Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eryk_

Recommended Posts

Witam wykonuje hydroizolacje tarasy balkony wykusze w moich izolacjach stawiam na papę która na prawdę się sprawdza ale sama papa to nie sukces odpowiednio zrobiona jak i również zrobiona w odpowiednim czasie budowy o tym trzeba już myśleć podczas wylewania stropu jak również ustalić odpowiednią wysokość żeby zmieścić się z ociepleniem. Każdy taras nad pomieszczeniem musi być ocieplony odpowiednio. Służę pomocą dla każdego odpowiadam na każe pytania związane z izolacjami jak również z chęcią wykonam państwa izolacje.Serdecznie Pozdrawiam Edytowane przez Eryk_

no dobrze, poprosze proponowany uklad warstw dla hydroizolacji i docieplenia stropu nad pomieszczeniem ogrzewanym gdzie warstwa wierzchnia ma byc plytka ceramiczna gresowa o wymiarze 30x30.

Taras wielkosci 8x6 m

mamy 23cm na wszystkie wartswy.

Na chwile obecna mamy wylany strop... nic wiecej.

Poprosze o rozpisanie ukladu warstw wraz z nazwami produktow, ktore zamierza Pan zastosowac.

I detale dotyczace montazu balustrady "od gory" i doszczelnienia tego miejsca. Oczywiscie interesuje mnie tez sposob montazu obrobek blacharskich i rynny.

napisze Panu bez nazw produktów

strop zachowany spadek 1% grunt pod papę papa podkładowa następnie wierzchniego krycia klejona płyta styropianowa xps specjalna papa na papę obróbka blacharska wraz z rynną druga warstwa na styropian i wylewka i dylatacją to tak w skrócie płytek nie wykonuje

detal montazu balustrady i wyjscie na docieplenie budynku jeszcze?

ktora warstwa jest hydroizolacja? w takim ukladzie?

po co ta papa pod spodem skoro obrobka jest na xps?

jakie pola dylatacyjne? i jak maja wygladac te dylatacje?

montaż balustrady do ściany jeśli to się klientowi podoba lub do wylewki na żywice

a jeśli chodzi o wejście to wszystkie papy są wywijane na ścianę

hydro izolacja to papa na xps

i obróbka jest po miedzy papami

delimitacja to elastyczny kit kauczukowy

zwykłego wole nie polecać styropianu jego wytrzymałość jak i również nie ma jak go przykleić do papy

montaż balustrady do ściany jeśli to się klientowi podoba lub do wylewki na żywice

a jeśli chodzi o wejście to wszystkie papy są wywijane na ścianę

hydro izolacja to papa na xps

i obróbka jest po miedzy papami

delimitacja to elastyczny kit kauczukowy

zwykłego wole nie polecać styropianu jego wytrzymałość jak i również nie ma jak go przykleić do papy

w jaki sposob zachowac ciaglosc hydroizolacji w przypadku montazu nie od czola a przez warstwy?i jaka zywice? te balustrady montujemy? epoxy, poliuretan? inne?

bo jakos tego detalu nie moge sobie wyobrazic?

do czego montujemy mechanicznie obrobki blacharskie?

dlaczego papa mialaby sie nie "przykleic" do eps np. eps 200? a do xps juz tak?

czym jest "kit kauczukowy"? mial Pan na mysli uszczelniacze poliuretanowe jak np sikaflex pro 3wf?

skoro siePan tym zajmuje poprosilbym o podanie sugerowanych produktow. W koncu z czegos Pan to robi, czym jest ta "specjalna papa" moze niekoniecznie nazwa produktu, ale jakie wlasciwosci ma "specjalna papa"? bo nie chcialbym dostarczyc Panu papy "niespecjalnej" ktora sie nie sprawdzi w takim rozwiazaniu?

balustrada nie jest montowana przez warstwy tylko na wylewce nie przebijając warstw papy żywica epoksydowa

a pasy nadrynnowe montujemy na klej icopal i również trzyma je papa która jest na obróbkach

jeśli chodzi o styropian to miałem na myśli że chodzi Panu o całkiem zwykły

delimitacja to Elastyczny kit kauczukowy Siplast Kit

a jeśli chodzi o papę jest to plaster samo przylepny

ech.. no dobrze ...

Panie Eryku... chwile Panu zajelo googlowanie rozwiazan :) i cos mi tu Pan napisal...

widzi Pan juz luki w tym swoim rozwiazaniu czy jeszcze nie?

nie zapewnil Pan ochrony jastrychu dociskowego prze wnikaniem wody - jastrych cementowy po prostu popeka.

ten "kit kauczukowy" z powodzeniem mozna zastapic uszczelniaczami poliuretanowymi. duzo lepiej zachowuja sie w elemnetach pracujacych takich jak dylatacje (szczelina celowo utworzona w konstrukcji architektonicznej. Wydzielone elementy lub ich fragmenty samodzielnie przenoszą przewidywane obciążenia, odkształcenia i przesunięcia) a nie delimitacja (pojęcie z zakresu prawa międzynarodowego oznaczające ustalenie przebiegu granicy państwowej. Zazwyczaj podstawą jej przeprowadzenia jest odpowiednia umowa międzynarodowa. Postanowienia o delimitacji najczęściej spotkać można w traktatach pokoju oraz umowach o cesji terytorium.) no... ale blisko bylo.

1 - Montaz opierzenia w warstwie papy jest niedopuszczalny....na warstwie xps/eps

2 - musimy zapewnic ciaglosc izolacji warstwy dociskowej (jastrychu) a tym samym odpada montaz balustrad od gory.. no chyba ze... zastosujemy korki zywiczne.

Jest jeszcze sporo detali a w tych detalach wlasnie pojawiaja sie przecieki.

Ja to robie "przy okazji" bo musze, bo mi wlasnie koliduja Pana prace z moimi elewacjami... i jak widze takie wykonanie to mi slabo.

Ja proponuje i to szczerze - zwrocic sie do firm specjalistycznych, a nie tych co maja reklamy w TV i banerki w hurtowniach - niech Pana przeszkola w zakresie hydroizolacji tarasow/balkonow.

Sika, Schomburg, MC Bauchemie, Basf

i wtedy zapraszam do wspolpracy, bardzo chetnie nawiaze wtedy wspolprace z Panem - Pan zrobi taras tak jak trzeba, ja nie bede wstrzymywany, nic nie bedzie cieklo, i mojej elewacji nikt nie bedzie zrywac.

Jezeli nawiaze z Panem wspolprace - nie bedzie to nizsza stawka niz 500zl netto/m2 tarasu/balkonu

Dziękuję ale dziwi mnie jedna rzecz dlaczego nie jest dopuszczalny na warstwie papy ?

bo nie jest to stabilne podloze dla montazu obrobki blacharskiej. nie ma Pan do czego tego przytwierdzic. Ma Pan odksztalcalny xps/eps i pape przyklejona do w/w warstwy. I ta obrobka - ktora ma rozszerzalnosc cieplna - po prostu z takiego mocowania z czasem wypadnie, lub skreci sie w taki sposob, ze przestanie spelniac swoja funkcje.

dlatego obrobki blacharskie powinnismy montowac na warstwie dosciskowej - ale jednoczesnie zapewniajac szczelnosc warstw.

z tym to ma Pan poczyści racje tylko jak stosuje obróbki miedzy papy to dolną papę wpuszczam w rynnę wiadomo to jest tylko blacha i po latach oczywiście może coś się z nimi dziać wiec jak jest papa pod spodem i jest wpuszczona w rynnę to nie ma mowy wtedy że leci np po elewacji tylko wpłynie w rynnę

Więc wnioski z tego że musi Pan wyszkolić kogoś kto będzie Panu to robił Pozdrawiam Serdecznie

ludzie / firmy musza sie szkolic same.

nikogo nie da sie do niczego zmusic.

Panie Eryku, mam nadzieje ze zwroci sie Pan do wlasnie ktorej z tych firm:

Sika

Schomburg

McBauchemie / Botament

Basf-Pci

Soprema (tu dachy odwrocone, dachy zielone)

i dostanie Pan rozwiazania skuteczne, dosc drogie.

No i spotkamy sie kiedys na budowie ... ja chce robic elewacje, nie hydroizolacje...