Kals 26.01.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Chciałbym sobie zrobić na poddaszu budynku, łazienkę. W związku z tym, w jeden otwór wentylacyjny o długości 3 metrów, średnicy 10x10 chcialbym włożyć rurę kanalizacyjną. Próbowałem rurę "setkę", ale przeszkadza kołnierz, bo jest o 2 cm za szeroki, a rura "75" ma za mały przekrój. Co mi proponujecie w tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.01.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) No cóż, wielkiego wyboru nie masz:1) da się kupić trzymetrową rurę setkę, może dałoby radę ją wsunąć w kanał w całości od góry? (jeśli pomieszczenie nad kanałem ma przynajmniej z 2,70 wysokości i da sie trochę rozkuć wlot, to powinno to być możliwe).2) jeśli tak się nie da, to może wsunąć od góry tyle, ile się da (krótszą rurę), a resztę wstawiać przez wykute dziury od boku?3) kolejna możliwość, to użycie jednak tej rury 75 i pogodzenie się ze zwiększonym ryzykiem zapchania (co też da się zminimalizować robiąc maksymalnie prosty przebieg, rewizję w strategicznym miejscu i uczulając użytkowników na kwestię zapchania).4) i ostatnie, co mi przychodzi do głowy, to użycie jakiejś rury elastycznej. Choćby Arota 100mm, jest bardzo solidny i mechanicznie spokojnie wytrzyma. Będzie to wymagało kombinacji z podłączeniem, ale średnica się zgadza, od dołu wejdzie w kielich, od góry potrzebna będzie nasuwka i jakieś solidne mocowanie, żeby arot się nie obsunął, ale to by mogło działać. Pomysł jest zwariowany, ale im dłużej o nim myślę, tym bardziej realny się wydaje. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.01.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Może zastosuj jakiś "młynek" do odpadów? Wtedy 75 wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HydroEko 30.01.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Według mnie rura 75mm wystarczy, w sumie wyjście z muszli masz 90mm licząc po zewnątrz wiec średnica wewnętrzna jest około 80-75 mm.Przy projektowaniu większych obiektów np. bloków używa się rury 75mm na piony kanalizacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 20.02.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Rury spustowe do rynien mają średnicę zewnętrzną 100mm. Możesz taką spokojnie użyc do kanalizacji jako pion w tym kanele, redukcję u góry zrobisz na uszczelce kołnierzowej, tak samo poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 20.02.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Łazienka to szerokie pojęcie. Umywalka+prysznic(wanna)+ cośtam, to cieńsza rura będzie.Jak chcesz normalny kibelek to zejście ze średnicy poniżej 100-ki tylko na twoją odpowiedzialność.Żeby później larum nie było, że hydraulik robotę zrobił, zapchało się i zaczyna się jazda po fachowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts