Adam93 26.01.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Witam. Posiadam w mieszkaniu wszystkie rolety elektrycznie sterowane. Jest 8 rolet na parterze i 6 na piętrze. Proszę o pomoc jakie przewody elektryczne położyć pod tynk. Chciałbym zastosować centrale alarmowa satel Integra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.01.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Do centrali dałem 6x1,5 sterowanie będzie expanderem wyjść INT-ORS podpiętym pod Integre 128-WRL. Na dzienniku kiedyś wrzuciłem mój schemat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam93 26.01.2015 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Czy mógłbyś troszkę jaśniej? Ten przewód dałeś od każdej rolety czy jak?? Przeszukałem Twój dziennik jednak zadnego schematu nie znalazłem. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Adam93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 26.01.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Kolego - jakie będziesz miał rolety - jeżeli z wyłącznikami krańcowymi - do każdej osobny przewód YDY 4x1,5mm. W sytuacji rolet z automatyką przeciążeniową - możesz je pogrupować po kilka sztuk. Oczywiście jakie są tego konsekwencję to raczej się domyślasz (nie będziesz mógł nimi sterować niezależnie) Zanim położysz przewody najbezpieczniej skonsultować się z producentem rolet.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.01.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Mam w sumie 14 rolet. Chyba niepotrzebne a nawet absurdalne dla przeciętnego użytkownika byłoby prowadzenie przewodu z każdej rolety do centrali. Tak więc, przy każdym oknie przewiduję przełącznik umożliwiający sterowanie tą konkretną roletą. Następnie pogrupowałem rolety - np. salon, garaż, pokoje górne itp... - mają wspólny przełącznik umiejscowiony przy wejściu do salonu, do garażu, który umożliwi grupowe opuszczenie lub podniesienie rolet w danym pomieszczeniu. Bo poranne spacery od okna do okna w celu podniesienia rolety chyba szybko się znudzą. Następnie przewody z gniazdka danej grupy wyprowadziłem do centrali, komunikatem SMS będę mógł zamykać lub otwierać grupy rolet, a połączenie będzie wg takiego schematu. Prawdopodobnie jest wiele sposobów rozwiązania sterowania roletami, nie wiem, nie jestem automatykiem, powyższy wystarczy do moich potrzeb. Silniki rolet mają oczywiście czujniki krańcowe i silnik ulega wyłączeniu po dojściu rolety do końca. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 26.01.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 WitamIle rolet będziesz miał w poszczególnych grupach ?Przewidziałeś wszystkie możliwe scenariusze Twojego schematu - np. część rolet opuściłeś ręcznie (wyłącznikiem przy oknie) do połowy. Następnie, zdalnie chcesz zamknąć wszystkie rolety do końca - jesteś pewien, że uda się to zrobić ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.01.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Największa grupa to salon - 4 rolety w grupie, pozostałe zgrupowania zawierają 2-3 rolety. Jak pisałem rolety mają wyłącznik krańcowy i ta do połowy opuszczona opuści się szybciej i wyłączy jako pierwsza. Obecnie opuszczam rolety wkładając dwa odpowiednie druciki do gniazdka;) Jeżeli roleta dojdzie do końca to silnik wyłącza się, dalsze podawanie napięcia na ten kierunek nie wywołuje żadnej reakcji. Czy mój system spełni się - nie wiem... zepnę to dopiero za kilka miesięcy, pod expandery podepnę pewno jeszcze później ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam93 27.01.2015 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Przeglądając wszystkie tematy związane z roletami znalazłem ciekawe rozwiązanie elmesa st100gr jednak nie mam pojęcia jak to zamontować żeby było ładnie i estetyczne. Miał ktoś może do czynienia z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 27.01.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Największa grupa to salon - 4 rolety w grupie, pozostałe zgrupowania zawierają 2-3 rolety. Jak pisałem rolety mają wyłącznik krańcowy i ta do połowy opuszczona opuści się szybciej i wyłączy jako pierwsza. Obecnie opuszczam rolety wkładając dwa odpowiednie druciki do gniazdka;) Jeżeli roleta dojdzie do końca to silnik wyłącza się, dalsze podawanie napięcia na ten kierunek nie wywołuje żadnej reakcji. Czy mój system spełni się - nie wiem... zepnę to dopiero za kilka miesięcy, pod expandery podepnę pewno jeszcze później ... Jeżeli to sprawdziłeś fizycznie - to w zasadzie nie ma tematu. Pisałem o tym, ponieważ są sytuacje, kiedy rolety pogrupowane nie działają prawidłowo - prawdopodobnie zależy to od samej "automatyki" konkretnego modelu - np. tutaj jest wątek, gdzie jest już "pozamiatane" : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2954804&highlight= dlatego uczulam, żeby do tematu rolet podchodzić indywidualnie, a najlepiej zweryfikować zalecenia producenta przed położeniem przewodów. Twój schemat jest dobry, osobiście sterowanie rolet przeważnie montuję przy wejściu do pomieszczenia razem z zestawem innych wyłączników. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 28.01.2015 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Przeglądając wszystkie tematy związane z roletami znalazłem ciekawe rozwiązanie elmesa st100gr jednak nie mam pojęcia jak to zamontować żeby było ładnie i estetyczne. Miał ktoś może do czynienia z tym? mam takie sterowniki zamontowane przy każdej rolecie ciągniesz zasilanie 3x1,5 albo mniej i skrętkę pomiędzy sterownikami zaletą ich jest możliwość sterowania pilotem wielu sekcji (grup i pojedynczo ) rolet producent podaje 112 opcji (kto to spamięta, na 1 pilociku:) Staszek 1/2 Marioli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam93 28.01.2015 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 A mógłbyś wstawić jakąś fotkę jak to zamontować. Bo nie mogę na widoku zostawić takiej puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam93 28.01.2015 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Ciekawą propozycją są moduły INT-IORS. nie jest to tanie rozwiązanie ale mam możliwość dowolnego programowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sapa 06.02.2015 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) ... Następnie przewody z gniazdka danej grupy wyprowadziłem do centrali, komunikatem SMS będę mógł zamykać lub otwierać grupy rolet, a połączenie będzie wg takiego schematu. [ATTACH=CONFIG]301179[/ATTACH] Prawdopodobnie jest wiele sposobów rozwiązania sterowania roletami, nie wiem, nie jestem automatykiem, powyższy wystarczy do moich potrzeb. Silniki rolet mają oczywiście czujniki krańcowe i silnik ulega wyłączeniu po dojściu rolety do końca. Na razie teoretyzuję ale sam się zastanawiam nad podłączeniem rolet za pomocą INT-IORS, trochę się naczytałem na na forach i zastanawiam się czy w przedstawionym przez Ciebie rozwiązaniu nie będzie problemu w przypadku gdy centrala da sygnał w momencie kiedy Ty dajesz sygnał z przycisku? a tymbardziej odwrotny sygnał, czytałem gdzieś na elektrodzie ze może silnik się spalić - chyba że ja źle rozumiem narysowany schemat. Sam myślałem o łączeniu w grupy rolet za pomocą sterowników grupowych(będziemy mieliokna gdzie są np 3 rolety) ale jeszcze do końca nie znalazłem jak to zrobić. Natomiast myślałem o prowadzeniu przewodów z rolety do centrali kabel zasilający oraz drugi kabel UTP sterujący podpięty do wejścia w centrali alarmowej. Minusem takiego rozwiązania jest to, że w przypadku awarii centrali nie mam sterownia:/ Edytowane 6 Lutego 2015 przez Sapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 08.02.2015 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Na razie teoretyzuję ale sam się zastanawiam nad podłączeniem rolet za pomocą INT-IORS, trochę się naczytałem na na forach i zastanawiam się czy w przedstawionym przez Ciebie rozwiązaniu nie będzie problemu w przypadku gdy centrala da sygnał w momencie kiedy Ty dajesz sygnał z przycisku? a tymbardziej odwrotny sygnał, czytałem gdzieś na elektrodzie ze może silnik się spalić - chyba że ja źle rozumiem narysowany schemat. Sam myślałem o łączeniu w grupy rolet za pomocą sterowników grupowych(będziemy mieliokna gdzie są np 3 rolety) ale jeszcze do końca nie znalazłem jak to zrobić. Natomiast myślałem o prowadzeniu przewodów z rolety do centrali kabel zasilający oraz drugi kabel UTP sterujący podpięty do wejścia w centrali alarmowej. Minusem takiego rozwiązania jest to, że w przypadku awarii centrali nie mam sterownia:/ mam podobnie zastosowane sterowniki elmes http://elmes.pl/index.php?p=produkty&act=prodpok&prod=44 do sterowania grupą jest wyłącznik ścienny i pilot, który może sterować każdą roletą osobno ale czy można podłączyc je do centrali alarmowej to nie wiem ja nie miałem takiej potrzeby, a po za tym moja instalacja ma ponad 7lat i na pewno wiele sie zmieniło Pozdrawiam Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 08.02.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 w uzytkowaniu co tak naprawdę daje podłaczenie rolet do alarmu. Zamkniecie rolet przy uzbrajaniu alarmu to jest jedyna zaleta czy jest może jeszcze jakaś inna ? Kiedy chcę zamknąć wszystkie rolety bez uzbrajania alarmu to biegam po wszystkich wyłacznikach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 08.02.