michal_wr 27.01.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Witam, przede wszystkim chciałem przywitać wszystkich forumowiczów - od dłuższego czasu anonimowo czytam forum i znalazłem tu dużo przydatnych informacji, ale jest to mój pierwszy post więc witam! Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi zatem postanowiłem zapytać. Buduje dom parterowy bez stropu. tzn są wiązary zbijane z desek rozstawione co 75 - 80cm do których podwieszony będzie sufit g-k. Pozioma część wiązaru to dwie deski 270mm x 35mm z przerwą między nimi (co kawałek wstawiony krótki dystans z takiej samej deski i zbite razem) - przepraszam za niefachowy opis. Do tych wiązarów chcę zamocować sufit podwieszany. Zdecydowałem się na montaż przy pomocy wieszaków regulowanych na pręcie z oczkiem ze wzgledu na dużą odległosć między wiązarem a poziomem sufitu oraz łatwość poziomowania. W wielu miejscach widziałem takie pręty przykręcane do stropu betonowego ( drut zagięty i mocowany do stropu dyblem stalowym) Ja natomiast chcę przykręcić te wieszaki bez zaginania prętu, od boku do pojedynczej deski wiązaru. Wstępnie myślałem o wkręcie 4 x 35. i teraz wątpliwości: -po pierwsze nie jestem pewien czy "oczko" w pręcie wieszaka nie ma większej średnicy niż łeb takiego wkręta, ale to łatwo sprawdzić. -Bardziej zastanawia mnie wytrzymałość takiego wkręta . Wiem, że inne wieszaki typu ES mocuje się właśnie takimi wkrętami ale wówczas przypadają co najmniej 2 na jeden wieszak... Dopowiem jeszcze że na regips od góry naniesiona będzie 25 cm warstwa ocieplenia z piany otwartokomórkowej ( około 9kg/mkw) Wyliczyłem, że obciążenie na 1 wieszak nie przekroczy 15kg więc raczej wkręt 4x35 powinien to utrzymać ale proszę o wasze opinie... Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.01.2015 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Daj wkręt największy jaki się zmieści w oczku i raczej celowałbym we wkręty typowe do drewna,a więc tzw złote niż czarne. Te pod obciążeniem potrafią pękać. Wieszaków daj więcej. Wydasz kilka złotych, ale będziesz spokojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 31.01.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 użyj wkrętów do drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 01.02.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 A o podkładkach nie słyszałeś, dajesz podkładkę pod łebek wkręta i już przez oczko nie przeskoczy. Wkręty daj co najmniej 45mm długie do drewna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 01.02.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 A o podkładkach nie słyszałeś, dajesz podkładkę pod łebek wkręta i już przez oczko nie przeskoczy. Wkręty daj co najmniej 45mm długie do drewna.. A dlaczego wkręty co najmniej 45 mm jeśli deska na wiązar ma 35 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wr 02.02.2015 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Dzięki za odpowiedzi. Z tego co wiem to nie powinno się dawać dłuższych niż grubość deski.Postanowiłęm ,że wezmę jeden pręt do sklepu i sprawdzę czy lepiej leży łeb od wkręta fi 5 czy fi 4. Compi radzi ,żeby dać więcej wieszaków . Ja planuję je rozmieścić co 80 cm i 30-40cm od ściany . Rozstaw między kolejnymi rzędami ustala mi rozstaw wiązarów - 80cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.02.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Co 80 cm to się daje wieszaki w standardzie na mijankę z tymi obok. Daj co 40 wszędzie, kasy wiele więcej nie wydasz, popracujesz trochę dłużej, a będziesz miał spokój. Rozstaw profili CD co 40 to również standard, ale tutaj bym już nie zagęszczał do 30, jedynie same wkręty mocujące płytę dałbym co 15cm, a nie 20-25 jak to sztuka mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts