konefka6 26.01.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Aktualnie rozkładamy styropian akustyczny pod wylewki na poddaszu. Nurtuje mnie sprawa połączenia wylewki z klatką schodową. Czy styropian układać do samej krawędzi strop-klatka schodowa, czy zostawić jakąś wolną przestrzeń bez styro (coś w tym stylu jak jest zaznaczone czerwonym kolorem na zdjęciu) w którą pójdzie grubsza warstwa betonu. Jaki to miałby być odcinek w cm ?. Nie wiem jak to będzie późnej ze schodami i mocowaniem barierek-poręczy. Schody mają być drewniane, barierki również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 26.01.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Lepiej zostawić,tzn wylać beton od brzegu ok 15cm szerokościPotem będzie można mocniej zakotwić balustradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konefka6 26.01.2015 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Tak myślałam, że musi być jakiś margines i około 20cm. Ale dzięki za podpowiedz, zrobimy na 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 26.01.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) zostawiamy ok. 15-20 cm od klatki bez styropianu albo muruje się z suporeksu (gr 6-8cm) wokół klatki, do tego dochodzi taśma brzegowa i posadzka. Nie ma pęknięcia na ścianie, z zewnątrz klei się siatke na klej i tynk. Murujesz do wysokości posadzki, jeżeli będzie za wysoko suporeks z łatwością przeszlifujesz. W miejscu mocowania schodów nie murujemy (ok. 15-20 cm bez styropianu) zakończymy to posadzką. Robiąc schody wszystko idzie obrobić drewnem, najgorzej jak jest ściana tam lepiej przemurować nie będzie pęknięcia. Jeżeli jest dużo styropianu na stropie wtedy murowanie jest konieczne. Ja nawet wejście na strych obmurowałem suporeksem 25cm wysokim dałem 20 cm styropianu i 6 cm wylewki (strych nie użytkowy), schody strychowe i tak mocowane są do stropu więc suporex nie przeszkadza. To zależy jakie są schody, zawsze może podpowiedzieć facet od schodów, chodzi głównie o to żeby na scianie na styku strop - posadzka nie robiło się pęknięcie. Jeżeli idzie obróbka z k-g albo drewna to nic nie widać inaczej trzeba murować żeby nie pękało. Najlepiej przed tynkami i to tynkarz powinien o tym informować ponieważ jest przed posadzkami ( nie zawsze ale prawie ) Edytowane 26 Stycznia 2015 przez lukasz860910 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konefka6 27.06.2015 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Łukasz, zrobiłem według tego co podałeś. Wyszło zajefajnie. Wylewki wysypał Teka. Na razie jest ok i mam nadzieję że żadnych niespodzianek nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 27.06.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 To się okaże po pierwszym sezonie grzewczym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 03.07.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Łukasz, zrobiłem według tego co podałeś. Wyszło zajefajnie. Wylewki wysypał Teka. Na razie jest ok i mam nadzieję że żadnych niespodzianek nie będzie. pozdrawiamy z chlopakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts