Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba nie...

Ten pyłek to pozostałości po odparowaniu wody z kranu...

Używaliśmy takiego nawilżacza przez pewien czas i wymiękliśmy bo nie wyrobisz na wodę deminarelizowaną ...

U nasz chodził na okrągło i wyparowywał ok 10L wody na dobę ale to wciąż było mało dla utrzymania komfortowej wilgotności ...

Przyjęliśmy na klatę że przy niskich temperaturach zewnętrznych mamy bardzo niską wilgotność i tyle..., A nawilżacz wylądował na strychu...

Hehe miałem podobnie, tyle, że 5 l na dobę szło i nawet kupowałem w promocji w marketach wodę w butlach po 5 litrów, potem nawilżacz spadł i się połamał, a zapas wody do żelazka został na kilka lat [kilka sztuk po 5l] - na szczęście ostatnio się przydaje do parowaru więc szybciej pójdzie.

Ostatnio po ustawieniu rekuperatora na totalne minmum [15%] wilgotność wzrosła do szalonych 31% :-)

Trzeba sobie kupić zestaw do produkcji tzw. "wody RO", czyli z filtrem osmotycznym. Potaniało toto mocno,

a taka woda przydaje się do wszelkiej maści nawilżaczy, żelazek, mopów parowych i co tam kto sobie wymyśli.

Przy marketowych cenach wody destylowanej nie warto - zobacz ile butli za to kupisz.

Co do filtrów to zajrzałem dzisiaj do reku na F7 pod F5 na nawiewie i już poszarzał.

Odpuściłem filtr na bazie węgla aktywnego.

Zrobiłem w kasecie do reku filtr plisowany F9.

Kaseta taka:

http://e.allegroimg.pl/s400/16/58/52/59/23/5852592350

Dociąłem F9 w rozmiarze kasety x 5. Ułożyłem w harmonijkę. Zamiast tej kratki, użyłem kraty odgrodowej pszczelarskiej:

http://apisklep.pl/130-home_default/krata-odgrodowa-wielkopolska-winidurowa.jpg

Działa. Prawie nie czuć smrodu - 5 razy taka powierzchnia filtracyjna daje małe opory. Jednak jest i wada - po ok. 2 tygodniach filtr się przypchał, opory na reku wzrosły i wracam do kanapki: F4+F7 bez plisowania.

Ogólnie jeśli ktoś ma miejsce, chęć do zabawy, to polecam zrobienie harmonijki. Może u Was zda egzamin i F7, u mnie harmonia z F7 nie zatrzymywała smrodu.

Druga sprawa, że sąsiad z lekka się uspokoił z dymieniem.

Odpuściłem filtr na bazie węgla aktywnego.

Zrobiłem w kasecie do reku filtr plisowany F9.

Kaseta taka:

http://e.allegroimg.pl/s400/16/58/52/59/23/5852592350

Dociąłem F9 w rozmiarze kasety x 5. Ułożyłem w harmonijkę. Zamiast tej kratki, użyłem kraty odgrodowej pszczelarskiej:

http://apisklep.pl/130-home_default/krata-odgrodowa-wielkopolska-winidurowa.jpg

Działa. Prawie nie czuć smrodu - 5 razy taka powierzchnia filtracyjna daje małe opory. Jednak jest i wada - po ok. 2 tygodniach filtr się przypchał, opory na reku wzrosły i wracam do kanapki: F4+F7 bez plisowania.

Ogólnie jeśli ktoś ma miejsce, chęć do zabawy, to polecam zrobienie harmonijki. Może u Was zda egzamin i F7, u mnie harmonia z F7 nie zatrzymywała smrodu.

Druga sprawa, że sąsiad z lekka się uspokoił z dymieniem.

zastanawiałeś się nad filtrem kieszeniowym??

• 2 weeks później...
Witam . Widzę że nadal walka z brudnym powietrzem, u mnie w domu nadal walka z kurzem. Jeden kolega z tematu polecił kupić suszarkę do prania elektryczna bo z prania też jest dużo kurzu ale jeszcze nie zakupiłem , u mnie w domu jest tak ze wczoraj starte kurze z mebli i odkurzona cała chata a po nocy już widać na meblach kurz, na czerpni wymieniam co tydzień filtr g 4 a w centrali mam już na wlocie powietrza g4 i F7 miesiąca, mam wrażenie że z g4 wylatuja tak delikatne białe włoski i tego dużo widać na meblach, fakt że w domu są małe dzieci w ilości trzech sztuk :)ale dzieci same z siebie nie produkują kurzu jedynie może go przemieszczają w czasie biegania ale nie produkują proszę o jakieś rady co robić?