Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł, jaka moc na dom ok 200m2

andru80

Recommended Posts

sorry ze sie wsracam ale szukam porady.

EUco 43 [kWh/(m2*rok)]

EP (paliwo stałe - ekogroszek) 92 [kWh/(m2*rok)]

EP (paliwo stałe - pellet) 27 [kWh/(m2*rok)]

Powierzchnia zabudowy 110,81 m2

Powierzchnia podłóg 170,41 m2

Powierzchnia całkowita 221,62 m2

Kubatura 732,57 m3

Powierzchnia netto domu bez kotłowni, garażu 118,03 m2

ściany solbet 24 + 15 grafit 0,32, u 0,18

podłoga na gruncie 15 eps100, u 0,22

poddasze wełna 30, u 0,14

okna u 1,1

dom w tymotkach wersja termo

"porjektowe obciążenie cieplne budybku 8,15 kw"

jaką moc kotła na groszek wybrać? chce podłogówke na całości mieszkalnej. w projekcie wpisali kocioł na groszek 17kw. nie znam się kompletnie na tych wszystkich wyliczeniach. Może zdecyduje sie na pompe ciepła powietrze woda jednak jak się do tego odnieść?

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja miałem problem z rozgrzaniem domu bo:

1. Mój dom był zamarznięty

2. Sprzedali mi węgiel chyba w gatunku 34 którego w podajnikach spalić się nie da. Mam pytanie. Jak chcecie palić drewnem w podajniku?

A może gdy piec ma naprawdę co robić to nie każdy sobie umie z nim poradzić??? Tu chodzi o zapotrzebowanie na ciepło.nie ważne czy był rozgrzany,wyziębiony czy nawet w skowronkach..[ty nie musiałeś grzać go by od razu mieć 23 stopnie..rozgrzewałeś stopniowo wiec miałeś i tak łatwiej ] Dawałeś ,musiałeś dostarczyć pewną dawkę energii... I wtedy nie było ci do śmiechu. Dla tego uważam że nie ma co szaleć z małymi kociołkami . Zresztą ,ja mam 16kw piec a zapotrzebowanie około 8k i spalam mało z dobrą sprawnością. Fakt kupił bym 10ke ale nigdy nie wziął bym kotła na styk...

Aha by nie było mówimy o przewymiarowaniu o 4kw a nie że chłop ma wybierać miedzy 7kw kociołkiem a 25kw :) .

A niska temp spalin? Wystarczy podnieś na kotle do 60-65 stopni i spaliny pójdą w gorę.. A tak ludzie mają po 40 stopni na kotle i potem płacz że kotły rdzewieją,smoła na wymienniku i w kominie..

EUco 43 [kWh/(m2*rok)]

Kubatura 732,57 m3

okna u 1,1

jaką moc kotła na groszek wybrać? chce podłogówke na całości mieszkalnej. w projekcie wpisali kocioł na groszek 17kw. nie znam się kompletnie na tych wszystkich wyliczeniach. Może zdecyduje sie na pompe ciepła powietrze woda jednak jak się do tego odnieść?

Zrób po całości gęsto podłogówkę i zakładaj pompę. Jak masz komin a za pompę będą chcieli cię złupić to kociołek 10-12kw nie większy..

Odnośnie podłogówki to fajnie by było by każde pomieszczenie miało osobne sterowanie temperatury ,ułatwi ci potem życie :)

Gość Arturo72

EUco 43 [kWh/(m2*rok)]

Kubatura 732,57 m3

okna u 1,1

Zapotrzebowanie na ciepło masz 43kWh/m2/rok,ogrzewasz 118,03m2 czyli na ogrzewanie dom zużyje 43*118=5074kWh energii czyli:

-grzejąc prądem za ogrzewanie zapłacisz 5074kWh*0,30zł=1522zł przy inwestycji ok.4tys.zł

-grzejąc ekosyfem za ogrzewanie zapłacisz 5074kWh*0,16zł(dobrze dobrany kocioł,duża sprawność)=811zł przy inwestycji ok.20tys.zł

-grzejąc pelletem za ogrzewanie zapłacisz 5074kWh*0,20zł=1014zl przy inwestycji ok.25tys.zł

-grzejac gazem ziemnym za ogrzewanie zapłacisz 5074kWh*0,22-0,25zł=1268zł przy inwestycji ok.15tys.zł

-grzejąc pompą ciepła p-w za ogrzewanie zapłacisz 5074kWh*0,10-0,12zł=608zł przy inwestycji 20tys.zł

Teraz wybieraj :)

Dopowiem,że widzę,że nie masz pralni a tu aż się prosi żeby dom był bez syfu i kotłownię dzielisz na pół,część masz pom.gospodarcze bez komina na pierdoły z wejściem od garażu a część na pralnio-suszarnie z wejściem od łazieznki ;)

Edytowane przez Arturo72

aż tak tanio przy pompie ciepła? ile taka pompa kosztuje? a gdybym założył pompę i dodatkowo kociołek na największe mrozy? nie mam kominka w salonie a boje sie awarii pompy i zostanę bez grzania. Jeśli chciałbym zmienić jedynie na pompę to muszę coś zmieniać w papierach zeby mi odebrali chałupe? w projekcie mam kocioł na groszek. dlaczego wielu forumowiczów ma pompy i to gruntowe, domy ocieplone chyba 2 razy lepiej niż ja a płacą po 1,5 - 2k PLN??

Arturo72 - między innymi Twój dom jest o wiele lepiej zaizolowany niż mój. Nie masz innego systemu grzejnego? co w syberyjskie mrozy? piszą że pompa PW działa do -5 max -10. jakie masz zużycie? Dlaczego liczysz 0,30 za prąd? u mnie 0,60 niestety. G12 w II taryfie 0,52. pge zamosc. Chciałbym mieć pompę, jednak to wielka niewiadoma.

Edytowane przez jarekpolak

Gość Arturo72
aż tak tanio przy pompie ciepła? ile taka pompa kosztuje? a gdybym założył pompę i dodatkowo kociołek na największe mrozy? nie mam kominka w salonie a boje sie awarii pompy i zostanę bez grzania. Jeśli chciałbym zmienić jedynie na pompę to muszę coś zmieniać w papierach zeby mi odebrali chałupe? w projekcie mam kocioł na groszek. dlaczego wielu forumowiczów ma pompy i to gruntowe, domy ocieplone chyba 2 razy lepiej niż ja a płacą po 1,5 - 2k PLN??

Arturo72 - między innymi Twój dom jest o wiele lepiej zaizolowany niż mój. Nie masz innego systemu grzejnego? co w syberyjskie mrozy? piszą że pompa PW działa do -5 max -10. jakie masz zużycie? Dlaczego liczysz 0,30 za prąd? u mnie 0,60 niestety. G12 w II taryfie 0,52. pge zamosc. Chciałbym mieć pompę, jednak to wielka niewiadoma.

Piszę o pompie powietrze-woda a nie gruntowej,to dwa różne rodzaje pomp ciepła.

Sądze,że z Twoim obciążeniem cieplnym zmieścisz się po całości w powietrznej w 20tys.zl np z trójfazowym zwyklym Panasem 9kW.

Czy mój dom jest o wiele lepiej zaizolowany tego bym nie powiedział,jest lepiej ale nie do przesady.

Obciążenie cieplne mam 3,5kW także Twoje 8,15kW jest mocno przesadzone.

Najniższa temp.jaką zanotowałem u siebie od dwóch lat to -18st.C i pompa bez problemu przy takiej temperaturze grzała zużywając przy tym 3,4kWh na godzinę pracy a pracowała wtedy ok.7h na dobę,żeby utrzymac 23st.C w domu,analogicznie,gdyby było zimniej grzałaby trochę dłużej.

Zużycie energii za pierwszy sezon na ogrzewanie to 1900kWh w taryfie G11 w cenie 0,57zł za kWh a drugi 1700kWh już w taryfie G12W w cenie 0,29zł za kWh.

Nie wydaje mi się możliwe,żebyś miał w taryfię G12 cenę 0,52zł,ja mam w Tauron Gliwice cenę 0,29zł tańszą i 0,59zł droższą.

Jak tak masz w rzeczywistości to zmień operatora bo ten cię kroi.

A co do zużycia energii u innych forumowiczów masz poniżej,jakoś nie widzę takich rachunków o jakich piszesz u innych w podobnych domach do Twojego:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6792126&viewfull=1#post6792126

Edytowane przez Arturo72

Zrób po całości gęsto podłogówkę i zakładaj pompę. Jak masz komin a za pompę będą chcieli cię złupić to kociołek 10-12kw nie większy..

Odnośnie podłogówki to fajnie by było by każde pomieszczenie miało osobne sterowanie temperatury ,ułatwi ci potem życie :)

Cytuje tylko, bo to taki głos rozsądku z założeniem,że budowa nie musiała pójść idealnie.

Jak komin jest, to zostaje sam wydatek na kociołek, instalacja dotyczy każdego źródła...

Decyzję podejmuje ten, kto buduje, jak jednak ekogroszek, to ze świadomością,że kosz trzeba zasypać (w takim domu rzadziej jak w starym budow., możliwe,że co ok.10-12dni, stare budow co 4-6dni), co parę dni wyrzucić popiół, chociaż co 3tygodnie przegarnąć wymiennik, albo inaczej mówiąc co drugi zasyp kosza warto to robić.

Dobrać sobie sterownik odpowiadający wymaganiom, ale taki, gdzie będzie chociaż spalanie dobowe podawane, ew. jakiś wykres pracy, albo dla lubiących nowoczesne gadżety sterowany przez neta. Jak jest Pan na forum, zawsze ktoś na początku pomoże a po pierwszym sezonie pomoc już potrzebna nie będzie.

niestety prąd tyle kosztuje.

co do całego systemu ogrzewania to chciałbym żeby był on:

- tani w instalacji (oczywiście wiadome, że spore koszty i tak trzeba ponieść)

- tani w użytkowaniu

- prosty w obsłudze (często mnie nie ma w domu a żona musi sama sobie z tym poradzić)

- wyczyszczenie czy zasyp kotła nie stanowi problemu - odrobina pracy fizycznej dobrze działa na zdrowie

- chciałbym jedynie ustawić coś na sterowniku i mieć sprawy ustawień z głowy na cały sezon grzewczy lub zmieniać jedynie coś w kilku ruchach (kobieta musi się połapać)

- planuję założyć rozdzielacz (mieszalnik) osobno na każde pomieszczenie z termostatami oraz czujniki temperatury w pokojach (może nie we wszystkich ale salon, sypialnia, łazienka)

Będzie podłogówka, więc te koszty i tak zostaną poniesione, natomiast chodzi o samo serce kotłowni. Jeśli pompa PW to jaka i za ile, żeby działała w srogą zimę (nie mam kominka). Jeśli kocioł na eko to jaki i o jakiej mocy (najmniejszy znalazłem 12kw) a może zwykły kocioł używany powiedzmy przez miesiąc w roku a w cieplejsze dni jakaś zwykła pompa za "prawie darmo"?

Nie masz komina - wstaw sobie lepsza pompę i się w inne rzeczy nie baw

Masz komin - nie boisz się zasypywania co kilka dni i wynoszenia popiołu - wstawiasz kocioł z podajnikiem i zapominasz o pompie.

Jak jesteś bogaty- wstawiasz oba rozwiązania, tylko po co?

Przy kotle możesz wybrać dany sterownik internetowy i będziesz miał podgląd przez fona z netem z każdego punktu na świecie i w razie potrzeby zamienisz nastawy jak Ci żona przez telefon powie co chce albo jak się pali.... na maila czy sms-a możesz dostać powiadomienie o kończącym się zasypie i konieczności dosypania paliwa.... po nowym zasypie trzeba resetować licznik zasypu....

przy pompie będzie to działać i nie będzie wymagało pracy, wstępnie jednak będziesz musiał żonie ustawić odpowiednie temp. czy zaprogramować strefy czasowe

zrób rozeznanie u siebie, czy ktoś się zna na pompach, niech Ci zrobi wycenę za pompę PW lepszej klasy i będziesz wiedział jaka cena urządzenia i instalacji. Czy poszukaj sobie pompy na necie, kup sam a zorientuj sie czy jest ktoś, kto umie to podłączyć, w razie wojny serwisować i tyle.

a dalej regulację temp. w pomieszczeniach jak sam piszesz masz mieć przez termostaty, więc gałkę z temp. w danym pokoju żona z pewnością obsłuży.

u mnie NIKT nie zajmuje się zakłądaniem pomp ciepła. Ani gruntowych ani powietrznych. Pewnien człowiek ze strony mojej żony zajmuje się hydrauliką i ogrzewaniem jednak pompy nigdy nie zakładał. On mi może zrobić wszystko do kotła na paliwo stałe jednak na tych sterownikach czy PC on się nie zna i jak zapytałem o moc kotła na groszek to powiedział ze dom z poddaszem to 17kw trzeba ale najlepiej to z projektu odczytac wiec mówię ze w projekcie jest 17 na co on "no i widzisz mi nawet projektu nie trzeba" -a podłogówke jak układać? -co 30cm.

Rurki to nie problem, jednak sprawy doboru mocy i komputerów to jest wyzwanie.

Jarecki - podajesz, że albo pompa albo groszek i po kłopocie, jednak ja od początku proszę o pomoc w doborze mocy jaką potrzebuję dla obydwu tych urządzeń. Bogaty nie jestem a raczej jestem biedny jednak widziałem pompy po 4k i kotły standardowe po 3k więc w sumie to cena kotła na groszek a mam 2 systemy ogrzewania co daje mi komfort przy pompie oraz gwarancje sprawności ogrzewania w przypadku braku prądu czy lepszą ekonomię w wielkie mrozy. Od zawsze chciałem mieć kocioł na groszek tylko GDZIE KUPIĆ taki kocioł o mocy powiedzmy 8kw (przy kotle bez podajnika nie ma z tym problemu tyle, że nie chcę codziennie kilka razy biegać do pieca)

rzeszów to nie tak całkiem u mnie (90km) pisząc "u mnie" miałem na myśli moje miasteczko i okoliczne 40km inwestycja w serce kotłowni musi się zamknąć w 7k pompa panasonic 9kw o jakiej pisałeś kosztuje przeszło 20tysi - to nie jest inwestycja dla mnie a raczej dla zamożnych ludzi Edytowane przez jarekpolak

jak się buduje od zera to przy pompie mozna dużo zaoszczędzić na budowie, więc twierdzenie że dla zamożnych jest zbyt pochopne, jeśli masz budynek pod "tradycyjne" ogrzewanie to wtedy pompa wychodzi drogo.

pompe podłącza sie podobnie jak kocioł a nawet łatwiej bo ma w sobie pompe, sterowanie itd. wiec tylko podpiąc pod rurki, do pompy dołączona jest dokumentacja z wymaganiami i schematami.

niezależnie od źródła moc będzie taka sama a że w projekcie 17 kW to pewnie tak sobie napisali zeby nie zabrakło

Niestety po raz któryś się mylisz:

https://ebok-zamosc.pge-obrot.pl/login.php

Wychodzi,że cena kWh w taniej taryfie w G12W u Ciebie to 0,37zł

ale to goła stawka za dostawe a reszta kosztów?

napisałeś

-grzejąc pompą ciepła p-w za ogrzewanie zapłacisz 5074kWh*0,10-0,12zł=608zł przy inwestycji 20tys.zł

-grzejąc ekosyfem za ogrzewanie zapłacisz 5074kWh*0,16zł(dobrze dobrany kocioł,duża sprawność)=811zł przy inwestycji ok.20tys.zł

dlaczego koszt kotłą na groszek wyliczasz na 25k a koszt pompy na 20 skoro pompa kosztuje ponad 20 a do tego podłogówka i inne szmery bajery? za 25 mam kocioł na groszek, podłogówke, komin oraz wszystkie pompki i rozdzielacze.

cena 60gr wzięłą się z stąd, że teściowie tyle właśnie płacą więc na tym się opieram. Możliwe że przy większym poborze rozkłada się ta kwota na kwh i wychodzi taniej jednak mam prąd na 3 fazy i za to tez płacić trzeba ekstra :/

Edytowane przez jarekpolak

Gość Arturo72
a

dlaczego koszt kotłą na groszek wyliczasz na 25k a koszt pompy na 20 skoro pompa kosztuje ponad 20 a do tego podłogówka i inne szmery bajery? za 25 mam kocioł na groszek, podłogówke, komin oraz wszystkie pompki i rozdzielacze.

Nie koszt kotła a całego systemu grzewczego na ekosyf,łącznie z kotłownią lub plus pralnio-suszarnię.

cena 60gr wzięłą się z stąd, że teściowie tyle właśnie płacą więc na tym się opieram. Możliwe że przy większym poborze rozkłada się ta kwota na kwh i wychodzi taniej jednak mam prąd na 3 fazy i za to tez płacić trzeba ekstra :/

Czy wiesz,że w taryfie G12W są dwie ceny kWh ?

Jedna w określonych godzinach jest tańsza a druga droższa,grzejesz zawsze w tańszej.