chyba że ja źle rozumiem narysowany schemat.

Witam

Popatrz, w momencie opuszczania rolety zdalnie, zestyk prawy NO podaje L-kę na silnik. Jeżeli w tym czasie ktoś wciśnie ręcznie przycisk podnoszenia zestyk NC jest rozłączony - czyli nie poda fazy.

pzdr

w uzytkowaniu co tak naprawdę daje podłaczenie rolet do alarmu. Zamkniecie rolet przy uzbrajaniu alarmu to jest jedyna zaleta czy jest może jeszcze jakaś inna ? Kiedy chcę zamknąć wszystkie rolety bez uzbrajania alarmu to biegam po wszystkich wyłacznikach ?

Ja bym chciał mieć możliwość centralnego sterowania roletami z manipulatora np INT-TSI, plus zdalnie (wiem że bajer i pewnie niepotrzebny ale gdyby rolety z automatu się nie zamykały przy uzbrajaniu alarmu to zawsze można je zamknąć zdalnie i osłonić dom przed słońcem)

Zapewnia zdalnie sterowanie komunikatami SMS - wszak uzbrajając alarm nie trzeba zamykać wszystkich rolet, można opuścić rolety tylko na parterze. Będąc poza domem można opuścić pozostałe... Można zamontować czujniki deszczu, wiatru, zmierzchu, i rolety będą się zamykały automatycznie w określonych warunkach pogodowych...

...trochę się naczytałem na na forach i zastanawiam się czy w przedstawionym przez Ciebie rozwiązaniu nie będzie problemu w przypadku gdy centrala da sygnał w momencie kiedy Ty dajesz sygnał z przycisku? a tym bardziej odwrotny sygnał, czytałem gdzieś na elektrodzie ze może silnik się spalić - chyba że ja źle rozumiem narysowany schemat....

Przy ręcznym podaniu napięcia w tym samym kierunku nic się nie stanie, ale przy podaniu napięcia w kierunku A podczas ruchu rolety w kierunku B pojawi się napięcie na 2- kierunkach, nie wiem czy silnik ma jakieś zabezpieczenie?

Znalazłem stronę, najpewniej zastosuję jakieś sterowniki typu RCS ?

(Jak się zmieszczą w puszcze ....)

http://sterowanierolet.pl/

Edytowane przez piotrek0m

Mam sterowbiki relmes elektronic i jestem bardzo zadowolony

pusy ze mozna je tak zaprogramowac iz załączanie nastepuje przez włącznik dzwonkowy który kosztuje kilkanasci zł. a dedykowany do rolet to juz kilkadziesiąt x ilośc rolet to robi sie kwota

minus to taki ze trzeba ciągnąc kabel zasilający i skretke z każdej rolety do skrzynki, gdzie sa sterowniki

Dodatkowo pilot daje sie zaprogramowac ze o danej godzinie rolety same sie zamykaja a rano otwieraja by budzac sie miec juz słonce w sypialni

mam tez podłączone je pod alarm, a dokładnie pod modul gsm by sterowac zdalnie

jak chodzi o sterowanie alarmu rolet bramy garazowej to mam to zrobione tak

pilot 4 kanałowy , odbiorniki dedtkowane odbiorniki w modułach alarm,rolety,brama i kazdy z czterech guzików przypisany do danego urzadzenia.

Gość grend
Zapewnia zdalnie sterowanie komunikatami SMS - wszak uzbrajając alarm nie trzeba zamykać wszystkich rolet, można opuścić rolety tylko na parterze. Będąc poza domem można opuścić pozostałe... Można zamontować czujniki deszczu, wiatru, zmierzchu, i rolety będą się zamykały automatycznie w określonych warunkach pogodowych...

http://sterowanierolet.pl/

JEżeli chcę zamknąć rolety na parterze nie załaczając alarmu to bedę musiał biegać po wszystkich wyłacznikach, czy to mozna inaczej rozwiazać ?

Jeżeli będę miał czujnik wiatru to zamkną mi się wszystkie rolety czy tylko od strony z której wieje wiatr. Jezeli będzie duzy wiatr a ja mimo wszystko bedę chciał mieć otwarte żaluzje to mogę to jakoś "pokonać" ? Jezeli bedzie taka sekwencja z wiatrem to wynika z tego ze zasilanie z każdej rolety bedę musiał ciagnąć w jedno miejsce ?