Brzeszczot_33 26.01.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Jestem na etapie projektowania budynku. Czytam o materiałach na ściany zewnętrze i przekonują mnie bloczki ytong energo, jednak chciałbym ścianę 2 warstwową, ponieważ jednowarstwowej nie wierzę. Ale czytałem że nie jest zalecane ocieplanie ytonga styropianem ponieważ wtedy ściany nie oddychają. O co chodzi? Czy faktycznie to zły pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 26.01.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Daj spokój z tym oddychaniem ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 26.01.2015 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 No właśnie tak myślę, ale wolałbym się jeszcze upewnić Jak narazie znalazłem taki artykuł: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?33447-Czy-%C5%9Bciana-oddycha-We%C5%82na-czy-styropian-Mity-i-fakty i z niego mi wychodzi że jest to max 3 % przez ściany. Tylko zastanawiam się, czy nie będzie prowadziło to do rozwoju grzybów na ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.01.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) No tak .. typowe zadaj pytanie od jakiego szamana masz te informacje... Polecam tym szamano co Ci nagadali tych głupot, totalne zaklejenie okien, drzwi i 100% zlikwidowanie wentylacji .. zobaczymy jak długo pożyją .. i na ile zdychać będą ściany .. Wilgoć na ścianach bierze się z dwóch powodów . a) wysokiego jej stężenia (temp bazowa 20st ) np jest koło 70% czyli wentylacji prawie nie ma .. b) temperatura ściany .. i razem w tandemie = wody odchodzą .. ad a ) przyczyną brak wentylacji. ad b) przyczyną brak dostatecznej wentylacji ..w pasywnym domu trzeba by się było w saunę zaopatrzyć aby wykondesować na ścianie co ma +19 st przy -20 .np Edytowane 26 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 26.01.2015 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) @מרכבה Czyli jak? Niezalecany jest styropian? A jeżeli jest wentylacja? Trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi, czy jest na + czy - Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Brzeszczot_33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 26.01.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 czymkolwiek ocieplisz ścianę (i z czegokolwiek ją najpierw wybudujesz) to ona oddychać nie będzie; żeby nie mieć wilgoci, a potem grzyba, musisz mieć sprawnie działającą wentylację, czy to WM czy grawitacyjną czy jaką tam sobie upatrzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.01.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 מרכבה : a co się dziwisz? Namówią chłopaka do jeszcze jednego bloczka i tynku ciepło(hłe, hłe,)chronnego. Zapłaci jak za woły i sucho w domu będzie przez kilka lat, dopóki wilgoć ze ścian ze zacznie wychodzić na zewnątrz tam gdzie jej wygodniej bo: w środku będzie twardy i mocny tynk podobnie jak na zewnątrz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts