kasprzyk 09.02.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Przy ręcznym podaniu napięcia w tym samym kierunku nic się nie stanie, Nie może być możliwości "ręcznego" podania napięcia w tym samym kierunku - dlatego musi być zainstalowany odpowiedni wyłącznik, żeby do takiej sytuacji nie doszło - zwróć uwagę, że masz "przed" wyłącznikiem w górę oraz wyłącznikiem w dół - "stałą" L-kę. Jest to jedyny punkt schematu, w którym mogłoby dojść do puszczenia napięcia w dwóch kierunkach jednocześnie, dlatego muszą zostać zainstalowane wyłączniki roletowe. ale przy podaniu napięcia w kierunku A podczas ruchu rolety w kierunku B pojawi się napięcie na 2- kierunkach, nie wiem czy silnik ma jakieś zabezpieczenie? http://sterowanierolet.pl/ Roleta z "automatu"(sterownika) przemieszcza się w górę przyjmijmy, że jest to Twoje "A" (L-ka pojawiła się na lewym styku NO w/g schematu), ktoś w tym czasie nadusi przycisk "B" (ręcznie) czyli w przeciwną stronę - nic się nie wydarzy, przycisk "B" nie jest zasilany, odcięcie nastąpiło na styku NC. Czyli "klocki" są dobrze poukładane Oczywiście sterownik rolet musi działać na zasadzie wyjść przeciwsobnych, nie sądzę, że Satel o tym nie pomyślał. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 10.02.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Jeżeli będę miał czujnik wiatru to zamkną mi się wszystkie rolety czy tylko od strony z której wieje wiatr. Jezeli będzie duzy wiatr a ja mimo wszystko bedę chciał mieć otwarte żaluzje to mogę to jakoś "pokonać" ? Jezeli bedzie taka sekwencja z wiatrem to wynika z tego ze zasilanie z każdej rolety bedę musiał ciagnąć w jedno miejsce ? To jakie rolety zamknie centrala i w jakich okolicznościach wynikać będzie z jej zaprogramowania. Nie wiem czy czujnik wiatru ocenia kierunek wiatru, więc montuję 4 czujniki wiatru na każdej ścianie budynku i zależnie który zadziała zamknie mi rolety na danej ścianie. Albo programuję kod SMS zamykający pojedyncze rolety lub grupy rolet. Aranżacja dowolna. Ale żeby móc sterować każą roletą osobno należałoby od każdej rolety prowadzić osobny kabel do centralki. Roleta z "automatu"(sterownika) przemieszcza się w górę przyjmijmy, że jest to Twoje "A" (L-ka pojawiła się na lewym styku NO w/g schematu), ktoś w tym czasie nadusi przycisk "B" (ręcznie) czyli w przeciwną stronę - nic się nie wydarzy, przycisk "B" nie jest zasilany, odcięcie nastąpiło na styku NC. Czyli "klocki" są dobrze poukładane Oczywiście sterownik rolet musi działać na zasadzie wyjść przeciwsobnych, nie sądzę, że Satel o tym nie pomyślał. pzdr Nie rozumiem, w przypadku gdy mój moduł INT-ORS podaje napięcie na kierunek góra (napięcie na NO po lewej stronie), to cały czas mam możliwość podania napięcia na kierunek dół za pomocą przycisku przy rolecie (napięcie na NC po prawej stronie) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 10.02.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Cały czas nie odpowiedziałes mi czy mozna "zarządzać" roletami wbrew komenda wpisanymi w centrali - tzn uzbrajasz alarm i maja być otwarte rolety, jest wiatr i chcesz otworzyć rolety chociaz system je zamknął ? Do czego dążę - czy podłaczenie rolet do centrali ma jakiś uzasadniony sens ? Jakiś czas temu analizowałem ten problem i stwierdziłem że to ekonomicznie nie ma sensu i tak naprawde to jest gadzet. Zakładałem system rolet przez sterowniki pod włacznikami. Ten jakis czas temu to było 5 lat może troche wiecej i dlatego ,w szybkim rozwoju tego typu rzeczy, zadaje takie pytania które ty pomijasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 10.02.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Nie rozumiem, w przypadku gdy mój moduł INT-ORS podaje napięcie na kierunek góra (napięcie na NO po lewej stronie), to cały czas mam możliwość podania napięcia na kierunek dół za pomocą przycisku przy rolecie (napięcie na NC po prawej stronie) ... Nie tak - źle odczytujesz schemat - NC z prawej strony nie zasila przycisku "w dół" tylko przycisk "w gorę" a to ten sam kierunek. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.02.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Cały czas nie odpowiedziałeś mi czy można "zarządzać" roletami wbrew komenda wpisanymi w centrali - tzn uzbrajasz alarm i maja być otwarte rolety, jest wiatr i chcesz otworzyć rolety chociaż system je zamknął ? Do czego dążę - czy podłączenie rolet do centrali ma jakiś uzasadniony sens ? Jakiś czas temu analizowałem ten problem i stwierdziłem że to ekonomicznie nie ma sensu i tak naprawdę to jest gadżet. Zakładałem system rolet przez sterowniki pod włącznikami. Ten jakiś czas temu to było 5 lat może trochę więcej i dlatego ,w szybkim rozwoju tego typu rzeczy, zadaje takie pytania które ty pomijasz... Do złożonego zarządzania automatyką czyli np. opuszczania rolet w trakcie zazbrojenia alarmu potrzebny będzie manipulator dotykowy Satel INT-TSG-BSB. Manipulator ten pozwala na tworzenie makr. Makro to ciąg funkcji jakie system ma zrealizować. Przykładowo makro „wyjeżdżam do pracy” może wyłączyć ogrzewanie, domknąć wszystkie rolety i załączyć czuwanie. Nie tak - źle odczytujesz schemat - NC z prawej strony nie zasila przycisku "w dół" tylko przycisk "w gorę" a to ten sam kierunek. pzdr Racja kreski mi się w oczach plączą Tylko tak, roleta dojedzie do końca i zadziała krańcówka, rozumiem, że nie ma znaczenia, że cały czas krańcówka będzie pod napięciem. Bo inaczej można byłoby zaprogramować centralę żeby po np. minucie przełączyła się w stan NC.. Edytowane 11 Lutego 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 11.02.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Piotrek cały czas nie odpowiadasz mi na pytanie - czy mozesz zrobić coś wbrew zaprogramowanym funkcją w centrali. Nie wiem to takie trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.02.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Nie wiem, jeszcze u mnie to nie działa. Ale obawiam się, że faktycznie wszystkie czynności muszą być przewidziane i zaprogramowane? Nie wiem jeszcze tego... niech wypowie się jakiś użytkownik systemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 11.02.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Można tak zaprojektować elektrykę i zaprogramować centralkę, że sterowanie lokalne będzie miało wyższy priorytet niż centralne. Ale to nie zmienia faktu, że musi to być przewidziane i zaprogramowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 11.02.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Można tak zaprojektować elektrykę i zaprogramować centralkę, że sterowanie lokalne będzie miało wyższy priorytet niż centralne. Ale to nie zmienia faktu, że musi to być przewidziane i zaprogramowane. ... i właśnie dlatego z 5 lat temu stwierdziłem ze to jest gadzet - chyba ze ktoś chce zaimponować ? i np zamknąć rolety będąc poza domem. ... ale to było dosyc dawno teraz moze to jakoś w logiczny sposób jest rozwiazane Jak to teraz wyglada robisz jakby dualizm ze sterowaniem przez sterowniki i centralkę i dajesz priorytet na sterowanie - czy to mozesz osiagnąć tylko centralką i jak w tym momencie wyglada sprawa prowadzenia kabli - od kazdej rolety 4 zyły wystarczą czy musisz cos wiecej dodawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 13.02.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 I już wiem, że nie będzie można sterować zbiorczo kilkoma roletami jak to sobie wymyśliłem. Potrzebne są sterowniki montowane w puszkach. Chodzi o to, że silniki będą wariować przy sterowaniu bez tych sterowników i w ciągu jakiegoś czasu po prostu się psują.... http://www.portosrolety.pl/pdf/Instrukcje/instrukcjaSIR.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 13.02.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Rozważ coś takiegohttp://elmes.pl/?p=produkty&act=prodpok&prod=46 ja mam 3 takie moduły do 14 rolet i jestem zadowolonyWarynek wszystkie kable do do jednej rozdzzielnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 13.02.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 I już wiem, że nie będzie można sterować zbiorczo kilkoma roletami jak to sobie wymyśliłem. Potrzebne są sterowniki montowane w puszkach. Chodzi o to, że silniki będą wariować przy sterowaniu bez tych sterowników i w ciągu jakiegoś czasu po prostu się psują.... http://www.portosrolety.pl/pdf/Instrukcje/instrukcjaSIR.pdf A widzisz - zwracałem uwagę na to w poście 4 tym i 9-tym. Jeżeli masz już poprowadzone przewody pozostaje system dopuszkowy. Bardziej przejrzysty, z łatwym dostępem i ewentualnymi modernizacjami/ naprawami byłby system scentralizowany (moduły w rozdzielni) ale w tej chwili już pewnie za późno ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.02.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) A widzisz - zwracałem uwagę na to w poście 4 tym i 9-tym. Jeżeli masz już poprowadzone przewody pozostaje system dopuszkowy. Bardziej przejrzysty, z łatwym dostępem i ewentualnymi modernizacjami/ naprawami byłby system scentralizowany (moduły w rozdzielni) ale w tej chwili już pewnie za późno ? pzdr Zostaje system puszkowy , puszki na szczęście przezornie mam 7 cm . Moduł ma głębokości 2,5 cm ... ufff starczy.... na budowie wskazana przewidywalność .... Edytowane 14 Lutego 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts