Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

13lutego 2018r. w Rybniku wykonano badania smogu. Zawartość pyłów zawieszonych w powietrzu przed Żwirowym Gruntowym Wymiennikiem Ciepła - ŻGWC wynosiła ~230 µ/m³ a po przejściu przez ŻGWC wynosiła 56µ/m³.

Tu jest link do tych badań:

Badania na zawartość smogu przed i za ŻGWC:

http://www.taniaklima.pl/files/smog-przed-i-za-gwc.pdf

na zawartość zanieczyszczeń biologicznych:

http://taniaklima.pl/files/DFN2006_Pasaz_innowacyjny_B_Szponar.pps

Pomysleć że można przynajmniej w własnym domu żyć bez smrodu

Pozdrawiam

Witek

Edytowane przez witek_myslowice

13lutego 2018r. w Rybniku wykonano badania smogu. Zawartość pyłów zawieszonych w powietrzu przed Żwirowym Gruntowym Wymiennikiem Ciepła - ŻGWC wynosiła ~230 µ/m³ a po przejściu przez ŻGWC wynosiła 56µ/m³.

Tu jest link do tych badań:

http://www.taniaklima.pl/files/smog-przed-i-za-gwc.pdf

Pomysleć że można przynajmniej w własnym domu żyć bez smrodu

Pozdrawiam

Witek

Zmierzyli przez jeden dzień nowy GWC? A gdzie pomiary po latach jak już się zabrudzi? Przecież z tego badania nie można wyciągnąć żadnych wniosków na okres dłuższy niż dzień pomiaru.

Zmierzyli przez jeden dzień nowy GWC? A gdzie pomiary po latach jak już się zabrudzi?

Te badania były wykonane na zawartość zanieczyszczeń biologicznych po 13 latach pracy:

http://taniaklima.pl/files/DFN2006_Pasaz_innowacyjny_B_Szponar.pps

okres pracy ŻGWC jest tu wyszczególniony na 13lat - poczytaj prosze

Cytuję z badania:

Zawartość pyłów zawieszonych w powietrzu przed Żwirowym Gruntowym Wymiennikiem Ciepła - ŻGWC wynosiła ~230 µ/m³ a po przejściu przez ŻGWC wynosiła 56µ/m³.

I znowu Masz rację lepiej ~230 µ/m³ i do piachu, niż powalczyć żeby przed ŻGWC było ~56 µ/m³ a za ~10 µ/m³ - teraz jest OK???

Drogi?

Wykopać dół, kilkanaści m3 żwiru, folia, styropian, rury PCV fi 200, 2ludzi tydzień roboty, nasiona trawy

Co tu jest drogiego?

Cytuję z badania:

Zawartość pyłów zawieszonych w powietrzu przed Żwirowym Gruntowym Wymiennikiem Ciepła - ŻGWC wynosiła ~230 µ/m³ a po przejściu przez ŻGWC wynosiła 56µ/m³.

I znowu Masz rację lepiej ~230 µ/m³ i do dołu, niż powalczyć żeby przed ŻGWC było ~56 µ/m³ a za ~10 µ/m³ - teraz jest OK???

Drogi?

Wykopać dół, kilkanaści m3 żwiru, folia, styropian, rury PCV fi 200, 2ludzi tydzień roboty, nasiona trawy

Co tu jest drogiego?

Zamiast wydać kilka tysięcy zł można zastosować standardowy filtr M5 który usuwa procentowo mniej więcej tyle pm co Twój wymiennik.

Można też za 1200 zastosować filtr kanałowy F8 który wyłapie 98% pm.

Po co wydawać kilka tysięcy zł na coś co nie działa?

• 3 weeks później...
Cytuję z badania:

I znowu Masz rację lepiej ~230 µ/m³ i do piachu, niż powalczyć żeby przed ŻGWC było ~56 µ/m³ a za ~10 µ/m³ - teraz jest OK???

Drogi?

Co tu jest drogiego?

Dla porównania mając założony filtr F7 jak na zdjęciach powyżej w normalne dni miernik pokazuje mi w domu ok. 6-7 ug/m3 zarówno dla PM10 jak i PM2,5.

W dni mocno smogowe (ponad 200ug/m3 PM10 i ~120ug/m3 PM2,5 za oknem) w środku domu miernik pokazuje okolice 40ug/m3 PM10 i ok. 25-30 PM2.5.

Mam w reku miernik oporów - te kraty nie dały znacznego wzrostu. Ale i tak tego nie stosuję - to było rozwiązanie do harmonijki z F9 - czyli: krata, F9 w harmonijkę, krata.

Aktualnie stosuję jednak: jeden płat F4, moje ulubione 3 płaty nawęglane do okapów i jeden F7 - to wszystko idzie w kasetę. Bez harmonijek.

Wymiana co 2 tygodnie. F7 jest wtedy czarny. Działa, wyłapuje większość syfu od sąsiada.

Dziś przy wymianie zmodyfikowałem trochę swoje filtry, tzn i zmieniłem siatkę na ocynk 1 cm x 1 cm x 0,5mm i tym razem dałem siatkę z dwóch stron. Włożyłem filtr F-5 i na szybko zrobiłem prefiltr z tkaniny G-4, który umieściłem w komorze filtrów (na wlocie od czerpni). Fakt że jest to prowizorka ale takie najlepiej się sprawdzają :), zrobiłem go w 3 min - wyciąłem ze styroduru kwadrat i w nim otwór fi 200mm, na to nałożyłem filtr G-4 i przyłapałem zszywkami, w komorze zastopowałem go również kawałkami styroduru.

koszt żaden a może się sprawdzi.

IMG_0533.jpg

IMG_0534.jpg

IMG_0535.jpg

IMG_0536.jpg

Edytowane przez siloj

Witam,

Chciałem skorzystać z okazji, że obserwuje ten wątek tak dużo użytkowników rekuperacji, i zapytać o jedną rzecz...

Jakimi rurami macie podpiętą instalację do samego rekuperatora? Czy są to zwykłe sztywne kanały czy elastyczne rury redukujące hałas?

Ja mam to zrobione na rurach redukujących hałas, których wewnętrzna warstwa jest perforowana i zastanawiam się czy przez tą perforację wentylacja nie zaciąga syfu do instalacji. Mam problem z brudem wywiewanym przez nawiewy (im bliższe centrali nawiewy tym więcej syfu z nich wychodzi).

Miał ktoś może taki sam problem?

• 2 weeks później...
Witam, dziś zabrałem się za produkcje filtrów do anemostatów bo uważam ze 12-15 pln za sztukę to rozbój w biały dzień i tak oto z około 1,5 m2 tkaniny G 2 zrobiłem 18 filtrów do anemostatow 125 mm i 15 filtrów do anemostatów 100mm czyli za jakieś 15 pln mam 33 filtry a nie jeden!!! Czyli około 50 groszy za sztukę

045884E5-A955-44C0-A908-9BF45A72C6C3.jpg

BD5D4323-2A65-4A6B-8CA7-858B044BEB33.jpg

Dla porównania mając założony filtr F7 jak na zdjęciach powyżej w normalne dni miernik pokazuje mi w domu ok. 6-7 ug/m3 zarówno dla PM10 jak i PM2,5.

W dni mocno smogowe (ponad 200ug/m3 PM10 i ~120ug/m3 PM2,5 za oknem) w środku domu miernik pokazuje okolice 40ug/m3 PM10 i ok. 25-30 PM2.5.

Nie chcesz napisać czym mierzysz pyły zawieszone.

Wiarygodne mierniki z atestem kosztują powyżej 10 000 zł.

Przepraszam jak Cię nie doceniam

• 2 weeks później...