Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Filtry płaskiem mają małą powierzchnię filtrowania - pewnie 10x mniejszą od plisowanych a więc częstsza wymiana i większe opory przy filtrowaniu. Więc nie jest tak ze wsadzając kawałek szmatki czy innego filtra robimy wielki interes w stosunku do filtrów plisowanych

Taaaa..... Ja wydaję około 4zł na rok (chyba nawet mniej), a ile kosztują te plisy?

Filtry płaskiem mają małą powierzchnię filtrowania - pewnie 10x mniejszą od plisowanych a więc częstsza wymiana i większe opory przy filtrowaniu. Więc nie jest tak ze wsadzając kawałek szmatki czy innego filtra robimy wielki interes w stosunku do filtrów plisowanych

Wolę mieć co 2-3 miesiąće nowy, czysty filtr za 2 zł, niż trzymać przez rok jednej i go odkurzać....

Taki za 2 zł to raczej co 4 dni powinieneś wymieniać.

Przedmuchiwanie (czyszczenie mechaniczne filtrów) jest standardową procedurą.

Odkurzacze nawet mają automatyczne otrzepywanie

w filtrach przemysłowych do instalacji odpylania lub filtrach nasilosowych. Ew w odkurzaczach przemysłowych. Nigdy w instalacjach doprowadzajacych powietrze do oddychania.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

czysto.

jakies dwa lata temu pokusiłem się o umycie wymiennika - okazało się że jest czysty. Prawdopodobnie powietrze ma zbyt dużą prędkość by coś się tam osadziło. Poza tym ilośc kurzu w domu przy WM jest nikła.

dziś dowiedziałęm się ile kosztują filtry fabryczne G4 do Aeris/Zehnder

Filtry do ComfoAir 350/450/550, G4 1 100,00 zł/10szt

czyli 110zł za sztukę. SZkoda że nie można kupić na sztuki.

Przy odpowiedniej konserwacji używam tych filtrów już 11 miesięcy. Wg deklaracji producenta "FILTR WIELORAZOWEGO UŻYTKU Nr.fabr:400100082"

Dobry produkt, powinien być trochę tańszy

• 3 weeks później...
jakiej klasy filtry stosujecie w rekuperatorach? do tej pory stosowałem jakiś niewiadomego pochodzenia, ale ze względu na smród z kominów sąsiadów zakupiłem F7. na początku założyłem go tylko na czerpni, ale ze wskazań temperatur wynikało, że mamy ogromne podciśnienie w domu i zaciąga powietrze nieszczelnościami (przy okazji znalazłem kilka rzeczy do poprawek...). nawet pokręcenie anemostatami nic nie dało, więc wstawiłem taki sam na wyciągu z domu. generalni daje strasznie duży opór, więc chyba będę musiał zakupić coś bardziej przepuszczalnego :(.

jakiej klasy filtry stosujecie w rekuperatorach? do tej pory stosowałem jakiś niewiadomego pochodzenia, ale ze względu na smród z kominów sąsiadów zakupiłem F7. na początku założyłem go tylko na czerpni, ale ze wskazań temperatur wynikało, że mamy ogromne podciśnienie w domu i zaciąga powietrze nieszczelnościami (przy okazji znalazłem kilka rzeczy do poprawek...). nawet pokręcenie anemostatami nic nie dało, więc wstawiłem taki sam na wyciągu z domu. generalni daje strasznie duży opór, więc chyba będę musiał zakupić coś bardziej przepuszczalnego :(.

Lepsze są rekuperatory, które same wykonują pomiary ciśnienia i w zależności od oporów dostosowują prędkości obrotów.

co tam smród ! najważniejsze, że to lokalni patrioci i wykorzystują rodzimy wungiel

widok rano od strony południowej bezcenny (puki co nigdy jeszcze nie dotarło, ale sąsiad straszy, że różnie to bywa jak wieje od Rosji)

IMG_20161013_172655_.jpg

tę zimę zaryzykuję, jak będzie źle to może się porwę na GWC, choćby w jakieś wersji mini - jaki najmniejszy jest sens robić ?

masz jeszcze inne rozwiązanie ale droższe, filtr kieszeniowy o dużo większej powierzchni filtracji, nie daje takich oporów i teoretycznie rzadziej można go wymieniać

IMG_20161016_115336-filtr_.jpg

na wywiewie też mam kieszeniowy ale G4, ale wcześniej miałem płaski i nie zauważyłem problemów z podciśnieniem (a wyregulować nawiew/wywiew w stosunku do siebie mogę 0-50%)

Chemical dobrze gada, tylko że kieszeniowe nie zmieszczą się do większości domowych reku.

A zawsze możecie zaatakować lokalnego przedsiębiorcę który szyje filtry na rozmiar i podpytać o ceny, wbrew pozorom często się to opłaca, zwłaszcza np w przypadku centralek Samsunga gdzie filtry kosztują... 800 zł :wtf: