oskar0259 16.10.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Zastanawiam się, dlaczego w planie określono ściśle, że 3/4 elewacji? Skoro tak ostro to zapisano, to organ wydający pozwolenie powinien sprawdzać projekt pod tym kątem (tzn. zobaczy, jakie wymiary są w projekcie). Jak jest w praktyce - musisz przetestować.Filary "zakotwiczone" na gruncie? Moim zdaniem jest to część "wystająca" budynku.Jeden garaż (stanowisko) cofnięte? Jeśli nie ma toleracji co do tych 3/4 to chyba tylko to pozostaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan100 16.10.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Zastanawiam się, dlaczego w planie określono ściśle, że 3/4 elewacji? Skoro tak ostro to zapisano, to organ wydający pozwolenie powinien sprawdzać projekt pod tym kątem (tzn. zobaczy, jakie wymiary są w projekcie). Jak jest w praktyce - musisz przetestować.. Witam Niestety też mam takie wrażenie, że będą się czepiać wszystkiego ale spróbuję przetestować możliwości w gminie. To nowa dzielnica na wzgórzu z widokiem na jezioro dlatego tak duże obwarowania w planie. Zaczynając od dachu kończąc na płocie z określeniem jego wysokości i materiałów z których ma być wykonany. Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - tylko 4 domy znajdują się na tej “ściśle określonej linii zabudowy” czy jest szansa z zmianę tej linii na “nieprzekraczalną linię zabudowy” na przykład wspólną prośbą do gminy ? To by mi rozwiązało wszystkie problemy. Dziękuję za wszystkie rady jeszcze raz. Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 16.10.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Niestety, obawiam się, że wszelkie petycje nie pomogą (w krótkim czasie). Jest plan, a więc jedyna droga to jego zmiana przez radę gminy/miasta. W najlepszym razie zajmie to ok. 1,5 roku, w najgorszym -ponad 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janina tomaszczyk 23.10.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 witam co poradzicie kupilismy dzialke od gminy rzemieslniczo- budowlana z projektem i ustalonym planem zagospodarowania na mapach oznaczona Bp-RIIIb w ksiegach wieczystych opisana jako teren zurbanizowany niezabudowany.Dostalismy wszelkie zezwolenia wzielismy kredyt i wybudowalismy dom. teraz chcemy dokonac odbioru budynku i okazuje sie ze gmina w miedzy czasie zmienila sobie teren z Bp-RIIIb na IIIb czyli na teren rolny i chce abysmy zaplacili za odrolnienie nie male zreszta pieniadze pytam jakim prawem co to za balagan a oni odsylaja i wzruszaja ramionami jakie mamuczynic kroki aby rozstrzygnac na swoja korzysc te sprawe bo to dla mnie chora sytuacja dzieki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roblab 30.10.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam serdecznie odziedziczylem dzialke rolna blisko 1 ha, ale o szerokosci 12m. chce dokupic dzialki lezace po obydwu stronach mojej o takich samych wymiarach, dzieki temu mialbym 3 ha pas ziemi o szer. 36m.czy taka dzialke moge podzielic na n dzialek budowlanych, wytyczyc droge (dzialki stykaja sie z droga krotszymi bokami) i sprzedac??? 1. dzialki to grunty V i VI klasy pochodzenia nieorganicznego czyli nie trzeba odralniac tylko wystapic o WZ (brak miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego)2. obydwie dzialki ktore chce dokupic granicza z posesjami juz zabudowanymi (domy jednorodzinne). 3. wszystkie dzialki maja dostep do drogi, mediow (prad, gaz)4. czy musze podzielic dzialke rolna na n dzialek rolnych i wystapic o WZ dla kazdej? bardzo prosze o opinie i rade, co powinienem i w jakiej kolejnosci sprawdzic, zalatwic, na jakie trudnosci moge sie natknac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogging 30.10.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Proszę o pomoc !!!!! Kupiłam działkę letniskową na terenie chronionego krajobrazu działka leży 65 m od linii brzegowej jeziora zgodnie z rozporządzeniem Wojewody nie mogę stawiac tam żadnych obiektów budowlanych (brak planu zagospodarowania przestrzennego). Moje pytania: Czy cokolwiek mogę tam postawic ? czy domki holenderskie nietrwale związane z gruntem są obiektami budowlanymi? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję wilag Witam! Mam podobny problem i już kiedyś musiałem to prawnie rozgryźć ... Niestety nawet uchwalenie planu miejscowego nic Ci nie pomoże. Musi być on zgodny z rozporządzeniem wojewody dotyczącym danego obszaru chronionego krajobrazu a rozporządzenie to musi być zgodne z ustawą o ochronie przyrody z 2004r. Zdefiniowany tam jest zakaz dotyczący obszarów chronionego krajobrazu (art. 24, ustep 8 ) : „zakaz … lokalizowania obiektów budowlanych w pasie szerokości 100 m od linii brzegów rzek, jezior i innych zbiorników wodnych, z wyjątkiem urządzeń wodnych oraz obiektów służących prowadzeniu racjonalnej gospodarki rolnej, leśnej lub rybackiej”. Domki holenderskie to też nie jest opcja – to już wynika chyba z prawa budowlanego gdzie tego ypu obiekty można postawić tylko na określony czas. Wg mnie masz piękną działkę, na której można rozbić tylko namiot … Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 31.10.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Roblab, podział jest możliwy, ale o tym ostatecznie zadecyduje wójt wydając postanowienie pozytywnie opiniujące projekt podziału, a potem decyzję zatwierdzającą podział.Warunki zabudowy - na każdą z działek. Każda nowo wydzielona musi mieć dobre sąsiedztwo (nie tylko "duża" działka przed podziałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lennyb 06.04.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam, Szperałem trochę na forum, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi (zresztą mechanizm wyszukiwania coś chyba dzisiaj szwankuje) więc zadam pytanie tutaj.Mam zamiar kupić działkę, dla której istnieje miejscowy plan zagospodarowania. Wszystko jest jasne poza jednym punktem."e) preferowane formy dachów, symetryczne dwuspadowe z dopuszczeniem dachów naczółkowych i czterospadowych o kącie nachylenia połaci głównych od 30° do 45°"Niejasne jest dla mnie pierwsze słowo tego punktu. Czy to oznacza, że co nie jest zabronione (preferowane nie znaczy wymagane, czy może się mylę i takie określenie znaczy w takich dokumentach tyle co nakaz) to jest dozwolone? Chciałbym dom z płaskim dachem i nie chcę, żeby czas spędzony z architektem poszedł na marne.Rozmawiałem dziś z Panią ze starostwa, która wydaje pozwolenia na budowę, WZ, itd. Stwierdziła, że praktyka jest taka, że pozwalają na wszystko co nie jest wprost zabronione. Wierzyć jej, czy raczej sie przejadę? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.04.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Czasami najważniejsze jest kto interpretuje plan i kto ma w biurku pieczątkę do postawienia na pozwoleniu na budowę. Stąd wierzyłbym Pani ze Starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.04.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Czasami najważniejsze jest kto interpretuje plan i kto ma w biurku pieczątkę do postawienia na pozwoleniu na budowę. Stąd wierzyłbym Pani ze Starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_sz 28.05.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 witam wszystkichpozwalam sobie podpiac sie do tego tematu, poniewaz zalezy mi na odpowiedzi nie za bardzo rozumiem roznice pomiedzy zabudowa zagrodowa a siedliskowa (tzn. dzieki lekturze forum wiem jakie warunki musi spelniac dzialka siedliskowa) ale jak jest z zadrodowa?? interesuje sie dzialka 0,18ha w gminie posiadajacej MPZP, dzialka oznaczona jako RM (zab. zagrodowa),na dzialce obok jest postawiony dom, sa rowniez media, nie jestem rolnikiem czy aby dostac pozwolenie na budowe musze posiadac/dzierzawic wiecej niz srednie gospodarstwo w gminie? dziekuje z gory za odpowiedz, prosze o 'lopatologiczna' odpowiedz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 05.07.2007 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Ważna jest nie tylko funkcja czyli przeznaczenie terenu ale również warunki jakie stawia plan zag. dla danego terenu. Wątpliwości co do możliwości zabudowy na działce przeznaczonej pod zagrodę powinna wyjaśnić lektura uchwały-planu zagospodarowania. Tam winny byc zapisy odnośnie wymogów "rolniczych"Z pozdrowieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaszka 06.07.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Witam. Mama pytanie. Jesli w planie zagospodarowania kat nachylenia dachu ma miec 35-40 stopni, a dach w projekcie wybranym przez nas ma 42 stopnie to czy trzeba bedzie ten kat w naszym projekcie zmieniac (wolalabym zostawic tak jak jest) czy dopuszczalne jest tak niewielkie odstepstwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 08.07.2007 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Jeżeli plan nie dopuszcza odstępstwa, to zmiana nie jest możliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atron 08.07.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Witam, Czy właściciel sąsiadującej ze mną działki może przedłużyć i/lub podwyższyć istniejący na niej budynek użyteczności publicznej stojący w granicy bez mojej zgody? W jakiej odległości od granicy i na jaką wysokość może on budować bez mojej zgody budynki użyteczności publicznej? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gebka 09.07.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 PROSZE O POMOC!! Mam kłopot mam dzialke na która nie dostalam zgode na budowe bo miasto bedzie robic plan zagospodarowania przestrzennego i wogole jakies bzdury powypisywali o dziedzictwie przyrody remontach ulic ktorych nawet nie widac. Napisalam odwołanie i nic ;( Wszyscy mi mowia zebym postawila domek letniskowy bo na niego nie trzeba zgody> Ale czy ktos wie do ilu metrow tej zgody nie potrzeba i wogole jak sie zabrac za taki domek?? prosze pomozcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 09.07.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Witajcie!Jestem na etapie wypełniania wniosku o WZ i proszę o pomoc, jako że zielona w temacie jestem totalnie.Jak określić zapotrzebowanie na wodę, prąd, energię cieplną, środki łączności, inna infrastrukturze techniczną itp. - czy są jakieś normy, wskaźniki? Dodam, że domek będzie miał powierzchni ok. 100m2 i mieszkać będą 2-3 osoby.Będę wdzięczna za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 12.07.2007 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 atronWłaściciel sąsiedniej działki ma obowiązek uzyskania pozwolenia na budowę na nadbudowę. W postępowaniu będziesz stroną i będziesz mieć możliwość wniesienia zastrzeżeń. To czy istnieje możliwość tej inwestycji rozstrzygnie Starostwo /kwestie odległości od granic, zacienia sąsiada, itd./ Jeśli sąsiad realizuje całość inwestycji na swojej działce nie ma obowiązku uzyskania twojej zgody. gebkaDom letniskowy wymaga uzyskania pozwolenia na budowę. Bez pozwolenia mozna wybudować budynek gospodarczy, wiate lub altanę do 25m2 pow. zabudowy JANINKI-AMORKI82Nie wiem czy są jakieś normy, raczej przyjmuje się to orientacyjnie.Dla ciebie powinno wystarczyć: - prąd około 10kW, - woda około 10-20 m3/m-ąc- kanalizacja jw.- energia /zależy co: np. kocioł własny 16kW/- telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zucchini 12.07.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Mój przypadek jest trochę skomplikowany i prosiłabym o info czy jest jakaś szansa sensowanie go rozwiązać podpisałam umowę na zakup działki rolnej do końca sierpnia 07, wszystkie dokumenty złożyłam już do banku ale może się okazać że potrzebne będą jeszcze warunki zabudowy i tu zaczynają się schody.Warunki na tą działkę były wydane w 2001 roku są już więc nieaktualne. Gdybym wystąpiła o nowe to czas oczekiwania trwa 3-4 m-ce, (sprawdziłam w gminie) więc przed końcem sierpnia się nie wyrobięCzy jest jakaś szansa na przyspieszenie wydania decyzji o warunkach ? Np. podanie uwzględniające zaistniałą sytuację, albo to że już warunki były kiedyś wydane ? byłabym wdzięczna za informacje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 12.07.2007 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Jest szansa wydać warunki zabudowy w 1,5 miesiąca, ale sprawa musiałaby ruszyć "z kopyta" od razu a nie czekać w kolejce. Poza tym musiałaby być cały czas pilotowana u wszystkich "uzgadaniczy" projektu decyzji aby znowu nie leżała tygodniami. Można też samemu roznieść np. poczte to też przyspieszy sprawe. Generalnie można to zrobić tylko trzeba się nachodzić i naprosić /niestety takie realia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts