Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fotohobbyBez nadruku zwykły z aledrogo. Moja ramka ma ok 26x18.

kulibob Powietrze mam na razie nawet niezłe. Z zatrzymywaniem smrodku też tragedii nie ma. Wczoraj rano jak wróciłem do domu w okolicy waliło spalonym plastikiem/gumą. W domu nic nie śmierdziało.

Wioskę wcześniej jadąc do domu czuć jak ludziska palą w piecach. Mam wrażenie, że jest mniej syfu niż w sezonie letnim.

Sąsiad postanowił spalić ścięta trawę z całego sezonu, nie dało się w domu wytrzymać, wyłączyłem reku i trzeba bylo się ewakuować z budynku do wieczora.

Nie mogę zrozumieć dlaczego ludzie wciąż pała trawę gdy można ja za darmo oddać w PGkiM. Widać koszt transportu jest zbyt duży :(

Sąsiad postanowił spalić ścięta trawę z całego sezonu, nie dało się w domu wytrzymać, wyłączyłem reku i trzeba bylo się ewakuować z budynku do wieczora.

mentalność. u nas można oddać za darmo w workach i raczej nie ma z tym problemu.z Twojej strony też błąd - powinieneś najpierw zadzwonić po odpowiednie służby, a dopiero potem się ewakuować. inaczej do niektórych nie dotrze.

Nie miałem z kim rozmawiać (inwestor przebywa za granicami kraju), trawę palili dzieci inwestorów. Następnym razem nie omieszkam poinformować właściwych osób za siatką o możliwości oddania trawy bez konsekwencji finansowych. Edytowane przez Tomaszs131
Uzupełnienie.

Nie wiem ja Wy to robicie, ze macie tak wysoką wilgotność powietrza w domu, u mnie jest poniżej 40 % :(

Od wczoraj na nawiewie mam po raz pierwszy założony F7 może to coś zmieni.

Ja też nie wiem - może pranie suszą i to stąd - u mnie jest suszarka kondensacyjna więc wodę z prania się wylewa do zlewu, a wilgotność w domu ostatnio spadła do 30% więc przełączyłem rekuperator na absolutne minimum, czyli 15% nawiew i 18% wywiew, pobór prądu przy tym to około 15 W, a wilgotność jest na poziomie 35%.

U mnie to 2 godziny gotowania powodują, ze rośine o 6-8% i potem powoli spada.

Jak sie podlogi mopem przejedzie to +3% :)

Druga rzecz - higrometry sie z biegiem czasu rozkalibrowywują. Np jednostka zewnetzna mojej stacji pogodowej, po przyniesieniu do domu i postawieniu obo wewnętrznej pokazuje wilgotność o 4 pp mniejszą, niz wewnętrzna.

Trzeba by test solny przeprowadzić, zeby te wskazania zweryfikować.

Edytowane przez fotohobby

Ja też nie wiem - może pranie suszą i to stąd - u mnie jest suszarka kondensacyjna więc wodę z prania się wylewa do zlewu, a wilgotność w domu ostatnio spadła do 30% więc przełączyłem rekuperator na absolutne minimum, czyli 15% nawiew i 18% wywiew, pobór prądu przy tym to około 15 W, a wilgotność jest na poziomie 35%.

Po zmianie filtra z G5 na F7 wilgotność podskoczyła z 38 na 42 %. Tak jak pisze fotohobby gotowanie i inne czujności w domu podnoszą wilgotność.

Jesteśmy właśnie po obiedzie i aktualnie w domu mamy 46%.

mentalność. u nas można oddać za darmo w workach i raczej nie ma z tym problemu.z Twojej strony też błąd - powinieneś najpierw zadzwonić po odpowiednie służby, a dopiero potem się ewakuować. inaczej do niektórych nie dotrze.

wczoraj przerabiałem dokładnie ten sam temat. Miał sąsiad szczęście, że zanim poczułem w domu, to widziałem przez okno.Wyłączyłem WM i po kłopocie(wiatr wiał w dobrą stronę). Mam problem, żeby na takiego zadzwonić...to taki nawyk wyniesiony że donoszenie jest be....ale jak następnym razem będzie tak dym i poczuję w domu, to od razu dzwonię...1 gość i zadymił całą okolicę...dużo więcej syfu, niż z wszystkich kominów w okolicy....

z tego co wiem palenie ognisk jest legalne wystarczy że tak się wytłumaczy. Biomasa to nie śmieci.

w jednej parafii w Rybniku spalano gałęzie i był mandacik :). więc nie do końca jest jak piszesz. zresztą ognisko i kiełbaski to coś innego niż wielka kupa odpadów zielonych. ja z donoszeniem też mam problem. z sąsiadami lepiej żyć w zgodzie. a jak u mnie w okolicy będzie jakaś kontrola, to będzie na mnie (tego z domu bez komina)

p.s. jak wstawić zdjęcie np z dysku google żeby się miniaturka wyświetlała?

Myszką najeżdżasz na zdjęcie, klikasz prawym przyciskiem i klikasz "kopiuj adres obrazu". Następnie klikasz nad postem w ikonkę "dodaj zdjęcie" i klikasz w "z url" . Wklejasz link i odznaczasz "Pobierz obrazek na serwer. Gotowe.