Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no to teraz moje, po około pół roku (może mniej, ale chyba po przeprowadzce zmieniałem):

czerpnia

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/220/1832198_2015-02-14-09.14.36.jpg

wlot na reku:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/220/1832199_2015-02-14-08.59.00.jpg

wyciąg z domu:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/220/1832200_2015-02-14-08.58.55.jpg

Liwko , czy zdarza Ci się taka sytuacja -

w około sąsiedzi palą śmieciuchami węglem i innym dziadostwem, w powietrzu unosi się śmierdzący dym który jest zaciągany razem ze świeżym przez czerpnię reku.

W domu w pomieszczeniach nawiewnych czuć dym. Czy standardowe filtry np z tkaniną g4 trochę zatrzymują zapach czy zero wpływu na jakość świeżego powietrza ?

strasznie to upierdliwe jak zainwestuje się tyle kasy w rekuperacje a w zimę na około sami ' palacze węglem' i ten smród unoszący się w powietrzu.

U mnie jest włóknina grubości 20mm, klasy F5 i sporo dymu zatrzymuje zwłaszcza gdy jeden okoliczny kominkarz nadymi.

Podobno F9 zatrzymują dym więc jakbym miał taki kłopot często to bym sobie takie sprawił [wentyle i tak dadzą radę] - na szczęście póki co kominkarz się uspokoił i już nie zasmradza tak okolicy jak wcześniej.

Wrzucam także fotkę zużytego wkłady filtracyjnego [nawiew i wywiew zwykle wyglądają podobnie tyle, że dodatkowo na czerpni mam założoną włókninę G4]

IMAG1028.jpg

Edytowane przez SUSPENSER

Tomasz może i tak - ale jeśli nie mam możliwości innej jak ekogroszek to (brak gazu) to co .... WM się nie sprawdzi ? pytałem czy nie bedzie zaciągać smrodó z węgla ?

Mam ekogroszek i WM - u mnie z komina nie widać dymu i przy dobrym kotle i jego ustawieniu musi tak być.

Na pewno nie będzie zaciągać smrodów z komina bo ich po prostu nie ma ...

• 6 months później...
filtr2.jpg Filtr G5-7 się dość szybko zapycha i jest drogi. Bardzo dobrze sprawdza się ( tam gdzie tak dokładne filtrowanie jest konieczne ) połączenie 7-demki z 3 lub 4. Można na filtr dokładniejszy położyć 3 -4 i rzepy lub stelaż . Zatrzyma on grubsze elementy, znacznie wydłużając okres przydatności G7.

filtr.jpg

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...