Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wygląda interesująco. Ciekawe jaka będzie cena i rzeczywista skuteczność.

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z ciekawości popatrzyłem co oferuje konkurencja i jedyne sensowne coś elektrostatyczne to http://www.airfilter.pl/he_1400_plus.html

cena 650Euro netto. Już lepiej aniżeli e-mocarz. Aczkolwiek ciekaw jestem jak to się sprawdza w praktyce. Według producenta wyłapuje cząsteczki do 0,1um - w tym cząsteczki dymu, bakterie czy wirusy.

• 6 months później...

A ja właśnie złożyłem 2 czujniki luftdaten z BME280, ale brakuje mi czasu na zamontowanie. Muszę dokupić rurki i pociągnąć kable zasilające.

Będzie w końcu wiadomo na ile filtry działają.

Zamontowałem jeden czujnik już za filtrami. Teraz pora zabrać się za drugi i w pełni monitorować stan powietrza i skuteczność filtrów.

Czujnik BME280 działa o wiele lepiej niż DHT.

SDS17,2$

Node MCU V3 2$

BME280 2$

Woęc za nieco ponad 20$ mam jako taką wiedzę o powietrzu nawiewanym do domu. W przypadku wyjątkowego zanieczyszczenia powietrza mogę zmniejszyć intensywność wymiany itp.

Capture.JPG

Capture.jpg

Edytowane przez Owczar
Zamontowałem jeden czujnik już za filtrami. Teraz pora zabrać się za drugi i w pełni monitorować stan powietrza i skuteczność filtrów.

Czujnik BME280 działa o wiele lepiej niż DHT.

SDS17,2$

Node MCU V3 2$

BME280 2$

Woęc za nieco ponad 20$ mam jako taką wiedzę o powietrzu nawiewanym do domu. W przypadku wyjątkowego zanieczyszczenia powietrza mogę zmniejszyć intensywność wymiany itp.

[ATTACH=CONFIG]447806[/ATTACH]

COś możesz więcej o tym DIY czujniku

Zrobiłem dokładnie czujnik luftdaten tyle że części zamówione na aliexpress.

https://nettigo.pl/products/zestaw-czesci-do-budowy-czujnika-smogu-luftdaten-org-pl-sds011-bme280

Home assistant pobiera data.json a następnie przedstawia wyniki.

Zapomniałem o obudowie za 10zl z Allegro. Na czerpni mam zamiar wprowadzić tylko rurkę i czujnik temperatury do rury wentylacyjnej a SDS i ESP mieć poza rurą.

• Like 1
  • 4 weeks później...

Będę montował drugi przed filtrami i liczył sobie sprawnośc w HA. Leży już zmontowany. Musze wywiercić 2 dziiurki w rurze i pociągnąć zasilanie.

Wilgotność bezwzględną liczy właśnie HA - używam tych danych do osuszania i nawilżania. Lubię wykresy, bo to mi daje najlepszy widok. Dane chwilowe nie zawsze są wystarczające ;)

Podrzuci ktoś namiary na firmę, która wykona kasetowy filtr węglowy w normalnej cenie?

W kasecie to będzie duży opór.

W domowej instalacji lepiej sprawdzi się skrzynka z wkładami cylindrycznymi.

http://filtertech.com.pl/filtr-weglowy/

Chciałem wykorzystać slot w chłodnicy.

Wymiary 60x38x4.8cm. Znajdę gdzieś info jakie będą opory takiego wkładu?

Widziałem na Allegro skrzynki gdzie wkładają 4 takie kasety równolegle. Wtedy opór jest zdecydowanie mniejszy... Ale do danych się nie dokopałem.

Z drugiej strony grubość kasety to niecałe 5cm, a powierzchnia dość spora.

Zamontowałem w końcu czujnik na czerpni.

Na ten moment skuteczność filtracji pm2.5 to 78%, a pm10 91%.

Filtry mają około 5 miesięcy. Opory od wymiany bez zmian.