Piotr_M 17.09.2004 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Kochani, zamierzam rozpocząć tą procedurę aby zamieszkać w swoim domu ale zupełnie się nie orientuję jakie muszę złożyć dokumenty o WZiW i co napisać we wniosku. Podpowiedzcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 17.09.2004 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Co to jest ekstensywna zabudowa? Wg mnie zabudowa jednorodzinna, luźna Co to ma znaczyć na działkach zadrzewionych i leśnych - w części w strefie ochronnej od istniejącego rowu melioracyjnego? Działka jest budowlana, rów na granicy(to jest nie rów, a raczej nieporozumienei). Czym to mi grozi? Raczej nieporozumienie 4. Wypis z plany zagospodarowania mówi o tym, iż działka jest pod symbolem MNe, Oznaczenie literowe terenów zabudowy mieszkaniowej conajmniej 75 % powinno zostać biologicznie czynne, zadfrzewienie działki powinno wynosić min. 20 % terenu, Wyglada że musisz zalesić - nadgorliwość urzędu. Las nie rośnie szybko więc raczej afery nie będzie jesli nie zalesisz a posadzić kilka drzewek owocowych wys. budynków do 2,5 kondygnacji z możliwością podpiwniczenia do 1,5 m nad obecny poziom terenu, do kalenicy 10 m., zaleca się stosowanie spadzistych dachóe do 45 % kąta nachylenia połaci. 45 to stopni czy procenty? Niestety to nie Ja odbierałem wypis z płanu. I teraz te 45 stopni mnie przestraszyly. Jeśli % to masz około 25 stopni, ale raczej są to stopnie więc 45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 17.09.2004 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Kochani, zamierzam rozpocząć tą procedurę aby zamieszkać w swoim domu ale zupełnie się nie orientuję jakie muszę złożyć dokumenty o WZiW i co napisać we wniosku. Podpowiedzcie proszę. Udaj się do Urzędu Gminy do Wydziału Planowania Pzrestrzennego bądz Architektury. Dostaniesz wniosek o warunki zabudowy. Do tego musisz mieć mapy ze Starostwa: ewidencyjną i zasadniczą, wypisy z rejestru gruntów, koncepcję zagospodarowania i może jeszcze coś w zależności od gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 20.09.2004 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Czy moglibyście mnie wspomóc w sprawie odstepstwa od warunków zabudowy?Chce postawic garaż w odległości 2m od granicy dzialki. W tej chwili mam 3 metry, ale garaz będzie b. wąski. W starostwie powiedzieli mi, ze musze miec zgoda sasiada. I tu sie pojawia problem, a raczej dwa. Właściwego sąsiada a raczej sąsiadki nie ma, jest w Kanadzie. Działką zarządza matka tej pani. Działka jest pusta. Problem jest taki, że nie wiem czy ona wyrazi zgodę bo np. nie podoba jej sie miejsce gdzie chce postawic ogrodzenie. Kiedys cala dzialka nalezala do niej, potem wiekszosc z tego sprzedala, ale wszyscy sasiedzi mieli z nia problemy bo np. przenosila samowolnie granice dzialek. Moje pytanie jest takie:- czy musze miec zgode sasiada czy tez nie. Juz kiedys o to pytalem, ale byc moze sie cos zmienilo w zwiazku np. z orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego lub nowelizacją prawa. z góry dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 22.09.2004 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 A może jednak ktoś coś wie na ten temat? Byłbym wdzięczny. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafija 22.09.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Witam, niewiem czy moja sprawa jest w Twoim temacie ale spróbuję. Kupiłem w kwietniu tego roku działke budowlaną (koszt 150 000 zł) ktora według planu zagospodarowania przestrzennego (który stracił moc 31/12/2003) znajdowała sie na terenie oznaczonym w planie jako 148 ME - tereny zabudowy mieszkaniowej ekologicznej. Według wypisu z rejestru gruntów z dnia 26/03/04 wynika że działka połozona jest na terenach mieszkaniowych. Obecnie przedstawiono propozycje planu zagospodarowania przestrzennego według którego działka połozona jest na terenie oznaczonym symbolem D 109 - ZL, co oznacza że na tym terenie jest całkowity zakaz budowy. Wiem że mogę złozyc uwage do planu rozpatrywana przez Radnych, ale czy mogę zrobić coś wiecej co spowoduje że działka będzie działką budowlaną. Dostałem kilka sugesti ale są one sprzeczne - co zapewne wynika z faktu że jest to nowe prawo- o dalsze drodze odwoławczej do Sądu lub poinformowaniu radnych ze miasto będzie musiało odkupic tą działke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 22.09.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Widze, że masz inny ale jeszcze wiekszy problem niz ja. No więc razem poczekamy aż ktoś mądrzejszy od nas w tej materii sie wypowie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolon 23.09.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Mam położone obok siebie 2 działki po 1000 m2 każda. Dom, którego projekt sobie upatrzyłem, to rozległy dom parterowy, zajmujący 275 m2.Problem 1: czy muszę działki scalić skoro:po pierwsze - dom jest za szeroki, żeby zmieścił się na jednej działce,po drugie - maksymalnie 20% działki może być zabudowane (a 20% jednej działki to 200 m2)Problem 2: kąt nachylenia dachu w projekcie to 26 stopni, a sąsiad w warunkach zabudowy dostał przedział 28-45 stopni. Czy zatem będę musiał przerabiać projekt, czy też będzie można te 26 stopni zaakceptować? Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 24.09.2004 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Mam położone obok siebie 2 działki po 1000 m2 każda. Dom, którego projekt sobie upatrzyłem, to rozległy dom parterowy, zajmujący 275 m2. Problem 1: czy muszę działki scalić skoro: po pierwsze - dom jest za szeroki, żeby zmieścił się na jednej działce, po drugie - maksymalnie 20% działki może być zabudowane (a 20% jednej działki to 200 m2) Problem 2: kąt nachylenia dachu w projekcie to 26 stopni, a sąsiad w warunkach zabudowy dostał przedział 28-45 stopni. Czy zatem będę musiał przerabiać projekt, czy też będzie można te 26 stopni zaakceptować? Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi. 1) Dom można budować na kilku działkach - nie tylko na jednej - stąd nie musisz nic scalać 2) Mogą się przyczepić w Starostwie. Rozumiem że warunków zabudowy nie masz jeszcze, więc poproś by ci zwiększyli zakres od 26 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uma 24.09.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Witam, mam pytanko. Mam działkę rolną 11 arów (27 * 40) z dostępem do drogi. Z kobietą która ma działkę za mną uzgodniliśmy że połączymy obie działki i podzielimy je na prostokąty, tak żeby i ona miała dostęp do drogi. Jednocześnie wykombinowaliśmy sobie ze szwagrem że moją działkę podzielimy jeszcze na pół (13,5 * 40 m) i wybudujemy tam bliźniaka. Czy istnieje wogóle taka możliwość? Pani w architekturze twierdzi że należy udać się do starostwa i tam zapytać czy jest taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uma 24.09.2004 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 małe sprostowanie, w tej chwili działka ma 80 m długości i 14 szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 25.09.2004 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2004 Skoro wysłano cię do Starostwa to prawdopodobnie oznacza że gmina posiada opracowany plan zagospodarowania. W takim wypadku występujesz od razu o pozwolenie na budowę. Co możesz tam wybudować określają ustalenia ww. planu. Złóź wniosek o wypis i wyrys z planu dla interesującej cię działki i z tym do projektanta, albo sama spróbuj zinterpretować co cię interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uma 26.09.2004 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2004 Plan w tej gminie nie istnieje. Uma - rodzaj męski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 26.09.2004 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2004 Plan w tej gminie nie istnieje. Uma - rodzaj męski Przepraszam za pomyłkę. To "a" na końcu mnie zwiodło. Prawdopodobnie w Starostwie wyślą cię do gminy, bo to gmina w przypadku braku planu ustala warunki zabudowy. Osobiście sądzę że budowa bliźniaka jest możliwa. Warunki techniczne mówią o budowie w granicy jesli na sąsiedniej działce istnieje juz bud. w granicy. I o to powinieneś zapytać w Starostwie - tzn. jak interpretują ten zapis. Jeśli powiedzą ci że ok, to występuj do gminy o warunki zabudowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 26.09.2004 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2004 100-y post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 26.09.2004 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2004 romi_25Dziękuje za odpowiedź. Bardzo dziękuję. I mam następne pytanie:tu szczegóły http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33869 Wkrótce, mam "wpis ostrzeżenie" do księgi wieczystej, i sąsiada, który chcę obciąć kilkadziesiąt albo parę set m2 z działki 2500+ m2. Raczej bezpodstawnie, ale to moja opinia, a nie sąsiada. Czy otrzymam Ja pozwolenie na budowę pod warunkiem że sprawa gdzieś się toczy(w sądzie adm-m.)? Założymy że mi nie szkoda tych działki dla sąsiada byle miał rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 29.09.2004 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Uważam że nie powinno być problemów z pozwoleniem na budowę. Nie musisz do wniosku o pozwolenie na budowę (aby urząd miał jak ustalić strony postepowania) składać wypisu z ksiąg wieczystych. Możesz złożyć wypis z rejestru gruntów, a tam żadnych wpisów warunkowych nie ma. Niestety sąsiad będzie miał prawo odwołać się od decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaJ 30.09.2004 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Właśnie wczoraj przeszliśmy batalię z kierownikiem Wydziału Architektury. Mieliśmy nadzieję, że Pani urzędniczka się pomyliła,bo przecież zapewniała że dostaniemy zgodę. Jednak wczoraj poszliśmy do niej, a ona od razu wysłała nas do kierownika,bo to jego decyzja po wizji lokalnej. Rozmowa lekko wyprowadzała mnie z równowagi.Prosiłam o uzasadnienie jego decyzji (bo w decyzji o WZiZT brak uzasadnienia), a on mi mówi, że wokół mojej działki są trzy domy (nadmieniam, że każdy z tych domów ma inny dach), a on nasze warunki dostosował do domu ostatnio wybudowanego (ten dom jest piętrowy z dachem dwuspadowym i kalenicą równoległą do ulicy). Na mój argument, że drugi dom ma dach płaski Pan kierownik stwierdził, że oni napewno będą się kiedyś rozbudowywać i napewno zrobią dach dwuspadowy. No to ręce mi opadły. Ponadto stwierdził, że moja działka nie nadaje się na dom parterowy z czterospadowym dachem. Wg mnie się nadaje bo ma 1250m kw. i szerokość 27m. Wydał nam natomiast warunki zabudowy na dom parterowy z dachem dwuspadowym (parterowy bez poddasza użytkowego). Jak będzie wyglądał dom parterowy z dachem dwuspadowym? Ten Pan ma jakąś dziwną wizję. Ponieważ gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, spojrzeliśmy tylko na opis planu, który wcześniej obowiązywał i tam nie było wzmianki o tym jak mają wyglądać kalenice domów, tylko że budownictwo mieszkaniowe. Na brak uzasadnienia w decyzji Pan stwierdził, że mamy się odwołać do SKO i wtedy on im napisze uzasadnienie. Poradźcie co robić, żeby było dobrze? (w gminie są budowane domy parterowe z dachami czterospadowymi wśród starszych domów, które mają dachy dwuspadowe). Termin ewentualnego odwołania mam 08.10.04. Please, pomóżcie. Romi_25, co znaczy "w obszarze poddanym analizie"? Na sąsiednich działkach są domy z dachami dwuspadowymi i prosty, ale 5 domów dalej ma czterospadowy z lukarnami i w dodatku z wieżyczkami. Czy chodzi o bezpośrednie sąsiedztwo czy o gminę, no i jak ten z wieżyczkami mógł dostać zgodę skoro w sąsiedztwie (ani chyba w okolicy) takiego dachu nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaJ 30.09.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Romi_25. Czy UM wszczyna postępowanie zawiadomieniem czy postanowieniem, bo zawiadomienie dostaliśmy wcześniej natomiast postanowienia żadnego (pisałam na priv). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 30.09.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Sylwia, ja odpuściłem. zaczęliśmy szukać innego projektu, ale jak chcesz to walcz. Odwołanie od decyzji WZiZT w ustawowym terminie, koniecznie za potwierdzeniem (np. za potwierdzeniem odbioru). Koniecznie na temat, koniecznie z mapką i zaznaczonymi budynkami na działkach sąsiednich i odpisem i na temat. Bo jak nie będzie na temat to dostaniesz, że ich nie dotyczy bo nie na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts