Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy

romi_25

Recommended Posts

• Odpowiedzi 392
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Moje pytanie:

ile ważne są WZ?czy do wniosku może być ksero mapy zrobionej przez geodetę bez konkretnego celu (teść chciał mieć dla siebie granice bo mu się podkopywali z marchewką sąsiedzi :wink: ) czy musi być ze składnicy?

Pozdrawiam

Wz są ważne bezterminowo. Ustawa przewiduje tylko 2 przypadki utraty ważności decyzji. Poszukaj wyżej w tym samym wątku.

Mapa do wniosku o wz ma być przyjęta do zasobów geodezyjnych, czyli z "czerwonymi pieczątkami". Natomiast nie musi być aktualizowana przez geodetę.

To i ja dołączę się i zapytam się specjalisty tak jak w poniższym wątku :

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=41380

romi_25 : co radzisz ?

Pozdrawiam

bobcjusz

Myśle że sprawa za daleko już zaszła by się wycofywać. Proponuje zorientować się w gminie czy facet ma wogóle szansa na otrzymanie wz. Z tego co piszesz przypuszczam że ma być to obiekt usługowy. Równie dobrze może nie otrzymać wz jeśli sa tam tylko bud. mieszkalne. Możesz jeszcze spróbować namówić właściciela który chce sprzedać ci działkę aby to on się odowłał od ew. decyzji sąsiada.

Dzięki Romi za pomoc. Przywracasz mi wiarę w mój parterowy domek. Piszę odwołanie i zobaczymy. Napewno poinformuję o wynikach. Pozdrawiam. Jeśli coś Ci się jeszcze nasunie to daj znać. Odwołanie wysyłam dopiero w przyszłym tygodniu.

Coś się już wyjaśniło?

Witam! I wyjaśniło się! 8 grudnia 2004r. otrzymałam decyzję SKO uchylającą w całości decyzję Burmistrza i przekazaniem sprawy do ponownego rozpatrzenia z zaznaczeniem, że ponowne rozpatrzenie ma odbywać się z udziałem strony. Minęło już 2 miesiące a tu ani widu zawiadomienia o możliwości wypowiedzenia się lub zapoznania z materiałem, który miał być ponownie zebrany, nie mówiąc o nowej decyzji. Poprostu ECHO! Czy Burmistrz ma jakiś termin na ponowne rozpatrzenie i czy powinien mnie zawiadomić o przesunięciu terminu (ja w pracy pracuję na ordynacji podatkowej, która bardzo ściśle określa terminy załawiania spraw). Jaki przepis mówi o terminach do wydania nowej decyzji o WZiZT? Za wszelkie informacje dziękuję!

Myśle że sprawa za daleko już zaszła by się wycofywać. Proponuje zorientować się w gminie czy facet ma wogóle szansa na otrzymanie wz. Z tego co piszesz przypuszczam że ma być to obiekt usługowy. Równie dobrze może nie otrzymać wz jeśli sa tam tylko bud. mieszkalne. Możesz jeszcze spróbować namówić właściciela który chce sprzedać ci działkę aby to on się odowłał od ew. decyzji sąsiada.

Dzieki za odpowiedz, sprawa faktycznie zaszla daleko. Decyzje o swoich warunkach zabudowy uzyskalem i zebralem podpisy sasiadow aby sie uprawomocnila. Jeden z podpisów byl zlozony przez sąsiada sprzedajacego działkę sąsiednią na której kupujący chce zbudować obiekt usługowy. Teraz po złożeniu przeze mnie dokumentów w UG (podpisana decyzja, która czeka na stempel i podpis "prawomocna" ) ten sąsiad chce wycofać swój podpis i zablokować moją decyzję o WZ, abym zrezygnował z zakupu i żeby sprzedać swoją działkę.

Oto Polska właśnie :evil:

Co dalej radzisz romi_25 ?

Pozdrawiam

bobcjusz

Dzieki za odpowiedz, sprawa faktycznie zaszla daleko. Decyzje o swoich warunkach zabudowy uzyskalem i zebralem podpisy sasiadow aby sie uprawomocnila. Jeden z podpisów byl zlozony przez sąsiada sprzedajacego działkę sąsiednią na której kupujący chce zbudować obiekt usługowy. Teraz po złożeniu przeze mnie dokumentów w UG (podpisana decyzja, która czeka na stempel i podpis "prawomocna" ) ten sąsiad chce wycofać swój podpis i zablokować moją decyzję o WZ, abym zrezygnował z zakupu i żeby sprzedać swoją działkę.

Oto Polska właśnie :evil:

Co dalej radzisz romi_25 ?

Pozdrawiam

bobcjusz

Czy Burmistrz ma jakiś termin na ponowne rozpatrzenie i czy powinien mnie zawiadomić o przesunięciu terminu (ja w pracy pracuję na ordynacji podatkowej, która bardzo ściśle określa terminy załawiania spraw). Jaki przepis mówi o terminach do wydania nowej decyzji o WZiZT? Za wszelkie informacje dziękuję!

Urząd powinien rozpatrzyć sprawę do 1 miesiąca. Decyzję otrzymałaś z datą 8 grudnia czy też 8 grudnia odebrałaś korespondencję. Kolegium ma nieładny zwyczaj wydawania decyzji ze wsteczną datą, np. niedawno otrzymałem decyzję z Kolegium z datą z połowy listopada :) Do urzędu decyzja dociera jak i do ciebie bez akt. Aby Urząd mógł uzupełnić dokumenty o brakujące papiery musi miec akta które trafią do niego po więcej niż miesiącu (miesiąc Kolegium czeka czy strona nie złoży zażalenia do WSA). Dopiero po tym terminie akta są wysyłane do urzędu. Sprawdź czy już wróciły.

Teraz po złożeniu przeze mnie dokumentów w UG (podpisana decyzja, która czeka na stempel i podpis "prawomocna" ) ten sąsiad chce wycofać swój podpis i zablokować moją decyzję o WZ, abym zrezygnował z zakupu i żeby sprzedać swoją działkę.

bobcjusz

Dziwne te procedury w twoim urzędzie. Przypuszczam że zbieranie podpisów ma przyśpieszyć termin uprawomocnienia decyzji.

Sprawa jest prosta. Strona ma 2 tygodnie na wniesienie odwołania na wydaną decyzję. Jeśli po 2 tygodniach od daty odbioru przez nią decyzję tego nie zrobi decyzja jest prawomocna.

Sprawa się komplikuje jeśli sąsiad z którym masz problem ma działkę z której będziesz ciągnął media. Wtedy musisz mieć jego zgodę na piśmie. Oczywiście będzie mógł ci komplikować wydanie pozwolenia na budowę.

Generalnie nie zazdroszcze ci takiego sąsiada. Myśle że jest tam miejsce tylko dla jednego z was. Sąsiada ma się na całe życie.

Czy Burmistrz ma jakiś termin na ponowne rozpatrzenie i czy powinien mnie zawiadomić o przesunięciu terminu (ja w pracy pracuję na ordynacji podatkowej, która bardzo ściśle określa terminy załawiania spraw). Jaki przepis mówi o terminach do wydania nowej decyzji o WZiZT? Za wszelkie informacje dziękuję!

Urząd powinien rozpatrzyć sprawę do 1 miesiąca. Decyzję otrzymałaś z datą 8 grudnia czy też 8 grudnia odebrałaś korespondencję. Kolegium ma nieładny zwyczaj wydawania decyzji ze wsteczną datą, np. niedawno otrzymałem decyzję z Kolegium z datą z połowy listopada :) Do urzędu decyzja dociera jak i do ciebie bez akt. Aby Urząd mógł uzupełnić dokumenty o brakujące papiery musi miec akta które trafią do niego po więcej niż miesiącu (miesiąc Kolegium czeka czy strona nie złoży zażalenia do WSA). Dopiero po tym terminie akta są wysyłane do urzędu. Sprawdź czy już wróciły.

Decyzja jest z datą listopadową, nadana 7 grudnia, otrzymałam 8 grudnia. Czy burmistrz ma miesiąc dopiero od otrzymania dokumentów z SKO? I czy mogę w Urzędzie zapytać kiedy dokładnie wróciły do nich akta sprawy?

Oczywiście że możesz zapytać czy akta już wróciły. Trudno wszcząć postępowanie adm. nie mając akt. W zawiadomieniu o wszczęciu Urząd powinien napisać że strony postępowania mają prawo zapoznac się z aktami sprawy, a jak to zrobić kiedy ich nie ma.

Z drugiej strony jeśli decyzja przyszła w grudniu to w styczniu powinny akta już wrócić. Do tej pory powinno przyjść już jakieś zawiadomienie z urzędu. Zadzwoń do nich i zapytaj o akta, a jeśli już wróciły to kiedy coś z urzedu dostaniesz.

Życzę powodzenia w "drugiej odsłonie"

Przeczytałem twój post z zainteresowaniem. Wygląda na to że masz niestety pecha. Oczywiście facet w urzedzie nie ma racji, ale widac nie przerabiał tego tematu i będziesz pierwsza. Art. 7 Ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych wyraźnie wskazuje że grunty o pow. do 0,5ha i klasie III oraz grunty o pow. do 1ha i klasie IV wzwyż nie wymagają zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne. Jest zachowany warunek pkt. 4 odnoszący się do tego w Ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. W poprzedniej wersji Ustawy o ochronie gruntów rolnych i lesnych zmiana przeznaczenia mogła być dokonana tylko w planie zagospodarowania i nie było żadnych wyjątków. Teraz jest inaczej, ale widać w urzedzie tego nie zauważyli albo źle interpretują.

Niestety bedziesz musiała wyraźnie to powiedzieć w urzędzie że nie maja racji. Moim zdaniem możesz wystąpić o wz nie na zabudowę dla rolnika ale "zwykłe" warunki zabudowy. Budynek na działce sąsiedniej powinien znajdowac sie w obszarze analizowanym równym 3-krotnej szerokości frontu twojej działki.

Jeśli nie jesteś przygotowana na "twarde" rozmowy w urzędzie to lepiej upoważnij np. projektanta który będzie ci robił projekt.

romi_25

Właśnie kompletuje dokumenty do wniosku o WZ. Mam przy tym pytanie. Co oprócz domku i garazu jako samodzielnych budynków nalezy podac we wniosku. Czy budowa przyłaczy, ogrodzenia, małej szklarni, tarasu, utwardzonego polbrukiem placu przed garażem też powinna znaleźć się we wniosku. Rozumiem że warunki zabudowy są podstawą do wydania pozwolenia na budowę tylko tych obiektów o których mowa w decyzji o WZ.

pozdr

Slawek W.

Oczywiście przyłącza musisz podać - jakie i którędy mają przebiegać. Powinieneś mieć warunki techniczne ich wykonania - przynajmniej ja ich żądam. Ogrodzenie możesz podać ale nie musisz. Mała szklarnia - tzn. jak mała? Myśle że jeśli będziesz uprawiał tam kilka ogórków i pomidorów na własne potrzeby to nie ma sensu tego pisać. Taras powinien się znaleźć, plac przed garażem nie.

Decyzja o wz powinna być elastyczna na tyle aby nie określać szczegółów a ogólnie to co chcesz zrobić.

Romi_25

Chcę kupić działkę - ale:

po pierwszej wizycie w gminie powiedzieli, że nie wydadzą decyzji wzizt do czasu opracowania planu który ma być w tym roku. W tej okolicy ma być nowa droga - kawałek obwodnicy, tylko w gminie jeszcze nie wiedzą dokładnie którędy będzie przebiegać bo jest ona budowana z inicjatywy sąsiedniej gminy (miejskiej). Jest jakieś "studium" czy "koncepcja" w której są dwa warianty trasy. Żaden z nich nie dotyczy bezpośrednio tej działki - w obu trasa przechodzi ok. 100-150m od działki.

Dodam, że w okolicy tej działeczki będzie tylko droga tzn żadnych inwestycji które poszerzały by potrzebny pas terenu (pewnie coś ok. 30m)

Działkę mogę kupić już dziś tylko co jak nie dostanę tam decyzji. A wiem, że w tym nowym planie ma być ona zarezerwowana pod tą drogę.

Co radzisz? jak zdobyć decyzję??

może składać jakieś wnioski o zmianę planu nim powstanie (nie mieszkam teraz w tej gminie)?

wiem, że dla gminy ważniejsza jest droga od "mojej" działki i że jest na to paragraf - ale to jest 100-150m!!

mam jakieś szanse??

poniżej szkic:

(te niebieskie to zabudowa jednorodzinna)

http://www.agwarda.republika.pl/szkic.jpg

romi_25

Wielkie dzięki za pomoc, ale co masz na mysli mówiąc o przyłaczach. Złożyłem do odpowiednich zakładów wnisoki o warunki przyłączenia, ale nie bardzo wiem którędy maja one przebiegać, myslę że w odpowiedziach tych informacji równiez nie uzyskam, jedynie opinie o istniejacych warunkach przyłaczenia lub zapewnienie o podłączeniu mediów z końcem budowy. Czy przebieg dotyczy lini od skrzynki w działce do domu?

Szklarnia ma miec wielkośc ok 18 m2.

pozdr

Slawek W.