kerado28 31.01.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Zmierzyłeś wilgotność w domu?Ile osób mieszka i jaki duży dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Najważniejsze jest dobre ocieplenie rur biegnących przez miejsca gdzie temperatura jest niższa niż w domu oraz tych gdzie jest najwyższa różnica temperatur ( od czerpni do reku i z reku do wyrzutni ). Sam reku też czasem grubością izolacji nie grzeszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 31.01.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Rekuperatory Zehnder (Aeris) ma docieplenie z neoporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Wiem bo mam Aerisa. Ale go nieco zmodyfikowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.01.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Wiem bo mam Aerisa. Ale go nieco zmodyfikowałem. Zadowolony jests z zakupu? Pytam bo wlasnie zamowilem Storair-a 550. Jesli mozesz to powiedz na czy polega modyfikacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bsmart 31.01.2015 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Najważniejsze jest dobre ocieplenie rur biegnących przez miejsca gdzie temperatura jest niższa niż w domu oraz tych gdzie jest najwyższa różnica temperatur ( od czerpni do reku i z reku do wyrzutni ). Sam reku też czasem grubością izolacji nie grzeszy. Rury od czerpni do reku i od reku do wyrzutni są tylko w zabudowie gk (w garażu) i jest tam ok 18-19st Na poddaszu nie są w ogóle izolowane i są to rury flex a nie sztywne spiro. Izolowane są tylko te z łazienek bo chodzi o skropliny - niby... Obecne temp. odczytane to czerpnia 6st wyrzut. 9st wywiew 15st nawiew 12st czyli rewelacji nie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 31.01.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Rury od czerpni do reku i od reku do wyrzutni są tylko w zabudowie gk (w garażu) i jest tam ok 18-19st Na poddaszu nie są w ogóle izolowane i są to rury flex a nie sztywne spiro. Izolowane są tylko te z łazienek bo chodzi o skropliny - niby... Obecne temp. odczytane to czerpnia 6st wyrzut. 9st wywiew 15st nawiew 12st czyli rewelacji nie ma.... Bieda.. A przy np. - 10 będzie jeszcze gorzej !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bsmart 31.01.2015 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Bieda.. A przy np. - 10 będzie jeszcze gorzej !! A czy to wina izolacji rur? Tj czy te stalowe w garażu czy też na poddaszu flex powinny być zaizolowane? PS nie wiem czy przez reku i zimny nawiew czy też może coś innego, ale pompa ciepła zuzywa mi ok 60kWh dziennie przy 3st na zewnątrz..., a dom ma po podłogach 270m2 ale najlepsze izolacje jakie są możliwe wzgl. parametrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.01.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Wychodzi na to, ze nalezaloby te rury zaizolowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ere 31.01.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 (edytowane) A jak masz ocieplone rury bezpośrednio do i odchodzące od reku ? przewody elastyczne z ociepleniem czerpnia 3 nawiew 17,5 wywiew 19,5 wyrzutnia 9,5 na zewn 2 st w domu 22 Edytowane 31 Stycznia 2015 przez ere Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bsmart 31.01.2015 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 przewody elastyczne z ociepleniem [ATTACH=CONFIG]302022[/ATTACH] czerpnia 3 nawiew 17,5 wywiew 19,5 wyrzutnia 9,5 na zewn 2 st w domu 22 Ja nie mam tej izolacji na rurach bo fachowcy nie wiedzieli gdzie kupić... A Ty masz zaizolować te rury zielone flex ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Zadowolony jests z zakupu? Pytam bo wlasnie zamowilem Storair-a 550. Jesli mozesz to powiedz na czy polega modyfikacja ? Nic wielkiego po prostu dodatkowo aby nieco wyciszyć i lepiej odizolować podkleiłem od dołu i z boku izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Rury od czerpni do reku i od reku do wyrzutni są tylko w zabudowie gk (w garażu) i jest tam ok 18-19st Na poddaszu nie są w ogóle izolowane i są to rury flex a nie sztywne spiro. Izolowane są tylko te z łazienek bo chodzi o skropliny - niby... Obecne temp. odczytane to czerpnia 6st wyrzut. 9st wywiew 15st nawiew 12st czyli rewelacji nie ma.... I nie może być rewelacji przy braku izolacji rur . Kłaniają się lekcje fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ere 31.01.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Ja nie mam tej izolacji na rurach bo fachowcy nie wiedzieli gdzie kupić... A Ty masz zaizolować te rury zielone flex ? nie zaizolowany jest tylko ten fragment, który widać na zdjęciu na ścianie, reszta jest położona w wełnie oraz w podłodze w styropianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 nie zaizolowany jest tylko ten fragment, który widać na zdjęciu na ścianie, reszta jest położona w wełnie oraz w podłodze w styropianie Jeżeli rury byłyby prawidłowo ocieplone to temperatura wywiewanego powietrza powinna być tożsama z tą w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ere 31.01.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Jeżeli rury byłyby prawidłowo ocieplone to temperatura wywiewanego powietrza powinna być tożsama z tą w domu. zgadzam się, myślę, że sytuacja się poprawi jak zacznę grzać na poddaszu, teraz jest 15 st i pewnie dlatego się w podłodze wychładza, w sumie styropian jest tylko po bokach rur, od góry wylewka, po prostu nie mogłem więcej dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Nie mogłeś czy nie pomyślałeś wcześniej ile cm izolacji na strychu powinno być aby było dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ere 01.02.2015 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Nie mogłeś czy nie pomyślałeś wcześniej ile cm izolacji na strychu powinno być aby było dobrze? Jak pewnie większość, nie jestem budowlańcem, technologicznie pewnie mogłem, dodatkowe szalunki itp itd koszty (projekt nie przewidywał WM w takiej postaci), nad kanałami jest rozłożona podłogówka, która na razie nie działa w tym sezonie. doszedłem do wniosku, że w tym wypadku nie ma sensu dawać więcej styro. Generalnie po po waszych wypowiedziach wiem czego się spodziewać i dlaczego, nadal interesuje mnie temat regulacji strumieni i wpływu tegoż na uzysk ciepła. Jak każdy "świeży" mam mętlik, za dużo zmiennych w nowym domu się pojawia, żeby wszystko dobrze od razu poustawiać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.06.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Ostatnio w domu zamontowałem Zehnder- a 550. Miłym zaskoczeniem okazały się filtry, które naciąga się na metalowa ramkę. Do tej pory myślałem, ze przy ich wymianie potrzebny będzie zakup gotowych w ramkach- oczywiście o wiele droższych niż uszytych na miarę. http://images54.fotosik.pl/739/daf8674d9b9c120agen.jpg http://images51.fotosik.pl/739/096ab10edd5bc240gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.01.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Witam, W nocy na zewnątrz temp. Spadła do -18oC i rano na wyświetlaczu jednostki pojawił się komunikat AA7. Po rozmowie z instalatorem okazało się, że grzałka nie podołała niskiej temp. Mam ustawioną pracę ręku na pierwszym biegu w godzinach wieczornych i nocnych. Instalator twierdzi, że coś jest nie tak i grzałka powinna dać radę, z reklamacją postanowiliśmy poczekać do następnego razu. Jak myślicie czy coś z tą grzałą faktycznie może być nie tak czy ten typ tak ma i przy prawie -20 porostu się poddaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts