Piter2000 27.01.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Witam serdecznie Proszę o pomoc w rozwiązanie dwóch problemów. Pierwszy to problem z dużym spalaniem ekogroszku. Przy temperaturach minusowych spala mi ok. 40-50 kg na dobę przy obecnych trochę mniej, ale i tak dużo... Piec z podajnikiem tłokowym Lokus o mocy 20kw, do ogrzania ok. 132m2 plus garaż i kotłownia, ogrzewanie wykonane z rur stalowych (ocieplone otuliną)+ grzejniki i ok. 25m2 podłogówki. Zwykle kocioł zachowuje się tak, że mam nastawioną temp. zadaną 54stopnie, kocił dochodzi do tej temperatury i przechodzi w stan czuwania dociągając do ok. 62-64 stopni. Trzyma na podtrzymaniu ok. 15-20 minut i następuje gwałtowny spadek temperatury - w ciągu kilku minut spada do 54 stopni, następuje ponowny proces dochodzenia do zadanej temp, przez co spadnie o jeszcze kilka stopni. I tak w koło. Pytanie skąd bierze się ten nagły spadek temperatury, czy kocioł nie powinien dłużej trzymać w tej temperaturze? Co do paliwa to paliłem i lepszym i gorszym eko i z każdym zachowywał się tak samo. Nie mam termostatu pokojowego ani głowic termostatycznych na grzejnikach, ale czy to mogłoby pomóc? I drugi problem, a mianowicie z dopaleniem ekogroszku. Obecnie palę obecnie ekogroszkiem z Wesołej (przynajmniej według Pana na składzie). Do popielnika spadają niedopalone kawałki. Zauważyłem, że ma tendencję do szybkiego wygaszania/. Czytałem tu na forum, że nie można w niego mocno dmuchać, zmniejszyłem moc dmuchawy, ale nadal to samo. Co można by pozmieniać w sterowniku by lepiej się dopalał. Jeden gość co brał z tego składu zachwalał go, że ładnie w popiół się wypala a u mnie taka lipa jak na zdjęciu. Moje nastawy sterownika (Tango Plus): Częstotliwość podawania w stanie rozpalania - 180-200 sekund Częstotliwość załączenie dmuchawy w stanie nadzoru - 4 minuty Podanie paliwa w stanie nadzoru - co 9 załączenie dmuchawy, czyli co 45 minut Moc dmuchawy w stanie rozpalenia i nadzoru - 15 (zakres od 0-36) Czas pracy dmuchawy w stanie nadzoru - 20-25 sekund Histereza - 0,5 stopnia Krótki opis instalacji widocznej na zdjęciu Pompy ustawione na drugi bieg. Zawór trójdrożny przed pompą grzejnikową ustawiony na 3, (przy temperaturach poniżej -3 czasami na 4 lub 5), przy tym ustawieniu i gdy temp. jest powyżej 62 na piecu na grzejniki leci ok. 50 stopni. Zawór przed pompą podłogówki ustawiony na 1 (jest to minimum) i tu też leci na podłogówkę ok. 45-50 stopni. Jest to wystarczająco, a nawet czasem za dużo - podłoga jest zbyt ciepła i muszę wyłączać pompę lub zmieniać jej prędkość na 1. Pompy C.W.U nie używam bo ciepłą wodę mam z piecyka gazowego. Proszę o wszelkie sugestie co można pozmieniać w ustawieniach sterownika lub inne porady, bo przy tym co jest teraz miesięczne spala mi ponad tonę ekogroszku!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.01.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Moja propozycja: Częstotliwość załączenie dmuchawy w stanie nadzoru - 4 minuty [jak nie będzie wygasał daj 10 minut]Podanie paliwa w stanie nadzoru - co 9 załączenie dmuchawy, czyli co 45 minut [nastaw dmuchawę co każde podanie ekogroszku, czyli 1]. Do tego kotła polecam czeski ekogroszek z Komoran to będzie taniej. "podłogówkę ok. 45-50 stopni. Jest to wystarczająco, a nawet czasem za dużo - podłoga jest zbyt ciepła i muszę wyłączać pompę lub zmieniać jej prędkość na 1. " Zmień na 1 i jej nie wyłączaj. "Trzyma na podtrzymaniu ok. 15-20 minut i następuje gwałtowny spadek temperatury - w ciągu kilku minut spada do 54 stopni, następuje ponowny proces dochodzenia do zadanej temp, przez co spadnie o jeszcze kilka stopni.I tak w koło. Pytanie skąd bierze się ten nagły spadek temperatury, czy kocioł nie powinien dłużej trzymać w tej temperaturze?" Zimna woda z podłogówki i grzejników dociera do czujnika temp. kotła i szybko go wychładza. Jaka jest nastawiona temp. załączenia pomp ? Edytowane 27 Stycznia 2015 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter2000 28.01.2015 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedź Choć nie wszystko zrozumiałem: "Częstotliwość załączenie dmuchawy w stanie nadzoru - 4 minuty [jak nie będzie wygasał daj 10 minut]Podanie paliwa w stanie nadzoru - co 9 załączenie dmuchawy, czyli co 45 minut [nastaw dmuchawę co każde podanie ekogroszku, czyli 1]." U mnie tak to wygląda: CoC to częstotliwość załączenia dmuchawy w stanie podtrzymania, a PPo - częstotliwość podawania opału w podtrzymaniu, który jest wielokrotnością CoC, czyli opał jest podawany CoCxPPo. Jeśli CoC dam na 10min, a PPo na 1, to 10x1, da mi podawanie opału co 10 min - czy to nie za często?Czy może chodziło o inne ustawienie? "" Zimna woda z podłogówki i grzejników dociera do czujnika temp. kotła i szybko go wychładza. Jaka jest nastawiona temp. załączenia pomp ? Temperatura załączenia pomp to 35 stopni. Pytanie właśnie czy ta zimna woda z grzejników powinna tak szybko schładzać kocioł? Czy można temu jakoś zaradzić? Nasunęła mi się jeszcze taka myśl, ponieważ mam dwa chłodne miejsca w domu.Pierwsze to garaż, gdzie jest mały grzejnik i panuje temp. kilku stopni i ten grzejnik niewiele grzeje. Drugie to wiatrołap (ok. 5m2) połączony z garażem zwykłymi drzwiami, więc i tam jest kilka stopni mniej niż w domu i jest tam podłogówka. Czy te dwa miejsca mogą na tyle schładzać krążącą w obiegu wodę, że dociera ona na tyle zimna do kotła, że szybko go schładza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter2000 28.01.2015 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 A co do ekogroszku z Kormoran, to ok, jest tańszy, ale wolałbym palić czymś lepszym(droższy ale większa kaloryczność to chyba i mniej go spali), polskim i z mniejszą ilością popiołu. Tyle, że musiałbym w jakiś sposób ograniczyć spalanie. Do tego kotła polecasz czeski żeby było taniej, czyli co mam rozumieć, że w tym kotle z jakiegoś powodu ciężko będzie uzyskać niższy poziom spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.01.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 "Częstotliwość załączenie dmuchawy w stanie nadzoru - 4 minuty [jak nie będzie wygasał daj 10 minut] Podanie paliwa w stanie nadzoru - co 9 załączenie dmuchawy, czyli co 45 minut [nastaw dmuchawę co każde podanie ekogroszku, czyli 1]." U mnie tak to wygląda: CoC to częstotliwość załączenia dmuchawy w stanie podtrzymania, a PPo - częstotliwość podawania opału w podtrzymaniu, który jest wielokrotnością CoC, czyli opał jest podawany CoCxPPo. Jeśli CoC dam na 10min, a PPo na 1, to 10x1, da mi podawanie opału co 10 min - czy to nie za często? Czy może chodziło o inne ustawienie? Temperatura załączenia pomp to 35 stopni. Pytanie właśnie czy ta zimna woda z grzejników powinna tak szybko schładzać kocioł? Czy można temu jakoś zaradzić? Nasunęła mi się jeszcze taka myśl, ponieważ mam dwa chłodne miejsca w domu. Pierwsze to garaż, gdzie jest mały grzejnik i panuje temp. kilku stopni i ten grzejnik niewiele grzeje. Drugie to wiatrołap (ok. 5m2) połączony z garażem zwykłymi drzwiami, więc i tam jest kilka stopni mniej niż w domu i jest tam podłogówka. Czy te dwa miejsca mogą na tyle schładzać krążącą w obiegu wodę, że dociera ona na tyle zimna do kotła, że szybko go schładza? Ok nastaw więc CoC 20 minut a PoP 1 - niech przy każdym włączeniu dmuchawy jest podawany węgiel, przy dobrym węglu i nie za dużym ciągu kominowym możesz dać nawet 50 minut i nie wygaśnie. Temp. załączenia pomp proponuję 45C bo szkoda kotła, przy niskich temp. wzmaga się jego korozja. Także mam w garażu i wiatrołapie małe grzejniki i nie rzutuje to znacząco na powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.01.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 A co do ekogroszku z Kormoran, to ok, jest tańszy, ale wolałbym palić czymś lepszym(droższy ale większa kaloryczność to chyba i mniej go spali), polskim i z mniejszą ilością popiołu. Tyle, że musiałbym w jakiś sposób ograniczyć spalanie. Do tego kotła polecasz czeski żeby było taniej, czyli co mam rozumieć, że w tym kotle z jakiegoś powodu ciężko będzie uzyskać niższy poziom spalania? Tu nie o cenę chodzi tylko o łatwość spalania, do łatwych doliczam także Equation, który właśnie dzisiaj testuję http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/akcesoria-do-piecow/paliwo-do-kotlow-c-o/eko-groszek-23-mj-equation,p262120,l1019.html Na pewno mniej spalisz np. Wesołej, ale polecam zajrzeć na wątek spod linku w mojej stopce, gdzie znajdują się wyniki moich testów i można zobaczyć, że najniższą cenę za MJ ma właśnie czeski. Można oczywiście kupić Wesołą i mieć malutko popiołu i wysoką kaloryczność, ale trzeba trochę wprawy, żeby ją prawidłowo spalać i nie puścić tych MJ kominem w atmosferę ani nie wyrzucić w postaci niedopału i spieków do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.01.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Ok nastaw więc CoC 20 minut a PoP 1 - niech przy każdym włączeniu dmuchawy jest podawany węgiel, przy dobrym węglu i nie za dużym ciągu kominowym możesz dać nawet 50 minut i nie wygaśnie. Temp. załączenia pomp proponuję 45C bo szkoda kotła, przy niskich temp. wzmaga się jego korozja. Także mam w garażu i wiatrołapie małe grzejniki i nie rzutuje to znacząco na powrót. Dawno z tłokami nie robiłem, ale z tego co pamiętam to raczej się nie sprawdzi. Przy przedmuchu co 20 minut dawałbym krotność 2 a może nawet 3 ( to trudno tak " bez wizu " doradzić na pewno, bo nie wiadomo jaką ten tłok podaje dawkę a różnice między różnymi modelami są spore ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.01.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Dawno z tłokami nie robiłem, ale z tego co pamiętam to raczej się nie sprawdzi. Przy przedmuchu co 20 minut dawałbym krotność 2 a może nawet 3 ( to trudno tak " bez wizu " doradzić na pewno, bo nie wiadomo jaką ten tłok podaje dawkę a różnice między różnymi modelami są spore ). Masz rację - odpisałem na szybko zapominając, że to tłok a nie ślimak. Faktycznie przy tłoku trzeba dać więcej, żeby ten węgiel się wypalił i go nie wywaliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter2000 02.02.2015 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Dawno z tłokami nie robiłem, ale z tego co pamiętam to raczej się nie sprawdzi. Przy przedmuchu co 20 minut dawałbym krotność 2 a może nawet 3 ( to trudno tak " bez wizu " doradzić na pewno, bo nie wiadomo jaką ten tłok podaje dawkę a różnice między różnymi modelami są spore ). Ale jak dam ten przedmuch na 20 minut w podtrzymaniu to na ile sekund wtedy nastawić długość przedmuchu? Obecnie zmniejszyłem trochę obroty dmuchawy i przymknąłem na 1/3 przysłonę dmuchawy i eko jakby trochę lepiej się wypalał> Nadal jednak nie rozwiązałem problemu duzego spalania i szybkiego spadku temperatury na kotle. Zamówiłem głowicę termostatyczne na grzejniki i zobaczę czy to coś pomoże. A może ktoś używający kotła tłokowego dałby znać jak u niego wygląda spalanie ekogroszku? Może ta technologia jest nieekonomiczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts