Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja robię za robota właśnie i raz dziennie jeżdżę z odkurzaczem po domu i wtedy nie jest źle ale wystarczy nie robić tego że 3 dni to już jest dużo kurzu, ja mam właśnie w reku G4 i F7 a tam co leci ciepłe powietrze z domu to tylko G4, ogólnie słyszałem opinie że jak jest WM w domu jest mniej kurzu a u mnie jest go więcej.

Coś masz ewidentnie skopane. Ja przemieściłem się z bloku do domu z trójką dzieci, żoną i kotem. W mieszkaniu

wiecznie było co sprzątać, ciągła walka z kurzem i bałaganem. W domu jest rewelacja, przejadę mopem raz na jakiś czas

i sprawa załatwiona. Fakt, że oprócz WM mamy pierwszy raz w życiu suszarkę do ubrań, nie miałem pojęcia że tyle

pyłu i śmieci leci z upranych ciuchów, co kilka cykli suszenia ściągam z filtra warstwę filcu grubości ścierki.

• 7 months później...

Raczej zależy to od rekuperatora. U mnie są takie opcje:

obszyty filtr na ramce:

http://www.brink.hekko24.pl/wp-content/uploads/2014/12/filtry21.jpg

albo kaseta, gdzie mieści się parę płatów (co próbuję wykorzystać w walce ze 'zdrowotnym, romantycznym zapachem z kominka z PW'):

http://c.allegroimg.com/s400/0147fd/666591864bf2b09639c5dc4cadac

czyli co do metodyki to bez szycia tak? Wycinacie mniej wiecej - lekkie nawinięcie na ramkę powiedzmy 1cm nadmiaru, 3x zszywka na stronę i gotowe?

Bo próbowałem na maszynie do szycia ale za dużo z tym zachodu.

Z kolei filtr wywiewny mam wyjęty - umycie rekuperatora to 20 min, mozna poświęcić raz na sezon