Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka na ogrzewanie podłogowe.

Cienki

Recommended Posts

Witam , przymierzam się do wykonania ogrzewania podłogowego, wychodzi na to, że największy koszt w tym przedsięwzięciu, to właśnie wylewka, zastanawiam się, czy wykonanie całych 5-6 cm wylewki ma faktycznie byc wykonane samopoziomem?? To straszny koszt....

Szukałem na forum, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem....

..

Z tego co sie orjentuje to jastrych ma wieksza akumulacyjnosc, co nie jest bez znaczenia w przypadku dwoch taryf I podlogowki.

Akumulacyjność ma swoje plusy i minusy, a przy elektrycznych kablach grzewczych wygląda to tak:

Z jednej strony pozwala zgromadzić pewną ilość ciepła z drugiej taryfy.

Jednak przy standardowych grubościach wylewek anhydrytowych i betonowych, różnica w zgromadzeniu ilości ciepła jest niewielka.

Z drugiej strony, wyższa akumulacyjność wylewki, ogranicza możliwości regulacji temperatury w pomieszczeniach.

Jeżeli akumulacja, to bufor wodny. Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet

I wszystko jasne.

U mnie jest troche wiecej niz standartowa grubosc wiec spodziewam sie troche wiecej ciepla w wylewce.

Regulacji w pomieszczeniach nie bede mial, pozostaja rotamery na rozdzielaczu. Wygrzewam aktualnie wylewki i w kazdym pomieszczeniu mam jednakowa temperature (oprucz lazienek) Tego wlasnie od podlogowki oczekiwalem.

Jastrych wychodzi 26 zł/m2...myślę, że taka cena z materiałem i robocizną jest całkiem rozsądna, bo jak dzis pytałem o ceny wylewek to mi włoś się zjeżył.

cena 26zl/m2=albo 4-5cm grubosci albo 1,5worka cementu na mixa.wylewka 6cm i 2 worki na maszyne to 30zl/m2 i 35zl/m2 z kruszywem 2-8mm pod deske klejona.90% inwestorów daje sie zlapac na cene 10%to ludzie ktorzy rozumieja jak wazna jest posadzka i co mozna pozniej na nia klaść

Edytowane przez teka

• 1 month później...
cena 26zl/m2=albo 4-5cm grubosci albo 1,5worka cementu na mixa.wylewka 6cm i 2 worki na maszyne to 30zl/m2 i 35zl/m2 z kruszywem 2-8mm pod deske klejona.90% inwestorów daje sie zlapac na cene 10%to ludzie ktorzy rozumieja jak wazna jest posadzka i co mozna pozniej na nia klaść

OK - to jaka powinna być prawidłowa wylewka pod drewno (skład, grubość) i jaka powinna być pod kafle (skład, grubość).

Jestem na tym etapie i chętnie dołożę te 2/3 zł za m2 do lepszej jakościowo. Tylko jaka powinna być?

OK - to jaka powinna być prawidłowa wylewka pod drewno (skład, grubość) i jaka powinna być pod kafle (skład, grubość).

Jestem na tym etapie i chętnie dołożę te 2/3 zł za m2 do lepszej jakościowo. Tylko jaka powinna być?

2 worki cementu ze znakiem PC Pewny Cement (ozarow .lafarge,cemex,gorazdze,dell)piasek suchy trzymany na budowie-przykryty np przede deszczem,sniegiem,kruszywo 2-8mm 30-40%,beton lekko zatarty(małe dziurki ,rysy po kamykach zostaną)by woda zawarta w betonie i wilgoc resztkowa mogla jak najszybciej bez barier wyjsc z betonu,plastyfikatory,zbrojenie(siatka,włokno)zalezy od ;grubosci styropianow,wygladu chudziaka i stropu,pracy styropianu(klawiszowania)po jego rozlozeniu,folia malarska na wylewce 5-7 dni.Najpierw na poczatku zawsze pomiar(niwelowanie powierzchni pod grubosci styropianow ktore moga ulec zmianie na nizsze lub wyzsze po wizycie posadzkarza.maja znavczenie glownie rozne wysokosci drzwi balkonowych ,schody,drzwi tarasowe wzgledem wejsxciowych itp

grubosc zalezy od grubosci styropianu