Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy

romi_25

Recommended Posts

• Odpowiedzi 392
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i28

Oczywiście, że staraj się uzyskać WZ dopuszczające budowę bliżej niz 3 m od granicy (albo w samej granicy).

Twój problem reguluje rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 109, poz. 1156).

Nie tak dawno w tej sprawie trochę się zmieniło, patrz np. artykuł z "Rzeczpospolitej" na stronie

http://www.gminyrp.pl/serwisinfo/RP_27_05_4_2.html

cyt.:

"Właściciel wąskiej działki, na której do tej pory nie wszystko mógł wybudować, teraz będzie mógł to zrobić bez konieczności uzyskiwania dodatkowego pozwolenia, ale za zgodą sąsiadów."

"Nowelizacja przewiduje, że starosta może wydać pozwolenie na budowę obiektu zlokalizowanego w odległości 1,5 metra od granicy działki lub nawet przy granicy, ale z poszanowaniem przepisów odrębnych, m.in. uregulowań konstytucji dotyczących ochrony prawa własności. Inwestor musi mieć jednak zgodę sąsiadów na to odstępstwo lub też orzeczenie sądowe, które ją zastąpi."

Sprawa wygląda tak.

Gmina powiedziała mi że oni na etapie WZ nie mogą mi wydac pozwolenia na coś innego niż 3m i że tą sprawę załatawia się przy pozwoleniu na budowe w Starostwie. I to by się potwierdzało w słowach pani ze starostwa. Ale jest jak zwykle "ale".

Projektant powiedział mi że nie moze mi wyrysować domu inaczej niż stanowią WZ więc teraz nie wiem kto ma rację ??

Starostwo nie powinno wydać pozwolenia na budowę budynku w odległości mniejszej niż to określają WZ.

Ale być może chcesz liczyć na cud - nie radzę, coraz rzadziej się zdarzają, a termin na wniesienie odwołania od WZ to tylko 2 tygodnie...

Projektant ma rację - gdyby wrysował budynek bliżej granicy to przeszłoby to tylko np. prz roztargnieniu urzędnika w starostwie...

Czyli wynika z tego że sobie nie wybuduje tego co chcę.

Działkę mam szerokości 23,80 m a żeby zachować normy musi mieć 24 m.

Powiem tak - jeszcze nie zacząłem budować a juz mam dosyć biurokracji.

Pracuje w urzędzie miejskim i moi koledzy z pracy nie są w stanie mi wyjąśnić w sposób normalny co i jak tylko kombinują jak koń pod górę.

Kupiłem juz projekt i jak będzie tak jak piszesz czyli oni mi nie wydadzą WZ 1.5 m od granicy to się lekko @#*!&%%^#$*@#$(@.

Nic w tym kraju nie może być jasne od początku do końca tylko każdy gada co innego. Żebym ja musial się dowiadywać na forach o takich sprawach to jest łagodnie pisząc żenujące.

Dzięki oskar0259 za pomoc.

Witam

Widze ze A@a odpowiada konsekwentnie na zadawane pytani, wiec jesli mozna rowniez skorzystam z pomocy.

Mam okazje zakupic dzialke rolna (1.500 m2) od gospodarza. Dzialka sasiaduje ze "sciania" lasow panstwowych. Gospodarz wystapil do UM o WZ.

Czy My jako zaintereswani mozemy rowniez wystapic o WZ?

Prosze o informacje czy przy checi budowy blizniaka sa jakies szczegolowe WZ wydawane przez UM czy tez nie?

Ponadto gospodarz zobowiazuje sie wybudowac droge utwardzona do naszych dzialek....rozumiem ze gdyby tego nie zrobil to UM nie wyda mu decyzji o WZ?

Pozdrawiam i dzeikuje za odpowiedz.

Wystarczy, że obecny właściciel wystąpi o WZ, ale jeśli macie jakieś szczególne oczekiwania (np. ten bliźniak) to albo zasugerujcie mu, żeby o taką zabudowę wnioskował, albo złóżcie wniosek sami. Postarajcie się "wybadać", czy przypadkiem pożądana przez Was zabudowa nie "wypadnie" w jakiejś strefie ochronnej (wtedy wniosek nie ma sensu).

Bliżniak - w WZ musi być zapis dopuszczający taką zabudowę.

Droga - nie musi być wybudowana. Musi być wytyczona geodezyjnie w formie ciągu pieszo-jezdnego, drogi wewnętrznej, a najlepiej - drogi publicznej. Dopuszczalne jest ustanowienie służebności dojazdu i przechodu.

"Urządzenie" drogi nie jest konieczne dla wydania WZ, jest natomiast korzystne dla Was.

Też mam problemy z WZ (od paru lat). Chcę wybudować bliźniaka. w PIERWSZEJ ANALIZIE urbanistycznej przed wydaniem decyzji WZ określono powierzchnię zabudowy jako średnią z analizowanego obszaru biorąc pod uwagę zarówno stojące niedaleko ( dwie działki dalej) domy wielorodzinne, obiekty usługowe jak i domy jednorodzinne. Wydaną decyzję cofnięło SKO z innych przyczyn (formalnych), zrobiono drugą analizę (?)w której uwzgledniono tylko średnią dla domów jednorodzinnych. Pomóżcie co jest prawidłowe średnia dla domów jednorodzinnych czy wszystkich w analizowanym obszarze ( ok. 50 metrów dookoła) czy może jeszcze jakiś inny wskaźnik. :cry:

Do analizy powinny być wzięte zabudowania tego samego rodzaju (jeśli chcesz zbudować dom jednorodzinny, to tylko domy jednorodzinne).

Co do parametrów nowego domu - zobacz decyzję SKO w moim poście powyżej. Jest tam napisane m.in.:

"... Rozporządzenie te dopuszcza także kształtowanie nowej zabudowy inaczej niż określają to średnie parametrów istniejącej zabudowy, jeżeli wynika to z przeprowadzonej analizy, ale takie odstępstwa powinno być w sposób szczegółowy uzasadnione..." [/i]

Dziekuję za błyskawiczną odpowiedź. A czy jeżeli dołaczylibyśmy do zabudowy szeregowej to brano by pod uwagę powierzhnię zabudowy dla domow jednorodzinnych w zabudowie szeregowej z okolicy czy po prostu jednorodzinnych. I jesli można drugie pytanie czy wysokość naszego domu powinna być w przybliżeniu dostosowana do domów po obydwu stronach naszej dzialki ( dostęnych z tej samej drogi) czy także uśredniona do analizowanego obszaru czy do domów z najbliższego otoczenia z tyłu i po drugiej stronie ulicy gdzie budynki są dość wysokie.

Do analizy - wszystkie domy jednorodzinne w obszarze analizowanym.

Wysokość - w zasadzie liczy się średnią budunków w tym obszarze, dostępnych z tej samej drogi publicznej, ale (patrz uzasadnienie SKO już cytowane):

"Przepisy cyt. wyżej ustawy nie zawierają ustawowej definicji działki sąsiedniej. Odnosząc się do zwrotu "działka sąsiednia" użytego w art. 61 ust. l pkt l u.p.z.p. należy przyjąć, że ustawodawca - wprowadzając wymóg zabudowy takiej działki - miał na celu zachowanie harmonii architektonicznej na danym terenie, ochronę walorów estetycznych przestrzeni."

Mam pytanie dotyczące Warunków Zabudowy. Mam wydane WZ na dom z garażem, wszystko się zgadza, tylko zmieniliśmy plany i chcemy wybudować oddzielnie dom i oddzielnie garaż dwustanowiskowy. W gminie powiedziano nam, że musimu mieć nowe WZ na garaż. Czy mają rację? Czy nie można zmienić tego w innym trybie. Chodzi tylko o zapis "dom i garaż" a nie "dom z garażem". Może wiecie coś na ten temat?

Dzień dobry!

Mam pytanie związane z podziałami działek.

Sytuacja wygląda następująco: jest pewien teren podzielony wzdłuż na dość wąskie

działki. Część działek od strony lasu ("góra terenu") ma przeznaczenie role (mpzp -

użytek rolny), od pewnego momentu (idąc z góry na dół) zaczynają się działki budowlane.

Są to duże pasy działek, na razie nie podzielone.

Chciałem kupić część pierwszej z brzegu działki budowlanej oraz (za wąska dla mnie)

dokupić część przylegającej działki rolnej - w sam raz na ogródek.

Z mpzp wynika m.in., że:

- minimalna powierzchnia działki budowlanej - 1000 m.

- 70 % powiechni biologicznie czynnej.

Chciałem kupić z 500m budowlanej i 800m rolnej.

Czy jeżeli tak zrobię będę mógł na mojej nieruchomości składającej się z dwóch działek

wydzielonych postawić dom -tzn. czy warunki mpzp będą odnosić się to części budowlanej

tylko, czy do całości? Oczywiście postawię na części budowlanej, ale nie da rady

spełnić wymagania 70% czynnej powierzchni od 500 metrów.

Czy jeżeli będzie problem to można scalić obie działki. Jak wpłynie to na wymagania?

Nie wiem, czy nie zamieszałem za bardzo .

Pozdrawiam.

• 3 months później...

Przeglądając forum znalazłem ten bardzo obszerny wątek, który "zamarł" latem br.

Ponieważ na sąsiednim wątku

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1422506#1422506

powtarzają się tematy już wcześniej przedyskutowane (i wyjaśnione, przeważnie przez romi_ego) właśnie powyżej, to pozwalam sobie podciągnąć ten wątek.

Witam ... zadawałem już to pytanie ale pozostało bez odpowiedzi może tym razem mi sie uda jakąś uzyskac.

W otrzymanym planie zagospodarowania przestrzennego dla działki mam taki zapis:

“Ściśle określona linia zabudowy oznacza linię, na której należy sytuować

3/4 rzutu odpowiedniej elewacji i odnosi się do pierwszej kondygnacji nadziemnej budynku (parter) z warunkiem, że żaden element elewacji nie przekracza ściśle określonej linii zabudowy”.

Ta linia zabudowy jest 4 metry od krawędzi drogi. Mam zamiar wybudować garaż dwustanowiskowy i chciałbym go lekko cofnąć abym miał podjazd dla samochodu

przed nim w związku z tym:

1) - czy do elewacji budynku zalicza się również ten garaż wówczas nie mógłbym go przesunąć w głąb działki (garaże muszą być w bryle budynku) ??

2) - czy istnieje jakaś odchyłka w głąb działki od takiej linii w wymarzonym projekcie mam lekki wykurz na 40 - 50 cm ?? ( czytałem w jakimś wątku że gmina dopuszcza odchyłkę 20%)

będę wdzięczny za wszystkie rady....

Moim zdaniem zapis planu należy rozumieć dosłownie, tzn.

1) nie wolno przekroczyć "ściśle określonej linii zabudowy" na parterze, a więc wykusz nie jest tam możliwy,

2) garaż wbudowany (a ściślej jego "przednią" część) zaliczyłbym do elewacji frontowej (którą można cofnąć w 1/4 długości, czyli cofnięcie moze dotyczyć właśnie garażu),

3) "odchyłka" np. te 20 proc. MUSI być zapisana w tekście planu. Jeśli tego nie ma, to niestety, nawet najmniejszy wystający element budynku nie jest dopuszczalny

4) nie jest możliwe budowanie innych części "wystających": ganków, werand itp.

Proszę o pomoc !!!!!

Kupiłam działkę letniskową na terenie chronionego krajobrazu działka leży 65 m od linii brzegowej jeziora zgodnie z rozporządzeniem Wojewody nie mogę stawiac tam żadnych obiektów budowlanych (brak planu zagospodarowania przestrzennego).

Moje pytania:

Czy cokolwiek mogę tam postawic ?

czy domki holenderskie nietrwale związane z gruntem są obiektami budowlanymi?

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję

wilag

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

1) nie wolno przekroczyć "ściśle określonej linii zabudowy" na parterze, a więc wykusz nie jest tam możliwy,

a co się stanie jeśli to zmienię na daszek z filarami ?? nawet filary też nie mogą przekraczać tej linii ?? - sory za laikowate pytania

2) garaż wbudowany (a ściślej jego "przednią" część) zaliczyłbym do elewacji frontowej (którą można cofnąć w 1/4 długości, czyli cofnięcie moze dotyczyć właśnie garażu),

Właśnie w tym sęk że przy 2-stanowiskowym garażu nie wychodzi mi już 1/4 budynku.

Z tego powodu nasuwa mi się wniosek że jeden garaż (jedno stanowisko) należałoby

wybudować na linii zabudowy a cofnąć ewentualnie drugi no chyba, że nikt tego z centymetrem

nie będzie mierzył czy to jest 1/4 czy 1/3 ??

pozdrawiam

Bogdan