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 i zastanawiam się czy w przedstawionym przez Ciebie rozwiązaniu nie będzie problemu w przypadku gdy centrala da sygnał w momencie kiedy Ty dajesz sygnał z przycisku? a tymbardziej odwrotny sygnał, czytałem gdzieś na elektrodzie ze może silnik się spalić - chyba że ja źle rozumiem narysowany schemat. Witam Popatrz, w momencie opuszczania rolety zdalnie, zestyk prawy NO podaje L-kę na silnik. Jeżeli w tym czasie ktoś wciśnie ręcznie przycisk podnoszenia zestyk NC jest rozłączony - czyli nie poda fazy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sapa 08.02.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 w uzytkowaniu co tak naprawdę daje podłaczenie rolet do alarmu. Zamkniecie rolet przy uzbrajaniu alarmu to jest jedyna zaleta czy jest może jeszcze jakaś inna ? Kiedy chcę zamknąć wszystkie rolety bez uzbrajania alarmu to biegam po wszystkich wyłacznikach ? Ja bym chciał mieć możliwość centralnego sterowania roletami z manipulatora np INT-TSI, plus zdalnie (wiem że bajer i pewnie niepotrzebny ale gdyby rolety z automatu się nie zamykały przy uzbrajaniu alarmu to zawsze można je zamknąć zdalnie i osłonić dom przed słońcem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.02.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) w uzytkowaniu co tak naprawdę daje podłaczenie rolet do alarmu. Zamkniecie rolet przy uzbrajaniu alarmu to jest jedyna zaleta czy jest może jeszcze jakaś inna ? Kiedy chcę zamknąć wszystkie rolety bez uzbrajania alarmu to biegam po wszystkich wyłacznikach ? Zapewnia zdalnie sterowanie komunikatami SMS - wszak uzbrajając alarm nie trzeba zamykać wszystkich rolet, można opuścić rolety tylko na parterze. Będąc poza domem można opuścić pozostałe... Można zamontować czujniki deszczu, wiatru, zmierzchu, i rolety będą się zamykały automatycznie w określonych warunkach pogodowych... ...trochę się naczytałem na na forach i zastanawiam się czy w przedstawionym przez Ciebie rozwiązaniu nie będzie problemu w przypadku gdy centrala da sygnał w momencie kiedy Ty dajesz sygnał z przycisku? a tym bardziej odwrotny sygnał, czytałem gdzieś na elektrodzie ze może silnik się spalić - chyba że ja źle rozumiem narysowany schemat.... Przy ręcznym podaniu napięcia w tym samym kierunku nic się nie stanie, ale przy podaniu napięcia w kierunku A podczas ruchu rolety w kierunku B pojawi się napięcie na 2- kierunkach, nie wiem czy silnik ma jakieś zabezpieczenie? Znalazłem stronę, najpewniej zastosuję jakieś sterowniki typu RCS ? (Jak się zmieszczą w puszcze ....) http://sterowanierolet.pl/ Edytowane 9 Lutego 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 09.02.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Mam sterowbiki relmes elektronic i jestem bardzo zadowolonypusy ze mozna je tak zaprogramowac iz załączanie nastepuje przez włącznik dzwonkowy który kosztuje kilkanasci zł. a dedykowany do rolet to juz kilkadziesiąt x ilośc rolet to robi sie kwotaminus to taki ze trzeba ciągnąc kabel zasilający i skretke z każdej rolety do skrzynki, gdzie sa sterownikiDodatkowo pilot daje sie zaprogramowac ze o danej godzinie rolety same sie zamykaja a rano otwieraja by budzac sie miec juz słonce w sypialnimam tez podłączone je pod alarm, a dokładnie pod modul gsm by sterowac zdalniejak chodzi o sterowanie alarmu rolet bramy garazowej to mam to zrobione takpilot 4 kanałowy , odbiorniki dedtkowane odbiorniki w modułach alarm,rolety,brama i kazdy z czterech guzików przypisany do danego urzadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 09.02.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Zapewnia zdalnie sterowanie komunikatami SMS - wszak uzbrajając alarm nie trzeba zamykać wszystkich rolet, można opuścić rolety tylko na parterze. Będąc poza domem można opuścić pozostałe... Można zamontować czujniki deszczu, wiatru, zmierzchu, i rolety będą się zamykały automatycznie w określonych warunkach pogodowych... http://sterowanierolet.pl/ JEżeli chcę zamknąć rolety na parterze nie załaczając alarmu to bedę musiał biegać po wszystkich wyłacznikach, czy to mozna inaczej rozwiazać ? Jeżeli będę miał czujnik wiatru to zamkną mi się wszystkie rolety czy tylko od strony z której wieje wiatr. Jezeli będzie duzy wiatr a ja mimo wszystko bedę chciał mieć otwarte żaluzje to mogę to jakoś "pokonać" ? Jezeli bedzie taka sekwencja z wiatrem to wynika z tego ze zasilanie z każdej rolety bedę musiał ciagnąć w jedno miejsce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts