Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym w tym temacie pokazać, że wentylacja mechaniczna spełnia swoje zadanie nadzwyczaj dobrze. Nie dość, że dostarcza zawsze świeżego powietrza, to jeszcze ogranicza w znacznym stopniu przedostawanie się do domu wszelkich zanieczyszczeń. Szczególnie zimą ma to duże znaczenie.

Oto jak wyglądają moje filtry po około 2-3 miesiącach

IMG_20141126_084203.jpg

Pokażcie swoje ;)

Edytowane przez Liwko
https://forum.murator.pl/topic/197423-pochwalcie-si%C4%99-swoimi-filtrami-wentylacji-mechanicznej/

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Filtry wymienione przed przed zimą.

Ten z czerpni z toną owadów i nasion roślin.

Wywiewny jak worek z odkurzacza.

[ATTACH=CONFIG]301020[/ATTACH]

czy taki filtr nadaje się do wentylacji? to wygląda jak filtr samochodowy po rozłozeniu - chodzi mi o opory na nim, czy nie są za duże..

czy taki filtr nadaje się do wentylacji? to wygląda jak filtr samochodowy po rozłozeniu - chodzi mi o opory na nim, czy nie są za duże..

Kolega też ma podobne kasetki w swoim Dospelu. Sęk w tym że kosztują kilkadziesiąt złotych od sztuki. Poradziłem mu żeby dorobił ramki i wkładał włókninę filtracyjną za kilka złotych na rok.

Filtry wymienione przed przed zimą.

Ten z czerpni z toną owadów i nasion roślin.

Wywiewny jak worek z odkurzacza.

[ATTACH=CONFIG]301020[/ATTACH]

A w tych ramkach też jest włóknina czy papier tez mam dospela i muszę sobie tez coś dorobic bo za orginalne które całe sa zrobione z papieru ramka tez nie mam zamiaru płacic kilkadziesiąt złotych nawet kosztem gwarancji tym bardziej że za płotem mam wytwórnie filtrów i włóknine mam prawie za darmo

Edytowane przez romano78

Liwko.

Jak narazie mam tylko jednego sasiada- emerytowany gornik. Ogrzewa gazem. Jak to na gornika przystalo zainwestowal rowniez w kociol weglowy.

Nie przewidzial, ze kociol jest innych rozmiarow od tego gazowego i nie mogl go do piwnicy wtaszczyc. Skonczylo sie na tym, ze strop rozkowal:bash:

Zastanawiam sie kiedy mu sie odmieni i filtry od reku bede mial w podobnej formie co Twoje.

Acha, bym zapomnial dopisz mnie do swojego klubu;)

u mnie na Śląsku po miesiącu są takie jak u Liwko, a mieszkam w przewiewnej okolicy na górce i w sumie oceniając nosem nie jest tak źle jak np. u rodziców w kotlinie, gdzie naprawdę czuć, że coś wisi w powietrzu przez większość zimy. tam to chyba czas osiągnięcia takiego stanu jak na obrazku powyżej zostałby zredukowany do dwóch tygodni :(

Ja mam chałupę na odludziu. Ale za to w sosnowym lesie. Sosny jak zaczynają pylić, to robi się wesoło, czyli żółto-zielono. :)

Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia swoich filtrów, ale ilość pajączków i komarów + pyłki roślin na nawiewie mnie mocno zszokowała.

Inna sprawa że filtry wymieniłem dopiero po roku :o:o:o

Teraz już wiem że przynajmniej trzy razy do roku muszę wymieniać w mojej okolicy.

A w tych ramkach też jest włóknina czy papier tez mam dospela i muszę sobie tez coś dorobic bo za orginalne które całe sa zrobione z papieru ramka tez nie mam zamiaru płacic kilkadziesiąt złotych nawet kosztem gwarancji tym bardziej że za płotem mam wytwórnie filtrów i włóknine mam prawie za darmo

To jest włóknina, klasa G4.

Cena 100zł z przesyłką za 2szt. Ale sprowadzane z Holandii - są tańsze niż "krajowe".

Najbardziej jednak opłaca się wymieniać samą włókninę.

Zwykła włóknina filtracyjna G4. Kształt powoduje, że filtr nie zapycha się tak szybko (większa powierzchnia filtracyjna).

Liwko , czy zdarza Ci się taka sytuacja -

w około sąsiedzi palą śmieciuchami węglem i innym dziadostwem, w powietrzu unosi się śmierdzący dym który jest zaciągany razem ze świeżym przez czerpnię reku.

W domu w pomieszczeniach nawiewnych czuć dym. Czy standardowe filtry np z tkaniną g4 trochę zatrzymują zapach czy zero wpływu na jakość świeżego powietrza ?

strasznie to upierdliwe jak zainwestuje się tyle kasy w rekuperacje a w zimę na około sami ' palacze węglem' i ten smród unoszący się w powietrzu.

Liwko , czy zdarza Ci się taka sytuacja -

w około sąsiedzi palą śmieciuchami węglem i innym dziadostwem, w powietrzu unosi się śmierdzący dym który jest zaciągany razem ze świeżym przez czerpnię reku.

W domu w pomieszczeniach nawiewnych czuć dym. Czy standardowe filtry np z tkaniną g4 trochę zatrzymują zapach czy zero wpływu na jakość świeżego powietrza ?

strasznie to upierdliwe jak zainwestuje się tyle kasy w rekuperacje a w zimę na około sami ' palacze węglem' i ten smród unoszący się w powietrzu.

Obok sąsiad ma gaz i jak to zazwyczaj przy gazie bywa kominek z płaszczem wodnym. Czasami jak rozpali i wiaterek zawieje w moja stronę to faktycznie potrafi zaciągnąć i trochę czuć (na szczęście z roku na rok nudzi mu się palenie). Weglarzy mam trochę od siebie oddalonych i nie czuję nic, dopiero jak wyjdę na zewnątrz czuć smród.

Myślisz że jak nie zrobisz mechanicznej to ten syf do ciebie nie wleci? A co wleci skoro nie będzie filtrów?

Ja właśnie widząc te filtry tylko umacniam się w przekonaniu, że ta wentylacja to częściowy ratunek na to co się dzieje na naszych osiedlach. Filtry nie kłamią :)

Myślisz że jak nie zrobisz mechanicznej to ten syf do ciebie nie wleci? A co wleci skoro nie będzie filtrów?

Ja właśnie widząc te filtry tylko umacniam się w przekonaniu, że ta wentylacja to częściowy ratunek na to co się dzieje na naszych osiedlach. Filtry nie kłamią :)

nie ja jestem 100% za WM. Wiem że jakby nie było filtrów to miałbym to wszystko w domu. Wkurza mnie tylko to że obok trafi się taki jeden czy dwóch węglarzy i po zawodach - śmierdzi w całym domu mimo że ogrzewasz np PC no ale przecież dym nie zna granic i tak zepsuje powietrze wokoło czerpni a co za tym idzie w całym domu.

tak tylko się zastanawiałem czy masz taką sytuację bo powiem szczerze że filtr wygląda dramatycznie :)

/ obecnie na mojej ulicy mam prawie samych węglarzy i wystarczy żeby jeden z początku ulicy rozpalił i wiatr w moją stronę 70 metrów dalej okna nie można otworzyć bo capi.

Edytowane przez MatixL