Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanie o filtry f5, bo nie wiem czy nie zostałem oszukany. zakupiłem na znanym portalu filtry F5 i G4. wyglądają podobnie - F5 to ten cieńszy. mam jeszcze w domu F7 - ma całkowicie inną budowę niż F5 i G4 - posiada kilka różnorodnych warstw. czy F5 nie powinien wyglądać podobnie do F7?

pytam, bo po zainstalowaniu F5 przy obecnych warunkach atmosferycznych dzisiaj o godz. 2 w nocy obudził mnie smród z kominów sąsiadów (podokładali na noc, zamknęli dopływ powietrza żeby do rana przetrzymało). waliło niemiłosiernie w całym domu, a rano jeden sąsiad przed wyjazdem do kościoła dorzucił jeszcze jakiś plastik. po prostu dramat, jutro pierwszy raz w życiu dzwonię po straż miejską. ponoć niektórzy po takiej interwencji orientują się że ich dymienie może komuś przeszkadzać.

a wolę ten F5, bo dom lepiej przewentylowany i rekuperator mniej hałasuje, nawet na tym samym biegu.

F5 jest bardziej podobny do G4, a F7 raczej do F9.

Pisałeś, że przy F7 reku ma większe opory. Może masz możliwość ustawienia reku by działał wg ustalonego wydatku w m3, a nie wg ustalonego ciśnienia?

Ja mam właśnie tak - ustalone 70 m3/h zimą i po prostu po założeniu zimą F7, obroty rosną, zostawiając ten sam wydatek w m3.

Może skręć wentyle też w dół na zimę.

F9 u mnie daje za duże opory - słychać reku w domu. F7 to max, co mogę założyć.

• 3 weeks później...
F5 jest bardziej podobny do G4, a F7 raczej do F9.

Pisałeś, że przy F7 reku ma większe opory. Może masz możliwość ustawienia reku by działał wg ustalonego wydatku w m3, a nie wg ustalonego ciśnienia?

Ja mam właśnie tak - ustalone 70 m3/h zimą i po prostu po założeniu zimą F7, obroty rosną, zostawiając ten sam wydatek w m3.

ja ustalam prędkość obrotową wentylatorów (i to nawet nie oddzielnie) - przepływ jest wypadkową prędkości i oporów instalacji, więc muszę wstawić F7 na nawiew i wywiew, ale nawiew szybko się brudzi i robi się podciśnienie w domu.

przez ostatnich kilka tygodni stosujemy F5. w domu nie śmierdzi, ale to raczej kwestia szczęścia (jak był ostatni incydent smogowy, to akurat nas nie było).

sam wymiennik czysty, może też dlatego że zimą jedziemy na niskich obrotach i powietrze tak w niego nie uderza (za to spada jego efektywność, ale odkąd mamy GWC to nic nie szkodzi).

Wspułczuję.

W moim rejonie jest kopalnia węgla brunatnego. Sporo inwestorów tam właśnie pracuje. Za oknem mam takiego właśnie przedstawiciela, pomimo deputatu węglowego na szczęście ogrzewa dom gazem. Chwała mu za to. Czyżby świadomość inwestorów nowo budowanych domów rosła?

Wspułczuję.

W moim rejonie jest kopalnia węgla brunatnego. Sporo inwestorów tam właśnie pracuje. Za oknem mam takiego właśnie przedstawiciela, pomimo deputatu węglowego na szczęście ogrzewa dom gazem. Chwała mu za to. Czyżby świadomość inwestorów nowo budowanych domów rosła?

Może ma tak jak ja. Kiedyś pracowałem w browarze i od tamtego czasu piwo mi nie smakuje :yes: