Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doradźcie w sprawie mieszkania - czy warto w to wchodzić?

Recommended Posts

Cześć

Mam możliwość wzięcia lokalu 67m w starej kamienicy. Zastanawiam się czy pakować się to. Poniżej przedstawiam szczegóły:

- brak przyłącza gazu ziemnego w budynku

- wspólny komin z sąsiadem z dołu (oprócz niego brak innych lokatorów)

- brak piwnicy - komórka na podwórzu

- instalacja jednofazowa (chciałbym trójfazową)

- kanalizacja i woda podciągnięte do lokalu

- mieszkanie na 1p.

- strych mam do zagospodarowania (można tam składować węgiel: 1,2t? Nie zawali się to? Stropy drewniane...

- nie wiem czy jest wentylacja, niby jakaś dziura w kominie jest, wygląda na wentylację ale... brak pewności

Pytanie jak to sensownie ogrzać, by nie wydawać na instalację niemożliwie dużej kasy. Warto się pchać tak a propos w takie mieszkanie?

Dziękuję za porady..

Edytowane przez sztygar
dodanie nowych informacji

Węgiel tachać do góry i znosić go? Duzo niewiadomych jest więc moim zdaniem szkoda głowe tym zawracac. Wiem, że pewnie cena kusi ale pamiętaj ta cena jest tylko wejściową a jak podliczyć całość ( a nie daj Boże KONSERWATOR trzyma łapkę ) to wyjdzie kosmos. Wiem, że wydatki rozłożą się w czasie ale to będzie ciągle studnia bez dna.Na sam początek obejrzyj dach i myślę, że to pomoże w podjęciu ostatecznej decyzji.

C o to znaczy "wzięcia"? Chodzi Ci o wynajem czy wykup na własność?

Oczywiście chodzi o wynajem od tzw. Lokalnego Zrzeszenia Właścicieli Nieruchomości. Czynsz nieduży aczkolwiek zastanawiam się czy to wszystko - koszt remontu - jest warte zachodu. Rozkład nie powiem, fajny, ale reszta... cóż pewnie będę musiał decyzję podjąć samemu i rozważyć wszelkie plusy i minusy.

Z tego co piszesz, wygląda na to, że w mieszkaniu jest dużo do zrobienia, ze składowania węgla na strychu na pewni bym zrezygnowała, będzie trzeba go znosić i będzie wszędzie brudził;) ja chyba bym się w to nie pakowała, ale w sumie nie znam całej sytuacji;) musisz sobie to dobrze przekalkulować;)

Gość Konto usunięte_12*
Oczywiście chodzi o wynajem ...

Ja bym się w "to" nie pakował :no:

To nie jest Twoje i chyba już nie będzie(?)

Wszelkie wydatki na podniesienie standardu pójdą z Twojej kieszeni na konto właściciela, więc to ryzykowna inwestycja. Nikt nigdy Ci tego nie zwróci!

Cześć

Mam możliwość wzięcia lokalu 67m w starej kamienicy. Zastanawiam się czy pakować się to. Poniżej przedstawiam szczegóły:

- brak przyłącza gazu ziemnego w budynku

- wspólny komin z sąsiadem z dołu (oprócz niego brak innych lokatorów)

- brak piwnicy - komórka na podwórzu

- instalacja jednofazowa (chciałbym trójfazową)

- kanalizacja i woda podciągnięte do lokalu

- mieszkanie na 1p.

- strych mam do zagospodarowania (można tam składować węgiel: 1,2t? Nie zawali się to? Stropy drewniane...

- nie wiem czy jest wentylacja, niby jakaś dziura w kominie jest, wygląda na wentylację ale... brak pewności

Pytanie jak to sensownie ogrzać, by nie wydawać na instalację niemożliwie dużej kasy. Warto się pchać tak a propos w takie mieszkanie?

Dziękuję za porady..

=> nie wpuścisz kostuchy do swoich najbliższych?