Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mieszkam delikatne w polach z 2 stron i kurzy się strasznie , dałem na czerpni filtry z okapów kuchennych i się sprawdza, jak jest WM to kurzy w domu nie ma ? ? Czyli jak ja ma kurz i to sporo to co robię nie tak ? Prawie co drugi dzień odkurzanie, odkurzacz wodny nie tworzy kurzu jak te workowe .
  • Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mieszkam delikatne w polach z 2 stron i kurzy się strasznie , dałem na czerpni filtry z okapów kuchennych i się sprawdza, jak jest WM to kurzy w domu nie ma ? ? Czyli jak ja ma kurz i to sporo to co robię nie tak ? Prawie co drugi dzień odkurzanie, odkurzacz wodny nie tworzy kurzu jak te workowe .

Możecie dać linka do tych materiałów gdzie kupujecie na filtry ?

• 2 weeks później...

dwudniowy filtr F7. na czerpni mam filtr wstępny. faktycznie mniej się kurzy przy nim i prawie nic nie czuć (było czuć trochę jak stężenie pyłu przy niedalekiej stacji pomiarowej przekraczało normę o 1000% (10-krotnie). problem w tym, że szybko się zatyka i raczej nie da się wyczyścić i użyć drugi raz, muszę kupić jakieś filtry niższej klasy.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=371375&d=1477679037

IMG_20161028_164831.jpg

mój G4 wygląda tak po 3 miesiącach. Ale prawda jest taka, że nie zaglądam tam pomiędzy wymianami.

Podobnie moje F5, choć zaglądam co około miesiąc i je obracam bo tak mam to zbudowane, że łapie niecałą połową powierzchni.

• 2 weeks później...
@imrahil, czy masz możliwość dorzucenia przed F7 kawałka z G4? To powoliłoby dłużej zachować sprawność tego F7. Ew. może możesz to zrobić w tym filtrze w czerpni (dołożyć albo doszyć). Wtedy ten G4 łapie większość brudu, a mniejsze cząstki łapie F7.
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

mam pytanie o filtry f5, bo nie wiem czy nie zostałem oszukany. zakupiłem na znanym portalu filtry F5 i G4. wyglądają podobnie - F5 to ten cieńszy. mam jeszcze w domu F7 - ma całkowicie inną budowę niż F5 i G4 - posiada kilka różnorodnych warstw. czy F5 nie powinien wyglądać podobnie do F7?

pytam, bo po zainstalowaniu F5 przy obecnych warunkach atmosferycznych dzisiaj o godz. 2 w nocy obudził mnie smród z kominów sąsiadów (podokładali na noc, zamknęli dopływ powietrza żeby do rana przetrzymało). waliło niemiłosiernie w całym domu, a rano jeden sąsiad przed wyjazdem do kościoła dorzucił jeszcze jakiś plastik. po prostu dramat, jutro pierwszy raz w życiu dzwonię po straż miejską. ponoć niektórzy po takiej interwencji orientują się że ich dymienie może komuś przeszkadzać.

a wolę ten F5, bo dom lepiej przewentylowany i rekuperator mniej hałasuje, nawet na tym samym biegu.

Mam dziś dzień wolny, więc zabrałem się za różne sprawy konserwacyjnie.

Pierwszy raz od wprowadzenia zaglądnąłem do anemostatów (jakieś 7m-cy) i sprawa wygląda tak :

- wszystkie anemonstaty nawiewne czyściutkie

- anemostat wymiewny w spiżarni i wiatrołapie 1x75/125 (bardzo mały przepływ) bardzo delikatnie przykurzony

- anemostat wywiewny w łazienke 2x75/125 lekko przykurzony

- anemostat w kuchni (połączonej z salonem) 3x75/160 już wyraźnie zabrudzony

Czyściełem najpierw odkurzaczem o potem na mokro preparatem dezynfekującym.

Przyszło mi do głowy, że instalacja z rekuperatorem powinna być inaczej zrobiona - w centrali wentylacyjniej na wywiewie filtr nie jest konieczny (firmy go dają aby zabezpieczyć wymiennik) ale za to filtry powinny być na wszystkich wywiewach z domu.

Pół roku trochę się syfu zbiera, a 10 lat to już będzie całkie sporo. Instalacji na skrzynkach rozprężnych tak jak u mnie raczej nie da się prosto wyczyścić.

Rury np. Pe-flex są bardzo gładkie i antystatyczne, tam kurz nie osiada, ale już w anemostatch nierdzenwych (a połowę takich mam) i skrzynkach rozprężnych kurz będzie pozostawał - dlatego warto zadbać o czystość kanałów wcześniej.

Dodatkowe filtry to dodatkowe opory ale i koszty ale filtr na wyciągu rekuperatora jest cały czas czysty więc defakto można by z niego wtedy zrezygnować. Poza tym, ja mam na czerpni i wyrzutni kieszeniowe więc dużego oporu one nie dają.

Myślałem, żeby dać G4 i jakoś to zamontowac na opaskach, ale poszperałem w necie czy nie ma czego takiego i okazuje się, że TAK !

http://www.instalator.pl/2016/05/filtr-do-anemostatu/

Zakupiłem komplet, jak przyjdą w środę to wrzucę parę fotek do dziennika ;)