sebastianbb 20.04.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Do własnej produkcji filtrów do anemostatów wykorzystałem jeszcze uszczelkę ze starego oryginalnego filtra która przykleiłem i finalnie wyglada to takjak na zdj poniżej Dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 20.04.2018 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Nie chcesz napisać czym mierzysz pyły zawieszone. Wiarygodne mierniki z atestem kosztują powyżej 10 000 zł. Przepraszam jak Cię nie doceniam nie że nie chcę, ale prace przy kończeniu domu + małe dziecko + ogród wiosną + praca zawodowa bardzo skutecznie odciągają od komputera. Miernik to samoróbka na czujnikach SDS - 011 i PMS5003 (czyli takich samych jak stosowane np. w sieci Airly) wrzucająca dane do bazy w chmurze. Tak - wiem jak one działają, wiem jaki mają błąd, wiem kiedy ich wyniki są całkowicie niemiarodajne. Wiem też, że aby sprawdzić stan baterii R6 w pilocie TV nie muszę w pracy z szafy wyciągać Keithleya 7 1/2 cyfry, tylko wystarczy mi (z nadmiarem) leżący w domu pod ręką przenośny Fluke. Jak będę miał za pomiar wziąć pieniądze i wystawić na to papier, to wtedy wezmę Keithleya z szafy/załatwię dostęp do legalizowanego miernika poziomu pyłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 20.04.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Wiem też, że aby sprawdzić stan baterii R6 w pilocie TV nie muszę w pracy z szafy wyciągać Keithleya 7 1/2 cyfry, tylko wystarczy mi (z nadmiarem) leżący w domu pod ręką przenośny Fluke. Jak będę miał za pomiar wziąć pieniądze i wystawić na to papier, to wtedy wezmę Keithleya z szafy/załatwię dostęp do legalizowanego miernika poziomu pyłów. Pięknie mibas, masz u mnie piwo Ciekawe co na to nasi muratorowi laboranci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.05.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Do własnej produkcji filtrów do anemostatów wykorzystałem jeszcze uszczelkę ze starego oryginalnego filtra która przykleiłem i finalnie wyglada to takjak na zdj poniżej Czym to sklejasz? Ja pistoletem na gorący klej i sprawdza się świetnie. Nie używam uszczelki od oryginalnego filtra stożkowego, bo jest zbędna. Zamiast tego stożek robię nieco większy i wkręcam go pomiędzy oprawę anemostatu a anemostat. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1942886245741570&set=pcb.360939517717668&type=3&theater&ifg=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 04.05.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Czym to sklejasz? Ja pistoletem na gorący klej i sprawdza się świetnie. Nie używam uszczelki od oryginalnego filtra stożkowego, bo jest zbędna. Zamiast tego stożek robię nieco większy i wkręcam go pomiędzy oprawę anemostatu a anemostat. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1942886245741570&set=pcb.360939517717668&type=3&theater&ifg=1 Tez kleiłem pistoletem, sklejałem stożek a potem odracałem go na drugą stronę tak że szew był od środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 07.05.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 ja wycinam filtr w kształcie koła o średnicy takiej, że po przecięciu na pół daje mi to elementy na dwa filtry. Kleję też klejem na gorąco, po klejeniu spoinę dociskam kawałkiem ruski aluminiowej aby szybciej wystygło/stężało.Uszczelka nie jest konieczna, ale jak ktoś ma, to może podłożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 07.05.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 ja wycinam filtr w kształcie koła o średnicy takiej, że po przecięciu na pół daje mi to elementy na dwa filtry. Kleję też klejem na gorąco, po klejeniu spoinę dociskam kawałkiem ruski aluminiowej aby szybciej wystygło/stężało.Uszczelka nie jest konieczna, ale jak ktoś ma, to może podłożyć. To ja do anemostatow 125 wycinałem okrąg około 40cm średnicy i równo trzy filtry mi wychodziło , a do anemostatow 100 okrąg około 30cm i tez trzy filtry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 07.05.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 A czy nie prościej wkładać do skrzynek włókninę - wycinam kwadrat i składam na pół - idealnie zakrywa wloty do rur. Po zdjęciu anemostatu mam dostęp do wnętrza skrzynki i mogę tam umieścić materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 07.05.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 A czy nie prościej wkładać do skrzynek włókninę - wycinam kwadrat i składam na pół - idealnie zakrywa wloty do rur. Po zdjęciu anemostatu mam dostęp do wnętrza skrzynki i mogę tam umieścić materiał. Prościej tyle ze powierzchnia filtracji duzo mniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 28.10.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Chciałbym w tym temacie pokazać, że wentylacja mechaniczna spełnia swoje zadanie nadzwyczaj dobrze. Nie dość, że dostarcza zawsze świeżego powietrza, to jeszcze ogranicza w znacznym stopniu przedostawanie się do domu wszelkich zanieczyszczeń. Szczególnie zimą ma to duże znaczenie. Oto jak wyglądają moje filtry po około 2-3 miesiącach Pokażcie swoje Po kolorze filtrów wnioskuję, że powietrze, którym oddychasz w domu jest niewiele lepszej jakości niż to na zewnątrz. Dałbym na wejściu coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.10.2018 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Pewnie masz rację, ale najprawdopodobniej sprzedam dom i nie będę się tym przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 29.10.2018 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Po kolorze filtrów wnioskuję, że powietrze, którym oddychasz w domu jest niewiele lepszej jakości niż to na zewnątrz. Dałbym na wejściu coś lepszego. Po zastosowaniu Żwirowego GWC filtry byłyby o wiele czyściejsze. Ciekawe jaka jest gradacja zanieczyszczeń w tym filtrze rekuperatora w mikrogramach na m3 czy taka jak w tej tabelce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 29.10.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) Wygląda to dobrze, tylko czy i jak taki żwirowiec się regeneruje? Jaki jest jego stan po kilku sezonach? Btw, w sobotę wieczorem założyłem do swoich skrzynek po raz pierwszy filtr F7, po czym w niedzielę poszedłem jeszcze dołożyć F5 i się lekko zdziwiłem, bo po 16 godzinach filtr już złapał nieźle kolor. Wszyscy naokoło palą i kopcą, więc zapowiada się ciężki sezon Edytowane 29 Października 2018 przez Tom1000k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 30.10.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 (edytowane) Wygląda to dobrze, tylko czy i jak taki żwirowiec się regeneruje? Jaki jest jego stan po kilku sezonach? Wszyscy naokoło palą i kopcą, więc zapowiada się ciężki sezon Żwirowy GWC ma jeszcze inna nazwe "Samoczyszczący filtr żwirowy" - w deszczowe parne dni wilgotne powietrze wpada do GWC napytyka zimny żwir i następuje tzw punkt rosy i po powierzchni żwiru leje sie woda która spłukuje zanieczyszczenia. Wszystko wsiąka do gruntu rodzimego. Po kilkunastu latach pracy takie są własności czyszczące żwirowego GWC z zanieczyszczeń biologicznych: Edytowane 30 Października 2018 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 18.11.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Koledzy a macie jakieś patenty na filtry do rekuperatora wanas 350 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 21.11.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 F7 bardzo szybko się zabrudza, jak palą to wymiana filtrów raz na miesiąc Filtr na czerpni po 7 dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 21.11.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Używałem kanapki G4 F7 ?? co o tym sadzicie moze jakieś inne proponujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 21.11.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 To jest niezły komplet. Ja stosuję F5 i F7. Dobrze zatrzymuje PMy, ale nie radzi sobie ze smrodem. Dopiero zastosowanie filtra z węglem aktywnym pomogło. 5 kg węgla i od 3 tygodni nie musiałem wyłączać wentylacji wieczorem, pomimo że sąsiedzi się nie oszczędzają i smrodzą z każdej strony. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 21.11.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 A jakie te filtry stosujesz z węglem aktywnym? Powiem Ci że mi już rzadko wylatuje do domu jakiś zapach z zewnątrz nie raz czuć jak się wyjdzie na dwór ale wentylacja nie zaciąga. Fakt że najbliższy sąsiad zmienił na ekogroszek piec więc jest dużo lepiej został jeden jeszcze zmienił pracę na kierowcę tira może to coś pomoże przy zmianie pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 28.12.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Ja zrobiłem coś takiego: Filtr węglowy : https://www.growshopjamaica.pl/filtr-weglowy-can-lite-fi-100-125mm-h60cm-425-470m3-h/3434/ zabudowany w rurę fi 315 ok. 35cm, plus jeden "dekiel" plus redukcja fi 315/160. To zamontowane zaraz za centrala Dospel. W centrali kaskada F5 + F7. W tym modelu filtra jest ok. 2kg węgla, który można wymieniać samodzielnie. Jak na razie od tygodnia, na zadymionej sądeckiej wsi, niefajnych zapachów w domu nie zanotowano. Jak dojedzie z Chin czujnik SDS011 to napiszę jak wygląda zapylenie w domu. Jak pewnie niektórzy wiedzą, Nowy Sącz i okolice należą do najbardziej zadymionych miejsc w Polsce . Przy okazji zapytam. jakie wydajności wentylacji w m3/h macie poustawiane dla jakich domów. Ja mam w tej chwili ok. 180m3/h dla domu o kubaturze ok. 500m3 i 4 osobach zamieszkujących, w sumie to się zastanawiam czy nie za dużo. Edytowane 28 Grudnia 2018 przez frobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts