Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chcesz napisać czym mierzysz pyły zawieszone.

Wiarygodne mierniki z atestem kosztują powyżej 10 000 zł.

Przepraszam jak Cię nie doceniam

nie że nie chcę, ale prace przy kończeniu domu + małe dziecko + ogród wiosną + praca zawodowa bardzo skutecznie odciągają od komputera.

Miernik to samoróbka na czujnikach SDS - 011 i PMS5003 (czyli takich samych jak stosowane np. w sieci Airly) wrzucająca dane do bazy w chmurze.

Tak - wiem jak one działają, wiem jaki mają błąd, wiem kiedy ich wyniki są całkowicie niemiarodajne.

Wiem też, że aby sprawdzić stan baterii R6 w pilocie TV nie muszę w pracy z szafy wyciągać Keithleya 7 1/2 cyfry, tylko wystarczy mi (z nadmiarem) leżący w domu pod ręką przenośny Fluke.

Jak będę miał za pomiar wziąć pieniądze i wystawić na to papier, to wtedy wezmę Keithleya z szafy/załatwię dostęp do legalizowanego miernika poziomu pyłów.

Wiem też, że aby sprawdzić stan baterii R6 w pilocie TV nie muszę w pracy z szafy wyciągać Keithleya 7 1/2 cyfry, tylko wystarczy mi (z nadmiarem) leżący w domu pod ręką przenośny Fluke.

Jak będę miał za pomiar wziąć pieniądze i wystawić na to papier, to wtedy wezmę Keithleya z szafy/załatwię dostęp do legalizowanego miernika poziomu pyłów.

Pięknie mibas, masz u mnie piwo :-) Ciekawe co na to nasi muratorowi laboranci ?

• 2 weeks później...
Do własnej produkcji filtrów do anemostatów wykorzystałem jeszcze uszczelkę ze starego oryginalnego filtra która przykleiłem i finalnie wyglada to takjak na zdj poniżej

Czym to sklejasz? Ja pistoletem na gorący klej i sprawdza się świetnie. Nie używam uszczelki od oryginalnego filtra stożkowego, bo jest zbędna. Zamiast tego stożek robię nieco większy i wkręcam go pomiędzy oprawę anemostatu a anemostat.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1942886245741570&set=pcb.360939517717668&type=3&theater&ifg=1

Czym to sklejasz? Ja pistoletem na gorący klej i sprawdza się świetnie. Nie używam uszczelki od oryginalnego filtra stożkowego, bo jest zbędna. Zamiast tego stożek robię nieco większy i wkręcam go pomiędzy oprawę anemostatu a anemostat.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1942886245741570&set=pcb.360939517717668&type=3&theater&ifg=1

Tez kleiłem pistoletem, sklejałem stożek a potem odracałem go na drugą stronę tak że szew był od środka

ja wycinam filtr w kształcie koła o średnicy takiej, że po przecięciu na pół daje mi to elementy na dwa filtry. Kleję też klejem na gorąco, po klejeniu spoinę dociskam kawałkiem ruski aluminiowej aby szybciej wystygło/stężało.Uszczelka nie jest konieczna, ale jak ktoś ma, to może podłożyć.

ja wycinam filtr w kształcie koła o średnicy takiej, że po przecięciu na pół daje mi to elementy na dwa filtry. Kleję też klejem na gorąco, po klejeniu spoinę dociskam kawałkiem ruski aluminiowej aby szybciej wystygło/stężało.Uszczelka nie jest konieczna, ale jak ktoś ma, to może podłożyć.

To ja do anemostatow 125 wycinałem okrąg około 40cm średnicy i równo trzy filtry mi wychodziło , a do anemostatow 100 okrąg około 30cm i tez trzy filtry

• 5 months później...
Chciałbym w tym temacie pokazać, że wentylacja mechaniczna spełnia swoje zadanie nadzwyczaj dobrze. Nie dość, że dostarcza zawsze świeżego powietrza, to jeszcze ogranicza w znacznym stopniu przedostawanie się do domu wszelkich zanieczyszczeń. Szczególnie zimą ma to duże znaczenie.

Oto jak wyglądają moje filtry po około 2-3 miesiącach

IMG_20141126_084203.jpg

Pokażcie swoje ;)

Po kolorze filtrów wnioskuję, że powietrze, którym oddychasz w domu jest niewiele lepszej jakości niż to na zewnątrz. Dałbym na wejściu coś lepszego.

Po kolorze filtrów wnioskuję, że powietrze, którym oddychasz w domu jest niewiele lepszej jakości niż to na zewnątrz. Dałbym na wejściu coś lepszego.

Po zastosowaniu Żwirowego GWC filtry byłyby o wiele czyściejsze.

Ciekawe jaka jest gradacja zanieczyszczeń w tym filtrze rekuperatora w mikrogramach na m3 czy taka jak w tej tabelce?

gwc_czyszczenie_smog.jpg

Wygląda to dobrze, tylko czy i jak taki żwirowiec się regeneruje? Jaki jest jego stan po kilku sezonach?

Btw, w sobotę wieczorem założyłem do swoich skrzynek po raz pierwszy filtr F7, po czym w niedzielę poszedłem jeszcze dołożyć F5 i się lekko zdziwiłem, bo po 16 godzinach filtr już złapał nieźle kolor.

Filtr.jpg

Wszyscy naokoło palą i kopcą, więc zapowiada się ciężki sezon :(

Edytowane przez Tom1000k

Wygląda to dobrze, tylko czy i jak taki żwirowiec się regeneruje? Jaki jest jego stan po kilku sezonach?

Wszyscy naokoło palą i kopcą, więc zapowiada się ciężki sezon :(

Żwirowy GWC ma jeszcze inna nazwe "Samoczyszczący filtr żwirowy" - w deszczowe parne dni wilgotne powietrze wpada do GWC napytyka zimny żwir i następuje tzw punkt rosy i po powierzchni żwiru leje sie woda która spłukuje zanieczyszczenia. Wszystko wsiąka do gruntu rodzimego.

Po kilkunastu latach pracy takie są własności czyszczące żwirowego GWC z zanieczyszczeń biologicznych:

endotoksyny.jpg

grzyby.jpg

Edytowane przez witek_myslowice

• 3 weeks później...
To jest niezły komplet. Ja stosuję F5 i F7. Dobrze zatrzymuje PMy, ale nie radzi sobie ze smrodem. Dopiero zastosowanie filtra z węglem aktywnym pomogło. 5 kg węgla i od 3 tygodni nie musiałem wyłączać wentylacji wieczorem, pomimo że sąsiedzi się nie oszczędzają i smrodzą z każdej strony. Polecam.

A jakie te filtry stosujesz z węglem aktywnym? Powiem Ci że mi już rzadko wylatuje do domu jakiś zapach z zewnątrz nie raz czuć jak się wyjdzie na dwór ale wentylacja nie zaciąga. Fakt że najbliższy sąsiad zmienił na ekogroszek piec więc jest dużo lepiej został jeden jeszcze zmienił pracę na kierowcę tira może to coś pomoże przy zmianie pieca

• 1 month później...

Ja zrobiłem coś takiego:

DSC_0440.jpgDSC_0439.jpg

Filtr węglowy :

https://www.growshopjamaica.pl/filtr-weglowy-can-lite-fi-100-125mm-h60cm-425-470m3-h/3434/

zabudowany w rurę fi 315 ok. 35cm, plus jeden "dekiel" plus redukcja fi 315/160. To zamontowane zaraz za centrala Dospel. W centrali kaskada F5 + F7.

W tym modelu filtra jest ok. 2kg węgla, który można wymieniać samodzielnie. Jak na razie od tygodnia, na zadymionej sądeckiej wsi, niefajnych zapachów w domu nie zanotowano. Jak dojedzie z Chin czujnik SDS011 to napiszę jak wygląda zapylenie w domu.

Jak pewnie niektórzy wiedzą, Nowy Sącz i okolice należą do najbardziej zadymionych miejsc w Polsce :(.

Przy okazji zapytam. jakie wydajności wentylacji w m3/h macie poustawiane dla jakich domów. Ja mam w tej chwili ok. 180m3/h dla domu o kubaturze ok. 500m3 i 4 osobach zamieszkujących, w sumie to się zastanawiam czy nie za dużo.

Edytowane przez frobek