byry007 21.01.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Czyli jak chce dobrze filtrować powietrze dobrze jest zastosować G4 i F7 np z tych aukcji ?http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5222413563http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6613812375 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 21.01.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 z tego co tu na forum było pisane to ten sprzedawca jest pewny, zastanawia mnie tylko jedno, czemu na aledrogo ma taniej niż u siebie skoro musi zapłacić prowizje G4+F7 to minimum jakie trzeba mieć w sezonie grzewczym, w lecie mam samo G4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 21.01.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 (edytowane) A co zrobić jak mam słabą wilgotność w domu spada mi nawet do 35 a jak chodzi nawilżacz to w czasie jego pracy jest 40 do 45 w salonie a reszta domu 35 , nawet wentylację w mrozy zrobiłem na 15% i nic samo nie rośnie, do wyłączenia się nie mogę nakłonić bo po wyłączeniu WM 30 min i nie mogę wytrzymać bardzo dziwne powietrze i zaduch jest. Czy G4 i F7 dać tylko w centrali na wlocie zimnego powietrza do centrali czy na wyciągu z domu też? I na czerpni też dać G4 i F7 ? Edytowane 21 Stycznia 2017 przez byry007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 21.01.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 w temacie wilgotności nie pomogę niestety na czerpni ( tam gdzie świeże powietrze z zewnątrz) G4+F7 na wywiewie (z domu do reku) G4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.01.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 G4+F7 to minimum jakie trzeba mieć w sezonie grzewczym, w lecie mam samo G4 tylko że u mnie taki zestaw jest w stanie zatkać się w dwa dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 22.01.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) to zwiększ powierzchnię filtrowania np dodając dużą skrzynkę filtracyjną przed reku nawet z większą średnicą wlotową + redukcja Edytowane 22 Stycznia 2017 przez rk80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.01.2017 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 tylko że u mnie taki zestaw jest w stanie zatkać się w dwa dni Pierwszą warstwę zrób z taniej owaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.01.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 problemu nie stanowi zatykanie G4 czy F5, tylko zatykanie F7. gdybyście mieszkali na Śląsku to byście mnie zrozumieli. myślę o zakupie czegoś takiego: http://allegro.pl/filtr-kanalowy-fko-200-mm-okragly-wklad-eu3-i5820342745.html lub jeszcze lepiej czegoś takiego:http://allegro.pl/oxy-filtr-kanalowy-fbb-200-wklad-eu7-harmann-i6479984631.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=203996 ten drugi ma większą długość, więc można by do niego włożyć F7 poskładany w harmonijkę. większa powierzchnia filtra to mniejsze opory i dłuższy czas jego życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 22.01.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 przecież o tym napisałem, tzn o skrzynce filtracyjnej i o zwiększeniu powierzchni filtrowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.01.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 A co zrobić jak mam słabą wilgotność w domu spada mi nawet do 35 a jak chodzi nawilżacz to w czasie jego pracy jest 40 do 45 w salonie a reszta domu 35 , nawet wentylację w mrozy zrobiłem na 15% i nic samo nie rośnie, do wyłączenia się nie mogę nakłonić bo po wyłączeniu WM 30 min i nie mogę wytrzymać bardzo dziwne powietrze i zaduch jest. Czy G4 i F7 dać tylko w centrali na wlocie zimnego powietrza do centrali czy na wyciągu z domu też? I na czerpni też dać G4 i F7 ? 35% to nieźle - u mnie w gabinecie obecnie 18%, w salonie około 20% a rekuperator działa na niskich wydajnościach, przeprogramowałem go na totalne minimum 15-19% w strefach czasowych i zobaczę jaki będzie efekt. Co do filtrów znajomy powiedział mi, że tymi o wyższej klasie [zamontowali F7 zamiast F5 przewidzianych w instrukcji centrali bo nie chciało się czyścić anemostatów] w hotelu zajechali wentylatory centrali w 5 lat [popaliły się uzwojenia] a tam, gdzie nie były wstawione wyższej klasy działają od 15 lat więc trzeba uważać z tymi dokładniejszymi filtrami. Sam zamówiłem F7 i będę obserwował jak się zabrudzają po założeniu na F5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.01.2017 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 problemu nie stanowi zatykanie G4 czy F5, tylko zatykanie F7. gdybyście mieszkali na Śląsku to byście mnie zrozumieli. myślę o zakupie czegoś takiego: http://allegro.pl/filtr-kanalowy-fko-200-mm-okragly-wklad-eu3-i5820342745.html lub jeszcze lepiej czegoś takiego: http://allegro.pl/oxy-filtr-kanalowy-fbb-200-wklad-eu7-harmann-i6479984631.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=203996 ten drugi ma większą długość, więc można by do niego włożyć F7 poskładany w harmonijkę. większa powierzchnia filtra to mniejsze opory i dłuższy czas jego życia. Kup skrzynkę na filtr kieszeniowy, a nie jakiś harmonijkowy bubel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 24.01.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Teraz mam 45 % ale nawilżacz w salonie 24 h i w pokoju dzieci tak 15h dziennie, a odnośnie filtrów z tej aukcji długo wysyłają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 24.01.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Ja mam w chałupie 4 nawilżacze. 1 duży i 3 małe, odpalam je w mrozy i bez problemu mam 45-50% wilgotności.Cudów nie ma, jak się nie gotuje dużo, nie kąpie i nie poci, to skąd ma się wziąć wilgoć w domu, skoro powietrze nawiewanejest suche jak pieprz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oktawian_P 25.01.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Tak dla wyjaśnienia jak stosować filtry, po co, jakie i w jakiej kolejności. 1. Filtr G4 zbiera większe zanieczyszczenia i jego wymieniamy częściej. Opór (czyli spadek ciśnienia) daje najmniejszy. Zatrzymuje pył, kurz małe robaki, liście. Zazwyczaj koloru białego. Grubość od kilku do kilkunastu mm. Im grubszy tym lepiej. Stosuje się matę w postaci formatki lub gotowy filtr w ramce ze splisowanym materiałem w celu zwiększenia jego powierzchni. 2. Filtr F7 (zaliczany do filtrów dokładnych) zbiera mniejsze zanieczyszczenia (jest dokładniejszy) te niewidoczne gołym okiem. Wymieniamy rzadziej. Opór większy. Zazwyczaj koloru różowego. Dużo cieńszy niż G4. Do kilku mm. Daje większy opór więc zazwyczaj sie go zmniejsza (ten opór) poprzez zwiekszenie powierzchni filtracyjnej czyli splisowanie materiału (Harmonijka) w kasecie. 3. Mata nawęglana. Ostatni stopień filtracji. Węgiel aktywny pochłania związki gazowe. Nie pył. Mata nawęglana jest tanim substytutem węgla aktywnego. Aby poprawnie działał węgiel aktywny powietrze musi być już czyste z pyłów (dlatego filtr G4 i F7). Gdy pył dostanie się do węgla to pozatyka dziurki w które ma wpaść "zapach". Maty węglowe zazwyczaj nie działają w reku. Za mało węgla w nich jest. Na każde 100 m3/h powietrza powinno być zastosowane ok 2,5 kg węgla. Reasumując.Maty filtracyjne nie usuwają zapachów.Jeżeli filtr ma krótką żywotność oznacza, że w powietrzu jest dużo zanieczyszczeń i filtr działa.Jeżeli filtr przeciwpyłowy działa kilka miesięcy znaczy, że nie działa i wszystkie zanieczyszczenia są w domu.Stosując poprawnie filtry masz czysty wymiennik czyli ma większa sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.01.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Na każde 100 m3/h powietrza powinno być zastosowane ok 2,5 kg węgla. Jestes pewny tego co piszesz ? Wlasciwie sprecyzuj co masz na mysli ? Jaka role spelniaja maty naweglane lub filtry weglowe o grubosci do 1cm w okapach kuchennych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 25.01.