Liwko 01.02.2017 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Może płaszcz wodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 01.02.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 A jest jakoś sposób żeby zrobić filtr wodny do WM ? Bardzo by mi się przydał wiosna bo jestem alergikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.02.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Aby się tego pozbyć z powietrza musimy to złapać na węglu. Aby się te związki przykleiły do węgla potrzebny jest określony czas kontaktu zanieczyszczonego powietrza z węglem. Dla większości związków wynosi on ok 0,2s i z tego wynika ilość węgla. W przypadku smogu zasysanego przez rekuperatory (czyli urządzenia z wentylatorami o bardzo małym sprężu) i gdy nie ma możliwości zastosowania dodatkowych filtrów np. HEPA ze względu na opór jaki stawiają zaleca się zwiększenie ilości węgla nawet dwukrotne. Ponieważ dym to nie gaz tylko bardzo drobne cząsteczki stałe. Mówimy o takim węglu jak poniżej? Potrzebuję ok. 6 litrów do filtra kanałowego fi160 mm. Przy przepływie 70 m3/h, wymagany czas kontaktu będzie 0,2 s dla 3,89 litra węgla. http://allegro.pl/wegiel-aktywny-granulowany-1kg-wklad-i5371750198.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.02.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Ciekawe jakie to opory wprowadzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.02.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Takie coś jeszcze znalazłem. Jutro zamawiam. https://solisfiltry.pl/filtry-kompaktowe-klasy-f7-do-brink-renovent.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 01.02.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 za taką kasę wolę kupić 5m2 filtra f7 z rolki. Na pewno starczy na dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.02.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Mam też z rolki, ale ten jest plisowany. Większa powierzchnia filtracyjna chyba.Masz to samo reku. Bez problemu ze smrodem od trucicieli? Jakie filtry stosujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 01.02.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 F7 wymieniam co tydzień w zimie. Żadne zapachy się nie dostają, a na zewnątrz śmierdzi czasem niemiłosiernie jak wychodzę wieczorem z psem. Z tym że mam większą powierzchnię niż standardowy wkład. I nie używam wkładu w obudowie tylko usunąłem czerpnię i zrobiłem na elewacji ramkę drewnianą na filtr. Docinam z rolki na wymiar i zakładam na ramkę. Dzięki temu mam też problem z głowy z brudem i owadami w przewodzie przed reku. I zdecydowanie spadły opory na wentylatorze. Wcześniej przy f7 w obudowie i 100m3/h miałem jakieś 80-90pa, teraz jest w granicach 45-50pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 01.02.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Dlatego też jestem zdania że szkoda wydawać kasy na kolejne wynalazki typu filtry wodne, węglowe etc. Tylko przerobić czerpnię (jeśli nie jest gdzieś wysoko w podbitce lub szczytówce (ja mam na wys 2.3m) i docinać sobie filtry nawet robiąc kanapki G4F7 lub G3f7. G głownie zeby zatrzymywać owady w lecie. Są tańsze więc można je wymieniać częściej. A na zime sam F7 i problem z powietrzem i wszystkimi pm10 pm2.5 z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.02.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Ja stosuję płat F7 w kasecie w reku. Nie daje rady, wali w domu.Powierzchnia tej skrzynki u Ciebie jest większa niż powierzchnia standardowego filtra w Brinku. Mógłbyś może poglądowo machnąć fotkę?Szukam rozwiązań, bo obecne nie dają rady. Edytowane 1 Lutego 2017 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 01.02.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Jutro zrobię. Może gdzieś przepuszcza bo ramka nie dociska do obudowy? W zeszłym sezonie miałem w kasecie tylko G4 i nie tyle śmierdziało w domu co przez ten pył poszły łożyska w wentylatorze na nawiewie. Huczało po 3 miesiącach od przeprowadzki tak, że myślałem że odleci. I musiałem wymienić łożyska. Na szczęście się da w tych ebm to zrobić bo inaczej poszłoby 300euro na nowy wentylator. Serwis się wypiął i powiedział że to wina "środowiska" a nie sprzętu więc musiałem radzić sobie sam. Od tego czasu wyleczyłem się z g4 na zimę. I z filtra w kasecie też. Teraz przynajmniej wiem że nie puszczam na wentylatory nigdzie syfu szczelinami w obudowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.02.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 A jest jakoś sposób żeby zrobić filtr wodny do WM ? Bardzo by mi się przydał wiosna bo jestem alergikiem Ja też jestem, ale F5 wystarcza, a latem przy chłodzeniu domu czasem wodny robi się w GWC i bulgocze jak diabli, więc odpompowuję wtedy wodę [na szczęście pod czerpnią zrobili z rur coś ala syfon]. Jeśli bardzo Ci zależy zbuduj bulbulator i podziel się z innymi doświadczeniem, ale poczekaj z tydzień bo wybieram się na Budmę do Poznania, może tam coś ciekawego będzie to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 02.02.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Tak wygląda moja ramka zamiast czerpni. Na razie ma wymiar ok 55x25 ale będę robił nową żeby mieć jak najmniej odpadu z docinanych filtrów i jeszcze zwiększyć trochę powierzchnię. filtr F7, ma dokładnie 6 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.02.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Bardzo Ci dziękuję! Teraz kumam. Świetnie, że się sprawdza. Na pewno też pochwalę się tu co zmajstrowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oktawian_P 02.02.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Mówimy o takim węglu jak poniżej? Potrzebuję ok. 6 litrów do filtra kanałowego fi160 mm. Przy przepływie 70 m3/h, wymagany czas kontaktu będzie 0,2 s dla 3,89 litra węgla. http://allegro.pl/wegiel-aktywny-granulowany-1kg-wklad-i5371750198.html Tak to mniej więcej taki węgiel. Ale... To co na zdjęciu to nie jest wegiel granulowany (jak w opisie na Allegro) tylko formowany. Do filtracji powietrza najlepszy będzie węgiel antracytowy o jak największym uziarnieniu. Czyli rozmiarze pałeczek. Im większy rozmiar tym mniejszy spadek ciśnienia. Szukaj pałeczek 4 mm i tylko tym sie kieruj. Olej inne parametry Jakieś CTC czy powierzchnie. Wszystkie mają zbliżone. Podstawa do powietrza to mało pyłu w węglu, najlepiej 4mm rozmiar i antracytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oktawian_P 02.02.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Jeszcze jednoJak chcesz mieć taki czas kontaktu dla 70m/h to zrób kasetę z węglem 250 x 250 x 60 (w milimetrach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.02.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Czyli coś takiego? Dzięki z góry!http://www.plantica.pl/allegro_plantica/img/podloze/010.jpg Kasetę już mam wpiętą, nie mogę jej zmienić. Jej wymiary to ok. 21x21x16 cm.http://sklep.wentylatorownia.pl/media/products/a378ae576ae9ffd5a890bb238a1acd6a/images/thumbnail/big_fbm-250-v10-9c743706.jpg?lm=1464008965 Edytowane 2 Lutego 2017 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.02.2017 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Syp syp i opowiadaj. Tylko sam wegiel nie powoduje braku koniecznosci innych filtrow - bez F7 szybko ten wegiel pozatykasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 02.02.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 ta szkynka może być mała, ważna jest duża powierzchnia filtracji tutaj mają, ale przeznaczone na wyrzutnie (do nieco innych celów...) http://allegro.pl/filtr-weglowy-prima-klima-160mm-620m3-h-wentylacja-i6685351588.html może dało by się to zaadoptować na czerpnię (zapytaj sprzedawcę), wydajności OK, węgiel można tam samemu wymieniać albo może zrobić samoróbkę z np. rur PVC ? albo https://www.forum.haszysz.com/showthread.php?23368-Filtr-w%C4%99glowy-by-Z%C5%82ota-R%C4%85czka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 02.02.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Tak wygląda moja ramka zamiast czerpni. Na razie ma wymiar ok 55x25 ale będę robił nową żeby mieć jak najmniej odpadu z docinanych filtrów i jeszcze zwiększyć trochę powierzchnię.[ATTACH=CONFIG]380422[/ATTACH] filtr F7, ma dokładnie 6 dni. A jaką masz średnicę otworu wlotowego za tą Twoja ramką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts