Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy

romi_25

Recommended Posts

Kupiliśmy działkę i oczywiście wystąpiliśmy o WZ, ale pani powiedziała, żebyśmy nie składali wniosku ponieważ jest już prawie ustalony plan zagospodarowania i mogą wstrzymać wydanie decyzji. Powiedziała że jeżeli bardzo chcemy to ona nie ma prawa zabraniać nam złożenia wniosku. Teraz się zastanawiamy co zrobić bo ta pani przy drugiej wizycie powiedziała, że tak do końca nie wiadomo kiedy ten plan będzie bo po zatwierdzeniu musi on być gdzieś opublikowany i to też może trochę potrwać.

Moje pytanie jest takie czy składać wniosek o Wz czy jednak czekać na plany. Chcemy koniecznie zacząć budowę wiosną i boimy się, że formalności pokrzyżują nam plany.

• Odpowiedzi 392
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Olasa - ja też radzę: występuj o warunki. Oprócz tego, co napisała mzb jest jeszcze droga legislacyjna. Od dnia uchwalenia planu do dnia, w którym pierwsza osoba dostanie pierwszy wypis mija jakieś 4 miesiące (redakcja, publikacja, vacatio itp) - tak mi powiedziano w Biurze Naczelnego Architekta Miasta Wawa w odniesieniu do takiego właśnie już-tuż-tuż-planu.

Nic cię to nie kosztuje - składaj! Urzędniczka tak powiedziała, bo chce mieć mniej roboty. :evil:

witajcie

mam pytanie jak długo jest ważna decyzja o warunkach zabudowy? Gmina nie ma jeszcze opracowanego planu zagosp. przestrzennego.

:o Jeżeli decyzja o warunkach zabudowy wydana była w trybie "starej" ustawy - przed 11.07.2003r. - musiała mieć oznaczony termin ważności, a jeżeli w trybie "nowej" ustawy to wydana jest bezterminowo, co oznacza, że ważna jest do ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Wojewody tekstu i rysunku nowego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego gminy (lub jej części - miejscowości).

Ale i wtedy, jeżeli zapisy w decyzji o warunkach zabudowy nie będą sprzeczne z ustaleniami planu miejscowego, to decyzja nadal będzie ważna. :o

• 3 weeks później...

Mam pytanie. Odnośnie poniższego:

Art. 61.

1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

...

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego;

...

i dalej

5. Warunek, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, uznaje się za spełniony, jeżeli wykonanie uzbrojenia terenu zostanie zagwarantowane w drodze umowy zawartej między właściwą jednostką organizacyjną a inwestorem.

Wytłumaczcie mi w jaki sposób mam uzyskać taką umowę ?

O warunki zabudowy można wystąpić nie będąc właścicielem działki, ale żeby dostać wstępne warunki przyłączenia musze mieć wypis z księgi albo akt notarialny (na pewno w wodociągach) - więc wychodzi na to, że nie mogę wystąpić o WZ (nie będąc właścicielem, dzierżawcą itp). Z tego co się dowiedziałem w gminie wymagają takiego zapewnienia jako załącznik do wniosku.

Napiszcie czy musieliście dostarczać podobne dokumenty przy składaniu waszych wniosków o WZ??

Ktoś napisał, że w gminie Białołęka nie trzeba określać zapotrzebowania na media w przypadku domów jednorodzinnych - domyślam się, że nie chcą tam również zapewnień ?

Czy są jakieś odstępstwa od tego ust. 5??

Dopisze tylko, że działka na której się chcemy budować jest teściów. Pośrodku stoi ich dom. Prąd, woda, gaz są podłączone do tego domu. My chcemy wybudować (dom jednorodzinny) się między ich domem a drogą. Wszystkie pozostałe wymagane warunki są spełnione. Podział działki to druga sprawa. Na razie chcemy być współwłaścicielami całości. Ale to też nie teraz. Chcemy wystąpić o WZ jak najszybciej, żeby je dostać w miare wcześnie.

Z góry dzięki za wszelki wskazówki

Zgodnie z tym artykułem takie zapewnienie musi być. Nie wiem dlaczego jest z tym problem u ciebie. U mnie wydają bez problemu. Oczywiście nie chodzi tu o umowę na dostawę ale o zapewnienie na dostarczanie mediów w przyszłości. Do umowy zgodzę sie że mogą żądać prawa do gruntu, ale do wstępnych warunków przyłączeniowych nie.

Najlepiej zapytaj w gminie co wymagają - przecież wydali już pewnie nie jedną decyzję o wz.

WITAM!

Dwa tygodnie temu składałam wniosek o Warunki Zabudowy w gminie Celestynów (pod Warszawą), dla działki teściów na której po podzieleniu i przepisaniu mamy się budować. Zdziwiło mnie, że mieliśmy złożyc tylko mapę zasadniczą i wniosek. Nie potrzeba było składać wstępnych warunków przyłączy. Więc jak widać w każdej Gminie wymagają inne dokumenty. Najlepiej dowiedzieć się osobiście w swojej.

Pozdrawiam

Ania

Mam decyzję o wz z marca br.na domek jedn. z przył.energ.i do kanalizacji ale okazało sie że w mojej ulicy nie ma możliwości budowy kanalizacji więc dostałem aneks do wz zmieniający sposób odpr.ścieków na szambo ale odwołanie od tej zmiany złożyła złośliwa sąsiadka motywując zastrzeżeniami co do przebiegu granicy między naszymi działkami.Sprawa trafiła do SKO,która oddaliła odwołanie bo sprawa granicy nie ma tu nic do rzeczy ale uznała aneks za niezgodny z prawem bo nie uzyskano zgody wszystkich stron na zmianę,a sąsiadka i tak złożyła odwołanie od decyzji SKO !!! Po próbie negocjacji postawiła mi warunki :mam przesunąć granicę 40cm na moją niekorzyść i postawić płot za własną kaskę-wtedy nie będzie mi przeszkdzać (ale co jeśli zmieni zdanie i będzie chciała 1m albo więcej)

Czy w tej sytuacji jest sens uaktualniac przez geodetów granicę działki jeśli ona tego prawdopodobnie nie zaakceptuje ?

Czy jest jakiś sposób aby uratować wydane wz ?

Czy żeby wystąpić ponownie o wz trzeba unieważnić poprzednie wz i czy sąsiadka musi wyrazić zgodę na unieważnienie ?

Czy w razie wydania od nowa wz i ponownego odwołania sasiadki umotywowanego rzekomym nieprawidłowym przebiegiem granicy sprawa znów trafi do SKO i tak przez wiele lat ?

Witam

Rozumiem że aneks o którym piszesz jest w formie postanowienia. Prawdą jest że trzeba uzyskać zgodę sąsiadów na zmianę. Zgoda winna być uzyskana na piśmie i nie może być domniewywana. W twojej sytuacji chyba najlepszym wyjściem będzie albo złożenie nowego wniosku o wz na wykonanie przyłącza i szamba albo może udałoby się zrobić to na zgłoszenie do Starostwa (tam zapytaj). Twoja wz jest ważna skoro SKO nic jej nie zarzuciło. To że masz aneks to osobna sprawa. Nadal obowiązuje wz na budowę domu + infrastruktury, łącznie z przyłączem do kanalizacji sanitarnej.

Ja na twoim miejscu nie ustępowałbym sąsiadce. Zaproponowałbym jej geodezyjne wyznaczenie granicy, a jeśli jej nie zaakceptuje to trudno. Dowiedz się w Gminie czy decyzja o wz jest prawomocna. Jeśli tak niech przybiją pieczątkę i startuj o pozwolenie na budowę.

Dostałam warunki zabudowy i jest tam tylko napisane jaka wysokość domu i kolor oraz kąt nachylenia dachu.

Nie ma nic o odległościach od granic, jest to wąska działka 19,5 m

Z jednej strony sąsiad do ktorego chciałabym się przybliżyć domem jak najbliżej a z drugiej teren rolny.

Czy tak to jest że w WZ nie ma danych o odległościach. Jeśli nie to w jakich odległościach mogę postawić dom.

Dostałam warunki zabudowy i jest tam tylko napisane jaka wysokość domu i kolor oraz kąt nachylenia dachu.

Z jednej strony sąsiad do ktorego chciałabym się przybliżyć domem jak najbliżej a z drugiej teren rolny.

Czy tak to jest że w WZ nie ma danych o odległościach. Jeśli nie to w jakich odległościach mogę postawić dom.

U mnie w WZ byla okreslona scisle maksymalna szerokosc elewacji, ktora wyznaczala odleglosci sama przez sie.

Odległości o których piszesz wynikają z warunków technicznych. Warunki jak i prawo budowlane nie są przepisami szczególnymi w świetle ustawy o planowaniu i zag. przestrzennym. Stąd nie ma mowy o odległościach od granic. Oczywiście obowiązuje cię odległość minimalna 3 lub 4 m od granicy co wyegzekwują na etapie starania się przez ciebie o pozwolenie na budowę.

Witam!

Kupilem dzialke i chce ja podzielic na mniejsze na sprzedaz..grunt VI klasy przy lesie i teraz pytanie jak w najlepszy sposob to zrobic ?Dzis bylem w gminie i dowiedzialem sie ze jakby pan to robil przed wrzesniem to by mozna wsio robic z ta dzialka a teraz to ...

wlasnie..Zaproponowali mi o wystapienie o warunki zabudowy jesli je dostane to wtedy moge wydzielic dzialke np 1000 m2 rolna(bo taki jest teraz status tej dzialki )i odrolnic ja pod domem tylko...i tak dalej znowu wystapic o warunki zabudowy itp itd i tak az cala dzialka bedzie podzielona ..czy jest prostszy sposob?

Pozdrawiam!

Jawrob