Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszany jakim wkrętem mocować wieszak regulowany(pręt z oczkiem) do wiązaru

Recommended Posts

Witam,

przede wszystkim chciałem przywitać wszystkich forumowiczów - od dłuższego czasu anonimowo czytam forum i znalazłem tu dużo przydatnych informacji, ale jest to mój pierwszy post więc witam!

Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi zatem postanowiłem zapytać.

Buduje dom parterowy bez stropu. tzn są wiązary zbijane z desek rozstawione co 75 - 80cm do których podwieszony będzie sufit g-k. Pozioma część wiązaru to dwie deski 270mm x 35mm z przerwą między nimi (co kawałek wstawiony krótki dystans z takiej samej deski i zbite razem) - przepraszam za niefachowy opis.

Do tych wiązarów chcę zamocować sufit podwieszany. Zdecydowałem się na montaż przy pomocy wieszaków regulowanych na pręcie z oczkiem ze wzgledu na dużą odległosć między wiązarem a poziomem sufitu oraz łatwość poziomowania.

W wielu miejscach widziałem takie pręty przykręcane do stropu betonowego ( drut zagięty i mocowany do stropu dyblem stalowym)

Ja natomiast chcę przykręcić te wieszaki bez zaginania prętu, od boku do pojedynczej deski wiązaru. Wstępnie myślałem o wkręcie 4 x 35. i teraz wątpliwości:

-po pierwsze nie jestem pewien czy "oczko" w pręcie wieszaka nie ma większej średnicy niż łeb takiego wkręta, ale to łatwo sprawdzić.

-Bardziej zastanawia mnie wytrzymałość takiego wkręta . Wiem, że inne wieszaki typu ES mocuje się właśnie takimi wkrętami ale wówczas przypadają co najmniej 2 na jeden wieszak...

Dopowiem jeszcze że na regips od góry naniesiona będzie 25 cm warstwa ocieplenia z piany otwartokomórkowej ( około 9kg/mkw)

Wyliczyłem, że obciążenie na 1 wieszak nie przekroczy 15kg więc raczej wkręt 4x35 powinien to utrzymać ale proszę o wasze opinie...

Dzięki!

Dzięki za odpowiedzi.

Z tego co wiem to nie powinno się dawać dłuższych niż grubość deski.

Postanowiłęm ,że wezmę jeden pręt do sklepu i sprawdzę czy lepiej leży łeb od wkręta fi 5 czy fi 4.

Compi radzi ,żeby dać więcej wieszaków . Ja planuję je rozmieścić co 80 cm i 30-40cm od ściany . Rozstaw między kolejnymi rzędami ustala mi rozstaw wiązarów - 80cm.

Pozdrawiam

Co 80 cm to się daje wieszaki w standardzie na mijankę z tymi obok. Daj co 40 wszędzie, kasy wiele więcej nie wydasz, popracujesz trochę dłużej, a będziesz miał spokój. Rozstaw profili CD co 40 to również standard, ale tutaj bym już nie zagęszczał do 30, jedynie same wkręty mocujące płytę dałbym co 15cm, a nie 20-25 jak to sztuka mówi :)