Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody-styropian-wylewka na poddaszu

konefka6

Recommended Posts

holl.jpg

Aktualnie rozkładamy styropian akustyczny pod wylewki na poddaszu.

Nurtuje mnie sprawa połączenia wylewki z klatką schodową. Czy styropian układać do samej krawędzi strop-klatka schodowa, czy zostawić jakąś wolną przestrzeń bez styro (coś w tym stylu jak jest zaznaczone czerwonym kolorem na zdjęciu) w którą pójdzie grubsza warstwa betonu. Jaki to miałby być odcinek w cm ?.

Nie wiem jak to będzie późnej ze schodami i mocowaniem barierek-poręczy. Schody mają być drewniane, barierki również

zostawiamy ok. 15-20 cm od klatki bez styropianu

albo muruje się z suporeksu (gr 6-8cm) wokół klatki, do tego dochodzi taśma brzegowa i posadzka. Nie ma pęknięcia na ścianie, z zewnątrz klei się siatke na klej i tynk. Murujesz do wysokości posadzki, jeżeli będzie za wysoko suporeks z łatwością przeszlifujesz. W miejscu mocowania schodów nie murujemy (ok. 15-20 cm bez styropianu) zakończymy to posadzką.

Robiąc schody wszystko idzie obrobić drewnem, najgorzej jak jest ściana tam lepiej przemurować nie będzie pęknięcia. Jeżeli jest dużo styropianu na stropie wtedy murowanie jest konieczne. Ja nawet wejście na strych obmurowałem suporeksem 25cm wysokim dałem 20 cm styropianu i 6 cm wylewki (strych nie użytkowy), schody strychowe i tak mocowane są do stropu więc suporex nie przeszkadza.

To zależy jakie są schody, zawsze może podpowiedzieć facet od schodów, chodzi głównie o to żeby na scianie na styku strop - posadzka nie robiło się pęknięcie. Jeżeli idzie obróbka z k-g albo drewna to nic nie widać inaczej trzeba murować żeby nie pękało. Najlepiej przed tynkami i to tynkarz powinien o tym informować ponieważ jest przed posadzkami ( nie zawsze ale prawie :) )

Zdjęcie0168.jpg

Zdjęcie0024.jpg

Zdjęcie0025.jpg

Zdjęcie0026.jpg

Zdjęcie0027.jpg

Edytowane przez lukasz860910

• 5 months później...