johanson 26.01.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 niedawno miałem kłopot z niedogrzewaniem pomieszczeń i ciągłą pracą pieca (praktycznie nie wyłączał się) victricx immergas, który spalał ok 10 m3 na dobę (ok 170 m2 pow użytkowej) przy zasilaniu podłogówki po całości temp. ok 26/ 27/28 stopnia. Wydawało mi się, że coś jest nie tak z moim układem grzewczym Dzięki poradom forumowiczów link do mojego tematu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233800-Kondensat-b-ma%C5%82a-r%C3%B3%C5%BCnica-zasilania-i-powrotu-ok-3-stopnii&p=6739882#post6739882 podniosłem minimalną temperaturą zasilania na 28 stopnia i pomogło do tego stopnia, że piec zaczął się wyłączać, bo dogrzał dom Ustawiłem to tak:temperatura dzienna 21 stopnia, praca w godzinach 04.00 - 7.30 -oraz godzina 16.00 - 19,30 temperatura nocna 20,3 C w godz 7,30 -16,00 oraz 19,30 - 04.00 Piec w tych siedmiu dziennych godzinach włączał się i grzał z temperaturą ok 30/31/32 stopnia dogrzewając pomieszczenie do ok 20, 5 stopnia i się wyłączał. Ku mojemu zaskoczeniu temperatura ładnie trzymała się w domu w tych pozostałych 18 "nocnych" godzinach i piec nie pracował (poza kilkoma wyjątkami coś tam sobie dogrzewał). Byłbym wielce zadowolony gdybym nie spojrzał po kilu dniach na licznik gazowy.Przez 5 dni spalił 45 m3 czyli 9m3 na dobę. Jeżeli policzę sobie,że poprzednio mi spalał 10m3/24h tj 0,41 m3 na godzinę przy temp. zasilania podłogówki ok średnio 27/28 to liczyłem, że jak teraz popracuje z temperaturą 30/32 spali pesymistycznie licząc około 50% więcej na godzinę tj. 0,65 x 7h = 4,55 m3 plus ok 1m3 jak czasem coś tam sobie dogrzewał czyli matematycznie powinien spalić ok 5,5 m3 plus ok 1 m3 na ciepłą wodę (grzeję tylko rano 2 i wieczorem 2 godziny) Reasumując powinno być coś około 6,5 m3 (przynajmniej tak mi się wydawało) a jest 9m3. Jeszcze dodam, że dogrzewając w tej dziennej temperaturze kocioł spala czasem na świeczce (na wyświetlaczu victrix to oznaka mocy minimalnej) czasem na jednej kresce, czasem pół jednej (maksymalnie są 3 ) Co może być przyczyną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.01.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Cudów nie ma. Twoj dom na pokrycie strat potrzebuje pewnej ilości energii i czy kocioł bedzie pracował 24h na dobę, czy 8, to musi spalić taką ilość gazu, aby tą energię wytworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 26.01.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Jeszcze dodam, że dogrzewając w tej dziennej temperaturze kocioł spala czasem na świeczce (na wyświetlaczu victrix to oznaka mocy minimalnej) czasem na jednej kresce, czasem pół jednej (maksymalnie są 3 ) Co może być przyczyną ? Po jaką cholerę stosujesz przedziały czasowe?Ani komfortu, ani oszczędności z tego. Ile można gadać/pisać, że przy podłogówce trzyma się stałą temp. przez całą dobę ze względu na dużą bezwładność. Jeśli nie praca ciągła to ewentualnie mała histereza 0,3-0,4*C utrzymywana przez sterownik na podstawie strat temp., a nie na podstawie stref czasowych i temperaturowych jednocześnie. U ciebie ta różnica może wynosić przy tych ustawieniach, które podałeś nawet 1*C. To dużo przy podłogówce. Teraz masz efekt, zamiast zyskać, tracisz. Jest tyle informacji w internecie, potwierdzających tą regułę, a ciągle się znajdują ludzie co wiedzą lepiej i muszą po swojemu. Kocioł moc dostosowuje na podstawie temperatury wody powrotnej, a wartością temp. jaką nakazuje krzywa, mówiąc wprost chodzi o różnicę tych wartości ....., teraz pomyśl i resztę dopowiedz sobie sam, co takiego dzieje się w twoim kotle po sygnale startu grzania . Masz prosty układ 100% podłogówki, a komplikujesz sobie życie, po co? To, że kocioł pokazuje na wyświetlaczu tylko świeczkę, to nie oznacza że idzie minimalną mocą, jest to pewien zakres mocy (np. strzelam 3-8kW przy kotle 3-23,6kW, zakres faktycznie może być trochę węższy), a konkretnie jest to zakres obrotów wentylatora. Jeśli u siebie obetniesz znacząco moc na kotle(parametr S3) i kocioł wystartuje i będzie dążył do uzyskania wskazanej temp., a powrót będzie bardzo zimny, to kocioł nie będzie w stanie na początku uzyskać temp.żądanej przez krzywą (zbyt niskie obroty wentylatora), jednak wskaźnik będzie na maksa(będzie to max dostępnych obrotów wentylatora), a mocy tylko np 8kW czy do ilu tam obetniesz. Jasne? Dla przykładu podam ci takie dane: victrix24, moc max-nastawy fabryczne, w obu poniższych przypadkach różnica temp. zasilanie/powrót wynosiła 7*C i na wyświetlaczu była tylko świeczka, przy temp zasilania 33*C spalił 0,425m3/h, a przy temp. zasilania 37*C spalił 0,6m3/h. Czyli w żadnym przypadku nie była to moc minimalna, przy której Victrix 24 spala 0,33m3/h a na wyświetlaczu tylko świeczka, więc jak widzisz mało dokładne wskazanie poczytaj sobie artykuł z linka poniżej, co prawda paliwo inne, ale zasada jest ta sama, bo nie ważne z czego pozyskiwana jest energia na pokrycie potrzeb. http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-ogrzewac-by-sie-ogrzac/ Edytowane 26 Stycznia 2015 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts