_John 08.01.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Powyżej F7 włącznie, trzeba robić kanapkę (najpierw G4, następnie F7)No i nie da się ukryć, w przypadku domowych central wentylacyjnych filtr F7 powinien być już w osobnej skrzynce i typu kieszeniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.01.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Czemu kanapka ? Sam F7 na czerpni GWC to błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.01.2017 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) No pewnie, że błąd. Zgrubne filtry zbierają najpierw większe zanieczyszczenia, F7 zbiera drobniejsze syfy. Musisz dać najpierw G4 w celu ochrony F7 - inaczej F7 szybko się zapcha zbierając wszystko. Przy F9 reku dawało za duże opory, F7 to max co mogę dać. Ja mam tak: - za czerpnią G4+mata nawęglana, - w reku w kasecie: G4+3 maty nawęglane+F7. Reku skręcone na 70 m3/h. Jakoś to wszystko daje prawie radę. Po następnej wymianie pokażę filtr F7 - ostatnio był cały czarny, więc pracuje. Zastanawiam się czy podarować go sąsiadowi - w końcu jest współwłaścicielem tego kawałka szmatki śmierdzącego wędzonką - może zawiesi sobie w aucie jako choinka zapachowa Edytowane 9 Stycznia 2017 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.01.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 No to troche masz napchane. Te 70 m3 w jaki sposob ustalone ? Przeciez to daje konkretne opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.01.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Wydatek 70 m3/h ustawiony na reku - to minimum jakie mogę ustawić na nim. G4 i te maty nawęglane nie dają dużych oporów, największy opór jest z F7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.01.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Domyslnie jaki jest zestaw filtrow? Bo sadze, ze reku nie ma pomiaru przeplywu tylko zaprogramowane nastawy uwzgledniajace domyslny filtr i jakas rozbiegowke od czerpni ?Wg moich obserwacji maty weglowe daja calkiem spore opory. Duzo wieksze niz G4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.01.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 A o jakiej macie nawęglanej piszesz? Może masz jakąś lepszą, bo ja mam taką zwykłą jak do okapów kuchennych FW-01: Domyślnie w Brink Renovent jest filtr obszyty na ramce metalowej albo właśnie można dokupić kasetę - w niej mieści się 3-5 płatów filtrowych. Reku ma możliwość ustawienia albo stałego ciśnienia albo stałego wydatku w m3/h. Przy drugiej opcji przy założonym 70 m3/h wentyl nawiewny kręci szybciej jeśli opór jest większy np. od filtra F7. Mam możliwość odczytu oporów (ciśnienia) na wejściu i wyjściu w panelu sterowania. Widać dokładnie jak zwiększa się opór w zależności od wydatku oraz ilości i rodzaju filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.01.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Mata podobna. A sterowanie fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 09.01.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 budowlany_laik co ile wymieniasz teraz F7 mając G4 na czerpni ? a co ile wymieniałeś nie mając ? masz F7 kieszeniowy ? niecały miesiąc temu założyłem G4 na czerpi i testuje, też mi się wydaje to rozsądne a te maty to chyba tylko dla dobrego samopoczucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.01.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Zrobilem kanapke: od srodka F7>mata węglowa>G4. Zobaczymy jake beda efekty. F7 ma strone gładka i włochata. Ktora od zewnatrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 09.01.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 mam pytanie z innej beczki- serwisujecie w jakiś sposób swoje reku? - typu np. co 2 lata myjecie wymiennik? Jeśli filtry w centrali są właściwie umiejscowione tj. zawsze przed wymiennikiem i powietrze nie przepływa obok nich (nieszczelności) to mycie wymiennika potrzebne jest niezwykle rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.01.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jeśli filtry w centrali są właściwie umiejscowione tj. zawsze przed wymiennikiem i powietrze nie przepływa obok nich (nieszczelności) to mycie wymiennika potrzebne jest niezwykle rzadko. Wiesz może jak to wygląda w przypadku Zehndera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.01.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Zrobilem kanapke: od srodka F7>mata węglowa>G4. Zobaczymy jake beda efekty. F7 ma strone gładka i włochata. Ktora od zewnatrz ? Opisz później efekt. Nie wiem jak to z tym stronami F7... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.01.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 budowlany_laik co ile wymieniasz teraz F7 mając G4 na czerpni ? a co ile wymieniałeś nie mając ? masz F7 kieszeniowy ? niecały miesiąc temu założyłem G4 na czerpi i testuje, też mi się wydaje to rozsądne a te maty to chyba tylko dla dobrego samopoczucia Ostatnio był wyczuwalny smród w domu. Spojrzeliśmy w filtry. I okazało się, że F7 jest już czarny. Wydaje mi się, że dał radę ok. 3 tygodni. F7 mam kupowany na m2 i wycinany, wstawiany jako płat w kasetę. Bez poprzedzającego G4 nie da rady, zalepiłby się pewnie w parę dni... Maty nawęglane - mówisz, że niewiele dają? Przy wymianie śmierdziały jak F7 - wędzonką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 11.01.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 tak sądzę, że ta symboliczna ilość pyłu węglowego, to tyle da co i w okapach, są prawdziwe filtry węglowe i one pewnie mają sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.01.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) F7 po 2 tygodniach. Widać, że składa się z głównej warstwy i 2 cienkich fizelin. Miałem stroną fizelin do domu - nie wiem czy dobrze, a może nie ma znaczenia. Na dole jedyny sprawca - potencjalny zabójca naszej rodziny... Mokre drewno spalane w kominku z PW - jedyne źródło ciepła i CWU w domu. Ekosyf ponoć wychodzi drogo, a że wiatr tak wieje - to nie jego wina... Przypominam: mamy XXI wiek. Edytowane 13 Stycznia 2017 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.01.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 F7 po 2 tygodniach. Widać, że składa się z głównej warstwy i 2 cienkich fizelin. Miałem stroną fizelin do domu - nie wiem czy dobrze, a może nie ma znaczenia. Na dole jedyny sprawca - potencjalny zabójca naszej rodziny... Mokre drewno spalane w kominku z PW - jedyne źródło ciepła i CWU w domu. Ekosyf ponoć wychodzi drogo, a że wiatr tak wieje - to nie jego wina... Przypominam: mamy XXI wiek. [ATTACH=CONFIG]378394[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]378395[/ATTACH] 1. Te fizeliny to gladsza strona i powinny byc od strony domu bo to ta mocniej filtrujaca czesc - przynajmniej wg producenta mojej tkaniny F7. Wiec widac, ze lwia czesc zostala zatrzymana na warstwie wstepnej. 2. Ten sprawca na pewno nie jest jedyny. Ten jest najblizej... ale to jeden z wielu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.01.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Dzięki za info co do fizelin! To sprawca 95% tego syfu. Czuję na zewnątrz kto i jak smrodzi, wystarczy porównać ze smrodem z filtra... To jedyny gość w okolicy, który ściele spaliny w poziomie. Gdy u niego brak dymu z komina, brak smrodu na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2017 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 F7 po 2 tygodniach. Widać, że składa się z głównej warstwy i 2 cienkich fizelin. Miałem stroną fizelin do domu - nie wiem czy dobrze, a może nie ma znaczenia. Na dole jedyny sprawca - potencjalny zabójca naszej rodziny... Mokre drewno spalane w kominku z PW - jedyne źródło ciepła i CWU w domu. Ekosyf ponoć wychodzi drogo, a że wiatr tak wieje - to nie jego wina... Przypominam: mamy XXI wiek. [ATTACH=CONFIG]378394[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]378395[/ATTACH] Kup w pasmanterii owatę. Nic nie kosztuje a będziesz miał za grosze pierwszą warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.01.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Ja stosuję kanapki. Na czerpni G4+mata nawęglana. W reku w kasecie: G4+3 maty nawęglane+F7. Te fizeliny są częścią F7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts