mandelbrot 19.02.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Poprzednia wymiana po świętach, a więc niecałe 2 miesiące. Presostat nie zadziałał jeszcze, zajrzałem z ciekawości. Edytowane 19 Lutego 2018 przez mandelbrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 02.03.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) 13lutego 2018r. w Rybniku wykonano badania smogu. Zawartość pyłów zawieszonych w powietrzu przed Żwirowym Gruntowym Wymiennikiem Ciepła - ŻGWC wynosiła ~230 µ/m³ a po przejściu przez ŻGWC wynosiła 56µ/m³.Tu jest link do tych badań: Badania na zawartość smogu przed i za ŻGWC:http://www.taniaklima.pl/files/smog-przed-i-za-gwc.pdf na zawartość zanieczyszczeń biologicznych:http://taniaklima.pl/files/DFN2006_Pasaz_innowacyjny_B_Szponar.ppsPomysleć że można przynajmniej w własnym domu żyć bez smroduPozdrawiamWitek Edytowane 2 Marca 2018 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.03.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 13lutego 2018r. w Rybniku wykonano badania smogu. Zawartość pyłów zawieszonych w powietrzu przed Żwirowym Gruntowym Wymiennikiem Ciepła - ŻGWC wynosiła ~230 µ/m³ a po przejściu przez ŻGWC wynosiła 56µ/m³. Tu jest link do tych badań: http://www.taniaklima.pl/files/smog-przed-i-za-gwc.pdf Pomysleć że można przynajmniej w własnym domu żyć bez smrodu Pozdrawiam Witek Zmierzyli przez jeden dzień nowy GWC? A gdzie pomiary po latach jak już się zabrudzi? Przecież z tego badania nie można wyciągnąć żadnych wniosków na okres dłuższy niż dzień pomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 02.03.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Zmierzyli przez jeden dzień nowy GWC? A gdzie pomiary po latach jak już się zabrudzi? Te badania były wykonane na zawartość zanieczyszczeń biologicznych po 13 latach pracy: http://taniaklima.pl/files/DFN2006_Pasaz_innowacyjny_B_Szponar.pps okres pracy ŻGWC jest tu wyszczególniony na 13lat - poczytaj prosze Edytowane 2 Marca 2018 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.03.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Po wyjściu z wymiennika poziom pyłów pm dalej przekraczał dopuszczalne normy. Kiepski filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 02.03.2018 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Cytuję z badania:Zawartość pyłów zawieszonych w powietrzu przed Żwirowym Gruntowym Wymiennikiem Ciepła - ŻGWC wynosiła ~230 µ/m³ a po przejściu przez ŻGWC wynosiła 56µ/m³.I znowu Masz rację lepiej ~230 µ/m³ i do piachu, niż powalczyć żeby przed ŻGWC było ~56 µ/m³ a za ~10 µ/m³ - teraz jest OK???Drogi?Wykopać dół, kilkanaści m3 żwiru, folia, styropian, rury PCV fi 200, 2ludzi tydzień roboty, nasiona trawy Co tu jest drogiego? Edytowane 2 Marca 2018 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.03.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Cytuję z badania: Zawartość pyłów zawieszonych w powietrzu przed Żwirowym Gruntowym Wymiennikiem Ciepła - ŻGWC wynosiła ~230 µ/m³ a po przejściu przez ŻGWC wynosiła 56µ/m³. I znowu Masz rację lepiej ~230 µ/m³ i do dołu, niż powalczyć żeby przed ŻGWC było ~56 µ/m³ a za ~10 µ/m³ - teraz jest OK??? Drogi? Wykopać dół, kilkanaści m3 żwiru, folia, styropian, rury PCV fi 200, 2ludzi tydzień roboty, nasiona trawy Co tu jest drogiego? Zamiast wydać kilka tysięcy zł można zastosować standardowy filtr M5 który usuwa procentowo mniej więcej tyle pm co Twój wymiennik. Można też za 1200 zastosować filtr kanałowy F8 który wyłapie 98% pm. Po co wydawać kilka tysięcy zł na coś co nie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 19.03.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 MIbas możesz wrzucić parę fot z detalami twojego wynalazku? proszę bardzo /M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 19.03.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Cytuję z badania: Zawartość pyłów zawieszonych w powietrzu przed Żwirowym Gruntowym Wymiennikiem Ciepła - ŻGWC wynosiła ~230 µ/m³ a po przejściu przez ŻGWC wynosiła 56µ/m³. I znowu Masz rację lepiej ~230 µ/m³ i do piachu, niż powalczyć żeby przed ŻGWC było ~56 µ/m³ a za ~10 µ/m³ - teraz jest OK??? Drogi? Wykopać dół, kilkanaści m3 żwiru, folia, styropian, rury PCV fi 200, 2ludzi tydzień roboty, nasiona trawy Co tu jest drogiego? Dla porównania mając założony filtr F7 jak na zdjęciach powyżej w normalne dni miernik pokazuje mi w domu ok. 6-7 ug/m3 zarówno dla PM10 jak i PM2,5. W dni mocno smogowe (ponad 200ug/m3 PM10 i ~120ug/m3 PM2,5 za oknem) w środku domu miernik pokazuje okolice 40ug/m3 PM10 i ok. 25-30 PM2.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 19.03.2018 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 ...miernik pokazuje mi w domu .... miernik pokazuje.... Co to za miernik i gdzie go można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 19.03.2018 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 A ile pokazuje na zwykłym filtrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 20.03.2018 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 mibas, ja zamiast harmonijkować siatkę osłonową, dałem na obie strony kratę odgrodową pszczelarską plastikową: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 20.03.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Tylko w ten sposób wprowadzasz spore opory. Ale rozwiązanie eleganckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 20.03.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Mam w reku miernik oporów - te kraty nie dały znacznego wzrostu. Ale i tak tego nie stosuję - to było rozwiązanie do harmonijki z F9 - czyli: krata, F9 w harmonijkę, krata. Aktualnie stosuję jednak: jeden płat F4, moje ulubione 3 płaty nawęglane do okapów i jeden F7 - to wszystko idzie w kasetę. Bez harmonijek. Wymiana co 2 tygodnie. F7 jest wtedy czarny. Działa, wyłapuje większość syfu od sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 23.03.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 (edytowane) Dziś przy wymianie zmodyfikowałem trochę swoje filtry, tzn i zmieniłem siatkę na ocynk 1 cm x 1 cm x 0,5mm i tym razem dałem siatkę z dwóch stron. Włożyłem filtr F-5 i na szybko zrobiłem prefiltr z tkaniny G-4, który umieściłem w komorze filtrów (na wlocie od czerpni). Fakt że jest to prowizorka ale takie najlepiej się sprawdzają , zrobiłem go w 3 min - wyciąłem ze styroduru kwadrat i w nim otwór fi 200mm, na to nałożyłem filtr G-4 i przyłapałem zszywkami, w komorze zastopowałem go również kawałkami styroduru. koszt żaden a może się sprawdzi. Edytowane 23 Marca 2018 przez siloj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alesniak 27.03.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Witam, Chciałem skorzystać z okazji, że obserwuje ten wątek tak dużo użytkowników rekuperacji, i zapytać o jedną rzecz...Jakimi rurami macie podpiętą instalację do samego rekuperatora? Czy są to zwykłe sztywne kanały czy elastyczne rury redukujące hałas? Ja mam to zrobione na rurach redukujących hałas, których wewnętrzna warstwa jest perforowana i zastanawiam się czy przez tą perforację wentylacja nie zaciąga syfu do instalacji. Mam problem z brudem wywiewanym przez nawiewy (im bliższe centrali nawiewy tym więcej syfu z nich wychodzi). Miał ktoś może taki sam problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 05.04.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Witam, dziś zabrałem się za produkcje filtrów do anemostatów bo uważam ze 12-15 pln za sztukę to rozbój w biały dzień i tak oto z około 1,5 m2 tkaniny G 2 zrobiłem 18 filtrów do anemostatow 125 mm i 15 filtrów do anemostatów 100mm czyli za jakieś 15 pln mam 33 filtry a nie jeden!!! Czyli około 50 groszy za sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 06.04.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Dla porównania mając założony filtr F7 jak na zdjęciach powyżej w normalne dni miernik pokazuje mi w domu ok. 6-7 ug/m3 zarówno dla PM10 jak i PM2,5. W dni mocno smogowe (ponad 200ug/m3 PM10 i ~120ug/m3 PM2,5 za oknem) w środku domu miernik pokazuje okolice 40ug/m3 PM10 i ok. 25-30 PM2.5. Nie chcesz napisać czym mierzysz pyły zawieszone. Wiarygodne mierniki z atestem kosztują powyżej 10 000 zł. Przepraszam jak Cię nie doceniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 07.04.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Do własnej produkcji filtrów do anemostatów wykorzystałem jeszcze uszczelkę ze starego oryginalnego filtra która przykleiłem i finalnie wyglada to takjak na zdj poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 18.04.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Filtr G2 po miesiącu który założyłem jako wstępny na wlocie kanału czerpni w rekuperatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts