Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rury kanalizacyjne

Kals

Recommended Posts

Chciałbym sobie zrobić na poddaszu budynku, łazienkę.

W związku z tym, w jeden otwór wentylacyjny o długości 3 metrów, średnicy 10x10 chcialbym włożyć rurę kanalizacyjną. Próbowałem rurę "setkę", ale przeszkadza kołnierz, bo jest o 2 cm za szeroki, a rura "75" ma za mały przekrój. Co mi proponujecie w tej sytuacji?

No cóż, wielkiego wyboru nie masz:

1) da się kupić trzymetrową rurę setkę, może dałoby radę ją wsunąć w kanał w całości od góry? (jeśli pomieszczenie nad kanałem ma przynajmniej z 2,70 wysokości i da sie trochę rozkuć wlot, to powinno to być możliwe).

2) jeśli tak się nie da, to może wsunąć od góry tyle, ile się da (krótszą rurę), a resztę wstawiać przez wykute dziury od boku?

3) kolejna możliwość, to użycie jednak tej rury 75 i pogodzenie się ze zwiększonym ryzykiem zapchania (co też da się zminimalizować robiąc maksymalnie prosty przebieg, rewizję w strategicznym miejscu i uczulając użytkowników na kwestię zapchania).

4) i ostatnie, co mi przychodzi do głowy, to użycie jakiejś rury elastycznej. Choćby Arota 100mm, jest bardzo solidny i mechanicznie spokojnie wytrzyma. Będzie to wymagało kombinacji z podłączeniem, ale średnica się zgadza, od dołu wejdzie w kielich, od góry potrzebna będzie nasuwka i jakieś solidne mocowanie, żeby arot się nie obsunął, ale to by mogło działać. Pomysł jest zwariowany, ale im dłużej o nim myślę, tym bardziej realny się wydaje.

Edytowane przez Jarek.P

• 3 weeks później...

Łazienka to szerokie pojęcie. Umywalka+prysznic(wanna)+ cośtam, to cieńsza rura będzie.

Jak chcesz normalny kibelek to zejście ze średnicy poniżej 100-ki tylko na twoją odpowiedzialność.

Żeby później larum nie było, że hydraulik robotę zrobił, zapchało się i zaczyna się jazda po fachowcu.