aglig 12.01.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Dlaczego nie przeskoczę głupiego wymysłu urzędasów? Bardzo nie lubię jak ktoś tak pisze. Dura lex. sed lex Z miejscowego planu zagospodarowania gminy Nadarzyn 1. Przyjmuje się następujące zasady ustalania nieprzekraczalnej linii zabudowy dla budynków nowo wznoszonych, rozbudowywanych lub odtwarzanych: 1) dla nowej zabudowy wzdłuż dróg zbiorczych KUZ i dróg lokalnej KUL wyznacza się na rysunku planu nieprzekraczalne linie zabudowy w odległości 10 m od ich linii rozgraniczającej; 2) dla nowej zabudowy od dróg dojazdowych KUD, ciągów pieszo jezdnych KPJ i dróg wewnętrznych ustala się nieprzekraczalne linie zabudowy w odległości 6 m od ich linii rozgraniczającej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 13.01.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 ma WZ mam taki zapis: "Szerokość elewacji frontowej (od strony frontu działki) dla zabudowy mieszkalnej jednorodzinnej wolnostojącej oraz, mieszkalno-letniskowej i rekreacyjnej nie może być większa niż 20,0 m. " czy to oznacza, ze jeżeli postawie dom bokiem do frontu działki ( a taka jest linia zabudowy) to drugi bok domu ( ten z wejściem) bedzie mogł przekroczyć 20m ? ( wymiar domyu ok 21x11) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 13.01.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 ale celem czego ten fragment z MPZ Nadarzyn? Mam go przed sobą, więc wiem,co w nim napisane, ja mieszkam w Kajetanach,to już nie Nadarzyn i plan może się różnić.Poza tym w samym Nadarzynie również jest mnóstwo domów bliżej niż 6 m, czyli da się. Ja bardzo nie lubię, jak się broni czegoś w imię idei, nie opierając się na realiach , vide mój poprzedni post. Jeśłi tak ma wyglądać Twoja porada, to bardzo dziękuję,ale nic nie wnosi do mojego zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 14.01.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 WitamMam parę krótkich pytań:Czy do wniosku o wydanie WZ należy dołączyć oryginał mapy syt-wys, czy wystarczy kopia?Co dołącza się gdy gmina wymaga mapy, trzykrotnej szerokości działki we wszystkich kierunkach (chodzi o mapę syt-wys) a starostwo takich map nie posiada bo w inne strony niż przy drodze są tylko łąki i pola?Proszę o szybką odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.01.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Dostarczasz ewidencyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 14.01.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 USTAWA z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z dnia 10 maja 2003 r.) Art. 52. 1. Ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego następuje na wniosek inwestora. 2. Wniosek o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego powinien zawierać: 1) określenie granic terenu objętego wnioskiem, przedstawionych na kopii mapy zasadniczej lub, w przypadku jej braku, na kopii mapy katastralnej, przyjętych do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego, obejmujących teren, którego wniosek dotyczy, i obszaru, na który ta inwestycja będzie oddziaływać, w skali 1:500 lub 1:1.000, a w stosunku do inwestycji liniowych również w skali 1:2.000; Art. 64. 1. Przepisy art. 51 ust. 3, art. 52, art. 53 ust. 3-5a, art. 54, art. 55 i art. 56 stosuje się odpowiednio do decyzji o warunkach zabudowy Mapa katastralna= mapa ewidencyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 14.01.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 jeżeli Gmina/ Starostwo nie ma mapy o określonej skali, musisz taka zamówić u geodety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 14.01.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Czy musi to być mapa którą wziąłem ze starostwa (oryginał) czy może być ksero tej mapy.Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 14.01.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 oryginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 16.02.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 WitamJeszcze jedno pytanie.Wystąpiłem o WZ. Gmina zobowiązała mnie do dostarczenia informacji zgodnie z art.52, ust.2 pkt,c. (cytat z tego przepisu poniżej). Charakterystyczne parametry podaje sie we wniosku czy trzeba podać je jeszcze raz i co to są te dane charakteryzujące wpływ na środowisko.Prosze o jakieś podpowiedzi określenie charakterystycznych parametrów technicznych inwestycjioraz dane charakteryzujące jej wpływ na środowisko, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 27.02.2011 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam, otóż w moich warunkach zabudowy zaznaczyłem, że chcę wybudować dom jednorodzinny i garaż wolnostojący. Myślałem, że dom jednorodzinny to również taki z wbudowanym garażem. Chciałem potem również mieć kiedyś możliwość budowy garażu osobno. Dzisiaj pani architekt powiedziała mi że muszę budować dom jednorodzinny bez garażu w bryle oraz garaż osobno. Czy rozwiązaniem mogłoby się okazać kupno projektu z garażem w bryle, a potem przekształcenie nazwy GARAŻ na np. pomieszczenie gospodarcze do skladowania węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 27.02.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 wydaje mi sie ze nie, gdyż wz jest na dom bez garażu w bryle, u mnie w warunkach jest napisane "dom jednorodzinny z garażem" wiec zapewne nie dostane PnB gdybym chciała budować dom bez garażu, trzeba wystapic o zmiane WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 27.02.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 A czy w takim razie mogę kupić projekt z garażem w bryle, a potem przekształcić jego nazwę GARAŻ na np. pomieszczenie gospodarcze do skladowania węgla lub pokoj lub cokolwiek innego niż garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XDKXX 17.03.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Witam sprawa wygląda tak mam działke 21ar z warunkami zabudowy na dom jednorodzinny na wiosne zaczynam budowe domu minimalna wielkosc działek w okolicy to 10ar chciałbym wystapic o warunki zabudowy na drugi dom zaby móc podzielic działke i ja sprzedac jako budowlana czy sie da ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.03.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 A czy w takim razie mogę kupić projekt z garażem w bryle, a potem przekształcić jego nazwę GARAŻ na np. pomieszczenie gospodarcze do skladowania węgla lub pokoj lub cokolwiek innego niż garaż? To jest trochę skomplikowane, bo: - WZ zapewne otrzymałeś na taki dom (warunki) na jaki był wniosek, - projektant w trakcie adaptacji projektu, może „przeprojektować” pomieszczenie, zmieniając funkcje danego pomieszczenia, - jeśli w WZ jest określenie że dom jednorodzinny + garaż wolnostojący to nie będzie zmiany sposobu zagospodarowania terenu, - ustawodawca nigdzie nie określił ile można wybudować garaży , tak więc może być garaż w bryle budynku i wolnostojący. Natomiast jeśli chcesz wybudować garaż w bryle, a potem (w przyszłości) „przekształcić” go w pomieszczenie o innej funkcji i wybudować garaż wolnostojący to; - albo nowe pozwolenie na budowę samego garażu, - albo odbiór częściowy wybudowanego domu (tylko na dom z garażem w bryle) i „trwanie” budowy do wybudowania garażu wolnostojącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 18.03.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 To jest trochę skomplikowane, bo: - WZ zapewne otrzymałeś na taki dom (warunki) na jaki był wniosek, - projektant w trakcie adaptacji projektu, może „przeprojektować” pomieszczenie, zmieniając funkcje danego pomieszczenia, - jeśli w WZ jest określenie że dom jednorodzinny + garaż wolnostojący to nie będzie zmiany sposobu zagospodarowania terenu, - ustawodawca nigdzie nie określił ile można wybudować garaży , tak więc może być garaż w bryle budynku i wolnostojący. Natomiast jeśli chcesz wybudować garaż w bryle, a potem (w przyszłości) „przekształcić” go w pomieszczenie o innej funkcji i wybudować garaż wolnostojący to; - albo nowe pozwolenie na budowę samego garażu, - albo odbiór częściowy wybudowanego domu (tylko na dom z garażem w bryle) i „trwanie” budowy do wybudowania garażu wolnostojącego. Z tego co zrozumiałem z Twojej wypowiedzi to musze wybudować i dom i garaż wolnostojący? A nie mogę np. wybudować samego domu z garażem w bryle? Ewentualnie zostawić budowę garażu w późniejszym terminie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.03.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Fakt, niezbyt jasno napisałem.Występując o pozwolenie na budowę możesz podać że (o ile w WZ jest dom + wolnostojący budynek - garaż):1. Na sam dom (nikogo ni interesuje czy z garażem w bryle czy też nie), 2. Na dom (nawet z garażem w bryle) + wolnostojący garaż.Ale w zależności od wariantu:- w 1 jeśli będziesz w przyszłości chciał postawić garaż, to procedura wymaga pozwolenia na budowę, o ile WZ nie straci ważności, to na podstawie „starego” lub nowe WZ lub MPZP (jeśli zostanie uchwalony). - w 2, albo budujesz wszystko razem (dom + wolnostojący garaż), albo budujesz sam dom i dokonujesz częściowego odbioru pozostawiając budowę garażu na później, ale to się wiąże z pewnymi rygorami (trwa budowa, wpisy w dzienniku, itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 18.03.2011 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Dobra, już wszystko wiem Dziękuję serdecznie za wyczerpującą wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jops 19.03.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witam wszystkich.Prosze o pomoc o podpowiedz co zrobic, chodzi o to że w listopadzie złożyłem kompletne dokumenty na warunki zabudowy. Wymagane były tylko zapewnienia o wode prąd i kanalize. Kilka dni temu dzwoniłem jak tam procedura przebiega i tu mi mówią że od miesiaca się zmieniło że wymagane są umowy na media a nie zapewnienia.Czy mam szanse domagać wydania wz na starych zasadach bo przecież kiedy ja składałem papiery wymóg był inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.03.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Zawsze (od kilku lat) była wymagana umowa (Ustawa o planowaniu....) Art. 61.2. 5. Warunek, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, uznaje się za spełniony, jeżeli wykonanie uzbrojenia terenu zostanie zagwarantowane w drodze umowy zawartej między właściwą jednostką organizacyjną a inwestorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts