Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże spalanie ekogroszku

Piter2000

Recommended Posts

Witam serdecznie

Proszę o pomoc w rozwiązanie dwóch problemów.

Pierwszy to problem z dużym spalaniem ekogroszku. Przy temperaturach minusowych spala mi ok. 40-50 kg na dobę przy obecnych trochę mniej, ale i tak dużo...

Piec z podajnikiem tłokowym Lokus o mocy 20kw, do ogrzania ok. 132m2 plus garaż i kotłownia, ogrzewanie wykonane z rur stalowych (ocieplone otuliną)+ grzejniki i ok. 25m2 podłogówki.

Zwykle kocioł zachowuje się tak, że mam nastawioną temp. zadaną 54stopnie, kocił dochodzi do tej temperatury i przechodzi w stan czuwania dociągając do ok. 62-64 stopni. Trzyma na podtrzymaniu ok. 15-20 minut i następuje gwałtowny spadek temperatury - w ciągu kilku minut spada do 54 stopni, następuje ponowny proces dochodzenia do zadanej temp, przez co spadnie o jeszcze kilka stopni.

I tak w koło. Pytanie skąd bierze się ten nagły spadek temperatury, czy kocioł nie powinien dłużej trzymać w tej temperaturze?

Co do paliwa to paliłem i lepszym i gorszym eko i z każdym zachowywał się tak samo.

Nie mam termostatu pokojowego ani głowic termostatycznych na grzejnikach, ale czy to mogłoby pomóc?

I drugi problem, a mianowicie z dopaleniem ekogroszku. Obecnie palę obecnie ekogroszkiem z Wesołej (przynajmniej według Pana na składzie). Do popielnika spadają niedopalone kawałki. Zauważyłem, że ma tendencję do szybkiego wygaszania/. Czytałem tu na forum, że nie można w niego mocno dmuchać, zmniejszyłem moc dmuchawy, ale nadal to samo. Co można by pozmieniać w sterowniku by lepiej się dopalał. Jeden gość co brał z tego składu zachwalał go, że ładnie w popiół się wypala a u mnie taka lipa jak na zdjęciu.

Moje nastawy sterownika (Tango Plus):

Częstotliwość podawania w stanie rozpalania - 180-200 sekund

Częstotliwość załączenie dmuchawy w stanie nadzoru - 4 minuty

Podanie paliwa w stanie nadzoru - co 9 załączenie dmuchawy, czyli co 45 minut

Moc dmuchawy w stanie rozpalenia i nadzoru - 15 (zakres od 0-36)

Czas pracy dmuchawy w stanie nadzoru - 20-25 sekund

Histereza - 0,5 stopnia

Krótki opis instalacji widocznej na zdjęciu

Pompy ustawione na drugi bieg. Zawór trójdrożny przed pompą grzejnikową ustawiony na 3, (przy temperaturach poniżej -3 czasami na 4 lub 5), przy tym ustawieniu i gdy temp. jest powyżej 62 na piecu na grzejniki leci ok. 50 stopni.

Zawór przed pompą podłogówki ustawiony na 1 (jest to minimum) i tu też leci na podłogówkę ok. 45-50 stopni. Jest to wystarczająco, a nawet czasem za dużo - podłoga jest zbyt ciepła i muszę wyłączać pompę lub zmieniać jej prędkość na 1.

Pompy C.W.U nie używam bo ciepłą wodę mam z piecyka gazowego.

Proszę o wszelkie sugestie co można pozmieniać w ustawieniach sterownika lub inne porady, bo przy tym co jest teraz miesięczne spala mi ponad tonę ekogroszku!! :bash:

DSCF7260 (600x800).jpg

układ co (600x800).jpg

DSCF7263 (800x600).jpg

Moja propozycja:

Częstotliwość załączenie dmuchawy w stanie nadzoru - 4 minuty [jak nie będzie wygasał daj 10 minut]

Podanie paliwa w stanie nadzoru - co 9 załączenie dmuchawy, czyli co 45 minut [nastaw dmuchawę co każde podanie ekogroszku, czyli 1].

Do tego kotła polecam czeski ekogroszek z Komoran to będzie taniej.

"podłogówkę ok. 45-50 stopni. Jest to wystarczająco, a nawet czasem za dużo - podłoga jest zbyt ciepła i muszę wyłączać pompę lub zmieniać jej prędkość na 1. "

Zmień na 1 i jej nie wyłączaj.

"Trzyma na podtrzymaniu ok. 15-20 minut i następuje gwałtowny spadek temperatury - w ciągu kilku minut spada do 54 stopni, następuje ponowny proces dochodzenia do zadanej temp, przez co spadnie o jeszcze kilka stopni.

I tak w koło. Pytanie skąd bierze się ten nagły spadek temperatury, czy kocioł nie powinien dłużej trzymać w tej temperaturze?"

Zimna woda z podłogówki i grzejników dociera do czujnika temp. kotła i szybko go wychładza.

Jaka jest nastawiona temp. załączenia pomp ?

Edytowane przez SUSPENSER

Dzięki za odpowiedź

Choć nie wszystko zrozumiałem:

"Częstotliwość załączenie dmuchawy w stanie nadzoru - 4 minuty [jak nie będzie wygasał daj 10 minut]

Podanie paliwa w stanie nadzoru - co 9 załączenie dmuchawy, czyli co 45 minut [nastaw dmuchawę co każde podanie ekogroszku, czyli 1]."

U mnie tak to wygląda: CoC to częstotliwość załączenia dmuchawy w stanie podtrzymania, a PPo - częstotliwość podawania opału w podtrzymaniu, który jest wielokrotnością CoC, czyli opał jest podawany CoCxPPo. Jeśli CoC dam na 10min, a PPo na 1, to 10x1, da mi podawanie opału co 10 min - czy to nie za często?

Czy może chodziło o inne ustawienie?

""

Zimna woda z podłogówki i grzejników dociera do czujnika temp. kotła i szybko go wychładza.

Jaka jest nastawiona temp. załączenia pomp ?

Temperatura załączenia pomp to 35 stopni. Pytanie właśnie czy ta zimna woda z grzejników powinna tak szybko schładzać kocioł? Czy można temu jakoś zaradzić? Nasunęła mi się jeszcze taka myśl, ponieważ mam dwa chłodne miejsca w domu.

Pierwsze to garaż, gdzie jest mały grzejnik i panuje temp. kilku stopni i ten grzejnik niewiele grzeje. Drugie to wiatrołap (ok. 5m2) połączony z garażem zwykłymi drzwiami, więc i tam jest kilka stopni mniej niż w domu i jest tam podłogówka. Czy te dwa miejsca mogą na tyle schładzać krążącą w obiegu wodę, że dociera ona na tyle zimna do kotła, że szybko go schładza?

A co do ekogroszku z Kormoran, to ok, jest tańszy, ale wolałbym palić czymś lepszym(droższy ale większa kaloryczność to chyba i mniej go spali), polskim i z mniejszą ilością popiołu. Tyle, że musiałbym w jakiś sposób ograniczyć spalanie. Do tego kotła polecasz czeski żeby było taniej, czyli co mam rozumieć, że w tym kotle z jakiegoś powodu ciężko będzie uzyskać niższy poziom spalania?

"Częstotliwość załączenie dmuchawy w stanie nadzoru - 4 minuty [jak nie będzie wygasał daj 10 minut]

Podanie paliwa w stanie nadzoru - co 9 załączenie dmuchawy, czyli co 45 minut [nastaw dmuchawę co każde podanie ekogroszku, czyli 1]."

U mnie tak to wygląda: CoC to częstotliwość załączenia dmuchawy w stanie podtrzymania, a PPo - częstotliwość podawania opału w podtrzymaniu, który jest wielokrotnością CoC, czyli opał jest podawany CoCxPPo. Jeśli CoC dam na 10min, a PPo na 1, to 10x1, da mi podawanie opału co 10 min - czy to nie za często?

Czy może chodziło o inne ustawienie?

Temperatura załączenia pomp to 35 stopni. Pytanie właśnie czy ta zimna woda z grzejników powinna tak szybko schładzać kocioł? Czy można temu jakoś zaradzić? Nasunęła mi się jeszcze taka myśl, ponieważ mam dwa chłodne miejsca w domu.

Pierwsze to garaż, gdzie jest mały grzejnik i panuje temp. kilku stopni i ten grzejnik niewiele grzeje. Drugie to wiatrołap (ok. 5m2) połączony z garażem zwykłymi drzwiami, więc i tam jest kilka stopni mniej niż w domu i jest tam podłogówka. Czy te dwa miejsca mogą na tyle schładzać krążącą w obiegu wodę, że dociera ona na tyle zimna do kotła, że szybko go schładza?

Ok nastaw więc CoC 20 minut a PoP 1 - niech przy każdym włączeniu dmuchawy jest podawany węgiel, przy dobrym węglu i nie za dużym ciągu kominowym możesz dać nawet 50 minut i nie wygaśnie.

Temp. załączenia pomp proponuję 45C bo szkoda kotła, przy niskich temp. wzmaga się jego korozja.

Także mam w garażu i wiatrołapie małe grzejniki i nie rzutuje to znacząco na powrót.

A co do ekogroszku z Kormoran, to ok, jest tańszy, ale wolałbym palić czymś lepszym(droższy ale większa kaloryczność to chyba i mniej go spali), polskim i z mniejszą ilością popiołu. Tyle, że musiałbym w jakiś sposób ograniczyć spalanie. Do tego kotła polecasz czeski żeby było taniej, czyli co mam rozumieć, że w tym kotle z jakiegoś powodu ciężko będzie uzyskać niższy poziom spalania?

Tu nie o cenę chodzi tylko o łatwość spalania, do łatwych doliczam także Equation, który właśnie dzisiaj testuję

http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/akcesoria-do-piecow/paliwo-do-kotlow-c-o/eko-groszek-23-mj-equation,p262120,l1019.html

Na pewno mniej spalisz np. Wesołej, ale polecam zajrzeć na wątek spod linku w mojej stopce, gdzie znajdują się wyniki moich testów i można zobaczyć, że najniższą cenę za MJ ma właśnie czeski.

Można oczywiście kupić Wesołą i mieć malutko popiołu i wysoką kaloryczność, ale trzeba trochę wprawy, żeby ją prawidłowo spalać i nie puścić tych MJ kominem w atmosferę ani nie wyrzucić w postaci niedopału i spieków do kosza.

Ok nastaw więc CoC 20 minut a PoP 1 - niech przy każdym włączeniu dmuchawy jest podawany węgiel, przy dobrym węglu i nie za dużym ciągu kominowym możesz dać nawet 50 minut i nie wygaśnie.

Temp. załączenia pomp proponuję 45C bo szkoda kotła, przy niskich temp. wzmaga się jego korozja.

Także mam w garażu i wiatrołapie małe grzejniki i nie rzutuje to znacząco na powrót.

Dawno z tłokami nie robiłem, ale z tego co pamiętam to raczej się nie sprawdzi. Przy przedmuchu co 20 minut dawałbym krotność 2 a może nawet 3 ( to trudno tak " bez wizu " doradzić na pewno, bo nie wiadomo jaką ten tłok podaje dawkę a różnice między różnymi modelami są spore ).

Dawno z tłokami nie robiłem, ale z tego co pamiętam to raczej się nie sprawdzi. Przy przedmuchu co 20 minut dawałbym krotność 2 a może nawet 3 ( to trudno tak " bez wizu " doradzić na pewno, bo nie wiadomo jaką ten tłok podaje dawkę a różnice między różnymi modelami są spore ).

Masz rację - odpisałem na szybko zapominając, że to tłok a nie ślimak.

Faktycznie przy tłoku trzeba dać więcej, żeby ten węgiel się wypalił i go nie wywaliło.

Ale jak dam ten przedmuch na 20 minut w podtrzymaniu to na ile sekund wtedy nastawić długość przedmuchu?

Obecnie zmniejszyłem trochę obroty dmuchawy i przymknąłem na 1/3 przysłonę dmuchawy i eko jakby trochę lepiej się wypalał> Nadal jednak nie rozwiązałem problemu duzego spalania i szybkiego spadku temperatury na kotle. Zamówiłem głowicę termostatyczne na grzejniki i zobaczę czy to coś pomoże. A może ktoś używający kotła tłokowego dałby znać jak u niego wygląda spalanie ekogroszku? Może ta technologia jest nieekonomiczna?