Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

Hej

A może sprawdźcie sobie na stronie Filtrona? :)

Tam możecie dobrać filtr pyłkowy po wymiarach, mogę wam sprawdzić ceny w hurcie tańszych zamienników.

Możecie też 2 do siebie skleić po długości, węglowe też są czasami dostępne.

http://pl.filtron.eu/index.php/cat/view/dimensions?cat=10

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W menu zaawansowane po wpisaniu pinu masz konfiguracje. Tam pod trzecią pozycją wybierasz rodzaj filtrów albo presostat. Po wyborze presostat w ustawieniach możesz wybrać dzień i godzinę kiedy ma sprawdzić filtry.

Pozdrawiam

Dzięki, działa :-) Zastanawiam się, czy presostat będzie miał szansę wykryć zapchanie płaskiego filtra g4, patrząc na grubość i strukturę tego materiału?

Musiałbym kupić maszynę do szycia, a pistolety do kleju już mam.

Zastanawiam się czy nie zrobić filtra harmonijkowego zalewając płynnym klejem lub żywicą poskładaną wcześniej tkaninę? Tylko czym ją wyprasować? Widzę to tak że robię sobie ramkę z ceownika, w którą wkładam sprasowany wcześniej materiał i dookoła oblewam klejem na cztery razy. Potem wkładam do rekuperatora razem z tą ramką lub jest ona zdejmowanym wzorem, który ściągam a filtr zachowuje sztywność dzięki żywicy.

ja zrobiłem sobie ramkę z ceownika Al, dwuczęściową - jedna część znitowana nitami zrywalnymi z 3 elementów w kształcie litery U ( z użyciem kawałków kątownika w narożnikach), ostatni krótki bok jest przykręcany na blachowkręty po wsunięciu w ramkę tkaniny. Aby tkanina trzymała kształt harmonijki włożona jest pomiędzy dwie siatki nierdzewne. Nic nie kleję, bo po pierwsze siatka docięta jest na wcisk, po drugie włókninę docinam z naddatkiem ok. 1 cm z każdej strony i wszystko ładnie się dzięki temu uszczelnia po skręceniu ramki w całość.

A po co robicie te harmonijkowe, zróbcie zwykłe płaskie. Różnica tylko taka, że trzeba będzie je nieco częściej wymieniać.

i właśnie sprawa rozbija się o to, jak często.

Harmonijkowy F7 z tej grubszej maty w sezonie grzewczym wytrzymuje tak ze dwa tygodnie, zanim rekuperator sygnalizuje konieczność wymiany.

I prawdę mówiąc wolę robić to raz na dwa tygodnie, niż co drugi dzień ;-)

To już zakrawa na zboczenie :D

Płaski wymieniam 4-6 razy do roku.

Wszystko zależy jakie masz otoczenie. Ja mieszkam w otoczeniu parowozów, które skutecznie zabijają filtry. Stosuję F7 a ty jakie? Jak G4 to i rok u mnie by wytrzymały. Przez G4 pyły przelatują jakby ich nie było, jedynie muchy, pająki i liście jest w stanie zatrzymać.

To już zakrawa na zboczenie :D

Płaski wymieniam 4-6 razy do roku.

Stosuję owatę za 5zł/mb :)

Czyli nawet nie ma jak tego porównać do normalnego filtra.

Za to można porównać do jego zupełnego braku przy WG.

Mi to w zupełności wystarcza i nie mam zamiaru być w tym temacie ortodoksem.

Jestem założycielem tego wątku i w pierwszym poście pokazuję swoje filtry.

wynika z tego, że filtry masz zabrudzone od syfu wydobywającego się z komina twojego domu skoro wymieniasz co trzy miesiące, dbanie o zdrowie swoich domowników nazywasz zachowaniem ortodoksyjnym, a to ciekawe.

jak dla mnie temat do zamknięcia-założyciel wprowadza forumowiczów w błąd

ja zrobiłem sobie ramkę z ceownika Al, dwuczęściową - jedna część znitowana nitami zrywalnymi z 3 elementów w kształcie litery U ( z użyciem kawałków kątownika w narożnikach), ostatni krótki bok jest przykręcany na blachowkręty po wsunięciu w ramkę tkaniny. Aby tkanina trzymała kształt harmonijki włożona jest pomiędzy dwie siatki nierdzewne. Nic nie kleję, bo po pierwsze siatka docięta jest na wcisk, po drugie włókninę docinam z naddatkiem ok. 1 cm z każdej strony i wszystko ładnie się dzięki temu uszczelnia po skręceniu ramki w całość.

MIbas możesz wrzucić parę fot z detalami twojego wynalazku?

wynika z tego, że filtry masz zabrudzone od syfu wydobywającego się z komina twojego domu skoro wymieniasz co trzy miesiące, dbanie o zdrowie swoich domowników nazywasz zachowaniem ortodoksyjnym, a to ciekawe.

jak dla mnie temat do zamknięcia-założyciel wprowadza forumowiczów w błąd

Widzę poważne objawy...może jednak warto skorzystać po tylu latach z porady specjalisty?

A jeśli nie, to spróbować (wiem, to niemożliwe) ponad niechęć i prywatną nienawiść i nie pisać takich bzdur??

Widzę poważne objawy...może jednak warto skorzystać po tylu latach z porady specjalisty?

A jeśli nie, to spróbować (wiem, to niemożliwe) ponad niechęć i prywatną nienawiść i nie pisać takich bzdur??

objawy-kurde sam jestem na siebie zły, bo wiem, że nie powinienem, ale to wciąga......a o...liwy do PIECA ciągle dolewa

niechęć i prywatną nienawiść-coś ty, choćby zaraz mogę iść na browara..

bzdur-taki już urok tego forum

Skleiłem pistoletem klejowym matę G3 w lejek i efekt jest lepszy od oryginalnych lejków do anemostatów za kilkanaście zł. Lepszy bo mogę lepiej dopasować do anemostatu, mata jest grubsza od materiału lejka czyli ma większą pojemność i filtr jest tańszy około 10 razy.

Zdjęcia umieszczę na https://www.facebook.com/groups/329438764201077/

Próbowałem wrzucić zdjęcie tutaj, ale się nie udało.

Edytowane przez JanWerbinski