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Tak się zastanawiam że jak u mnie jest takie duże zapalenie latem i zimą dym z kominów czy nie mam brudnych kanałów ów WM czy je jakoś się czyści? Czy porostu jak teraz będę zmieniał filtry co 2 do 3 miesięcy samo się przeczyści po jakimś czasie ?czy stosować filtr na anemostatach nawiewach? Czy to będzie za dużo już na czerpni i w centrali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oktawian_P 25.01.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 @karolek75 jestem pewien, że na każde 100m3/h zasysanego powietrza w okresie zimowym powinno być 5,5 litra węgla (ok 2,5 kg). Węgiel stosujemy gdy chcemy pozbyć się frakcji gazowych, czyli takich jakie przelatują przez filtry pyłowe. Zapach jest jednym z takich związków. Jednym słowem chodzi o LZO. Bardzo ładnie opisane to jest tutaj: http://zdrowy-dom.com/lzo-co-to/ Aby się tego pozbyć z powietrza musimy to złapać na węglu. Aby się te związki przykleiły do węgla potrzebny jest określony czas kontaktu zanieczyszczonego powietrza z węglem. Dla większości związków wynosi on ok 0,2s i z tego wynika ilość węgla. W przypadku smogu zasysanego przez rekuperatory (czyli urządzenia z wentylatorami o bardzo małym sprężu) i gdy nie ma możliwości zastosowania dodatkowych filtrów np. HEPA ze względu na opór jaki stawiają zaleca się zwiększenie ilości węgla nawet dwukrotne. Ponieważ dym to nie gaz tylko bardzo drobne cząsteczki stałe. Maty nawęglane w okapach. Hmm. Trudne pytanie. Filtrujemy tam głównie zapach. Dla samego zapachu czas kontaktu może być krótszy, wiec i węgla mamy mniej. Ale jeszcze się nie spotkałem z okapem z matą nawęglaną który by wyłapywał zapach Biorąc pod uwagę, że nie wszystko z kuchenki wpadnie w wyciąg to nie ma możliwości zweryfikowania skuteczności takiej filtracji. Zwłaszcza, że ludzki nos (wbrew pozorom) jest bardzo wrażliwy na zapachy i wyczuwa już stężenia rzędu 2 ppm co jest naprawdę bardzo mało. Tak dla porównania. 1kg dobrej jakości węgla aktywnego jest w stanie zmagazynować od 300 do 600 g różnych związków (zapachowych, bezwonnych trujących, rozpuszczalników itp) Mata nawęglana dobrej jakości ma ok 75 g węgla w 1 m2 czyli może złapać od 25 do 50 g zanieczyszczeń gazowych. A gdy poleci przez nią tłuszcz z gotowanej potrawy, który momentalnie zakleja węgiel to już nic nie złapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 26.01.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Też mi się zawsze wydawało, że te mikroskopijne placki nawęglanego filtra w okapach to ściema i naciąganie,teraz mam zagwozdkę bo mam okap w funkcji pochłaniacza (tzn. nie wywala niczego z kuchni) i nie wiem czy montować tamcokolwiek poza filtrem tłuszczowym. Bo filtr węglowy trzeba dokupić osobno, jest oczywiście mikroskopijny i oczywiście zdzierają,bo trzeba wyłożyć 60 zł. Chyba, że kupię tkaninę na metry i zrobię jakąś samoróbkę w komorze okapu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 26.01.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Mata nawęglna jest dla lepszego samopoczucia z uwagi na mikroskopijną ilość o której pisał kolega wyżej. Mata jest super - dla tych co ją produkują i sprzedają ! MONTUJ ! na wylocie okapu (jak ktoś stosuje jako pochłaniacz) można dorobić z blachy albo z jakiegoś tworzywa cylinderek, na dnie siatka, do tego wsypujemy węgiel aktywowany w odpowiedniej ilości. Na dnie moża wrzucić dodatkowo jakiś matę filtracyjną G3/G4 dodatkowo. Węgiel taki można regenerować. 1kg kosztuje uwaga mniej niż mata nawęglana ! w okolicach 20zł/kg. Na maty w reku nigdy bym się niezdecywował, bo ich wpływ jest bardziej negatywny niż pozytywny (opory), ważniejsze odpowiednio często zmieniać G4/F7 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 26.01.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Zanim sobie w domu taki węgiel gdziekolwiek zamontujecie polecam poczytać o palności tego ustrojstwa.I dobrze się zastanowić, czy warto ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts