Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

na dysku google mam zdjęcie

ppm i wybieram "Pobierz link do udostępniania"

kopiuję link

nad okienkiem gdzie piszę posta klikam "Dodaj zdjęcie"

wybieram "Z URL", wklejam wcześniej skopiowany link https://drive.google.com/file/d/19bjiEhKntDVZ1TvesjWAK92liVGU6Vm1/view?usp=sharing

w okienku posta wyświetla mi kod view?usp=sharing

w sumie w Twoim poście z 10.52 też nic nie widzę

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234410-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-filtrami-wentylacji-mechanicznej&p=7570213&viewfull=1#post7570213

Sprawdzałem na komórce i to samo...

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś może mnie oświecić jak zakładać matę filtracyjną F7. Składa się ona z 4 warstw. Zewnętrzne są niby cieniutkie siateczki a w środku jest grubszy i cieńszy materiał. Wydaje mi się, że powietrze powinno przepływać od grubszego do cieńszego ale nie jestem pewien. Gdzieś się kiedyś na to natknąłem ale nie miałem jeszcze maty i stąd mi uciekło z pamięci jak ma być.

Ileś stron wcześniej znalazłem:

"Te fizeliny to gladsza strona i powinny byc od strony domu bo to ta mocniej filtrujaca czesc - przynajmniej wg producenta mojej tkaniny F7. Wiec widac, ze lwia czesc zostala zatrzymana na warstwie wstepnej."

Dzięki. Szukałem ale nie tak daleko wstecz.

Czy ktoś jeszcze może się wypowiedzieć w sprawie filtra F7, jak go zakładać.

• 4 weeks później...

Witam, to i ja pochwalę się filtrami. W tej chwili mam założony w skrzynce filtracyjnej filtr wstępny G4 i wkład z węgla aktywnego.

skrzyna_wewnatrz.jpg

g4 wstepny.jpg

W rekuperatorze mam F7 (powietrze nawiewane)

F7 stary i nowy.jpg

i G4 (powietrze wyciągane z domu)

G4.jpg

Filtr wstępny i F7 mają około 5 tygodni. niestety od czasu do czasu (zwłaszcza pod wieczór) czuć zapachy z okolicznych kominów. Zastanawiam się czy nie ustawić tak centrali żeby np między 17 a 24 była wyłączona.

Witam, to i ja pochwalę się filtrami. W tej chwili mam założony w skrzynce filtracyjnej filtr wstępny G4 i wkład z węgla aktywnego.

[ATTACH=CONFIG]404647[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]404648[/ATTACH]

W rekuperatorze mam F7 (powietrze nawiewane)

[ATTACH=CONFIG]404649[/ATTACH]

i G4 (powietrze wyciągane z domu)

[ATTACH=CONFIG]404650[/ATTACH]

Filtr wstępny i F7 mają około 5 tygodni. niestety od czasu do czasu (zwłaszcza pod wieczór) czuć zapachy z okolicznych kominów. Zastanawiam się czy nie ustawić tak centrali żeby np między 17 a 24 była wyłączona.

Myślę, że filtr węglowy dobrze jest dać już za rekuperatorem a przynajmniej za F7. Filtr węglowy zapycha się pyłem i jego skuteczność się pogarsza. U mnie mam filtr wstępny pewnie G3 przy czerpni oraz F7 w rekuperatorze. Przez wstępny prawie wszystko przelatuje oprócz liści i komarów. Główną robotę robi F7. Wychodzi, że muszę go wymieniać prawie co tydzień. Węglowy mam za rekuperatorem. Przy tęgim smogu czuję lekki zapach jakby dymu ale tylko jak stoję przy nawiewie. W domu nie wyczuwa się dymu.

Skrzynkę na filtry robiłeś czy kupiłeś gotowca?

Edytowane przez Stermaj

Przemyślę montaż filtra węglowego za rekuperatorem. Na dniach sprawdzę też czujnikiem jakość powietrza w domu.

Skrzynkę na filtry zamówiłem na wymiar wraz z przygotowanymi ramkami na filtry. Teraz tylko wymieniam tkaniny filtracyjne.

Stermaj a filtr węglowy masz taki z węgla aktywnego w granulkach czy jakaś mata nawęglana?

Sprawdziłem dzisiaj jakość powietrza w domu czujnikiem Lasser Egg2 niestety w domu powietrze niewiele lesze niż na dworze. Ale u mnie teraz smog straszny.

Edytowane przez MaciejInd

Przemyślę montaż filtra węglowego za rekuperatorem. Na dniach sprawdzę też czujnikiem jakość powietrza w domu.

Skrzynkę na filtry zamówiłem na wymiar wraz z przygotowanymi ramkami na filtry. Teraz tylko wymieniam tkaniny filtracyjne.

Stermaj a filtr węglowy masz taki z węgla aktywnego w granulkach czy jakaś mata nawęglana?

Sprawdziłem dzisiaj jakość powietrza w domu czujnikiem Lasser Egg2 niestety w domu powietrze niewiele lesze niż na dworze. Ale u mnie teraz smog straszny.

Filtr mam z węgla aktywnego w wałeczkach chyba 4mm. Filtr w postaci beczki. Kupiłem gotowca z 25kg węgla. Zamknąłem go w ocieplonej szafie z OSB.

U mnie są momenty jak sąsiedzi rozpalają kopciuchy i dym dostanie się do czerpni, to i filtr węglowy wymięka, wprawdzie nie ma dymu w domu ale ja czuję kiedy się to dzieje, żona nie, pewnie to zależy od nosa. Wentylację mam dopiero trochę ponad miesiąc. Będę się "doktoryzował" z tego tematu. Teraz robię skrzynkę na filtr kieszeniowy F7 aby zmniejszyć opory przepływu powietrza od czerpni do nawiewów. Filtr węglowy też daje swoje dodatkowe spadki ciśnienia.

Sprawdziłem filtr F7 w reku po 5 dniach od założenia nowego i był już czarny.

Dodatkowo okazało się że w domu powietrze niewiele lepsze niż na dworze. I tak jak na dworze czyste powietrze, to w domu też czyste. jak na dworze nie ma czym oddychać (także na podstawie danych z czujników Airly) to w domu powietrze jest tylko odrobinę lepsze mimo zastosowania filtrów.

Czy ma ktoś jakiś pomysł czy to filtry (tkaniny) kiepskie ?

znalazłem taką siatkę na okna - Respilon, niby zatrzymuje pyły PM 2,5 i pomyślałem czy nie wykorzystać jej jako filtra. Cena spora i nie wiem czy opory powietrza nie będą zbyt duże. Czekam na info od producenta czy można to porównać jakoś do G4 lub F7

Sprawdziłem filtr F7 w reku po 5 dniach od założenia nowego i był już czarny.

Dodatkowo okazało się że w domu powietrze niewiele lepsze niż na dworze. I tak jak na dworze czyste powietrze, to w domu też czyste. jak na dworze nie ma czym oddychać (także na podstawie danych z czujników Airly) to w domu powietrze jest tylko odrobinę lepsze mimo zastosowania filtrów.

Czy ma ktoś jakiś pomysł czy to filtry (tkaniny) kiepskie ?

znalazłem taką siatkę na okna - Respilon, niby zatrzymuje pyły PM 2,5 i pomyślałem czy nie wykorzystać jej jako filtra. Cena spora i nie wiem czy opory powietrza nie będą zbyt duże. Czekam na info od producenta czy można to porównać jakoś do G4 lub F7

Domu raczej nie masz szczelnego jak termos to zawsze coś wleci a i wchodzić do niego trzeba jak chcesz zatrzymać PM 2.5 to może pomyśl o filtrach elektrostatycznych z powodzeniem używanych w instalacjach odpylających na kominach elektrowni itp.Do tego filtr węglowy i może ci się uda odfiltrować syf sąsiadów.

Dzięki o filtrach elektrostatycznych do tej pory nie słyszałem. Rozwiązanie wydaje się sensowne. Orientujesz się jakie mniej więcej mogą być koszty takiego filtra? Ja jeszcze zastanawiałem się czy nie zamontować przed rekuperatorem jonizatora powietrza.

Można tylko jak go wyczyścisz ,umyjesz ?.Filtr elektrostatyczny albo przeróbka z fabrycznego albo samemu skonstruować , są też odpylacze elektrostatyczne dla spawaczy ale to trochę duże i nie znam ceny.W zasadzie taki filtr elektrostatyczny jest trochę podobny do wymiennika rekuperatora tzn między metalowe płytki przez które przepływa powietrze jest podłączone wysokie napięcie 5-8 tyś Volt.To powoduje przyciąganie pyłu do płytek które później się myje z sadzy itp.

• 2 weeks później...

Musiałbym kupić maszynę do szycia, a pistolety do kleju już mam.

Zastanawiam się czy nie zrobić filtra harmonijkowego zalewając płynnym klejem lub żywicą poskładaną wcześniej tkaninę? Tylko czym ją wyprasować? Widzę to tak że robię sobie ramkę z ceownika, w którą wkładam sprasowany wcześniej materiał i dookoła oblewam klejem na cztery razy. Potem wkładam do rekuperatora razem z tą ramką lub jest ona zdejmowanym wzorem, który ściągam a filtr zachowuje sztywność dzięki żywicy.

Witajcie

Dziś zajrzałem do reku bo ciekaw byłem jak wyłapują syf te maty z Allegro ( przez niektórych uważane za pseudo maty). I ku mojemu zdziwieniu mój filtr plisowany zrobiony z maty F7 był już prawie czarny po 9 dniach co przedstawiają zdjęcia poniżej gdzie na jednym nowa mata z prawej strony i wyjęty filtr z lewej. Trochę się częściej będzie wymieniać, ale przynajmniej świeżość w domu. Zużyje ta matę F7 która już mam zakupiona i chyba trzeba iść w kierunku M5 /F5 tak żeby wymieniac co 3 tyg a nie co tydzień. Albo F7 zostawić na lato jak kopciuchy będą wygaszobe

F5AC4D21-B398-4BA8-B8DF-0377673A4718.jpg

2FFEF498-E1AD-4B28-9CC0-F23AFC81A7CF.jpg

A orientujecie się, czy Airpacki mają jakiś presostat, który kontroluje stopień zapchania filtrów, czy po prostu sterownik informuje o potrzebie wymiany filtra po określonym czasie w zależności od rodzaju filtra ?

W menu zaawansowane po wpisaniu pinu masz konfiguracje. Tam pod trzecią pozycją wybierasz rodzaj filtrów albo presostat. Po wyborze presostat w ustawieniach możesz wybrać dzień i godzinę kiedy ma sprawdzić filtry.

Pozdrawiam