Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Storkair 550

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak ustawić rekuperator tak aby nie wychładzał mieszkania?

Ustawiłem temperaturę komfortową już na 28st ale nadal nawiewa zimne powietrze. Nie wiem jak sprawdzić czy jest włączony bypass, a może to on właśnie jest przyczyną. Próbowałem odnaleźć jak wejść w tryb serwisowy i tam coś ustawić ale nie znalazłem sekwencji/kodu jaka to umożliwi.

Do rekuperatora posiadam sterownik comfo sense dotykowy wprowadzony od jakiegoś czasu zamiast sterownika ease.

Proszę o pomoc abym mógł ustawić odpowiednio wentylacje.

Witam,

mam pytanie czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak ustawić rekuperator tak aby nie wychładzał mieszkania?

Ustawiłem temperaturę komfortową już na 28st ale nadal nawiewa zimne powietrze. Nie wiem jak sprawdzić czy jest włączony bypass, a może to on właśnie jest przyczyną. Próbowałem odnaleźć jak wejść w tryb serwisowy i tam coś ustawić ale nie znalazłem sekwencji/kodu jaka to umożliwi.

Do rekuperatora posiadam sterownik comfo sense dotykowy wprowadzony od jakiegoś czasu zamiast sterownika ease.

Proszę o pomoc abym mógł ustawić odpowiednio wentylacje.

Sprawdź w protokole jaką wydajność ma 1 bieg.

Ile osób mieszka?

Sprawdź termometrem temperaturę nawiewu.

Moje dzisiejsze odczyty:

T1 - temp powietrza zewnetrznego 7st

T2 - temp pow. nawiewanego 14st

T3 - temp pow wywiewanego 16st

T4 - temp pow. wyrzucanego 9st

są to odczyty po wejściu w tryb serwisowy P45-P48

Wydaje mi się że wyniki nie są zbyt dobre..., ale nie wiem co może być tego przyczyną - może straty w rurach na poddaszu??

Moje dzisiejsze odczyty:

Wydaje mi się że wyniki nie są zbyt dobre..., ale nie wiem co może być tego przyczyną - może straty w rurach na poddaszu??

Sprawdź sobie strumienie.

Napisz to co napisałem Tobie wcześniej.

Sprawdź sobie strumienie.

Mogę prosić o trochę więcej szczegółów. Mam instalacje na pe-flex i skrzynkach rozdzielczych, poprzykręcać anemostaty ?

Pisałem wcześniej na forum u mnie Zehnder 350 wychodzi tak

nawiew 16,5

wyciąg 17,5

czerpnia 6

wyrzucana 10,5

w domu ok 21 st cały czas

coś się da poprawić ? kanały mam zalane w styro 8cm na poddaszu nieogrzewanym, na którym jest teraz 15 st i tam jest reku.

Moje dzisiejsze odczyty:

Zdecydowanie jeżeli masz temp powietrza wywiewanego 16C to znaczy masz g...ne ocieplenie rur na poddaszu , u mnie praktycznie temp powietrza wywiewanego = temperaturze w domu 22,5 - 23C .

Mogę prosić o trochę więcej szczegółów. Mam instalacje na pe-flex i skrzynkach rozdzielczych, poprzykręcać anemostaty ?

Pisałem wcześniej na forum u mnie Zehnder 350 wychodzi tak

nawiew 16,5

wyciąg 17,5

czerpnia 6

wyrzucana 10,5

w domu ok 21 st cały czas

coś się da poprawić ? kanały mam zalane w styro 8cm na poddaszu nieogrzewanym, na którym jest teraz 15 st i tam jest reku.

A jak masz ocieplone rury bezpośrednio do i odchodzące od reku ?