Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany z ytonga + styropian?

Recommended Posts

Jestem na etapie projektowania budynku.

Czytam o materiałach na ściany zewnętrze i przekonują mnie bloczki ytong energo, jednak chciałbym ścianę 2 warstwową, ponieważ jednowarstwowej nie wierzę. Ale czytałem że nie jest zalecane ocieplanie ytonga styropianem ponieważ wtedy ściany nie oddychają. O co chodzi? Czy faktycznie to zły pomysł?

No właśnie tak myślę, ale wolałbym się jeszcze upewnić :)

Jak narazie znalazłem taki artykuł:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?33447-Czy-%C5%9Bciana-oddycha-We%C5%82na-czy-styropian-Mity-i-fakty

i z niego mi wychodzi że jest to max 3 % przez ściany.

Tylko zastanawiam się, czy nie będzie prowadziło to do rozwoju grzybów na ścianach?

No tak .. typowe :bash: zadaj pytanie od jakiego szamana masz te informacje...

Polecam tym szamano co Ci nagadali tych głupot, totalne zaklejenie okien, drzwi i 100% zlikwidowanie wentylacji ..

zobaczymy jak długo pożyją .. i na ile zdychać będą ściany ..

Wilgoć na ścianach bierze się z dwóch powodów .

a) wysokiego jej stężenia (temp bazowa 20st ) np jest koło 70% czyli wentylacji prawie nie ma ..

b) temperatura ściany .. i razem w tandemie = wody odchodzą ..

ad a ) przyczyną brak wentylacji.

ad b) przyczyną brak dostatecznej wentylacji ..w pasywnym domu trzeba by się było w saunę zaopatrzyć aby wykondesować na ścianie

co ma +19 st przy -20 .np

Edytowane przez מרכבה

מרכבה : a co się dziwisz? Namówią chłopaka do jeszcze jednego bloczka i tynku ciepło(hłe, hłe,)chronnego. Zapłaci jak za woły i sucho w domu będzie przez kilka lat, dopóki wilgoć ze ścian ze zacznie wychodzić na zewnątrz tam gdzie jej wygodniej bo: w środku będzie twardy i mocny tynk podobnie jak na zewnątrz....