Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy

romi_25

Recommended Posts

No co ty opinie od poszzcególnych dystrybutorów powinieneś dostać bez WZ na podstawie aktu notarialnego własności i aktualnej mapki potwierdzonej przez geodetę.

Jak nie jesteś sam to popytaj kulturnie somsiadów na pewno cosik odpowiedzą, chociażby słowem dobrym inaczej. :lol:

Opinie mam , bo bez tego nie wydadzą WZ , ale nic więcej nie mogę robić.

:-?

• Odpowiedzi 392
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam :)

Od lutego tego roku czekamy na WZ, w miedzyczasie zdecydowalismy sie wydzielic mniejsza działke z tej co do której składalismy wniosek o warunki, moje pytanie: czy jezeli otrzymamy WZ to da sie jeszcze cos z tym zrobić jak wydziele nowa działke czy musze składac nowy wniosek WZ? dodam, że jest to działka rolna i chcemy budowac jako siedlisko. HELP :(

Hej!

Zgłaszam się jako przyszły przestępca. Remontuję chałupę na wsi. Chałupa nie ma żadnej kanalizacji (szamba też). Jako nowoczesne :) małżeństwo chcieliśmy mieć oczyszczalnię ścieków, niestety zupełnym przypadkiem w rozmowie z kolegą, który buduje się w tej samej wsi wyszło, że:

W planie jest napisane jakoś tak: "do czasu wybudowania sieci

kanalizacyjnej dopuszcza się zbiorniki wybieralne."

W związku z tym pomysł kolegi na budowę przydomowej oczyszczalni został zaopiniowany negatywnie, żadne odwołania nie pomogły (Gmina mówi no problem, powiat mówi, ze jak w planie zagospodarowanie jest nie to NIE).

To ja mam pytanie: czy mogę sobie ta oczyszczalnie wybudowac a potem ja zalegalizować?

Jak wygląda sprawa z uwagami sąsiadów od strony proceduralnej? Staram się o WZ na remont/przebudowe starego domu i o ile niszczejący dom w granicach działek wzbudzał nikłe zainteresowanie to teraz jest multum uwag.Niektóre do przyjęcia inne absurdalne(zacienienie działki gdzie przy planowanym budynku parterowym rosną u sąsiada w odległości około 5 metrów 10-15 metrowe modrzewie albo protest przeciwko obniżeniu budynku o 2 m, bo dym z komina będzie leciał na okna sąsiadki obydwa domy są parterowe mój położony trochę wyżej)Sąsiedzi majom sporo nieprawidłowość u siebie, ale na razie nie chciałbym tego wykorzystywać.

Witam, mam pytanko dotyczące możliwości ustawienia garażu w świetle nowych przepisów: czy taki budynek może zaistnieć tuż przy granicy działki, czy musi przy tym mieć ograniczoną wysokość i powierzchnię zabudowy (gdzieś przeczytałem, że do 35 m kw nie musi mieć zezwolenia i że może stać przy granicy) czy to zgodne z prawem? Być może ten temat zaistniał i się powtarzam (jeśli tak to sorka), proszę o pomoc.

:o

pozdrawiam,

Piotr_R

Nie czytałam wcześniejszych postów, na temat przyłączy, ale spotkałam się z absurdem, najpierw wz, a potem przyłącza. Potem okazało się, że jednak nie potrzebne było wz do przyłącza elektrycznego czy wody.

Nie wiem dlaczego tak się dzieje może urzędnicy wolą tak odpowiedzieć bo mają chwile spokoju.

Przede wszystkim trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Witam

Od prawie 2 lat zajmuję się wydawaniem warunków zabudowy w Urzedzie Miasta. Jesli macie jakieś problemy lub pytania to w miarę możliwości służę pomocą.

Jeśli ktoś ma palący problem to niech pisze na priva.

Pozdrawiam

MAM PYTANKO : WSTRZYMANO MI WYDANIE WZ BO NIE MIAŁAM DOSTEPU DO DROGI PUBLICZNEJ, OBECNIE DOTARCZYLISMY Z SĄDU POSTANOWIENIE PRAWOMOCNE O DRODZE KONIECZNEJ I OKAZUJE SIĘ ZE MUSIMY CZEKAC JESZCZE NA JAKIES ZATWIERDZANIE PRZEZ WOJEWODE STEROSTE I KOGOS TAM JESZCZE, CZY TEGO SIE NIE DA OMINAC?

DRUGA RZECZ - KOGO POCIAGNAC DO ODPOWIEDZIALNOSCI ZA SPRZEDAZ DZIAŁKI BEZ DOSTEPU DO DROGI PUBLICZNEJ POZDRAWIAM I CZEKAM

Witam i proszę o pomoc co dalej

Dostałem działkę od teściów na budowę domu (dom już stoi) ale mam problem z sąsiadem. Ma on warsztat kamieniarski (parapety, kominki) i wytwarza tam sam wszystkie produkty wytwarzając przy tym spory hałas. W warunkach zabudowy mam napisane coś takiego (z pamięci piszę) że gmina musi mi zapewnić ciszę, czyste powietrze itd.. a sąsiad ostatnio pracuje w warsztacie 24 h na dobę i na dodatek wytwarza dużo pyłu z obróbki tych kamieni podczas szlifowania ich.

ponadto warsztat który ma powstał nielegalnie (bez planów) i bez zgody na budowę w granicy przy mojej działce

czy można zrobić coś z nielegalnym warsztatem, i jego hałaśliwą działalnością.

dzięki pozdr.

MAM PYTANKO : WSTRZYMANO MI WYDANIE WZ BO NIE MIAŁAM DOSTEPU DO DROGI PUBLICZNEJ, OBECNIE DOTARCZYLISMY Z SĄDU POSTANOWIENIE PRAWOMOCNE O DRODZE KONIECZNEJ I OKAZUJE SIĘ ZE MUSIMY CZEKAC JESZCZE NA JAKIES ZATWIERDZANIE PRZEZ WOJEWODE STEROSTE I KOGOS TAM JESZCZE, CZY TEGO SIE NIE DA OMINAC?

DRUGA RZECZ - KOGO POCIAGNAC DO ODPOWIEDZIALNOSCI ZA SPRZEDAZ DZIAŁKI BEZ DOSTEPU DO DROGI PUBLICZNEJ POZDRAWIAM I CZEKAM

Dowiedz się konkretnie na co musisz czekać. Z tego co piszesz domyślam się że chodzi o uzgodnienie projektu decyzji przez Wojewodę, Zarząd Województwa, Zarząd Powiatu, Starostę i Zarządce drogi (ew.) W przypadku braku planu zag. ustawa nakłada taki obowiązek, którego nie da się ominąć bo będzie to po prostu łamanie prawa.

Co do drugiego pytania, egzekucja odszkodowania będzie trudna. Jeśli miałaś na piśmie że działka ma dostęp do drogi publicznej to chyba tylko sprawa cywilna w sądzie - sprzedający wprowadził cię w błąd. Jeśli nie masz nic to nie sądze że coś wywalczysz. Zawsze mogłaś sprawdzić to przed zakupem.

Pozdrawiam

Wtedy gmina MUSI wydać warunki zabudowy.

W międzyczasie rób przyłącza.

MUSI??? czy aby na pewno???

czyli wg Was to gmina może albo wydac od razu, albo po roku przerwy??

wg mnie nie jest tak różowo: moga od razu lub po owym roku wydać decyzję ODMOWNĄ! czyli nie wydać warunków zabudowy

Oczywiście. Masz absolutną słuszność! Ale decyzja odmowna jest chyba lepsza niż nic. Przynajmniej coś wiadomo, można spróbować się odwołać...

Niestety, tak nie jest. Gminy domagają się para-projektu arch-bud zamiast wniosku. Uważam że procedura wydawania wzizt w większości gmin kwalifikuje się do "Sprawy dla reportera"!

Zgadzam sie z Toba, mam te same doswiadczenia, ale urzednicy mowia, ze tak to okresla ustawa. Bledne kolo. WZ jak sama nazwa wskazuje maja dac zakres obowiazujacych i wymaganych przepisow, a jest dokladnie odwrotnie. Ja chce odbudowac siedlisko, a gmina zaproponowala stronom zainteresowanym wydanie decyzji odmownej na wybudowanie nowego siedliska, aczkolwiek w ramach tej samej dzialki.

pozdrawiam Kedod

A tak BTW: nie wiem, czy wiecie, ale o ile wydanie WZiZT dla domów są bezpłatne, to w innych przypadkach wnosi się opłatę skarbową. Kilka m-cy temu wystąpiłem o WZiZT pod budowę ogrodzenia frontowego. Nie dość, że dopiero dziś odebrałem, to jeszcze znienacja stałem się "lżejszy" o 90 złotych...

Wreszcie dostalam WZ - po trzech miesiacach :)

ja wczoraj odebrałem warunki z gminy!!! hurrrraaaaaaaa! :) :) :)

wniosek złożyłem w grudniu, w styczniu wyszło że plan zagospodarowania nie obowiązuje więc nie dostaniemy warunków bo sąsiednie działki są puste,

było trochę dreptania, aż w lipcu dostałem info z urzędu, że teraz oni bardziej liberalnie patrzą na kwestię sąsiedztwa (wystarczy coś zabudowanego w "analizowanym obszarze")

Wniosek dla wszystkich co mają problemy z warunkami: DON'T GIVE UP!! :):)

romi_25

Mam parę w miare głupich pytań... :(

3. Decyzja zatwierdzająca podział mówi że działka przeznaczona jest pod zabudowę mieszkaniową ekstensywną na działkach zadrzewionych i leśnych - w części w strefie ochronnej od istniejącego rowu melioracyjnego

Co to jest ekstensywna zabudowa?

Co to ma znaczyć na działkach zadrzewionych i leśnych - w części w strefie ochronnej od istniejącego rowu melioracyjnego? Działka jest budowlana, rów na granicy(to jest nie rów, a raczej nieporozumienei).

Czym to mi grozi?

4. Wypis z plany zagospodarowania mówi o tym, iż działka jest pod symbolem MNe,

Co to jest takiego MNe?

conajmniej 75 % powinno zostać biologicznie czynne, zadfrzewienie działki powinno wynosić min. 20 % terenu,

Akurat. Działka jest łysa jak pan Oleksy. Mam to zalesić?

wys. budynków do 2,5 kondygnacji z możliwością podpiwniczenia do 1,5 m nad obecny poziom terenu, do kalenicy 10 m., zaleca się stosowanie spadzistych dachóe do 45 % kąta nachylenia połaci.

45 to stopni czy procenty? Niestety to nie Ja odbierałem wypis z płanu. I teraz te 45 stopni mnie przestraszyly.