Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy

romi_25

Recommended Posts

• Odpowiedzi 392
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

atron

Właściciel sąsiedniej działki ma obowiązek uzyskania pozwolenia na budowę na nadbudowę. W postępowaniu będziesz stroną i będziesz mieć możliwość wniesienia zastrzeżeń. To czy istnieje możliwość tej inwestycji rozstrzygnie Starostwo /kwestie odległości od granic, zacienia sąsiada, itd./ Jeśli sąsiad realizuje całość inwestycji na swojej działce nie ma obowiązku uzyskania twojej zgody.

gebka

Dom letniskowy wymaga uzyskania pozwolenia na budowę. Bez pozwolenia mozna wybudować budynek gospodarczy, wiate lub altanę do 25m2 pow. zabudowy

JANINKI-AMORKI82

Nie wiem czy są jakieś normy, raczej przyjmuje się to orientacyjnie.

Dla ciebie powinno wystarczyć:

- prąd około 10kW,

- woda około 10-20 m3/m-ąc

- kanalizacja jw.

- energia /zależy co: np. kocioł własny 16kW/

- telefon

bardzo dziękuję za odpowiedź - dzięki temu wniosek już prawie wypełniony :-D.

Mam jeszcze pytanko - jaki okres ważności mają WZ?

JANINKI-AMORKI82

Wz jest ważne do wejścia w życie nowego planu zagospodarowania /w uproszczeniu/ lub do uzyskania pozwolenia na budowę

zucchini

Na pewno uzgodnienie w zakresie ochrony gruntów rolnych i leśnych oraz melioracji /najczęściej wydział rolnictwa w Starostwie/ i w zakresie przylegania do pasa drogowego /zarządca drogi/. Czasami w zależności od usytuowania inwestycji konserwator przyrody lub/i zabytków, rzgw

• 2 weeks później...

witam

opiszę po krótce moją sytuację i zadam kilka pytań:

przymierzam sie do zakupu działki w gmiinie gdzie nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzeni i podobno jeszcze długo nie będzie. Działka jest 4 z brzegu na środku jak na razie pustego, niezabudowanego pola uprawnego poprzecinanego drogami gminnymi (w praktyce to zwykłe polne drogi). Wymiary działki to 22x120m (ok.2500m2). Krótkimi bokami graniczy ona z dwiema drogami gminnymi a jednym długim z działką dla której są wydane warunki zabudowy (dom jednorodzinny) - podobnie jak poprzedzające tę działkę dwie dzaiłkl - też mają WZ. Za "moją" dzaiłką jest już tylko pole. Aktualny właściciel tej działki złozył wniosek o wydanie WZ i czeka na decyzję w tej sprawie.

I teraz pytania:

1. działka, którą chcę kupić to działka rolna - czy ja kupując ją będę ponosił jakieś dodatkowe koszty wynikające z tego że nie jestem rolnikiem ??

2. czy konieczne jest odrolnienie tej działki ??

3. jeśli tak to co ono niesie ze sobą - czy w ten sposób staje się ona działką budowlaną ?? czy z takim procesem odrolnienia wiążą się jakieś większe koszty ??

4. gdy zakupię tę działkę (zakładam, że zostaną wydane WZ) będę mógł ją w przyszłości po postawieniu domu podzielić w ten sposób aby sobie zostawić jakieś 1500m2 z domem a oddzielić 1000m2 "z tyłu" ?? Tam też jest droga gminna.

5. jeżeli tak, to czy jest szansa na zgodę gminy na postawienie na tej 1000m2 działce domu z założeniem że sąsiednia (moja) jest już zabudowana ?? czy aby to przeszło musiałaby być zabudowana jakaś działka ale przy tamtej "tylnej" drodze gminnej

na razie tyle mi przyszło pytań co do moich wątpliwości

z góry dzięki za odpowiedź jeśli takowa tutaj padnie

• 1 year później...

Witam.

Mój problem polega na zapisie w planie zagospodarowania -,, odprowadzenie ścieków do instalacji sanitarnej m. Olsztyna". Przed zakupem działki sprawdzałem zapisy planu i prosiłem o ich wyjaśnienie. Bardzo miła Pani porobiła mi kserówki i wyjaśniła, że w tym przypadku można budować zbiornik tymczasowy bo kanaliza jest w trakcie projektowania. Teraz kiedy robię ustalenia dla potrzeb projektowych kierownik tej Pani potwierdził jedynie fakt projektowania kanalizacji, daleki jednak był od potwierdzenia możliwości budowy zbiornika tymczasowego. Pani na długotrwałym zwolnieniu więc nie ma jak tego zweryfikować. Kilka wątków, które odnalazłem nie wyjaśnia takiej sytuacji całkowicie. Temat stary ale może ktoś podpowie rozwiązanie.

"Na gębę" nie można robić uzgodnień (a zwłaszcza inwestować na ich podstawie). Spróbuj jeszcze raz porozmawiać z przełożonym Twojej informatorki (jej "chorobowe" nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia - i tak tego co powiedziała nie potwierdzi - groziłoby jej to konsekwencjami co najmniej dyscyplinarnymi), albo z którymś z jego przełożonych (prezydentów?).

Niestety, Twoja pozycja "negocjacyjna" jest zła - możesz prosić o chwilowe 'przymknięcie oka" do czasu realizacji sieci, ale realność zgody na to oceniam nisko.

Tymczasowe ,,prawie legalne" rozwiązanie sami sugerowali. Jedynie pas ziemi z moją działką podlega planowi. Po lewe i prawej maią WZ z szambem więc beka nikogo nie zdziwi. Problem, że większość inwestycji kredytuję i w ciągu 2 lat muszę mieć odbiór, bo bank mi się do tyłka dobierze- w obecnej sytuacji wolę nie ryzykować. A jeszcze stawiam szkieletora i kto mi uwierzy, że buduję go tak długo. W poniedziałek mam otrzymać namiary na człowieka, który w sądzie wygrał i dali mu po wyroku zgodę na szambo. Tylko u nas cholera nie ma zasady precedensu. Jeśli uda mi się sprawę rozstrzygnąć na swoją korzyść to niewątpliwie podzielę się doświadczeniami.

A tak na marginesie gdzie do diabła miałem sprawdzić jak nie w gminie co i na jakich zasadach mogę na działce budować. Z kim nie rozmawiałem mówili ,, idź do gminy", to poszedłem. Dobrze, że działka w uroczym miejscu- sosny, las, sklep GS i do centrum 20 min, tyle co z mojego blokowiska.

• 6 months później...

Witam,

Mam pytanie. Jeżeli warunki zabudowy wydano dla przedsięwzięcia polegającego na "budowie zespołu zabudowy zagrodowej w tym budynku mieszkalnego, garażu, i budynku gospodarczego", czy mogę złożyć do starostwa projekt jedynie na dom i garaż? Z braku funduszy wolałbym wstrzymać budowę budynku inwentarskiego o rok, dwa.

Czy muszę składać projekt takiego budynku gospodarczego (chociaż go nie wybuduję, więc de facto nie zakończę budowy tego "zespołu") czy wystarczy projekt samego domu a potem, po zakończeniu budowy złożę drugi wniosek o PnB na bud. gospodarczy?

pozdrawiam!

Witam wszystkich.Jesteśmy na etapie wydanych warunków zabudowy "budowa domu jednorodzinnego dwulokalowego".Projekt który chcemy kupić ,to projekt domu z garażem dwustanowiskowym.Ponieważ nie ma zbyt wielu ciekawych projektów ,które spełniałyby nasze oczekiwania,garaż chcemy przerobić na niewielkie mieszkanie dla rodziców.W związku z tym mam pytanie.Czy przez to że w oryginalnym projekcie zamias mieszkania jest garaż spowoduje że będziemy musieli zmieniać warunki zabudowy na "dom jednorodzinny z wbudowanym garażem dwustanowiskowym" ?Może dla kogoś to głupie pytanie ale prawo w Polsce i urzędnicy potrafią zaskakiwać... :lol:

• 1 year później...

Witam,

dziś otrzymaliśmy uzgodnienie projektu decyzji o warunkach zabudowy z wojewódzkiego konserwatora zabytków....

cyt." Planowana budowa ma być kształtowana w sposób harmonizujący i nawiązujący pod względem gabarytu, formy architektonicznej oraz zastosowanych materiałów i kolorystyki do charakteru sąsiedniej zabudowy. W ramach prac przedprojektowych można wystąpić o szczegółowe wytyczne."

Ciekawa czy to taka norma czy tez powód do niepokoju... ? Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc :)

• 2 months później...

witam

mam taki ogromny problem od 5 lat próbuje uzyskać zmianę w planie zagospodarowania no i niby coś się posuwa do przodu ale w takim tępie to ani do emerytury nie wybudujemy domu.obecnie jesteśmy na etapie uzgodnień obiecano mi że do końca 2010 roku zostanie wyłożony ale jak zwykle to się wlecze.moje pytanie czy ja moge jakoś zmusić władze ug do zakończenia tych procedur albo czy jest jakiś sposób ominięcia tych przepisów?

witam,

mam pytanie dot. zmian w MPZP, gm.Nadarzyn,miejscowość Kajetany

mój plan twierdzi,że budynek może być usytuowany min. 6 metrów od drogi i jest to nieprzekraczalna linia zabudowy. Obecnie stoi 8 m od drogi,a chcę dobudowac garaż z tej strony.

Nie mogę dobudowac garażu z żadnej innej strony, bo musiałabym przenosić cały podjazd, bramę wjazdową i tp, koszty potężne.

Droga gminna to przerost formy nad treścią, ma ok. 50 m długości, szeroka na jedno auto,jest to leśna dróżka, ślepa, zakończona działką leśną, nigdy nie odśnieżana, stanowi dojazd do łącznie 4-ch posesji, z czego 1 to letniskowa działka, dwie całoroczne a 4 lesna porośnięta lasem,bez żadnej zabudowy.

Wg gminy (dzisaij dzwoniłam) droga jest na działce nr x, czy to coś zmienia?Czy to oznacza,że została wydzielona z działki nr X pod drogę i jakieś inne przepisy dla niej obowiązują?

te 6 m odległości od takiej dróżki niweczy moje plany rozbudowy domu, zwłaszcza,żę chcę tam garaż dobudowac, a nie salon.

czy ktoś wie, jakie są szanse na zmianę tego warunku (głupawego w tym przypadku) w MPZP?

Nie przeskoczysz tych 6 metrów ale według mnie to nawet lepiej dla ciebie. Minimalna wygodna długość podjazdu do garażu to właśnie 6 metrów . Jesli rozbudujesz swój dom o garaż to między garażem a ogrodzeniem zostanie ci 2 metry ( minimalna długość garażu to 5,5 metra). Przy wąskiej drodze ( piszesz, że szeroka na jeden samochód) moze być problem z zaparkowaniem jeśli ktoś do ciebie przyjedzie, czy nawet myciem samochodu na podjeździe. Przemyśl to dobrze.

witam

mam taki ogromny problem od 5 lat próbuje uzyskać zmianę w planie zagospodarowania no i niby coś się posuwa do przodu ale w takim tępie to ani do emerytury nie wybudujemy domu.obecnie jesteśmy na etapie uzgodnień obiecano mi że do końca 2010 roku zostanie wyłożony ale jak zwykle to się wlecze.moje pytanie czy ja moge jakoś zmusić władze ug do zakończenia tych procedur albo czy jest jakiś sposób ominięcia tych przepisów?

Gminy nie zmusisz, procedura uchwalania planu jest długa i bardzo zawiła. Czemu wcześniej nie występowałaś o wydanie decyzji o warunkach zabudowy?

Nie przeskoczysz tych 6 metrów ale według mnie to nawet lepiej dla ciebie. Minimalna wygodna długość podjazdu do garażu to właśnie 6 metrów . Jesli rozbudujesz swój dom o garaż to między garażem a ogrodzeniem zostanie ci 2 metry ( minimalna długość garażu to 5,5 metra). Przy wąskiej drodze ( piszesz, że szeroka na jeden samochód) moze być problem z zaparkowaniem jeśli ktoś do ciebie przyjedzie, czy nawet myciem samochodu na podjeździe. Przemyśl to dobrze.

no wła snie przemyślałam, obecnie odległość do ogrodzenia to 8 metrów, może być min. 6, czyli mam 2 metry na rozbudowę i garaż.

z boku mam sporo miejsca i obecny podjazd, z wjazdem do garażu nie byłoby problemów.

Dlaczego nie przeskoczę głupiego wymysłu urzędasów?

to nawet nie jest droga,tylko dukt leśny, nie mówiąc o tym,ze dojazd do 4 posesji,ślepa,wąska i wydzielona z mojej i sąsiada działki (zanim ją kupiłam)

działka jest narożna, najbliższe zabudowania klkadziesiąt metrów dalej, w czym jest problem?

zabudowa jest dość mikra, bo z każdej strony lasy i działki letniskowe z wymierającymi właścicielami...

brakuje mi 2 metrów do zbudowania garażu zgodnie z prawem, może nawet mniej,jeśli będzie węższy niż 4 m.

naprawde nie da się tego obejść?

agila MPZP w gm nędza już do dawna istnieje i raz już nam zrobili poprawkę ale wtedy nikt nie pofatygował się by zrobić wizję lokalną i dali nam miejsce na stawie(wyrwa po bombie z || wojnie światowej)a całością zajmowała się moja śp.teściowa więc ja nie miałam do tego wglądu.POMOCY!!!