autorus 23.10.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 tego niestety nie pamiętam. Ale w tym roku juz sobie zacznę zapisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 15.07.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Filtry płaskiem mają małą powierzchnię filtrowania - pewnie 10x mniejszą od plisowanych a więc częstsza wymiana i większe opory przy filtrowaniu. Więc nie jest tak ze wsadzając kawałek szmatki czy innego filtra robimy wielki interes w stosunku do filtrów plisowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.07.2016 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Filtry płaskiem mają małą powierzchnię filtrowania - pewnie 10x mniejszą od plisowanych a więc częstsza wymiana i większe opory przy filtrowaniu. Więc nie jest tak ze wsadzając kawałek szmatki czy innego filtra robimy wielki interes w stosunku do filtrów plisowanych Taaaa..... Ja wydaję około 4zł na rok (chyba nawet mniej), a ile kosztują te plisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.07.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Filtry płaskiem mają małą powierzchnię filtrowania - pewnie 10x mniejszą od plisowanych a więc częstsza wymiana i większe opory przy filtrowaniu. Więc nie jest tak ze wsadzając kawałek szmatki czy innego filtra robimy wielki interes w stosunku do filtrów plisowanych Wolę mieć co 2-3 miesiąće nowy, czysty filtr za 2 zł, niż trzymać przez rok jednej i go odkurzać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.07.2016 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 A zobacz to na razie mam fabryczne plisowane (koszt około 200zł) i przedmuchuję je sprężarką co 2 tygodnie. Działają już 8 miesięcy i są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 16.07.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Taki za 2 zł to raczej co 4 dni powinieneś wymieniać. Przedmuchiwanie (czyszczenie mechaniczne filtrów) jest standardową procedurą.Odkurzacze nawet mają automatyczne otrzepywanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.07.2016 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Błagam cię, odpuść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.07.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Taki za 2 zł to raczej co 4 dni powinieneś wymieniać. Przedmuchiwanie (czyszczenie mechaniczne filtrów) jest standardową procedurą. Odkurzacze nawet mają automatyczne otrzepywanie w filtrach przemysłowych do instalacji odpylania lub filtrach nasilosowych. Ew w odkurzaczach przemysłowych. Nigdy w instalacjach doprowadzajacych powietrze do oddychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 04.09.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 zaopatrzyłem się w filtr G3 jednorazowy na ramce. Ogólnie w porównaniu do plisowanego robi dużo gorsze wrażenie. Mała powierzchnia. DZiała. PO tygodniu dość czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 13.09.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Uprałem filtr plisowany. Daje radę. Sporo brudu było - kilkakrotnie zmieniana woda. Filtr taki zwykly jednorazowy po 3 tygodniach był tak zasyfiony, że obawiam się czy przepuszczał wystarczającą ilość powietrza. Można go też bez problemu uprać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 18.09.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 wróciłem na filtr plisowany. Ogólnie filtr powietrza z podwórka brudzi się szybko i mocno, zaś filtr powietrza wywiewanego z domu niemal w ogóle się nie brudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.09.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 ja nie używam tego drugiego wcale. Nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.09.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 ja nie używam tego drugiego wcale. Nie ma sensu. A co z wymiennikiem zwłaszcza w okresie gdy pojawiają się skropliny na wymienniku przecież kurz będzie się chyba do niego przylepiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.09.2016 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 czysto. jakies dwa lata temu pokusiłem się o umycie wymiennika - okazało się że jest czysty. Prawdopodobnie powietrze ma zbyt dużą prędkość by coś się tam osadziło. Poza tym ilośc kurzu w domu przy WM jest nikła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 26.09.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 dziś dowiedziałęm się ile kosztują filtry fabryczne G4 do Aeris/ZehnderFiltry do ComfoAir 350/450/550, G4 1 100,00 zł/10sztczyli 110zł za sztukę. SZkoda że nie można kupić na sztuki.Przy odpowiedniej konserwacji używam tych filtrów już 11 miesięcy. Wg deklaracji producenta "FILTR WIELORAZOWEGO UŻYTKU Nr.fabr:400100082" Dobry produkt, powinien być trochę tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.09.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Do swojego Aerisa wkładam filtry zakupione na metry. Trochę czasu przy maszynie do szycia i koszt jednej sztuki 4 zeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.10.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 jakiej klasy filtry stosujecie w rekuperatorach? do tej pory stosowałem jakiś niewiadomego pochodzenia, ale ze względu na smród z kominów sąsiadów zakupiłem F7. na początku założyłem go tylko na czerpni, ale ze wskazań temperatur wynikało, że mamy ogromne podciśnienie w domu i zaciąga powietrze nieszczelnościami (przy okazji znalazłem kilka rzeczy do poprawek...). nawet pokręcenie anemostatami nic nie dało, więc wstawiłem taki sam na wyciągu z domu. generalni daje strasznie duży opór, więc chyba będę musiał zakupić coś bardziej przepuszczalnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 15.10.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 jakiej klasy filtry stosujecie w rekuperatorach? do tej pory stosowałem jakiś niewiadomego pochodzenia, ale ze względu na smród z kominów sąsiadów zakupiłem F7. na początku założyłem go tylko na czerpni, ale ze wskazań temperatur wynikało, że mamy ogromne podciśnienie w domu i zaciąga powietrze nieszczelnościami (przy okazji znalazłem kilka rzeczy do poprawek...). nawet pokręcenie anemostatami nic nie dało, więc wstawiłem taki sam na wyciągu z domu. generalni daje strasznie duży opór, więc chyba będę musiał zakupić coś bardziej przepuszczalnego . Lepsze są rekuperatory, które same wykonują pomiary ciśnienia i w zależności od oporów dostosowują prędkości obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 16.10.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 co tam smród ! najważniejsze, że to lokalni patrioci i wykorzystują rodzimy wungiel widok rano od strony południowej bezcenny (puki co nigdy jeszcze nie dotarło, ale sąsiad straszy, że różnie to bywa jak wieje od Rosji) tę zimę zaryzykuję, jak będzie źle to może się porwę na GWC, choćby w jakieś wersji mini - jaki najmniejszy jest sens robić ? masz jeszcze inne rozwiązanie ale droższe, filtr kieszeniowy o dużo większej powierzchni filtracji, nie daje takich oporów i teoretycznie rzadziej można go wymieniać na wywiewie też mam kieszeniowy ale G4, ale wcześniej miałem płaski i nie zauważyłem problemów z podciśnieniem (a wyregulować nawiew/wywiew w stosunku do siebie mogę 0-50%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariopoznan 17.10.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Chemical dobrze gada, tylko że kieszeniowe nie zmieszczą się do większości domowych reku. A zawsze możecie zaatakować lokalnego przedsiębiorcę który szyje filtry na rozmiar i podpytać o ceny, wbrew pozorom często się to opłaca, zwłaszcza np w przypadku centralek Samsunga gdzie filtry kosztują... 800 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts