Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie ja jestem 100% za WM. Wiem że jakby nie było filtrów to miałbym to wszystko w domu. Wkurza mnie tylko to że obok trafi się taki jeden czy dwóch węglarzy i po zawodach - śmierdzi w całym domu mimo że ogrzewasz np PC no ale przecież dym nie zna granic i tak zepsuje powietrze wokoło czerpni a co za tym idzie w całym domu.

tak tylko się zastanawiałem czy masz taką sytuację bo powiem szczerze że filtr wygląda dramatycznie :)

/ obecnie na mojej ulicy mam prawie samych węglarzy i wystarczy żeby jeden z początku ulicy rozpalił i wiatr w moją stronę 70 metrów dalej okna nie można otworzyć bo capi.

Przecież wentylację jakąś musisz mieć, a widząc moje filtry jeszcze nie doszedłeś do wniosku że lepsza mechaniczna?

A tu moje dodatkowe filtry w anemostatach po miesiącu ,w wywiewach to rozumiem ale nawiewy przecież w centrali jest filtr na nawiewie za kilkadziesiąt złotych.

Ja mam filtry w centrali za kilka złotych na cały rok i zastanawia mnie jak będą wyglądały takie krążki u mnie. Chcę je powkładać w anemostaty, ale mam jedno pytanie. Jeden anemostat wyciągowy mam dokładnie nad prysznicem, z którego codziennie korzystamy. Czy taki filtr tam zda egzamin skoro może się zaklejać od pary? A może tam lepiej nie wkładać?

• 2 weeks później...

odnośnie smrodków - ostatnio serwisant sprzedał mi "tajemnicę" i powiedział żeby w czerpnie założyć zwykły filtr węglowy kupiony w którymś z hipermarketów. dociąć do średnicy rury i wsadzić. kiedyś sprawdzali i w jakimś ułamku procenta ogranicza to przepływ powietrza, także spoko.

odnośnie filtrów - ja zakupiłem rolkę :D włókniny filtracyjnej, docinam, zakładam na ramkę i wymieniam co jakiś czas. oryginalne filtry, takie papierowo, materiałowe co jakiś czsas myję pod cisnieniem i tez od czasu do czasu wpadają do reku (to tez info od pomocnego serwisanta)

witam a jak się ma sprawa WM przy zastosowaniu pieca na ekogroszek ? będzie zaciągać z komina smrody i wciągać do domu ? czy filtry to zatrzymają i oczyszczą te powietrze ??

Odzysk ciepła jest po to, by nie robić kotłowni. Można więc taniej wybudować dom i potem mniej płacić. I syf nie wleci.

Tomasz może i tak - ale jeśli nie mam możliwości innej jak ekogroszek to (brak gazu) to co .... WM się nie sprawdzi ? pytałem czy nie bedzie zaciągać smrodó z węgla ?

ja też nie mam gazu we wiosce.. nie mam też pieca.. nawet kotłowni nie mam :)

a ogrzewanie kosztuje mnie porwnywalnie z sąsiadami którzy palą węglem..

a co do pytania - czerpnię odsuń a najlepiej zrób GWC..

Tomasz może i tak - ale jeśli nie mam możliwości innej jak ekogroszek to (brak gazu) to co .... WM się nie sprawdzi ? pytałem czy nie bedzie zaciągać smrodó z węgla ?

Chodziło zapewne o kable grzejne ale ja osobiście nigdy bym u siebie takiego czegoś nie zrobił jeśli już to instalacja wodna zasilana z bufora grzanego prądem w taniej taryfie

Chodziło zapewne o kable grzejne ale ja osobiście nigdy bym u siebie takiego czegoś nie zrobił jeśli już to instalacja wodna zasilana z bufora grzanego prądem w taniej taryfie

no ja mam kable.. i na razie nie narzekam.. ale oczywicie rurki i kospel w tamiej taryfie to też rozwiązanie.. u nie kable wychodzą porównywalnie z sąsiadami palącymi węglem czy groszkiem..

To faktycznie niewiele i polegać na tym trudno, A co ile godzin pracy wymiana?

nie wiem czy Pan zauważył, ale napisałem to chcąc się podzielić informacją uzyskaną od serwisanta. nie robiłem badań, nie będę podpierał się fachową literaturą i kosmiczną wiedzą. jeżeli Pan chce to wypróbować to proszę spróbować, jeżeli nie to w jakim celu te kolejne pytania?

Prądu też Pan nie ma?

Mariaż klimatyzacji z elektrycznym ogrzewaniem jest najtańszy (zarówno w instalacji jak i eksploatacji) i najbardziej komfortowy