Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakie są Wasze doświadczenia odnośnie szyb samoczyszczących w oknach dachowych? Bardzo proszę o Wasze opinie :).

Czy samoczyszcząca szyba rzeczywiście spełnia swoją funkcję, oczywiście nie oczekuję , że nie wymagają mycia w ogóle, ale może wystarczy jedno mycie zamiast trzech bo zabrudzi się wolniej?

Czy warto trochę dopłacić, czy sobie darować ten gadżet?

• 2 weeks później...
Jakie są Wasze doświadczenia odnośnie szyb samoczyszczących w oknach dachowych? Bardzo proszę o Wasze opinie :).

Czy samoczyszcząca szyba rzeczywiście spełnia swoją funkcję, oczywiście nie oczekuję , że nie wymagają mycia w ogóle, ale może wystarczy jedno mycie zamiast trzech bo zabrudzi się wolniej?

Czy warto trochę dopłacić, czy sobie darować ten gadżet?

Witaj Aneta101,

Szyba z powłoką samoczyszczącą daje komfort łatwiejszego utrzymania okna w czystości oraz zapewnia dobrą widoczność dzięki ograniczeniu roszenia od zewnątrz. A jak to działa w praktyce - wszelkie organiczne zanieczyszczenia powstałe na powierzchni szyby są usuwane/rozpuszczane pod wpływem opadu deszczu. Nie znaczy to, że nie trzeba okien myć wcale, ale znacznie wydłuża się okres pomiędzy jednym a drugim jego myciem, co w przypadku okien z utrudnionym dostępem (szczególnie wysoko zainstalowane) jest niezwykle wygodne.

Polecam artykuł na e-dach pt. Jak działa szkło samoczyszczące.

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Jeżeli to działa to na pewno jest warte uwagi, bo ja mam okna dachowe (jakieś zwykłe Velux) i jest je bardzo niewygodnie myć, a i brudzą się bardzo szybko.
Jeżeli to działa to na pewno jest warte uwagi, bo ja mam okna dachowe (jakieś zwykłe Velux) i jest je bardzo niewygodnie myć, a i brudzą się bardzo szybko.

Witaj JendrzejJawor,

Chciałem dopytać odnośnie kwestii niewygodnego mycia naszych okien, bo zmartwiły mnie Twoje złe wrażenia.

Okna są wyposażone w specjalną zasuwkę, gdzie po obróceniu skrzydła o 180 stopni blokujemy skrzydło i tym sposobem mamy obie ręce wolne do swobodnego mycia szyby. Polecam film instruktażowy pod linkiem: http://www.velux.pl/klienci/serwis/konserwacja/okna_do_poddaszy/gzl

Czy mimo tej funkcji blokowania skrzydła miałeś trudności z myciem okna?

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX