Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taki filtr w porówaniu do G4/G5, to kilkunastokrotnie większy opor powietrza.

Przynajmniej w tym, ktory ja kupilem na alle.

Po załozeniu wilgotność wzrosła o 8-10%, a nawiew z anemostatow wyraźnie osłabł

Teraz pytanie - czy ja kupilem nieodpowiednią matą filtracyjną, czy wszystkie F7 mają az o tyle większy opór

Teraz pytanie - czy ja kupilem nieodpowiednią matą filtracyjną, czy wszystkie F7 mają az o tyle większy opór

U siebie nic nie zmieniałem. W nawiewie jest F7 a na wywiewie jest G4 . W domu jest komfortowo. Wilgotność ok 50 % (ostano najniższą jaką zanotowałem 46-48 ) Silniki ustawione na 30/30. Dzisiaj wieczorem zrobię eksperyment nie wiem czy miarodajny, ale wyciągnę filtry i sprawdzę jaki jest nawiew i wywiew, później zamienię filtry i zobaczymy jaka jest różnica. Mam jeszcze anemometr wiec nie będzie problemu. Na pewno przy obecnym stanie w domu mam podciśnienie tylko ze wszystkim zmianami w wentylacji trzeba trochę odczekać dlatego nic narzazie nie zmieniałem.

Maty filtracyjne kupiłem na alledrogo ;)

Edytowane przez meczesiu

U siebie nic nie zmieniałem. W nawiewie jest F7 a na wywiewie jest G4 . W domu jest komfortowo. Wilgotność ok 50 % (ostano najniższą jaką zanotowałem 46-48 ) Silniki ustawione na 30/30. Dzisiaj wieczorem zrobię eksperyment nie wiem czy miarodajny, ale wyciągnę filtry i sprawdzę jaki jest nawiew i wywiew, później zamienię filtry i zobaczymy jaka jest różnica. Mam jeszcze anemometr wiec nie będzie problemu. Na pewno przy obecnym stanie w domu mam podciśnienie tylko ze wszystkim zmianami w wentylacji trzeba trochę odczekać dlatego nic narzazie nie zmieniałem.

Maty filtracyjne kupiłem na alledrogo ;)

Nie wiem ja Wy to robicie, ze macie tak wysoką wilgotność powietrza w domu, u mnie jest poniżej 40 % :(

Od wczoraj na nawiewie mam po raz pierwszy założony F7 może to coś zmieni.

Moja mata z allegro nie ma żadnego nadruku.

Zrobiłem też pomoiary. Wykręciłem jeden grzybek w salonie do któego prowadzą 3 kanały x 63 oraz grzybek w kuchni do któego idzie 2 x 63

Pomiary wyszły następująco

Nawiew Filtr F7 - 1,4m/s

Wywiew filtr g4 - 2,0 m/s

Nawiew bez filtra - 2,2 m/s

Wywiew bez filtra 2,3 m/s

Nawiew Filtr G4 - 2,0 m/s

Wywiew filtr F7 - 1,6ms

Wychodzi na to, że Filtr F7 daje opór większy o około 25% od filtra G4, a

Dużo czy mało cieżko mi stwierdzić. Ale w końcu zatrzymuje on ten cholerny smog.

Jak bedę miał filtry F5 to zrobię test i napiszę.

Mam do Was pytanie.

Czy filtry o których tu piszecie oprócz pyłów zatrzymują również smród dymu z rozpalanych pieców jaki każdego wieczoru unosi się po okolicy?

Odkąd mam F7 nie poczułam żądnego smrodu. Za to jak powąchasz filt to śmierci smogiem.

Dzisiaj po moim ekprerymecie w nawiewie zostawiłem filtr g4 i przypomniałem sobie dopiero jak poczułęm smród z drworu w domu.

A Ty gdzie swój kupowaleś ? :) masz na nim nadruk , F7-EN799 ?

W ogole, to jakie wymiary ma ta ramka ? Bo moja ma jeszcze ma krótszym boku dospadany kawalek pręta dystansowego.

Cos takiego (choć proporcje inne, kbo to z większego modelu)

http://www.i-sells.co.uk/images/1000xVENT-AXIA-KINETIC-PLUS-REPLACEMENT-FILTER.jpg