Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik ekoenergia - nierównomierne spalanie

KaliMi

Recommended Posts

Mam kotle Witkowskiego palnik ekoenergia mała i mam problem z nierównomiernym wypalaniem ekogroszku. Palę wesołą i próbję ustawić na sterowniku spalanie ciągłe. Ustawiłem nadmuch min na 35 % bo przy niższym mi nie dopala i na palniku mam od strony kosza (dmuchawy) wypalona dziurę zaś po przeciwnej stronie węgla jest znacznie więcej ale generalnie na palniku mam zapadnięty kopiec. Korona palnika doszczelniona bo przy paleniu innym węglem o większej zawartości popiołu problem ten w zasadzie nie występuje. Co muszę zmienić aby poprawić tą sytuację, a może wesołej nie można spalać z niskim nadmuchem w trybie ciągłym.

Połóż na palniku po przeciwnej stronie kosza cegłę szamotową - zmniejszysz tym samym palnik. Ja palę wesołą na tym palniku i nie narzekam. Możesz spróbować za radą @timona pozaklejać niektóre dziurki w palniku. Zainteresuj się innym palnikiem jaki ma @minertu - zmniejsza palnik ekoenergii - zdejmujesz oryginalną koronkę i zakładasz zmodyfikowaną ... Edytowane przez pawelo_pl

Pawelo - kolega pisał, że ma małą Ekoenergię. Tam nie ma już bardzo co zmniejszać a tym bardziej zamieniać na dyszę od Grześka. Pozostaje bardziej kwestia poprawy dystrybucji powietrza. Nie wiem jak w kotłach Witkowskiego rozwiązano napowietrzenie korony. Czy są tam tylko nacięcia czy otwory w 2 rzędach.

Masz rację @Sebsa - tak to jest jak się 5 różnych rzeczy robi - doczytałem że ma mały palnik - oderwałem się od wątku a po godzinie napisałem o dużej . A może korona jest założona odwrotnie ?

Ekoenergia jest bardziej zaokrąglona z jednej strony na krótszym boku. Chyba nie dałoby rady założyć jej odwrotnie.

EDIT. Przepraszam. Wiesiek mnie ubiegł

Pawelo - kolega pisał, że ma małą Ekoenergię. Tam nie ma już bardzo co zmniejszać a tym bardziej zamieniać na dyszę od Grześka. Pozostaje bardziej kwestia poprawy dystrybucji powietrza. Nie wiem jak w kotłach Witkowskiego rozwiązano napowietrzenie korony. Czy są tam tylko nacięcia czy otwory w 2 rzędach.

Mam jeden rząd otworów a poniżej nacięcia.

Ale dlaczego przy innym węglu niż wesoła pali się dobrze.

Taka bez obróbki? Minertu takie zamawia!

http://esterownik.pl/gfx/upload/f0c46607.jpg

http://esterownik.pl/gfx/upload/th_eda0419f.jpg.jpeg

Gołe korony zamawia producent kotłów RBR-Ekouniwersal, są wiercone w firmie i na takich są sprzedawane te kotły ( wierconych ), bez nacięć.

Obecnie są sprzedawane z przekładniami NORD, także silnik nie jest tak jak na tych fotkach cyli w poprzek ślimaka a wzdłuż koryta, w zależności z której strony jest zasobnik, silnik masz albo wzdłuż od przodu albo od tyłu.

Edytowane przez karoka65

W tym pytaniu udzieliłeś sobie odpowiedzi.

Zmień węgiel, bo ten dla Ciebie i potrzeb Twojego budynku sie nie nadaje i tyle filozofii....

Wesoła ma mało popiołu a ten drugi węgiel którym paliłem miał go 2,5 razy więcej. Z jednego zasobnika węgla 150 kg przy wesołej niecałą jedna szuflada przy tym drugim ponad 2 szuflady.

Wdzisz papierowo, to wesoła ma ok.28,5MJ i 3%popiołu...

sęk w tym,że się pisze i pisze o tym,że niestety od długiego czasu większość dostaw jest problematyczna w spalaniu, ale i tak wszyscy w to idą... dziwi także to,że na jaką składnice nie pojedziesz, to jakims dziwnym trafem mają akurat wesołą... no kurna skąd tyle tej wesołej raptem?

Generalnie to jest tak,że większość dostaw jest od długiego czasu problematyczna i spieka, dodatkowo może Ci się robić sadza, a jak będziesz musiał w to dmuchnąc to wyprodukujesz kolbe kukurydzy i zwalisz spiek do popielnika, ale jak chcesz się męczyć- to się męcz.

Ten opał wymaga stabilnego odbioru ciepła, lubi poleżeć dłużej, spalany spokojnie ma szansę dać owe 3%popiołu, ale najczęściej a szczególnie w palnikach żeliwnych zrobi Ci właśnie dziure od strony kosza a na końcu będziesz miał co masz.....

Sam zdecyduj czy lepiej wybrac więcej spalonego popiołu, czy lepiej palic jak u Ciebie na ślimaku, być może uszkodzisz ślimak a prawdopodobnie cofa Ci się tez dym do kosza i kosz się poci, zniszczym sobie zatem też kosz zasypowy, ale masz mało popiołu...

Gdzie tu sens?

Poszukaj czegoś innego, chcesz bardziej kalorycznie np. Jaret-Plus

Wdzisz papierowo, to wesoła ma ok.28,5MJ i 3%popiołu...

sęk w tym,że się pisze i pisze o tym,że niestety od długiego czasu większość dostaw jest problematyczna w spalaniu, ale i tak wszyscy w to idą... dziwi także to,że na jaką składnice nie pojedziesz, to jakims dziwnym trafem mają akurat wesołą... no kurna skąd tyle tej wesołej raptem?

Generalnie to jest tak,że większość dostaw jest od długiego czasu problematyczna i spieka, dodatkowo może Ci się robić sadza, a jak będziesz musiał w to dmuchnąc to wyprodukujesz kolbe kukurydzy i zwalisz spiek do popielnika, ale jak chcesz się męczyć- to się męcz.

Ten opał wymaga stabilnego odbioru ciepła, lubi poleżeć dłużej, spalany spokojnie ma szansę dać owe 3%popiołu, ale najczęściej a szczególnie w palnikach żeliwnych zrobi Ci właśnie dziure od strony kosza a na końcu będziesz miał co masz.....

Sam zdecyduj czy lepiej wybrac więcej spalonego popiołu, czy lepiej palic jak u Ciebie na ślimaku, być może uszkodzisz ślimak a prawdopodobnie cofa Ci się tez dym do kosza i kosz się poci, zniszczym sobie zatem też kosz zasypowy, ale masz mało popiołu...

Gdzie tu sens?

Poszukaj czegoś innego, chcesz bardziej kalorycznie np. Jaret-Plus

U mnie w okolicy na składzie jest tylko wesoła i jakiś Ziemowit 24-25mj.

Nie wiem skąd wziąć jeden plus. Mam jeszcze do wyboru miał z odstawia na składzie z orzecha z Ziemowit i chyba kostki z wieczorka.